Connect with us

stoplekto

Πλούσιοι (σχεδόν) επτώχευσαν

Published

on

 
 
Γράφει ο Δρ.Θεόδωρος Γ.Κουτρούμπας
Καθηγητής του Πανεπιστημίου της  Λουβαίνης-
Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μοντρεάλ 

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο κόσμος ολόκληρος αναρωτιόταν αν η Λιζ Τρας, η γυναίκα που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη του κυβερνώντος βρετανικού συντηρητικού κόμματος για να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον παραιτηθέντα λόγω σκανδάλων πληθωρικό Μπόρις Τζόνσον, θα έμενε στην ιστορία ως η νέα «Σιδηρά Κυρία».
Την ώρα που γράφονται αυτές οι σκέψεις, λιγότερο από δυο μήνες μετά την εκλογή της Κυρίας Τρας, η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ήδη γνωστή. Η τρίτη γυναίκα ένοικος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, όντως έγραψε ιστορία, αν και με τρόπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον που νομίζαμε. Η κυβέρνηση της θα μείνει πράγματι για πολύ καιρό στη μνήμη όλων, όχι μόνον διότι υπήρξε η βραχυβιότερη του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε διότι επιμελήθηκε (με μεγάλη επιτυχία πρέπει να ειπωθεί) της κηδείας της μακροβιότερης μονάρχου της χώρας, αλλά κυρίως διότι έσυρε τη Βρετανία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, ανακοινώνοντας έναν « μίνι προϋπολογισμό» που προέβλεπε φορολογικές περικοπές της τάξεως των 45 δισεκατομμυρίων λιρών και αντίστοιχο κρατικό δανεισμό.
Το πολιτικό – οικονομικό τσουνάμι που προκάλεσαν τα μέτρα αυτής της παράλογης κίνησης, πέταξε κυριολεκτικά την Τράς μακριά από το τιμόνι του κράτους και έφερε αναπάντεχα στην εξουσία τον μεγαλύτερο της αντίπαλο, τον άνθρωπο που έχασε στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, διότι πολύ σωστά υποστήριζε ότι η κατακόρυφη αύξηση του κρατικού δανεισμού σε καιρό υπερπληθωρισμού θα οδηγούσε την οικονομία στο χάος.
Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Ρίσι Σουνάκ, γιος ενός παθολόγου και μιας φαρμακοποιού, ινδικής καταγωγής, που μετανάστευσαν στην Αγγλία από την Δυτική Αφρική. Μόλις 42 ετών, ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και δυο αιώνες δεν ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Μέλος του Συντηρητικού κόμματος από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας και υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντίθετα με την προκάτοχο του, ο Σουνάκ έγινε δημοφιλής ως ο εμπνευστής των μέτρων οικονομικής στήριξης στους πληγέντες από τους διαδοχικούς εγκλεισμούς, τον καιρό που υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικών – Καγκελάριος λένε στην αγγλική – της κυβέρνησης Τζόνσον.
Μετά το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο νέος βρετανός πρωθυπουργός, που έχει πείρα επιτυχούς  επιχειρηματία, έζησε για λίγο στις Ηνωμένες Πολιτείες σπουδάζοντας μάνατζμεντ στο Στάνφορντ, όπου και γνώρισε τη σύζυγο του Ακσάτα Μούτι, κόρη Ινδού δισεκατομμυριούχου. Η περιουσία που έκανε από τις επιχειρήσεις του, μαζί με τον πλούτο της Ακσάτα, υπολογίζεται σε 730 000 000 λίρες, δυό φορές μεγαλύτερη από αυτή του βασιλιά. Όπως είναι φυσικό, οι εχθροί του νεαρού ανερχόμενου πολιτικού, εντός και εκτός της παράταξης του, δεν άργησαν να διαρρεύσουν την πληροφορία ότι η Κυρία Μούτι επωφελείτο από το γεγονός ότι δεν είχε τη βρετανική υπηκοότητα, για να αποφύγει τη φορολογία του εκτός χώρας εισοδήματός της. Χωρίς καθυστέρηση, η σύζυγος του τότε Καγκελάριου άλλαξε το φορολογικό της καθεστώς. Το μικρό αυτό σκάνδαλο αποτελεί ως σήμερα το μόνο στίγμα σε μια κατά τα άλλα άψογη καριέρα.
Αυτό που μένει τώρα να γραφεί είναι ποσό γρήγορα ( ή εάν) ο Κύριος Σουνάκ θα καταφέρει να αναστηλώσει το κύρος και την οικονομία μια χώρας, που, από σημαντική παγκόσμια δύναμη, έφθασε σε δύο εβδομάδες να θεωρείται κράτος στο όριο της χρεωκοπίας. Μπροστά του, μαζί με τα προβλήματα που όλες οι χώρες καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα, όπως οι συνέπειες της πανδημίας, ο πληθωρισμός, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, βρίσκονται επιπλέον ο γόρδιος δεσμός του Βόρειο-ιρλανδικού πρωτοκόλλου, οι αυξανόμενες φωνές υπέρ της ανεξαρτηςίας στη Σκωτία και ένα κόμμα που έχει χάσει την αξιοπιστία του. Η δουλειά που αναλαμβάνει ο δεύτερος πρωθυπουργός του Καρόλου Γ’ θυμίζει τους άθλους του Ηρακλή. Όπως έλεγε ο Σέρλοκ Χολμς: το παιχνίδι ξεκίνησε ήδη.

Advertisement