Connect with us

stoplekto

Αποκαλυπτική και αποκλειστική συνέντευξη – Ο ηγέτης της Πειραϊκής Διαιτησίας Χ. Μοιραδωράκης μιλάει για όλους και για όλα.

Published

on

«Ευχαριστώ πολύ για το βήμα που δίνετε να εκφράσω τις θέσεις της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΠ , να απαντήσω στα νοερά ερωτήματα που αισθάνομαι ότι ταλανίζουν τους φίλους μας αξιωματούχους ομάδων- παίκτες και φιλάθλους της ποδοσφαιρικής μας κοινωνίας. »

Ποιοι είμαστε

«Ξεκινώντας να καταθέσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει με τους συνεργάτες μου μεγάλη προσπάθεια για να ανανεώσουμε το έμψυχο υλικό της Πειραϊκής διαιτησίας και ως ένα σημείο είναι ξεκάθαρα ορατά στους «υγιείς» του χώρου τα αποτελέσματα.

Όπως είναι ήδη γνωστό εγώ είμαι ο επικεφαλής της Πειραϊκής Διαιτησίας ως Πρόεδρος της ΕΔ/ΕΠΣΠ.

Είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου που δίνω. Έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που ανέλαβα την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΠ και μέσα από αυτή τη συνέντευξη Τύπου θέλω να δώσω την ευκαιρία σε όλους να καταλάβουν το σκεπτικό και το όραμά μας ως ΕΔ/ΕΠΣΠ για την Πειραϊκή διαιτησία.

Οι συνεργάτες μου στην Επιτροπή Διαιτησίας είναι ανά κατηγορία και δράση όσον αφορά το Διοικητικό κομμάτι οι Δημήτρης Τζιλίρης και η Κουτσουμπού Παναγιώτα, όλοι τους αξιολογημένοι ως Εκπαιδευτές και Παρατηρητές διαιτησίας σε εθνικές κατηγορίες.

Επιπλέον στο Εκτελεστικό κομμάτι της Επιτροπής μας, συμμετέχουν με ευγενική διάθεση και ατέλειωτη καθημερινή ανιδιοτελή προσφορά (καθόσον όπως σας είναι γνωστό δεν αμείβεται κανένας από μας) οι κ.κ. ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ Μανώλης , ΕΥΔΑΙΜΩΝ Ιωάννης, ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ Δημήτρης και ΡΕΝΤΖΗΣ Ιωάννης με συγκεκριμένα καθήκοντα ο κάθε ένας εξ αυτών.

Ελέγχουμε όλο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Πειραιά από τις ανδρικές ομάδες μέχρι τα πρωταθλήματα υποδομών. Για να βοηθήσουν για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και είναι εδώ για να με στηρίξουν από το ποδόσφαιρο στις κατηγορίες υποδομών μέχρι και τα ερασιτεχνικά. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα τα καταφέρναμε. Επίσης η κουβέντα μας είμαι σίγουρος πως θα επιλύσει αρκετές απορίες και θα είναι εξαιρετικά γόνιμη από κάθε άποψη. »

 

«Η Επιτροπή  να βγαίνει μπροστά και  να μιλάει »

Ξεκινώντας και απαντώντας σε σχετική σας ερώτηση για την σημερινή συνέντευξη σας απαντώ ότι όπως έλεγε και ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής Κύρος Βασάρας , οι άνθρωποι της διαιτησίας πρέπει να μιλάνε  Δύο φορές τον χρόνο ας υπάρχει μια επικοινωνία με τα Μέσα, χρειάζεται αυτό. Δεν μπορεί η επιτροπή διαιτησίας να είναι πίσω από τον οποιονδήποτε, πρέπει να βγαίνει μπροστά και να αναλύει, να μιλάει. Δεν μιλάω για φάσεις αλλά για προβλήματα και σχεδιασμούς. Οι άνθρωποι που κρίνονται για τη δουλειά τους πρέπει να ελέγχονται, πρέπει να υπάρχει αυτοεκτίμηση. Χρειάζεται μια βάση δεδομένων, τι δυνατότητες υπάρχουν για σεμινάρια, χρειάζεται ένα μπάτζετ, ετοιμάζεται το πλάνο και προχωράμε. Τι ευελπιστώ από αυτό; Θα το κρίνουμε από του χρόνου του παραχρόνου κλπ. Έτσι γίνεται δουλειά».

Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη να μην ενσωματώσω στην αναφορά μου δύο τρία πράγματα που αφορούν το βασιλιά των αθλημάτων όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο άθλημα στη γη. Παίζεται σε κάθε ήπειρο, σε κάθε χώρα και σε πολλά διαφορετικά επίπεδα/ κατηγορίες. Το γεγονός ότι οι Κανόνες του Παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλο το ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, από το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFΑ μέχρι ένα παιχνίδι μεταξύ μικρών παιδιών σε ένα απομακρυσμένο χωριό, είναι μια σημαντική δύναμη που πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται για το καλό του αθλήματος παντού.

Το ποδόσφαιρο πρέπει να έχει Κανόνες που να διατηρούν το παιχνίδι δίκαιο καθώς αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα θεμέλια του «όμορφου παιχνιδιού» και ένα ζωτικό χαρακτηριστικό του «πνεύματος» του παιχνιδιού.

Οι καλύτεροι αγώνες είναι εκείνοι όπου ο διαιτητής σπάνια χρειάζεται επειδή οι παίκτες παίζουν με σεβασμό μεταξύ τους, με σεβασμό προς τους διαιτητές αλλά και τους Κανόνες.

 

«Οι αποφάσεις των διαιτητών να γίνονται σεβαστές»

«Οι Κανόνες του Παιχνιδιού είναι σχετικά απλοί σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα ομαδικά αθλήματα, αλλά καθώς πολλές ερμηνείες είναι υποκειμενικές και οι αξιωματούχοι αγώνων είναι άνθρωποι, ορισμένες αποφάσεις αναπόφευκτα θα είναι λανθασμένες ή θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και συζήτηση.

Για μερικούς ανθρώπους αυτή η συζήτηση είναι μέρος της απόλαυσης και της ελκυστικότητας του παιχνιδιού, αλλά, είτε οι αποφάσεις είναι σωστές είτε λάθος, το «πνεύμα» του παιχνιδιού απαιτεί οι αποφάσεις των διαιτητών να γίνονται πάντα σεβαστές.

Όλοι όσοι έχουν πόστα/ θέσεις στην ομάδα τους ειδικά οι προπονητές και οι αρχηγοί των ομάδων οι οποίοι έχουν σαφή ευθύνη ως προς το παιχνίδι στο να σέβονται τους διαιτητές του αγώνα και τις αποφάσεις τους.

Οι Κανόνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή κατάσταση, επομένως, όπου δεν υπάρχει άμεση πρόβλεψη στους Κανόνες, το ΔΠΣ αναμένει από τον διαιτητή να λάβει μια απόφαση εντός του «πνεύματος» του παιχνιδιού και των Κανόνων, αυτό συχνά περιλαμβάνει την ερώτηση, «τι θα ήθελε/ θα περίμενε το ποδόσφαιρο; (Από την απόφαση)»

Τα ατυχήματα στους αγωνιστικούς χώρους συμβαίνουν αναπόφευκτα αλλά οι Κανόνες στοχεύουν στο να βοηθήσουν ώστε το παιχνίδι να γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλές, εξισορροπώντας την υγεία των παικτών και την αθλητική δικαιοσύνη.

Αυτό απαιτεί από τους διαιτητές να χρησιμοποιούν τους Κανόνες για να αντιμετωπίσουν αυστηρά εκείνους τους παίκτες των οποίων οι ενέργειες είναι πολύ επιθετικές ή επικίνδυνες.

Οι Κανόνες ενσωματώνουν το απαράδεκτο του μη ασφαλούς παιχνιδιού στις πειθαρχικές τους προτάσεις/ φράσεις όπως «ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα» και «θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός αντιπάλου» ή «χρήση υπερβολικής βίας»

Το ποδόσφαιρο πρέπει να παραμένει ελκυστικό και ευχάριστο για τους παίκτες, τους διαιτητές και του προπονητές καθώς επίσης και για τους θεατές, τους οπαδούς, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής, θρησκείας, κουλτούρας, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηρίας.

Η ΚΕΔ ΕΠΟ υπό τις οδηγίες της οποίας πορευόμαστε και εμφορούμαστε ως Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΠ, θα συνεχίσει το έργο της με τις συμβουλευτικές της ομάδες και τις εκτεταμένες προσπάθειες διαβούλευσης, δίνοντας έμφαση στην υγεία των παικτών, στη βελτίωση της συμπεριφοράς των συμμετεχόντων και κάνοντας το παιχνίδι πιο δίκαιο και πιο ελκυστικό ως προς τη συμμετοχή αλλά και ως θεατές βλέποντας τους αγώνες.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί η «παγκοσμιότητα» των Κανόνων έτσι ώστε οι νεαροί παίκτες να μπορούν να βλέπουν αγώνες στην τηλεόραση και μετά να βγαίνουν έξω προσπαθώντας να εφαρμόσουν/ αναδημιουργήσουν αυτό που έχουν δει.

Το ΔΣ της ΕΠΣΠ και η ΕΔ/ΕΠΣΠ λαμβάνει πολύ θετικά τη συνεργασία με ανθρώπους σε όλο το ποδοσφαιρικό Πειραιά και νοιώθουμε πάντα ευχάριστα όταν λαμβάνουμε προτάσεις ή ερωτήσεις σχετικά με τους Κανόνες του Παιχνιδιού»

 

«Όποιος δεν αναγνωρίζει  ότι  το Πειραϊκό ποδόσφαιρο προοδεύει είναι τυφλός »

 

«Το τι έγινε τα τελευταία χρόνια και ότι οι εξελίξεις ξεπέρασαν την πραγματικότητα με το ποδόσφαιρο του Πειραιά να προοδεύει και να μην μένει πίσω είναι αναμφισβήτητο. Όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι τυφλός. Όμως είναι υποχρέωση να αναγνωρίζουμε όσους πρόσφεραν.

Έχω μάθει να σέβομαι το παρελθόν, να κρατώ τα παλιά σημεία και να προχωράω μπροστά βάσει ενός οράματος που έχω. Δεν είναι όραμα δικό μου, αλλά μιας ομάδας ανθρώπων και της Πειραικής και όχι μόνο κοινωνίας.

Τα σωματεία εκπροσωπούν την κοινωνία, αυτή έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Η κοινωνία μάς δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε. Μας λέει ‘προχωρήστε’, αλλά όλοι μαζί, όχι διχασμένοι. Το τι θέλω εγώ ή εσείς είναι αδιάφορο, αντίθετα ενδιαφέρον είναι τι ζητά η κοινωνία.

Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα. Εκατό άνθρωποι μπορούν να κάνουν αρκετά, αλλά για να πετύχουμε χρειαζόμαστε όλοι την κοινωνία. Το μεγαλύτερο μέλημά μας, γιατί είμαστε όλοι μια ομάδα, είναι να πάμε ενωμένοι να ξαναγίνουμε περήφανοι για την τρέλα μας, για το Πειραϊκό ποδόσφαιρο. Για κάποιους ενδεχομένως να είναι δουλειά, για άλλους είναι επάγγελμα, για κάποιους ρομαντικούς φιλοδοξία.

Για μας είναι η τρέλα μας, για εκατομμύρια είναι η περηφάνια τους. Κάθε σωματείο είναι πολύτιμο. Όλοι μας ξεκινήσαμε από ένα σωματείο, που δεν έχει σημασία σε ποια κατηγορία ήταν. Οι μεγάλες ομάδες είναι οργανισμοί, αλλά το κάθε ένα σωματείο, σε ένα νησί, σε μια ακριτική περιοχή, είναι πολύ πιο πολύτιμο από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο σωματείο».

 

«Μαθαίνουμε από τα λάθη μας »

 

«Το θέμα της διαιτησίας δεν είναι το μεγαλύτερο, το αναπτυξιακό είναι γιατί υπάρχει τεράστιο κενό.

Λάθη θα κάνουμε. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Αν δεν θέλετε να κάνω λάθη, να μην κάνω τίποτα. Προτιμούμε να μετανιώσουμε για λάθη μας, παρά γι’ αυτά που δειλιάσαμε να κάνουμε. Αυτό είναι κομμάτι της περιουσίας του».

 

Κάναμε εκκαθαρίσεις διαιτητών με την βοήθεια της ΕΠΣΠ»

«Σχετικά με την πορεία μας στην Επιτροπή Διαιτησίας Γνωρίζαμε εγώ και οι κατά καιρούς συνεργάτες μου από την αρχή, ότι θα ήταν μία δύσκολη πρόκληση. Αντιμετωπίσαμε τα πρώτα χρόνια δύσκολες καταστάσεις, με διαιτητές χωρίς όραμα και στυλ, που είχαν «περίεργη» νοοτροπία, δεν είχαν κανένα όραμα για επίτευξη κάποιου στόχου και παίζανε μόνο και μόνο για να «χαίρονται» αυτοί και κανένας άλλος.

Μετά την αναγνώριση του προβλήματος σύμφωνα με τα ανωτέρω μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να παραμένουμε συνέχεια συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας, χωρίς να επηρεαστούμε από κανέναν με συνέπεια να κάνουμε με την βοήθεια της Διοίκησης της ΕΠΣΠ γενικές «εκκαθαρίσεις» διαιτητών για διάφορους λόγους και δυστυχώς κάποιες φορές και με αιτίες».

Για τους ορισμούς των διαιτητών: «Μερικές φορές τοποθετούμε, ας πούμε, πιο έμπειρους διαιτητές σε έναν αγώνα και τελικά δεν είναι τόσο επιτυχημένοι όσο περιμέναμε και άλλες φορές επιλέγουμε λιγότερο έμπειρους διαιτητές και τελικά αποδίδουν αρκετά καλά. Όλα τα διαιτητικά λάθη είναι για εμάς διδακτικά στοιχεία για το μέλλον».

 

«Οι διαιτητές είναι ήρωες που επιβιώνουν σε τόσο δύσκολο περιβάλλον»

 

«Για την πίστωση χρόνου στη διαιτησία: «Το ποδόσφαιρο και η διαιτησία είναι σαν τα δέντρα. Χρειάζεται να το ταΐσουμε και να το ποτίσουμε στην αρχή και χρόνια μετά μπορούμε να δούμε τα λουλούδια και τους καρπούς του».

«Όταν έχουμε τη συνείδηση μας πολύ καθαρή, είμαστε πολύ σίγουροι για την επαγγελματική μας ζωή. Το ίδιο και για την οικογενειακή μας ζωή, όλα είναι καλά, δεν ανησυχούμε για αυτά τα ψέματα και τις υπερβολές που πολλές φορές διαβάζουμε κυρίως στα σόσιαλ. Απλά τα αγνοούμε».

Για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαιτητής στο Πειραιά: «Να είσαι διαιτητής στο Πειραιά καθώς και στα υπόλοιπα μέρη της πατρίδας μας δεν είναι εύκολο, χρειάζεται πολλές δεξιότητες και ειδικά κουράγιο. Να είσαι στον αγωνιστικό χώρο με καθαρό μυαλό, συγκεντρωμένος μόνο στα καθήκοντα σου. Οπότε οι διαιτητές στην Ελλάδα είναι σαν ήρωες ξέρετε, που χρειάζεται να επιβιώνουν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον».

Θα πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο για να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση στους Πειραιώτες διαιτητές από τη μία και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση για να έχουμε καλύτερους διαιτητές, καλύτερα προετοιμασμένους για δύσκολους αγώνες».

 

«Παρακολουθούμε προσεκτικά όλα τα παιχνίδια»

Πρόσφατα σε σεμινάριο ομάδας του Πειραιά που αγωνίζεται σε εθνικές κατηγορίες, μιλήσατε για τη βελτίωση της διαιτησίας φέτος.

«Δεν είναι θέμα τι πιστεύω εγώ, αλλά τι λένε οι αριθμοί. Πέρσι στις πρώτες αγωνιστικές είχαμε αρκετά ματς όπου η διαιτησία κυμάνθηκε κάτω από τις απαιτήσεις μας. Φέτος στο ίδιο διάστημα έχουμε 6 αγωνιστικές και σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη που μπορούν να βελτιωθούν και για αυτό δουλεύουμε σκληρά. Ακόμη και ένα λάθος να υπάρχει, δεν είμαστε ευχαριστημένοι….

Παρακολουθούμε προσεκτικά όλα τα ματς και υπάρχουν περιπτώσεις που μας στενοχωρούν πολύ. Δύσκολες καταστάσεις για να αποφασίσουν οι διαιτητές κάποιες, αλλά και μερικές πολύ ξεκάθαρες. Οπότε η Επιτροπή μας πρέπει να έχει διαφορετική προσέγγιση στο πως αντιμετωπίζει κάθε περίπτωση.

Είμαστε μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο πρότζεκτ. Κάναμε τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανανέωση στους πίνακες. Μειώσαμε τον αριθμό από 90, όταν ήρθα, στους 70. Για να τους δώσουμε περισσότερα ματς και την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες τους.

– Παρατηρητές και διαιτητές.

«Ακολουθούμε ακριβώς τα ευρωπαϊκά στάνταρ. Σίγουρα απαιτούνται για καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα περισσότεροι παρατηρητές διαιτητών, τους οποίους δυστυχώς δεν έχουμε για διάφορους λόγους.

Εφαρμόζουμε για την αξιολόγηση των παιχνιδιών και των διαιτητών την ίδια κλίμακα βαθμολογίας όπως η UEFA, δίνουμε τι ίδιες οδηγίες. Δουλεύουμε πολύ σκληρά με τους λίγους διαθέσιμους παρατηρητές διαιτησίας που αφιλοκερδώς βοηθούν την Επιτροπή μας όποτε μπορούν κι αυτοί.

Την επομένη των αγώνων κάνουμε αναλύσεις, συζητούμε μεταξύ μας και στέλνουμε σε όλους, είτε προσωπικά είτε με mail, παρατηρήσεις σχετικά με τους διαιτητές. Τους αναφέρω συχνά πως για μας, ως ΕΔ/ΕΠΣΠ όλες οι ομάδες είναι ίσες, όλοι οι διαιτητές είναι ίσοι, από πλευράς αξιολόγησης των παιχνιδιών της Ένωσής μας. Αξιολογούμε απόδοση κι όχι πρόσωπα. Προς το τέλος θέλουμε τους διαιτητές με την καλύτερη αξιολόγηση να παίρνουν περισσότερα ματς. Αυτός είναι ο στόχος.

Η διαιτησία είναι σαν το ποδόσφαιρο. Άλλωστε η διαιτησία είναι ένας μόνο κρίκος της μιας αλυσίδας που περιλαμβάνει πολλούς κρίκους (παίκτες αξιωματούχοι προπονητές κλπ) Σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου. Είμαι σαν προπονητής ποδοσφαίρου. Πρέπει να διαχειριστώ τους διαιτητές, να τους επιμορφώσω και να τους βελτιώσω. Δεν μπορώ όμως να πάω στην μεταγραφική αγορά ως προπονητής για να δω και να αγοράσω παίκτες.

Πρέπει να δουλέψω με ότι έχω και να βελτιώσω αυτό το υλικό. Τους δίνω χρόνο ως προπονητής. Εάν δείτε το τι έχουμε κάνει για να βγάλουμε εις πέρας όλα τα παιχνίδια υποδομών και ανδρικά θα καταλαβαίνατε την δυσκολία που κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε για να καταφέρουμε με ένα

«φτωχό» υλικό να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε ικανοποιητικά και παράλληλα να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον του Πειραιά.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι δίνουμε τις κατευθυντήριες οδηγίες με αναλύσεις βίντεο που μας αποστέλλει η Ακαδημία Διαιτησίας σε συνεργασία με την ΚΕΔ/ΕΠΟ για να παρέχουμε την ύψιστη τεχνολογικά εκπαίδευση που επιτάσσουν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά Κέντρα βελτίωσης διαιτητών. »

 

«Αυτοί που κάνουν λάθη με πρόθεση , θα απομακρύνονται»

«Είμαστε μαζί με τους συνεργάτες μου εδώ για να βελτιώσουμε τη διαιτησία στο πειραϊκό ποδόσφαιρο.

Να δώσω την εμπειρία μου. Δουλεύω όπως και οι περισσότεροι συνεργάτες μου 5 ώρες κάθε ημέρα για αυτό. Κάθε μέρα. Έχουμε τις απόψεις ότι οι διαιτητές κάνουν λάθη.

Πρέπει να δεχθούμε εδώ στον όμορφο ποδοσφαιρικό Πειραιά μας ότι οι παίκτες κάνουν λάθη, οι προπονητές κάνουν λάθη και οι διαιτητές κάνουν λάθη.

Εφόσον είναι λάθη που δεν γίνονται με πρόθεση, θα κοιτάξουμε να τα βελτιώσουμε. Εάν γίνονται με πρόθεση αυτοί που τα κάνουν θα απομακρύνονται. Θα τίθενται εκτός διαιτησίας. Μην νομίζετε κάποιοι ότι επειδή δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό Διαιτησίας να ανακοινώνονται οι ποινές των διαιτητών ότι δεν τιμωρούνται κιόλας; Υπάρχουν πολλών ειδών τιμωρίες ανάλογα με το αποδειχθέν αποτέλεσμα. Υπάρχουν τιμωρίες που φαίνονται άμεσα υπάρχουν τιμωρίες που τις βλέπει κανείς στο τέλος της σεζόν. Όσοι ασχολούνται με το χώρο της διαιτησίας καταλαβαίνουν τι εννοώ. »

 

«Σε αντίθεση με τους παίκτες οι διαιτητές είναι υπό πίεση »

 

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους και γι αυτό να είστε βέβαιοι.

«Μην μας κρίνετε για αυτό το διάστημα αλλά να μας κρίνετε για ένα πολύ πιο μεγάλο διάστημα».

“Πάντα υπάρχει πίεση εδώ στον Πειραιά λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας και των απαιτητικών προσδοκιών που επιβάλλει η παράδοση των τόσων πολλών ιστορικών ομάδων μας .

Κάθε ομάδα θέλει να νικάει και θα δώσει όλη τη δύναμή της για να το καταφέρει. Έτσι και αυτό μεταφράζεται σε πίεση.

Το θέμα είναι όμως ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από έναν διαιτητή την κοιτούν σχολαστικά μέσω βίντεο πολλά μάτια.

Την ίδια ώρα οι παίκτες δεν αντιμετωπίζουν τέτοια κριτική. Δεν έχω όμως θέμα. Βρίσκομαι σε πίεση καθημερινά και αυτή η πίεση με βοηθάει να βελτιώνομαι. Μου αρέσει και τη χρησιμοποιώ για να πετύχω καλύτερα αποτελέσματα”

Έχω μιλήσει με πολλούς αξιωματούχους ομάδων. »

 

«Περιορισμένος ο αριθμός των διαιτητών στον Πειραιά »

Κάθε εβδομάδα προσπαθώ μέσω των ορισμών να σιγουρέψω ότι όλες οι ομάδες έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Ορίζουμε από τη δύναμη των διαιτητών που έχουμε κάθε εβδομάδα τους καλύτερους δυνατόν διαιτητές σε συσχετισμό με την διαθεσιμότητα ανά εβδομάδα, την κατηγορία και τον βαθμό «επικινδυνότητας» του κάθε παιχνιδιού. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δεξαμενή των διαιτητών του Πειραιά είναι πολύ περιορισμένη. Πιστεύω ότι όλοι οι αξιωματούχοι των ομάδων αλλά και οι φίλαθλοι θα ήθελαν τη διαιτησία να είναι όσο πιο δίκαιη γίνεται. Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να υπάρχουν παράπονα. Παντού υπάρχουν. Όλοι κάνουμε λάθη ειδικά εφόσον τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν έχουν δόλο. Κάνω το καλύτερο δυνατό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Νομίζω ότι όταν χάνει μία ομάδα υπάρχουν παράπονα. Στην περιοχή μας αλλά δυστυχώς και σε όλη την Επικράτεια, πάντα ευθύνεται ο διαιτητής ακόμα και όταν οι ομάδες χάνουν δίκαια. Εάν δούμε αυτή τη σεζόν και τις προηγούμενες δεν μπορούμε να πούμε ότι κάθε χρονιά δεν υπάρχουν λάθη. Αλλά μήπως και στα μεγαλύτερα επαγγελματικά πρωταθλήματα ακόμη και στα κορυφαία ευρωπαϊκά που λόγω της τηλεόρασης όλοι μας παρακολουθούμε, δεν κάνουν πιο μεγάλα λάθη.

 

«Ας μην ενοχλούν οι ομάδες τους διαιτητές»

«Είμαι πάντα ανοιχτός να συζητήσω με «υγιείς» αξιωματούχους για παράπονα αρκεί να υπάρχει η καλοπιστία και η διάθεση συνεργασίας με γόνιμο τρόπο και όχι με διάθεση κακοπροαίρετης κουβέντας.

Έχουμε πολύ καλούς διαιτητές και τους στηρίζουμε. Λέω στους αξιωματούχους των ομάδων να μην ενοχλούν με τον ένα ή άλλον τρόπο τους διαιτητές. Δεν είναι αποδεκτό να το κάνουν. Δεν θα ανεχθώ λάθη από τους διαιτητές που είναι επαναλαμβανόμενα και εάν αποδίδουν σε αναμενόμενο επίπεδο θα συνεχίσουν να παίρνουν παιχνίδια.

Λέω επίσης στους διαιτητές να μην σηκώνουν τα τηλέφωνά τους και να συγκεντρώνονται στο να διαιτητεύουν τους αγώνες με δίκαιο τρόπο.

Δεν είμαστε τέλειοι. Θέλω και θέλουμε ως Ένωση Πειραιά να προωθήσουμε νέους διαιτητές.

Θέλω να δώσουμε ως Πειραιάς την ευκαιρία στους Πειραιώτες διαιτητές να επιστρέψουν στα γήπεδα της Α΄ εθνικής όπου παραδοσιακά ο Πειραιάς ανέδειξε κορυφαίους διαιτητές, όπως τον Ηλία Σπάθα που επί σειρά πολλών ετών κοσμούσε με την παρουσία του τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Για να μην αναφερθώ σε παλιότερες ακόμη εποχές όπου οι Πειραιώτες διαιτητές ήταν μεγάλοι ως γίγαντες και διαφήμιζαν τον Πειραιά μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδος και όχι μόνο.

Δεν μπορώ να τους χαροποιήσω όλους. Εάν ένας διαιτητής κάνει λάθος θα το πω τόσο στον ίδιο όσο και στην υπόλοιπη διαιτητική κοινότητα του Πειραιά για να λειτουργήσει με εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα. Είμαι ειλικρινής. Εγώ όπως και όλοι όσοι δουλεύουνε, έκανα λάθη ως διαιτητής. Όσο είναι ανθρώπινα τα λάθη τα αποδεχόμαστε. Πιστεύω πως τα λάθη των διαιτητών τουλάχιστον των έμπειρων είναι λιγότερα. Χρειαζόμαστε χρόνο και περισσότερη εκπαίδευση αλλά κυρίως βοήθεια από τις ομάδες.

Όμως χρειαζόμαστε κάθε χρόνο και μία βοήθεια από την Πειραϊκή κοινότητα του ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να σταματούν πολλοί εν ενεργεία διαιτητές και το κενό που αφήνουν είναι δυσαναπλήρωτο. Έχει καταγραφεί ότι η νεολαία δυσκολεύεται να πάρει άμεσες αποφάσεις προκειμένου να ασχοληθεί ενεργά με τη διαιτησία.

Ειλικρινά θα ήθελα όλοι αυτοί που αβίαστα βγαίνουν στα σόσιαλ και κρίνουν ακόμη και παιδιά 17 ετών που σφυρίζουν στα Πειραϊκά και όχι μόνο γήπεδα, να στέλνανε έστω και έναν συγγενή τους ( το παιδί τους ας πούμε) να έρθει στη Σχολή να γίνει διαιτητής να μας πλαισιώσει από κοντά.

Εάν το έκανε αυτός οποιοσδήποτε κριτής τότε είμαι βέβαιος ότι εύκολα θα καταλάβαινε ότι και οι διαιτητές είναι άνθρωποι που παιδεία με εν συναίσθηση, είναι υπεύθυνοι, έχουν κι αυτοί γονείς, κοινωνικό περίγυρο, επαγγελματική υπόσταση, κοινωνική δράση και προσφορά στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Δεν είναι ωραίο να κρίνεις εκ του ασφαλούς. Δεν είναι εύκολο να είσαι διαιτητής και να προσπαθείς να αποδώσεις δικαιοσύνη σε ένα αβέβαιο και μη ασφαλές περιβάλλον.

Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος, έχω μεγάλο κίνητρο και δεν απογοητεύομαι από δυσκολίες. Βέβαια, τα σχόλια τα κοιτάμε, αλλά δεν επηρεάζουν τον ενθουσιασμό μας. Ειλικρινά πιστεύω πως αυτά γίνονται για πίεση στους διαιτητές, όχι σε μένα. Να πάρουν κάποιο πλεονέκτημα κάνοντας bullying.

Εμείς δεν επηρεαζόμαστε και το μήνυμά μας στους διαιτητές είναι να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτού του είδους την κριτική.

Το φαινόμενο αυτό έχει το αποτύπωμα του και στα Πρωταθλήματα της ΕΠΣ Πειραιά. Ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί λόγοι που τους αποθαρρύνουν να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα αλλά όσοι το αποφασίζουν σε βάθος χρόνου βγαίνουν κερδισμένοι. »

 

«Να βοηθήσουν όλοι για να βγουν νέοι διαιτητές»

 

«Η σταδιακή μείωση των εν ενεργεία διαιτητών, η αύξηση των αγώνων κάθε χρόνο οδήγησε τη διοίκηση της ΕΠΣΠ σε συνεργασία με την Ακαδημία Διαιτησίας της ΕΠΟ, την ΚΕΔ/ΕΠΟ την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣΠ και τον Σύνδεσμο Διαιτητών Πειραιά, να προκηρύξουμε από κοινού, νέα σχολή διαιτησίας η οποία είμαι στην ευχάριστη θέση πλέον να σας ενημερώσω ότι ξεκινά τις εκπαιδευτικές συγκεντρώσεις στις 29 Νοεμβρίου2024.

Για να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων η επιτροπή διαιτησίας, σε συνεργασία με την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΣΠ, ανέλαβε πρωτοβουλίες για να επικοινωνήσει το γεγονός σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες.

Ανοίξαμε την ψαλίδα των ηλικιών και πλέον είναι μέχρι 35 ετών ώστε να προσελκύσουμε και άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο και θέλουν να δοκιμάσουν και κάτι άλλο, να ασχοληθούν δηλαδή με την διαιτησία.

Άνοιγμα κάναμε σε πανεπιστημιακές σχολές και έχουμε ενημερώσει με ιμέιλ όλες τις σχολές, σε Λύκεια, σε γνωστούς που μιλάμε, έχουμε κολλήσει αφίσες σε σημεία που συχνάζουν νέοι άνθρωποι αν και υπάρχει κάποια προκατάληψη για τη διαιτησία.

Το πρόβλημα προσέλκυσης νέων διαιτητών είναι σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει τρομερή προκατάληψη και κάποια παιδιά αποθαρρύνονται. Αυτό που τους λέμε είναι ότι πάντα θα υπάρχει η κακή κριτική αλλά υπάρχει ένας δρόμος που θα τους βοηθήσει να φτάσουν ψηλά, να παίξουν σε γήπεδα που δεν θα έπαιζαν ποτέ, αλλά και να κάνουν καριέρα στον χώρο. Αυτό που θέλουμε είναι να ξεπεράσουν τη δυσπιστία και την προκατάληψη που έχουν για τη διαιτησία. Πιστεύω ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε έναν ικανό αριθμό».

Επιτρέψτε μου επί τη ευκαιρία που μου δίνει το φιλόξενο βήμα σας να προσκαλέσω όλους τους αξιωματούχους των ομάδων αλλά και τα νέα παιδιά που ήδη παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όλοι μας έχουμε ως ένα βαθμό τουλάχιστον αυτογνωσία

Όλοι μας ξέρουμε τις ανοχές αλλά και τις αντοχές μας και θα πρέπει να αναρωτηθούμε « ποιο είναι άραγε το μέλλον μου εάν παραμείνω στο ποδόσφαιρο ως ποδοσφαιριστής; Μήπως θα είχα περισσότερες πιθανότητες να ανέβω επίπεδο στο παραμένοντας στο χώρο του ποδοσφαίρου από άλλο μετερίζι μέσω της διαιτησίας;

Ειδικά οι τεχνικοί σύμβουλοι των ομάδων, λόγω εμπειρίας, καλό θα είναι να ξεχωρίσουν κάποια από τα παιδιά που δεν έχουν και τις καλύτερες δυνατότητες να εξελιχθούν σε αυτό που λέμε «τοπ» επίπεδο ποδοσφαιριστή και να υποδείξουν έστω ένα παίκτη από κάθε ομάδα να συμμετάσχει στην νέα μας σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια η ΕΠΣΠ διοργανώνει .

Είναι βέβαιο ότι μέσα από την μαζική προσέλευση θα εμπλουτιστεί η δεξαμενή της Πειραϊκής διαιτησίας και ακόμη πιο βέβαιο ότι η «ποιότητα» των διαιτητών θα ανέβει αισθητά με συνέπεια να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη και ταχύτερη βελτίωση από ανθρώπους που ξέρουν καλά το ποδόσφαιρο καθώς το υπηρετούν ήδη από άλλο πόστο.

Άλλωστε το τελευταίο χρόνο έχει ξεκινήσει, μέσω της UEFA που συμμετέχει στην εκστρατεία για προσέλκυση νέων ατόμων, γυναικών και ανδρών, για να γίνουν διαιτητές, μία στην κυριολεξία πανευρωπαϊκή εκστρατεία, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο τοπικού επιπέδου, ούτε Ελληνικό αλλά παγκόσμιο.

Η εκστρατεία αυτή έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των διαιτητών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αφού οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, από τις διοργανώσεις Grassroots μέχρι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Σύμφωνα με “αυτή η εκστρατεία έχει τεράστια σημασία για το μέλλον του ποδοσφαίρου, καθώς οι διαιτητές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη του παιχνιδιού στον αγωνιστικό χώρο.

Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη βαθιά κατανόηση του ποδοσφαίρου, η διαιτησία μπορεί να εξοπλίσει τα νεαρά άτομα με ανεκτίμητες δεξιότητες ζωής που θα τους εξυπηρετήσει τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου”.

Ακόμη μας δίνετε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε επίσημα την έναρξη της νέας σχολής διαιτησίας που πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι αρχίζει στις 29 Νοεμβρίου  2024 και αναμένουμε τους νέους της περιοχής του Πειραιά μας και όχι μόνο να δοκιμάσουν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο στο χώρο της διαιτησίας. »

 

 

«Έχουμε την υποστήριξη της ΕΠΣΠ »

«Ως επιτροπή έχουμε πολύ στενή σύνδεση για τη δουλειά που κάνουμε με την Διοίκηση της ΕΠΣΠ η οποία ουδέποτε μας δημιούργησε πρόβλημα σχετικά με τον Α ή Β διαιτητή που αγωνίζεται και αισθανόμαστε συνεχώς την υποστήριξη τους και γι αυτό το λόγο τους ευχαριστώ θερμά για την στήριξή τους.

Δεν σας κρύβω ότι σε επίπεδο συνεργασίας είμαστε ευλογημένοι και τυχεροί καθώς την τις τελευταίες περιόδους Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΣΠ είναι ο κος Σπάθας Γιάννης ένας εκ των παλαιών κορυφαίων διαιτητών της χώρας μας, γνώστης του ποδοσφαίρου όλων των επιπέδων και η συνεισφορά του στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητη.»