Connect with us

5ος Όμιλος

Κυπελλούχος Πειραιά ο Εθνικός, 2-0 τον Αίαντα Σαλαμίνας στη γιορτή του “Γ. Καραϊσκάκης”

Published

on

Γράφει ο Φώτης Περιφάνης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεόδωρος Γεωρνταμιλής 

 

 

Το τρίτο του Κύπελλο Πειραιά κατέκτησε ο Εθνικός. Οι “κυανόλευκοι” του Βαγγέλη Χαντέ επικράτησαν στον 50ο  τελικό του “Γ. Καραϊσκάκης” με 2-0 του αξιόμαχου Αίαντα Σαλαμίνας και πανηγύρισαν ακόμη ένα τρόπαιο στην ιστορία τους.

Τον αγώνα παρακολούθησαν πάνω από 3 χιλιάδες κόσμος που βρέθηκε στο Φαληρικό γήπεδο, με την ΕΠΣ Πειραιά να παίρνει για ακόμα μια χρονιά άριστα για την άψογη διεξαγωγή του τελικού.

Ήταν ένα παιχνίδι που κύλησε χωρίς πολλή ένταση και ρυθμό, με τις φάσεις να είναι λιγοστές, αλλά τον Εθνικό να φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχε το πάνω χέρι στην περισσότερη διάρκεια της συνάντησης.

Οι Πειραιώτες βρήκαν αντίσταση από τον ψυχωμένο Αίαντα, που προσπάθησε να περιορίσει τα ατού των Πειραιωτών. Αυτό φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο, καθώς ο Εθνικός δυσκολευόταν να πατήσει περιοχή και απειλούσε κυρίως από στημένα. Όμως λίγο πριν την ανάπαυλα του ημιχρόνου και ουσιαστικά στην τελευταία φάση ο Εθνικός κατάφερε να βρει το γκολ που θα του απλοποιούσε τα πράγματα στη συνέχεια. Ο Κώστας βρήκε με εξαιρετική κάθετη πάσα τον Μακρυγιάννη στην περιοχή, ο οποίος νίκησε με ψύχραιμο πλασέ τον εξερχόμενο γκολκίπερ Σαββάκη, ανοίγοντας το σκορ.

Κάπου εκεί ήρθε και η λήξη του πρώτου ημιχρόνου, με τον Αίαντα να δέχεται ένα γκολ στο φινάλε, που όμως δεν τον πτόησε. Στο ξεκίνημα της επανάληψης η ομάδα του Τάσου Ανδριώτη είχε το καλύτερο διάστημά της, προσπαθώντας να πατήσει περιοχή, κάτι που το κατάφερε. Στη συνέχεια όμως, όσο ο χρόνος περνούσε, η διαφορά Κατηγορίας των δύο ομάδων έκανε την εμφάνισή της και συν τις έξυπνες αλλαγές του Βαγγέλη Χαντέ στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Εθνικός πήρε τα ηνία και έφτασε στην σφράγιση του Κυπέλλου με το όμορφο γκολ του νεοεισελθέντα Αντωνίου(κεφαλιά ψαράκι) στο 80′ μετά από σέντρα του Ζωγραφάκη.

Κάπου εκεί κρίθηκαν όλα. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Αλατσάκη βρήκε τους ποδοσφαιριστές του Εθνικού να πανηγυρίζουν μπροστά στους ένθερμους φίλους τους που βρέθηκαν στο γήπεδο “Γ. Καραϊασκάκης”.

 

Από τους νικητές μακράν ξεχώρισε ο Μακρυγιάννης, που ήταν πολύ ενεργητικός και δραστήριος, ενώ πολύ καλή εμφάνιση είχαν και οι Κώστας, Σάμιος και Ζωγραφάκης.

Από την πλευρά των Σαλαμίνιων ξεχώρισαν οι Κοκλιώτης, Χατζής, Ατματζίδης, Λιάτος και ο σταθερότατος όποτε χρειάστηκε Σαββάκης.

Η διαιτησία του πρωτάρη σε τελικό Κυπέλλου Πειραιά Γιώργο Αλατσάκη κινήθηκε ομαλά, καθώς το παιχνίδι τον βοήθησε με τη ροή που είχε. Ωστόσο υπάρχει μια πολύ δύσκολη φάση που ο Αίας ζητά  στο 57′  ένα πέναλτι σε χέρι αμυντικού, ενώ ήταν πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο. Όμως κατά γενική ομολογία, ήταν ακριβοδίκαιος και δεν επηρέασε με τις αποφάσεις του τον τελικό. Με σωστές υποδείξεις οι βοηθοί Καρακελές και Πετρίδης.

 

ΕΘΝΙΚΟΣ(Βαγγέλης Χαντές): Πίνης, Πλουμάτος (81′ Ζαμάνης), Ζωγραφάκης, Κατσογιάννης, Παπαγεωργίου, Μαλάι, Διάκος (62′ Αντωνίου), Δρόσης (72′ Μπερνιδάκης), Μακρυγιάννης, Σάμιος (62′ Δώδας), Κώστας (62′ Παπαγγελής).

 

ΑΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ(Τάσος Ανδριώτης): Σαββάκης, Λάσκα (46′ Ζοτάϊ), Λιάτος(81′ Ράμφος), Φιαμέγκος, Γεωργίου, Κοκλιώτης, Αποστολίδης, Μπιλίμπασι (81′ Λαζάκης), ΤΖαβάρας, Ατματσίδης, Χατζής.

 

*Κατά τη διάρκεια της απονομής και οι δύο ομάδες έστησαν την καθιερωμένη υποδοχή την ώρα των μεταλλίων. Μια όμορφη εικόνα από τους ποδοσφαιριστές και των δύο σωματείων.

* Την απονομή του Κυπέλλου πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά Γιάννης Σπάθας μαζί με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Κατσαφάδο στους τρεις αρχηγούς του συλλόγου Διάκο, Σάμιο και Παπαγεωργίου.

*Πολλοί φίλοι του πειραϊκού ποδοσφαίρου βρέθηκαν στο γήπεδο “Γ. Καραϊσκάκης” για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό. Ανάμεσά τους ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούσης, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Αντιδήμαρχος κ. Καρύδης, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά Στέλιος Μπρατσόλης κ.ά.

 

 

Ακολουθεί η ροή του αγώνα με τις φάσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του τελικού: 

 

Ροή αγώνα

 

Τέλος στην αναμέτρηση. Ο Εθνικός θα επικρατήσει με 2-0 του Αίαντα Σαλαμίνας και θα κατακτήσει το τρίτο Κύπελλο Πειραιά στην ιστορία του. 

 

89′ Ο Ζωγραφάκης σκοράρει, αλλά σωστά ο βοηθός Καρακελές ακυρώνει το γκολ για οφσάιντ. 

86′ Καλή στιγμή για τον Αίαντα. Κεφαλιά του Χατζή απέκρουσε σε κόρνερ ο Πίνης.

82′ Τελευταίες αλλαγές και για τον Αίαντα. Αποχωρούν οι Μπιλίμπασι και Λιάτος για να εισέλθουν οι Λαζάκης και Ράμφος. 

82′ Αλλαγή για τον Εθνικό. Τη θέση του Πλουμάτου παίρνει ο Ζαμάνης. 

80′ ΓΚΟΟΟΟΛΛΛ Ο Εθνικός και 2-0. Ωραία σέντρα του Ζωγραφάκη από αριστερά, ακόμα καλύτερη η κεφαλιά “ψαράκι” του νεοεισελθέντα Αντώνίου, που νίκησε τον Σαββάκη και όπως όλα δείχνουν το Κύπελλο έρχεται πιο κοντά στους Πειραιώτες.

74 ‘ Χλιαρό σουτ από το ύψος του πέναλτι από τον Δώδα, μπλόκαρε ο Σαββάκης.

72′ Αλλαγή και για τον Αίαντα. Μπαίνει ο Στρίγγας στη θέση του Κοκλιώτη. 

72′ Αλλαγή για τον Εθνικό. Τη θέση του Δρόση παίρνει ο Μπερνιδάκης. 

 

67′ Καλό σου του Αντωνίου εντός περιοχής, η μπάλα άουτ. 

66′ Δεύτερη αλλαγή για τον Αίαντα. Τη θέση του Αποστολίδη παίρνει ο Μαυράκης.

62′ Τριπλή αλλαγή για τον Εθνικό. Βγαίνουν οι Κώσατας, Σάμιος και Διάκος και μπαίνουν Αντωνίου, Δώδας και Παπαγγελής. 

59′ Σου του Κοκλιώτη η μπάλα κοντράρει και μπλοκάρει ο Πίνης, 

57′ Πρώτη κίτρινη κάρτα από το διαιτητή Αλατσάκη στο παιχνίδι. Την βλέπει από τον Αίαντα ο Φιαμέγκος. 

  • Δέκα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο και ο Αίας έχει πατήσει τρεις φορές περιοχή, χωρίς να έχει καταφέρει να απειλήσει ουσιαστικά.

 

49′ Πρώτη καλή στιγμή για τον Εθνικό στην επανάληψη. Διαγώνιο σουτ του Σάμιου μέσα από την περιοχή, η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

 

Αλλαγή για τον Αίαντα Σαλαμίνας. Τη θέση του Λάσκα πήρε ο Ζοτάι.

46′ Έναρξη Β’ ημιχρόνου. 

 

Λήξη πρώτου ημιχρόνου.

45′ ΓΚΟΟΟΟΛΛΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ 1-0. Ο Κώστας πέρασε με έξυπνη κάθετη τη μπάλα μες την περιοχή για τον Μακρυγιάννη και ο τελευταίος με άψογο πλασέ άνοιξε το σκορ, ουσιαστικά στην τελευταία φάση του πρώτου ημιχρόνου. 

42′ Αναστάτωση στην περιοχή του Εθνικού. Μετά από στημένη φάση ο γκολκίπερ Πίνης πιεζόμενος δεν έδιωξε καλά, με την άμυνα να διώχνει τη μπάλα από τη μικρή περιοχή.

33′ Ωραίο σουτ του Διάκου από πλάγια θέση μες την περιοχή, μπλόκαρε ο Σαββάκης, που έχει πολύ καλές τοποθετήσεις.

  • Πρώτο ημίωρο στον τελικό χωρίς τη μεγάλη φάση και με αρκετή επιφυλακτικότητα και από τις δύο ομάδες.

20′ Πρώτη καλή οργανωμένη προσπάθεια  για τον Αίαντα. Σέντρα από αριστερά του Αποστολίδη βρήκε στην κίνηση τον Χατζή, που έστειλε την μπάλα άουτ.

18′ Νέα εκτέλεση φάουλ για τον Εθνικό σε καλή θέση. Την προσπάθεια του Μακρυγιάννη μπλόκαρε ο Σαββάκης.

  • Πέρασε το πρώτο δεκάλεπτο με τον Εθνικό να έχει την κατοχή και τον Αίαντα να προσπαθεί κυρίως να εκμεταλλευτεί κλεψίματα και αντεπιθέσεις.

9′ Καλή στιγμή για τον Εθνικό. “Γλυκό” γέμισμα του Δρόση μες την περιοχή, ο Σάμιος στόπαρε τη μπάλα, αλλά το γυριστό σουτ που επιχείρησε μπλόκαρε ο Σαββάκης. 

5′ Πρώτη τελική στο ματς για τον Εθνικό. Εκτέλεση φάουλ του Κώστα πέρασε άουτ. 

2′ Πρώτο κόρνερ για τον Αίαντα Σαλαμίνας πέρασε ανεκμετάλλευτο. Μπήκαν ζωηρά οι Σαλαμίνιοι.

1′ Έναρξη αγώνα.