stoplekto
“Ζέσταμα” για τον τελικό της ΕΠΣΔΑ….
Αύριο θα γραφτεί μια μοναδική σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Δυτικής Αττικής. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο 17ος Κυπελλούχος ΕΠΣΔΑ, όχι όμως μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Απόλλων Ποντίων και Βύζας Μεγάρων θα… παραταχθούν στα γραφεία της ΕΠΣΔΑ, ώστε να μάθουν μέσω κλήρωσης σε ποιον θα κάτσει η μπίλια.
Το stoplekto.gr θέλοντας να τιμήσει τα δύο σωματεία που έφτασαν μέχρι τον τελικό, σας παρουσιάζει το φετινό προφίλ των δύο ομάδων, στο καθιερωμένο αφιέρωμα που κάνουμε πάντα παραμονές τελικών.
(Για οποιαδήποτε διόρθωση είμαστε στη διάθεση των σωματείων).
17ος Τελικός Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ 2019-2020
Απόλλων Ποντίων- Βύζας Μεγάρων
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Με ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, ο Απόλλων Ποντίων για πρώτη φορά στην ιστορία του έφτασε σε τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ και είναι σίγουρο ότι η πανδημία του χάλασε μια όμορφη στιγμή που θα ζούσε. Στο διάβα του μέχρι τον τελικό, οι Πόντιοι είχαν δύσκολο έργο μπροστά τους, καθώς χρειάστηκε από τον πρώτο γύρο να αποκλείσουν τον φετινό πρωταθλητή της Ένωσης Πανελευσινιακό, τον οποίο φέτος είναι η μοναδική ομάδα σε όλη την ΕΠΣΔΑ που κατάφερε να τον καταβάλει και μάλιστα δυο φορές. Στη συνέχεια ξεπέρασε το εμποόδιο δυνατών ομάδων της Α’ Κατηγορίας, όπως Μικρασιατική και Νέα Πέραμος, για να αποκλείσει στα ημιτελικά τον Ακράτητο, ομάδα Γ’ Εθνικής.
Η ιστορία του σωματείου
Το 1983 ο Απόλλων Ασπροπύργου μετονομάστηκε στον σημερινό Απόλλωνα Ποντίων Ασπροπύργου, ένα σωματείο που όπως λέει και το όνομά του προέρχτεται από τον Ασπρόπυργο και ως έδρα χρησιμοποιεί το γήπεδο της «Γκορυτσάς». Για 20 σχεδόν χρόνια μετείχε ανελλιπώς στα πειραϊκά πρωταθλήματα, για να μεταπηδήσει το 2003 στην νέα Ένωση της Δυτικής Αττικής.
Από την ίδρυσή του είχε επιτυχίες πάντα σε τοπικό επίπεδο, μέχρι την Α’ Κατηγορία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Φέτος κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να φτάσει σε τελικό Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες
Στεφανίδης Γεώργιος
Αμανατίδης Κωνσταντίνος
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Σωπιάδης Θεόδωρος
Ασλανίδης Γεώργιος
Νίκας Αναστάσιος
Δανιηλίδης Αναστάσιος
Μυρσινιάς Άγγελος
Μυστρίδης Κωνσταντίνος
Αθανασιάδης Ιωάννης
Εριχίδης Νικόλαος
ΜΕΣΟΙ
Παρασίδης Αναστάσιος
Κουσίδης Χαράλαμπος
Σιδηρόπουλος Λάζαρος
Γεωργιάδης Ηρακλής
Σοφιανίδης Βασίλης
Καραγεώργος Σωτήρης
Κωνσταντινίδης Θεόδωρος
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Νταγιάντας Σπυρίδων
Μεϊμαρίδης Θεόδωρος
Σιδηρόπουλος Χαράλαμπος
Το τεχνικό επιτελείο
Προπονητές: Παχατουρίδης Θεόδωρος, Ευσταθιάδης Ελευθέριος
Προπονητής τερματοφυλάκων: Μαυρίδης Αναστάσιος
Γενικός Αρχηγός: Μαχαίρας Παναγιώτης
Ιατρός: Ξιμιτίδου Μαρία
Φροντιστής: Αποστολίδης Γεώργιος
(* Στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου προπονητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος).
ΤΟ ΔΣ
Πρόεδρος: Σιδηρόπουλος Κυριάκος
Αντιπρόεδρος: Παροτσίδης Ισαάκ
Γενικός Γραμματέας: Σιδηρόπουλος Κώστας
Ταμίας: Λιβασίδης Σάκης
Μέλη: Μπέκος Σπύρος, Ευσταθιάδης Γιώργος, Λαμπριανίδης Γιάννης
Το μήνυμα του Προέδρου
Κυριάκος Σιδηρόπουλος: «Κάθε χρόνο η ομάδα έβγαζε διάφορα συναισθήματα και η κάθε χρονιά ήταν διαφορετική είτε παικτικά είτε με διαφορετικά πρόσωπα στο ρόστερ. Στα 8 χρόνια που είμαι διοίκηση στον Απόλλωνα αυτό που κάνει την ομάδα να ξεχωρίζει (ή το μυστικό), είναι το κλίμα της ομάδας, η εξέδρα( ο κόσμος), η ομάδα που σε κάνει να νιώθεις οικογένεια.
Φέτος πολλά πράγματα τα ζήσαμε για πρώτη φορά και τα ζούμε. Ο ιός,το πρωτάθλημα, το κύπελλο και φυσικά εμείς στον τελικό Κυπέλλου. Θέλω για τη φετινή χρονιά την ξεχωριστή να ευχαριστήσω όλο το ΔΣ, τις οικογένειές μας, τον προπονητή Μάκη Παπαδόπουλο, για το στήσιμο της ομάδας, τον προπονητή Τάσο Μαυρίδη(τερματοφυλάκων), τον Νότη Μαχαίρα(γενικο αρχηγό), την Μαρία Ξυμητίδου, γιατρό της ομάδας, τον φροντιστή Γιώργο Αποστολίδη και φυσικά για το αποτέλεσμα τον Θοδωρή Παχατουρίδη και τον Λευτέρη Ευσταθιάδη.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο για την στήριξή του, καθώς και τους χορηγούς της ομάδας, τους φανερούς και μη, για την στήριξη που δείξανε στην ομάδα.
Για το τέλος άφησα τους πρωταγωνιστές της ομάδας, αυτοί που βάζουν τα πόδια τους στη φωτιά, αυτοί που μας βγάζουν όλα αυτά τα συναισθήματα, που ενώνουν όλη την πόλη, που γίνονται ένα με τον κόσμο τους. Αξίζει το Κύπελλο όλη αυτή η χρονιά. Μπράβο σε αυτά τα παιδιά που παίζανε βασικοί και αυτοί που ήταν έξω στον πάγκο και στην εξέδρα. Ήταν η πορεία του Κυπέλλου τέτοια, που κάνει ακόμα πιο μεγάλη την αξία του τελικού. Γιατί δεν φτάσαμε τυχαία, αλλά παίξαμε με ομάδες που πρωταγωνιστούν, ομάδα Γ΄ Εθνικής. Μπράβο στα παιδιά. Εύχομαι σε όλους υγεία».
Η πορεία προς τον τελικό
Α’ Φάση
Πανελευσινιακός- Απόλλων Ποντίων 2-4
Απόλλων Ποντίων- Πανελευσινιακός 1-3
Β’ Φάση
Απόλλων Ποντίων- Μικρασιατική 3-1
Μικρασιατική- Απόλλων Ποντίων 2-2
Προημιτελικά
Νέα Πέραμος- Απόλλων Ποντίων 1-2
Απόλλων Ποντίων- Νέα Πέραμος 3-1
Ημιτελικά
Απόλλων Ποντίων- Ακράτητος 2-0
Ακράτητος- Απόλλων Ποντίων 1-4
**********************************************************************************************************
ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ
Ιδιαίτερες συστάσεις για τον Βύζαντα Μεγάρων δεν χρειάζονται. Ένα ιστορικό σωματείο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που τα τελευταία χρόνια παλεύει να ξεφύγει από τα τοπικά πρωταθλήματα και να επιστρέψει σε Κατηγορίες που έχει μεγαλουργήσει.
Στην φετινή χρονιά, ο Βύζας φιλοδοξούσε με την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ, να γλυκάνει την χρονιά και να πάρει μια ώθηση, ώστε του χρόνου να πετύχει την πολυπόθητη άνοδο. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν τελείως διαφορετικά κι έτσι αύριο ο Βύζας θα βρίσκεται στο ένα από τα δύο μπαλάκια της κλήρωσης. Σίγουρα ο Βύζας έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει από μια κατάκτηση Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ. Ο λόγος; Παρακάτω το ιστορικό του σωματείου, όπως μας το έστειλε ο Γενικός Γραμματέας και υπεύθυνος επικοινωνίας Αντώνης Υψηλάντης:
Η ιστορία της ομάδας
Το 1928 μαθητές του Γυμνασίου Μεγάρων ίδρυσαν μια ανεξάρτητη ποδοσφαιρική ομάδα με την ονομασία «Α.Γ.Σ. ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ», τιμώντας το Βύζαντα το Μεγαρέα, ιδρυτή του Βυζαντίου και αποικιστή του.
Τον Ιούλιο του 1930 ο Α.Γ.Σ. ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ αναγνωρίστηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο, με πρώτο πρόεδρο το Παναγιώτη Μπέη. Έμβλημα του συλλόγου είναι η κεφαλή του Βύζαντα και χρώματα της ομάδας το κίτρινο και το μαύρο, που αποτελούν τα χρώματα του Βυζαντίου.
Ο Βύζας από την ημέρα της ίδρυσης του ως ανεξάρτητο σωματείο αγωνίστηκε με τις υπόλοιπες τοπικές ομάδες σε τοπικά ανεξάρτητα πρωταθλήματα αλλά και με ομάδες εκτός Μεγάρων.
Πρώτο παιχνίδι με ομάδα που η έδρα της βρισκόταν εκτός Μεγάρων πραγματοποιήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1930 με αντίπαλο τον Θρασύβουλο με αποτέλεσμα 1-3.
Μετά τον πόλεμο ο Βύζας Μεγάρων επανιδρύεται και αρχίζει πάλι την έντονη αθλητική δραστηριότητα.
Η έλλειψη γηπέδου ωστόσο, δεν επέτρεπε στο Βύζαντα να συμμετέχει σε επίσημο πρωτάθλημα και έδινε μόνο ανεπίσημους αγώνες μέχρι και το 1957, όποτε και ο Βύζας ενοικίασε μία έκταση, την περιέφραξε και τη διαμόρφωσε σε γήπεδο, δίνοντας του την ευκαιρία να αγωνιστεί επίσημα.
Το 1957 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. και εντάχθηκε επίσημα στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά.
Την περίοδο 1957-58 συμμετείχε για πρώτη φορά σε επίσημο πρωτάθλημα της Ένωσης Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του πορεία από το πρωτάθλημα της Δ΄ Κατηγορίας την περίοδο 1957-58.
Στις 6 Οκτωβρίου 1957 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επίσημος αγώνας της ομάδας για το πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πειραιά με αντίπαλο τον Περαμαϊκό τον οποίο και νίκησε με σκορ 3-1.
Ο Βύζας τερμάτισε πρώτος στον A’ όμιλο της Δ’ κατηγορίας Πειραιώς και αναδείχθηκε υπερπρωταθλητής της κατηγορίας, μετά από μπαράζ με την πρωταθλήτρια ομάδα του B’ ομίλου, Σπίθα Νίκαιας (Βύζας – Σπίθα 1-0 & Σπίθα – Βύζας 3-5). Ανέβαινε συνεχώς κατηγορίες και την περίοδο 1959-60 κερδίζει την άνοδο στην Α΄ Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πειραιά.
Την περίοδο 1965-66, αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής του Β΄ Ομίλου της Β΄ Εθνικής και συμμετείχε ξανά στα μπαράζ ανόδου με τους πρωταθλητές των υπόλοιπων 2 ομίλων, Γ.Α.Σ. Βέροια και Ο.Φ.Η. όπου τερματίζοντας στην 1η θέση, κέρδισε την ιστορική και πολυπόθητη άνοδο στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Στην Α΄ Εθνική κατηγορία αγωνίστηκε για 4 χρονιές, από την περίοδο 1966-67 μέχρι και την περίοδο 1969-70, όποτε και υποβιβάστηκε. Το 1964 έκανε την έκπληξη και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Στην ομάδα του Βύζαντα έχουν αγωνιστεί μεγάλα ονόματα που έχουν γράψει ιστορία στο χώρο του ποδοσφαίρου, όπως ο Θανάσης Μπέμπης, Ηλίας Ρωσίδης, Κώστας Νεστορίδης, ενώ αναδείχθηκε ο μεγάλος Σάκης Κουβάς, αλλά και αρκετά ταλέντα από τα Μέγαρα όπως οι Οδυσσέας Πασσαλής, Τάσος Εμμανουήλ, Αλέκος Φουρτουλάκης, Γιώργος Κοντόπουλος, Νίκος Κυριακόπουλος, Δήμος Κουστέρης, Ιερόθεος Μαργέτης, Μάκης Πανταζής, ο αρχισκόρερ επί 2 χρονιές στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΠ Λευτέρης Σταμέλος κ.α., ενώ τα πρώτα του βήματα με συμμετοχή στις εθνικές κατηγορίες έκανε ο σημερινός τεχνικός διευθυντής του ΟΦΗ Γιάννης Σαμαράς. Επίσης έχουν αγωνιστεί σπουδαία ταλέντα του Αθηναϊκού αλλά και του Πειραϊκού ποδοσφαίρου όπως οι Κώστας Βαφειάδης, Θύμιος Γεωργούλης, Θέμις Βάγγης, Μπάμπης Αξιώτης κ.α.
Ο Βύζας έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές κατηγορίες και από την αγωνιστική περίοδο 2016-17 αγωνίζεται στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής. Παραδοσιακή έδρα του συλλόγου αποτελεί το Δημοτικό γήπεδο Μεγάρων, ωστόσο όμως χρησιμοποιεί εναλλακτικά και το Δημοτικό στάδιο Μεγάρων «Μεγαρέων Ολυμπιονικών».
Το ρόστερ
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Ξενάκης Νικόλαος
Χαμηλός Δημήτριος
Αρχοντάκης Ανδρέας
Κουφής Δημήτριος
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Μουσκάι Μάριος
Χάρμπαλης Γεώργιος
Φυσαράκης Απόστολος
Φλέγκας Αναστάσιος
Δρυσμουσης Δήμος
Χατζής Ιωάννης
Σταυρόπουλος Κωνσταντίνος
Ρόκου Γιόζεβ
Χαλόφτης Ιωάννης
Χριστόπουλος Χρήστος
ΜΕΣΟΙ
Νάκας Παναγιώτης
Τοπτίδης Γιάννης
Κοντούλης Ανδρέας
Μπουλγκουρίδης Δημήτριος
Καλέμι
Φουρνάρης Στέφανος
Λεβεντούρης
Φρυγανάς Πέτρος
Επιθετικοι
Παπαδάκης Μονέ
Κλωνάρης Γεώργιος
Στρατιδάκης Αργύριος
Τεχνικό Επιτελείο
Προπονητής: Μίχας Κυριάκος
Γυμναστής: Αναστόπουλος
Γενικός αρχηγός: Σταμέλος Ελευθέριος
(* Στο ξεκίνημα της περιόδου είχε αναλάβει προπονητής ο Βασίλης Στασινόπουλος και αργότερα ο Σάκης Βερούτης).
Τμήμα ακαδημιών
Προπονητές: Μάκης Πανταζής, Πάικος Λεβεντούρης, Δημήτρης Κόκκαλης
Γενικοί Αρχηγοί: Σταμέλος Κώστας, Αλαμάνος Αντώνης
Έφορος Υλικού: Ρουμελιώτης Παναγιώτης
Μέλη: Χριστόπουλος Γιάννης, Τσικαλάς Βαγγέλης, Μωραΐτης Γιάννης, Βαλτάς Θωμάς
Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Νικολάου Λεωνίδας
Γενικός Γραμματέας – Υπεύθυνος επικοινωνίας: Υψηλάντης Αντώνης
Ταμίας: Στρατούρης Σωτήρης
Α’ αντιπρόεδρος: Οικονομόπουλος Κώστας (Υπεύθυνος Ακαδημιών)
Β’ αντιπρόεδρος: Παπαδόπουλος Δημήτρης
Γενικός αρχηγός: Κόκκαλης Δημήτρης
Έφορος ποδοσφαίρου: Κοροπούλης Σωτήρης
Το μήνυμα του Προέδρου
Λεωνίδας Νικολάου: «Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ΕΠΟ για κλήρωση, αλλά καλό θα ήταν τέτοιοι αγώνες που είναι γιορτή για το ποδόσφαιρο να κρίνονταν μέσα στα γήπεδα. Γι αυτό και προτείναμε μέσω του Γραμματέα μας ο τελικός να διεξαγονταν το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου. Όμως θα “διεξαχθεί” δυστυχώς στα γραφεία της ΕΠΣΔΑ με κλήρωση.
Όποιος εκ των δύο ομάδων είναι ο τυχερός, καλό θα ήταν να μην πανηγυρίσει αφού νικήτριες κατά την άποψή μου είναι και οι δύο ομάδες που έφτασαν στον τελικό».
Η πορεία προς τον τελικό
Α’ Φάση
Πυρρίχιος- Βύζας Μεγάρων 0-5
Βύζας Μεγάρων- Πυρρίχιος 6-1
Β’ Φάση
Κριός Ασπροπύργου- Βύζας Μεγάρων 0-6
Βύζας Μεγάρων- Κριός Ασπροπύργου 9-2
Προημιτελικά
Βύζας Μεγάρων- ΠΑΟΚ Μάνδρας 3-0
ΠΑΟΚ Μάνδρας- Βύζας Μεγάρων 2-2
Ημιτελικά
Ηρακλής Ελευσίνας- Βύζας Μεγάρων 0-2
Βύζας Μεγάρων- Ηρακλής Ελευσίνας 2-1
Η ιστορία των τελικών Κυπέλλου ΕΠΣΔΑ
2003-04: Ασπρόπυργος – Πανελευσινιακός 3-1
2004-05: Ασπρόπυργος – Ελευσινιακός 3-0
2005-06: Μανδραϊκός – Ελευσινιακός 4-0
2006-07: Ασπρόπυργος – Πανελευσινιακός 1-0
2007-08: Ασπρόπυργος – Αστέρας Μαγούλας 3-1
2008-09: Ασπρόπυργος – Πανελευσινιακός 3-0
2009-10: Πανελευσινιακός – Αστέρας Μαγούλας 1-0
2010-11: Αστέρας Μαγούλας – Άτταλος Νέας Περάμου 3-1
2011-12: Μανδραϊκός – Άτταλος Νέας Περάμου 6-0
2012-13: Μανδραϊκός – Πανελευσινιακός 3-0
2013-14: Άτταλος Νέας Περάμου – Νέοι Αστέρα Μαγούλας 1-0
2014-15: Νέα Πέραμος – Ασπρόπυργος 3-0
2015-16: Ασπρόπυργος – Βύζας Μεγάρων 1-0
2016-17: Μανδραϊκός – Ασπρόπυργος 1-3
2017-2018: Ηρακλής Ελευσίνας– Μανδραϊκός 1-0
2018-2019: Ηρακλής Ελευσίνας- Ασπρόπυργος 0-4
2019-2020: Απόλλων Ποντίων- Βύζας Μεγάρων(;)
You must be logged in to post a comment Login