Connect with us

slideshow

Μπρατσόλης: “Έχω εμπιστοσύνη στο κριτήριο των πειραϊκών σωματείων”

Published

on

Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς, αφού ο νυν πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων, Στέλιος Μπρατσόλης, καλείται να ανανεώσει τη θητεία του, έχοντας όμως απέναντί του έναν ισχυρό αντίπαλο, τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Γιώργο Ανατολάκη.

Για πολλούς ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ θεωρείται το απόλυτο φαβορί για να πάρει το χρίσμα, αλλά ο κ. Μπρατσόλης μιλώντας αποκλειστικά στην «Α» δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο κριτήριο των ποδοσφαιρικών σωματείων της περιοχής.

Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πειραιά μιλά για τα όσα έχει καταφέρει διοικητικά μέχρι σήμερα ο ίδιος και οι συνεργάτες του, αναλύει ποιο είναι το πρόβλημα που έχει προκληθεί με το γήπεδο του ΣΕΦ, αλλά αποκαλύπτει και τη στάση που θα κρατήσει σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου δεν είναι το επιθυμητό για εκείνον.

Συνέντευξη στον Παύλο Κουστέρη

-Κύριε Μπρατσόλη, ποιους στόχους καταφέρατε να πετύχετε ως πρόεδρος της Ένωσης Πειραιά κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να ενημερώσω τους αναγνώστες σας για τις βασικές θέσεις που υλοποιήσαμε στην τετραετία διοίκησής μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ποδοσφαιρικού Πειραιά είναι η έλλειψη γηπεδικών εγκαταστάσεων.

Στην εδαφική έκτασή μας από την Αίγινα έως τις Τζιτζιφιές Καλλιθέας έχουμε 16 γήπεδα (και 4 προπονητήρια) για 2.000 αγώνες τον χρόνο που παίζουν μπάλα πάνω από 10.000 ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Τα γήπεδα αυτά έχουν δημιουργηθεί στα 88 χρόνια διαδρομής της Ένωσής μας. Δηλαδή σχεδόν με μ.ο. κάθε έξι χρόνια φτιάχτηκε και ένα γήπεδο για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Πειραιά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο κεντρικός Πειραιάς, ο οποίος “στριμώχνεται” σε δύο μικρά προπονητήρια και έχει ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΟ ΣΕΦ. Η Ε.Π.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ, όπως και η κάθε Ένωση δεν κατασκευάζει γήπεδα.

Προτείνει, διεκδικεί μαζί με τα σωματεία της για να γίνουν καινούργια γήπεδα και να ανακατασκευαστούν τα υφιστάμενα . Μετά το 2000 σε όλο τον ποδοσφαιρικό Πειραιά κατορθώθηκε, με διεκδικήσεις των σωματείων και με κύριο σύμμαχο την τοπική, νομαρχιακή, περιφερειακή αυτοδιοίκηση, να τοποθετηθούν πλαστικοί χλοοτάπητες τελευταίας γενιάς σε όλα τα γήπεδα του Πειραιά.

Την τελευταία τετραετία και ως αποτέλεσμα της συνέχισης αυτής της ΜΟΝΙΜΗΣ ΓΗΠΕΔΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ μας κατορθώθηκαν, μαζί με τα σωματεία μας, τα εξής:

Α) Να γίνει ένα καινούργιο γήπεδο στις Τζιτζιφιές που έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μία εξαιρετική μικρή αθλητική εγκατάσταση αντίστοιχη των προδιαγραφών που ορίζει η UEFA.

Β) Φτιάχτηκε καινούργιο προπονητήριο στη Σαλαμίνα.

Γ) Ανακατασκευάστηκε ο χλοοτάπητας του γηπέδου Νικαίας, που έδωσε τη δυνατότητα στα ερασιτεχνικά σωματεία να πραγματοποιούν αγώνες και προπονήσεις και να αποτελεί έδρα της ιστορικής Προοδευτικής.

Δ) Ακριβώς μετά το τέλος των μπαράζ ανόδου στη νέα Γ΄ Εθνική, ανακατασκευάζεται ο χλοοτάπητας στο γήπεδο Μοσχάτου.

Ε) Επίσης όπως επίσημα δηλώθηκε από τον αντιδήμαρχο αθλητισμού Καλλιθέας, κύριο Γιώργο Μαργωμένο, το γηπεδάκι-προπονητήριο που κατασκευάζεται και τελειώνει στον παλιό Ιππόδρομο, θα διατίθεται εκτός από τις ανάγκες των ομάδων της περιοχής και στις υποδομές των πειραϊκών σωματείων.

Στην τετραετία μας σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και επιστήμονες κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τις προληπτικές εξετάσεις υγείας των ποδοσφαιριστών των σωματείων μας έως και την αποκατάστασή τους.

Πρέπει να ευχαριστήσω τον κύριο Χρήστο Δάρα, τον κύριο Θεοδωρουλέα και όλους όσοι συνέβαλαν με την προσφορά τους.

Σημειώνω, επιπλέον, τις αιμοδοσίες που πραγματοποίησε η Ένωσή μας δημιουργώντας τράπεζα αίματος.

Να αναφέρω την επιμέλεια υλοποίησης δεκάδων σχολών προπονητών UEFA που με ευθύνη της ομοσπονδίας και του υπευθύνου προπονητικής ανάπτυξης, κ. Τέλη Μπατάκη, πραγματοποιήθηκαν στον Πειραιά.

Η διοίκηση της Ε.Π.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ κάλυπτε και κάλυψε οικονομικά τους Ιατρούς των 8.000 και πλέον αγώνων όλων των διοργανώσεών μας και της τελευταίας 4ετίας, το κόστος των οποίων ανέρχεται περίπου στις 45.000 ευρώ ετησίως.

Καλύφθηκε επίσης το κόστος διαιτησίας των αγώνων των διοργανώσεων υποδομών που ανέρχεται περίπου σε 15.000 ευρώ ετησίως.

Επίσης καλύφθηκε το 50% του κόστους διαιτησίας των αγώνων της Γ΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Πειραιά, που αντιστοιχεί σε 5.000 ευρώ ετησίως.

Από το 2009 έως και το 2010 η ΕΠΣΠ κάλυπτε σε ποσοστό 50% και τους αγώνες της Β΄ Ερασιτεχνικής Κατηγορίας Πειραιά, που το ετήσιο κόστος ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ.

Αυτά τα οποία σας αναφέρω φτάνουν στο ποσό των 340.000 ευρώ, τα οποία η Ένωση εξασφάλισε από χορηγίες.

Στη διοικητική διαδρομή της Ένωσης από το 2000 έως και το 2008, καλύφθηκαν μέσω χορηγιών οι διαιτησίες και οι ιατροί αγώνων όλων των διοργανώσεων, που αντιστοιχούν περίπου σε 1.000.000 ευρώ.

Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που εφάρμοσε η διοίκηση της ΕΠΣΠ αξιοποιώντας κάθε χορηγική σχέση υπέρ των σωματείων μας και των αναγκών τους.

Αυτήν την μόνιμη διοικητική προσπάθειά μας τη συνδυάσαμε με τη διεκδίκηση για την καταβολή των δικαιωματικών επιχορηγήσεων από την πολιτεία, την ομοσπονδία, τον ΟΠΑΠ και κάθε Δημοτική δυνατότητα, υπέρ όλων των σωματείων μας».

 

-Ποια είναι η κατάσταση με το γήπεδο του ΣΕΦ και τι ζητάτε από την Πολιτεία για το συγκεκριμένο ζήτημα;

 

«Το γηπεδάκι του ΣΕΦ περιμένει ακόμα την πολιτεία που έχει εκτεθεί εξαγγέλλοντας τρεις φορές έως σήμερα την ανακατασκευή του, ώστε να αναβαθμιστεί σ’ ένα σύγχρονο γήπεδο ήπιας μορφής των 2.000-3.000 θέσεων.

Εκεί που αναμέναμε το τέλος των γραφειοκρατικών διαδικασιών μάς ήρθε το “μπουγιουρντί” του ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ που μας αναγκάζει να ξαναδούμε πλέον το θέμα του γηπέδου του ΣΕΦ, από την αρχή.

Με βάση το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1020, τεύχος δεύτερο της 25/04/2013-Κεφάλαιο 2: “μεταβιβάζεται και περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στην ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους και του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου του ΣΕΦ”. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται: “ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης”, εκτιμώ ότι η περιγραφή των σημείων του ΦΕΚ είναι έτσι διατυπωμένη που προϋποθέτει νομική παραχώρηση από την ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ στην περιφέρεια ή στο Δήμο ή στη γγΑ για να μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε προγραμματική διαδικασία και να υλοποιηθεί η απαιτούμενη ανακατασκευή του γηπέδου που διεκδικούν τα 25 σωματεία μας του Κεντρικού Πειραιά μαζί με την Ένωσή μας.

Δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ…

Θα είναι τραγικό, αντιαθλητικό, αντικοινωνικό και έξω από κάθε δεοντολογία να αθετήσει η συντεταγμένη πολιτεία τις υποσχέσεις της και να μην φτιάξει τελικά το γήπεδο “οχυρωμένη” πίσω από την νέα πραγματικότητα της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων που μέσω του ανωτέρω ΦΕΚ παραχωρεί την έκταση του ΣΕΦ στην ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ».

 

-Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δεδομένες οικονομικές δυσχέρειες;

 

«Δεν ξεχωρίζουμε τη διοικητική εργασία και παλεύουμε για όλα τα προβλήματα και τα οικονομικά δικαιώματα του ερασιτεχνικού Πειραιά.

Καλύψαμε και συνεχίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες των σωματείων που συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο προς κάθε κατεύθυνση για να έχουμε επιπλέον πόρους και να καλύπτουμε τις ανάγκες των ιατρών και διαιτητών όλων των αγώνων τουλάχιστον των διοργανώσεων υποδομών μας της επόμενης τετραετίας.

Η Ένωση και τα στελέχη της έχουν υψηλό κύρος και γνωρίζουν πώς να πείσουν κάθε χορηγική πηγή που θα ενισχύσει τις δραστηριότητές μας.

Το αποδείξαμε και μπορούμε σε αυτήν την σύνθετη οικονομικά μεταβαλλόμενη πραγματικότητα να βρούμε τους τρόπους και να συμβάλουμε οικονομικά.

Εκτιμώ ότι δεν υπάρχουν πλέον μόνιμες οικονομικές χορηγικές πηγές.

Θα υπάρξουν χορηγικά κονδύλια που ανάλογα με την αύξηση της ποιότητας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, θα δημιουργείται η δυνατότητα να εξευρεθούν επιπλέον οικονομικοί πόροι που θα αποτελούν “οξυγόνο” για την κάλυψη αναγκών των διοργανώσεών μας».

 

-Σχετικά με την εκλογική μάχη, πολλοί λένε ότι, λόγω της δηλωμένης στήριξης που τυγχάνει η παράταξη του Γιώργου Ανατολάκη «Νέος Ποδοσφαιρικός Πειραιάς» από τον Ολυμπιακό, είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Τι απαντάτε σε αυτό;

 

«Στην εργασιακή-κοινωνική και θεσμικά διοικητική διαδρομή μου έχω ως αρχή να διεκδικώ ανοικτά, φερέγγυα και επιχειρηματολογημένα το όραμά μου για το καλύτερο αύριο, μαζί με τους συνεργάτες μου.

Είμαι σίγουρος ότι ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς και τα σωματεία μας έχουν κρίση και συγκριτικό κριτήριο για τον καθένα μας.

Χωρίς να υποτιμώ την υποστήριξη του Ολυμπιακού προς τον κύριο Ανατολάκη, σημειώνω ότι όλοι γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τις ελλείψεις του καθένα μας.

Δεν έχω κανένα άγχος και είμαι βέβαιος ότι ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς θα συνεχίσει δυνατός, ενωμένος, διεκδικητικός και αξιόπιστος εκλέγοντας τον Ιούνιου του 2013 τη δική μας διοίκηση, που θα υλοποιήσει ακόμα πιο σύγχρονα και δυναμικά αυτή την αντίληψη και τη διοικητική φιλοσοφία. Το παιχνίδι τελειώνει πάντα στο 95΄…»

 

-Έχετε τονίσει ότι είναι επιλογή σας ο εποικοδομητικός διάλογος. Θα ισχύσει αυτή η θέση και μετά τις εκλογές σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό για σας;

 

«Είναι αξία της ζωής μου ο ανοιχτός διάλογος για να προκύπτει η πρόοδος υπέρ του συνόλου των μελών-σωματείων της Ένωσής μας.

Για να είναι αποδοτική η κάθε συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην ταύτιση των απόψεων-θέσεων στα βασικά σημερινά θέματα ώστε με σύγχρονη και ισόρροπη εξέλιξη να αναπτύσσεται το ποδόσφαιρό μας από “τα κάτω προς τα πάνω”. Πάνω σε αυτήν την στρατηγική ήμουν, είμαι και θα είμαι ανοιχτός για την πρόοδο του παμπειραϊκού ποδοσφαίρου μας.

Αυτά για τα οποία δεν μπορώ να διαπραγματευτώ και “να κάνω καμία έκπτωση” είναι η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ και η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της Ένωσης, του διοικητικού έργου και της ΠΟΡΕΙΑΣ της.

Είμαι σίγουρος ότι αυτή την στάση αρχών, αξίας και προόδου ζητά και στηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο παμπειραϊκό, κοινωνικό, ερασιτεχνικό ποδόσφαιρό μας».

ΠΗΓΗ: iapopsi.gr

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply