Connect with us

stoplekto

Πειραιώτικα με τον Αντώνη…

Published

on

Η στήλη επανέρχεται από σήμερα  και θα είναι κοντά σας κάθε Παρασκευή απόγευμα , για να σχολιάζει τα πάντα γύρω από το Πειραϊκό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Καταρχήν να αναφερθούμε στα πρωταθλήματα του Πειραιά τα οποία φέτος χαρακτηρίζονται ως τα πιο περίεργα ή παράξενα αν θέλετε στην ιστορία , δείγμα της κρίσης που διέρχεται το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πανελλήνια .

Και εξηγούμαι. Στον Πειραιά  5 ομάδες δεν αγωνίζονται φέτος στα πρωταθλήματα.  Ο ιστορικός Περαμαϊκός που πέρυσι αγωνιζόταν στην Γ’ Εθνική , ο ΑΣ Δραπετσώνας που κατέλαβε την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Α’ Πειραιά την χρονιά που πέρασε , η Αστυπάλαια Κορυδαλλού που «απορροφήθηκε » από την Ελλάδα Ποντίων , ο ΑΣ Κωφών που είχε σπουδαία πορεία στο πρωτάθλημα της Β’ Πειραιά ( αναδείχτηκε 3ος ) και η Ειρήνη 2005 .

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Ιωνικός και η Προοδευτική δυο από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές ομάδες του Πειραιά φέτος αγωνίζονται με τη δική τους θέληση, λόγω προβλημάτων στο τοπικό πρωτάθλημα.

Και δεν σταματάμε εδώ . Η Ένωση Α.Α. Ρέντη οικιοθελώς κι αυτή αν και ανήκε στην Α΄ Κατηγορία ζήτησε να αγωνίζεται στην Β’ . Με πολλά προβλήματα κι αυτή , αφού  και φέτος σε κάποια παιχνίδια δεν συμπληρώνει ενδεκάδα.

Νέα ομάδα  φέτος στη Γ’ Κατηγορία  με …παρελθόν . Είναι ο Αστέρας από τον Ταύρο που αγωνίζεται φέτος με την συνδρομή του Πολυκράτη που αγωνίστηκε για τελευταία φορά την περίοδο 2021-2022.

Επίσης ο Μιθριδάτης άλλαξε ονομασία και ονομάζεται από φέτος Ρεντιακός…

 

 

*Το θέμα της διαιτησίας απασχολεί το ποδόσφαιρο παγκοσμίως .  Εμείς φυσικά θα το δούμε από πλευράς του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου  και συγκεκριμένα του Πειραιά .  Σίγουρα γίνονται λάθη , σίγουρα υπάρχει αλλαζονία  από κάποιους  που έχουν κακή νοοτροπία  σίγουρα υπάρχει κακοπιστία από μερίδα φιλάθλων και σίγουρα υπάρχει έλλειψη διαιτητών .

Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε την άποψη του προέδρου της ΕΠΣΠ Γιάννη Σπάθα  που μας είπε :  Ναι το θέμα αυτό αγγίζει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αν και μιλάμε για ένα πρωτάθλημα χωρίς οικονομικά οφέλη αλλά και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο αλλά και αυτό δεν είναι άλλο από την δίψα το πάθος και την ευχαρίστηση που δίνει στον αγωνιζόμενο η ΝΙΚΗ μιας αναμέτρησης. Μην ξεχνάμε ότι αυτό παίρνει μεγαλύτερη διάσταση διότι μιλάμε για αγώνα μεταξύ γειτονιών , ανθρώπων γνωστών μεταξύ τους. Εδώ έρχεται να μπει στο γρίφο ο διαιτητής του αγώνα ο αποκαλούμενος ποδοσφαιρικά άρχοντας και αυτός ο όρος του έχει δοθεί διότι οι αποφάσεις του μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση ενός αγώνα .Στα  τοπικά πρωταθλήματα  αγωνίζονται ερασιτέχνες διαιτητές νεαροί συνήθως σε ηλικία με μικρή ή καθόλου εμπειρία οι οποίοι ξεκινούν την διαιτητική τους καριέρα. Να επισημάνουμε ακόμα ότι δεν υπάρχουν διαιτητόδεντρα και ούτε οι παλαιότεροι διαιτητές εκκολάπτουν διαιτητές . Θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι στο σημερινό ποδοσφαιρικό πεδίο είναι δύσκολη η ενασχόληση νεαρών ατόμων με την διαιτησία και ο λόγος είναι το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα παλαιότερα χρόνια όσο αφορά την συμπεριφορά απέναντι τους από κάποιους παράγοντες και από κάποιους μεμονωμένους φιλάθλους που είχαν η έχουν ακόμη και σήμερα κάκιστη συμπεριφορά άλλες φορές φραστική και κάποιες φορές και με την χρήση βίας . Δεν θα μπω σε επί μέρους ανάλυση αμφισβητούμενων φάσεων . Απλά  αναφέρω γενικά ότι κάποιες φορές έχουν δίκιο οι παράγοντες και κάποιες άλλες φορές το δίκιο είναι με το μέρος των  διαιτητών. Άρα η αλήθεια βρίσκεται στην μέση . Θα πω όμως να μάθουν οι νεότεροι παράγοντες διαγωνιζόμενοι και φίλαθλοι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι ότι διαιτητικά λάθη γίνονταν , γίνονται και θα γίνονται και καλός διαιτητής είναι αυτός που κάνει το λιγότερα λάθη . Όσον αφορά λοιπών το ευαίσθητο θέμα της διαιτησίας η διοίκηση της ΕΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ έχει δώσει τα κλειδιά σε ένα αξιόλογο άτομο με θαυμάσια κρυστάλλινη  παρουσία όλα αυτά τα χρόνια στα δρώμενα της διαιτησίας στον κύριο Μοιραδοράκη  που στο δύσκολο αυτό περιβάλλον  κάνει ένα εξαιρετικό έργο , αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο αφιλοκερδώς, για την ανάδειξη  , στελέχωση και Εκπαίδευση τον Πειραιωτών διαιτητών ώστε να μπορέσουν να διεξάγονται τα πειραϊκά πρωταθλήματα . Από την άλλη ο ποδοσφαιρικός Πειραιάς , παράγοντες ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν δείξει ποδοσφαιρικό πολιτισμό , κατανόηση και γίνονται αρωγός της προσπάθειας αναβάθμισης του αθλήματος . Οι διαιτητές  από την πλευρά τους είναι προς θαυμασμό διότι καλούνται να διαιτητεύσουν δυο τρία και πολλές φορές και τέσσερα παιχνίδια σε ένα Σαββατοκύριακο για την ομαλή διεξαγωγή τον πρωταθλημάτων .»

Και ο Γιάννης Σπάθας κατέληξε :« Όλοι μαζί λοιπών να υιοθετήσουν το ευ αγωνίζεσθαι, να αγκαλιάσουν το Πειραϊκό ποδόσφαιρο,  να προσπαθήσουν ο καθένας από την πλευρά του να βελτιωθεί , να απομονώσουν εκείνους που δεν μπορούν να κατανοήσουν την ευγενή άμιλλα και να αποβάλουν εκείνους που κάνουν κατάχρηση εξουσίας . Οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν ότι η αξία του ηττημένου δίνει αξία στον νικητή . »

 

*Αυτό το Σαββατοκύριακο θα γίνουν αγώνες μόνο  για τα πρωταθλήματα Α’ και Β’ Κατηγορίας . Όχι της Γ’. Και ξέρετε γιατί ; Επειδή δεν υπήρχαν πολλοί διαιτητές  αφού αρκετοί είναι αυτοί που δήλωσαν κώλυμα λόγω του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Πάντως από την Επιτροπή Διαιτησίας ανακοινώθηκε ότι «αιτήσεις για κωλύματα, κάθε αγωνιστικής θα γίνονται δεκτά μέχρι  την  ημέρα Δευτέρα κάθε εβδομάδας».

 

*Οι διαιτητές Ζέστας και Πετρίδης σφυρίζουν δύο παιχνίδια το Σ/Κ. Ένα Α’ Κατηγορίας και ένα Β’.

Από κει  και πέρα τέσσερις ρέφερις  διαιτητεύουν διπλούς αγώνες Α’ Κατηγορίας. Είναι οι Ιωαννίδης, Λεμπέσης. Τραϊφόρος και  Καζάς .

Άλλοι τέσσερις  διαιτητές διαιτητεύουν από δυο αγώνες Β’ Κατηγορίας . Είναι οι Δαμιανάκης, Δαμίγος, Μαρινάκης και Βογιατζής…

 

 

*Αλήθεια με το γήπεδο του ΣΕΦ τι γίνεται ; Για να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας , μιλάμε  για την έδρα ουσιαστικά του Εθνικού με την δημιουργία εξέδρας  και ανακατασκευή του χλοοτάπητα με συνθετικό χλοοτάπητα πέμπτης γενιάς, εγκεκριμένο από την ΟΥΕΦΑ.

Στην αρχή στις αρχές Φεβρουαρίου , είχε ειπωθεί από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη ότι σε δυο μήνες το γήπεδο θα ήταν έτοιμο. Τον Μάιο  όμως δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα . Στη συνέχεια διευκρινίστηκε  ότι το γήπεδο ανήκει στο ΣΕΦ , το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Αθλητισμού  και τα έργα θα άρχιζαν την πρώτη Ιουλίου  με σκοπό να παραδοθεί έτοιμο  στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πέρασε ο Σεπτέμβρης, τελειώνει και ο Οκτώβρης και ακόμα τίποτα . Και το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα , δεν είναι πλέον πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο , αλλά ποιος δουλεύει ποιον…..

 

 

*Σε ανοικτή συζήτηση η διοίκηση του ΑΠΟ Κερατσίνι καλεί στις 18 Νοεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΕΠΣΠ, όσο τα σωματεία-μέλη από όλες τις κατηγορίες ανεξαιρέτως, τους Βουλευτές της Α και της Β  Πειραιά, τους  Δημάρχους των όμορων Δήμων, τον Περιφερειάρχη, , Περιφερειακούς συμβούλους,  Πολιτευτές, καθώς και όλα τα μέλη (παλαιά και νέα) του Ερασιτεχνικού Πειραϊκού ποδοσφαίρου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι :

1) Σχέση ΕΠΣΠ με τα σωματεία

2) Θέματα διαιτησίας (π. χ ποσοτική έλλειψη διαιτητών, ανεπαρκής κάλυψη αναγκών των κατηγοριών,  πρόβλημα στην αξιολόγηση τους)

3) Το πρόβλημα έλλειψης αγωνιστικών χώρων.

4)  Υποδομές και  ανάπτυξη ταλέντων στο Πειραϊκό ποδόσφαιρο.

5) Χρηματοδότηση Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου από Πολιτεία-Περιφέρεια-Δήμους

6) Ιατρική υποστήριξη και Φυσιοθεραπείες.

Στην ανακοίνωση της η διοίκηση του ΑΠΟ Κερατσίνι διευκρινίζει επίσης ότι :

«Ουδεμία διάθεση αντιδικίας έχουμε με κανέναν, ούτε υπάρχει υποβόσκων στόχος αναφορικά με το μέλλον των εκλογικών διαδικασιών.

Αντιθέτως επενδύοντας αρχικώς στην ομάδα μας, επιθυμούμε τη βελτίωση του Ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, στο οποίο συνδράμουμε από το υστέρημα μας και το οποίο , όπως αντιλαμβανόμαστε και είμαστε σίγουροι πως και εσείς το αντιλαμβάνεστε, αντί να κάνει βήματα μπροστά, οπισθοχωρεί.

Θεωρούμε ότι τα παραπόνα ενδεικτικά ζητήματα, μας αφορούν όλους.
Ουδείς επιτρέπεται πλέον να εθελοτυφλεί.
Ουδείς δεν περισσεύει.
Αγαπάμε και σεβόμαστε το Πειραϊκό ποδόσφαιρο.
Όλοι μαζί ενωμένοι……… μπορούμε.»

 

 

*Πειραϊκό ντέρμπι το Σάββατο στη Γ’ Εθνική . Ο Εθνικός  υποδέχεται τον ΑΟ Καραβά  στο Σχιστό  σε ένα παιχνίδι όπου και οι δυο ομάδες θέλουν οπωσδήποτε τη νίκη .

Μετά από 5 αγώνες ο Εθνικός είναι  αήττητος με 3 νίκες και 2 ισοπαλίες   και βρίσκεται στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Αντίθετα η ομάδα του Καραβά ,που ανέβηκε «από σπόντα» στη Γ’ Εθνική ,  δεν φάνηκε έτοιμη για να ανταποκριθεί . Τουλάχιστον μέχρι τώρα , αφού δεν έχει ξεκινήσει καλά . Παραμένει χωρίς νίκη έχοντας μια ισοπαλία και 4 ήττες….

 

 

*Ο σοβαρός τραυματισμός  του τερματοφύλακα του Προφήτη Ηλία Μανούσου Τρικαμηνά απασχολεί σοβαρά όλους  όσοι ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο 37χρονος γκολκίπερ οικογενειάρχης και πατέρας δυο παιδιών τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι ,όταν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο Κερατσινίου , δέχθηκε με μεγάλη δύναμη και από κοντινή απόσταση την μπάλα στο πρόσωπο.  Η ζημιά ήταν μεγάλη και πρωτοφανής σύμφωνα με τον γιατρό που τον εξέτασε. Ενδεχομένως ο Μανούσος να χειρουργηθεί το επόμενο διάστημα . Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για την απουσία από τα γήπεδα  που υπολογίζεται ακόμα και  μέχρι  6 μήνες. Αυτό έχει μικρή σημασία . Το πρόβλημα έχει να κάνει με την εργασία του που το παλικάρι  το οποίο εργάζεται σε μηχανουργείο, είναι υποχρεωμένο να σηκώνει βάρη , κάτι που τώρα λόγω του ματιού  υπάρχει κίνδυνος αποκόλλησης. «Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, προέχει η υγεία όλων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε κανονικά στις δουλειές μας, που είναι το σημαντικότερο.» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση  της η  διοίκηση του ΑΟ  Προφήτη Ηλία  . Συμφωνούμε απόλυτα…

Το ΔΣ αλλά και οι συμπαίκτες του συμπαραστάθηκαν στον  άτυχο Μανούσο ενώ η ομάδα μπάσκετ του συλλόγου , του αφιέρωσε τη νίκη της

Ας δούμε όμως το πρόβλημα  κι από ποδοσφαιρική πλευρά. Έχει να κάνει με το fair play , το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εφαρμόζεται κατά το δοκούν . Κοινώς κατά το όπως μας συμφέρει.Στην περίπτωση του τραυματισμού του Τρικαμηνά δημιουργήθηκε  μείζον θέμα. Η μπάλα μετά το κτύπημα που δέχτηκε ο άτυχος γκολκίπερ (ο οποίος σφάδαζε στο έδαφος )κατέληξε σε παίκτη του Πανιώνιου Κερατσινίου που , παρά τις εκκλήσεις συμπαικτών και αντιπάλων για να σταματήσει  σκόραρε.

Στη συνέχεια ειπώθηκε προκειμένου να τηρηθεί το fair play , να αφήσουν οι του Πανιωνίου τους αντίπαλους τους να σκοράρουν . Κάτι με το οποίο  δεν συμφώνησε  ο προπονητής της ομάδας Κώστας Βάρσος , ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες των ανθρώπων του Προφήτη Ηλία είπε ότι δεν δέχεται να γίνει κάτι τέτοιο . Αν ήθελε ας διέκοπτε το παιχνίδι ο διαιτητής…

 

 

*Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Πειραιώς Σπύρος Λιόλιος , καλούνται ΟΛΟΙ οι διαιτητές του Πειραιά ,να επικοινωνήσουν μαζί του προκειμένου  να εγγραφούν στον Σύνδεσμο, όπως οφείλουν, να υποβάλλουν τις ετήσιες δηλώσεις τους και να τακτοποιήσουν τις  οικονομικές υποχρεώσεις τους. Αυτό βέβαια  τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν, αλλά , όπως είπε ο κ. Λιόλιος βάσει νόμου αυτά είναι υποχρεωτικά…

 

 

*Αναβλήθηκε  η έναρξη των πρωταθλημάτων υποδομών της ΕΠΣΠ. Η επίσημη εκδοχή  που δόθηκε για την αναβολή ήταν λόγω πληθώρας υπερβολικού αριθμού ομάδων με θέματα έκδοσης δελτίων αθλητών και να αποφευχθούν τραγελαφικές περιπτώσεις προηγούμενων ετών. Όλοι ξέρουμε τι γινόταν ..

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον οι ομάδες που συμμετέχουν θα είναι απολύτως έτοιμες , τα πρωταθλήματα θα ξεκινήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου….

 

 

*Χωρίς απώλειες βαθμών συνεχίζουν  στα Πειραϊκά πρωταθλήματα έξι ομάδες .

Από την Α’ Κατηγορία  ο Ιωνικός( 1ος όμιλος)  έχει 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια , ενώ ο Αίας ( 2ος όμιλος 3 στα 3.

Στην Β’ Κατηγορία ο Πυθαγόρας έχει 4 στα 4 νίκες και οι αναγεννημένοι Φίλαθλοι 3 στα 3.

Στη Γ’ Κατηγορία μετά από 2 αγώνες ο ΑΟ Πειραιάς και  ο Ρεντιακός δεν έχουν χάσει κι αυτοί βαθμό.

Το εκπληκτικό είναι ότι τόσο ο Ιωνικός , όσο και ο Πυθαγόρας έχουν πετύχει από 3 νίκες σε 3 αγώνες στο Κύπελλο Πειραιά .

Συνολικά σε 7 αγώνες που έχουν δώσει σε πρωτάθλημα και Κύπελλο  μετράνε μόνο νίκες .

Για τον Πυθαγόρα, ομάδα Β’ Πειραιά ,  να αναφέρουμε ότι έχει ήδη αποκλείσει  2 ομάδες Α’ Κατηγορίας στο Κύπελλο( Αμπελακιακό, Χαραυγή )  κάτι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό και μοναδικό φτάνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στους «8» του Κυπέλλου  Πειραιά …..

 

*Δεν συνεχίζουν μαζί ο Θησέας με τον Μανώλη Πράσινο. Ο επίσημος λόγος που ανακοινώθηκε ήταν «διαφορά φιλοσοφίας». Έτσι δήλωσαν . Και το ανακάλυψαν τώρα . Μετά από δυο χρόνια !!

 

*Περιπλανήθηκε αρκετά ο Αντώνης Τσαγκάρης την φετινή μεταγραφική περίοδο. Πιο πολύ δεν γίνεται…

Και για του λόγου το αληθές  . Στα μέσα  Αυγούστου  συμφώνησε με την Χαραυγή , αλλά λίγες μέρες μετά , στις 20/8 πήγε στον ΑΟ Καραβά . Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα , μέσω βίντεο , κάτι πρωτόγνωρο  για τα Πειραϊκά δεδομένα . Όμως δεν προχώρησε  . Όπως ανακοινώθηκε  ο παίκτης δεν μπορούσε λόγω ανειλημμένων  υποχρεώσεων να ακολουθήσει την ομάδα στα ταξίδια της. Αυτό τουλάχιστον ειπώθηκε.  Λίγο αργότερα , στις 10 Σεπτεμβρίου και πριν αρχίσει το πρωτάθλημα ,  ο Τσαγκάρης πήγε στον Αττικό ,ομάδα Α’ Αθήνας , όπου αγωνίστηκε ανελλιπώς  σε 6 αγώνες ( συνολικά 540 λεπτά )  σημειώνοντας 3 γκολ. Όλα αυτά μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

Τρεις μέρες μετά συμφώνησε με τον Αετό Κορυδαλλού όπου θα συνεχίσει να αγωνίζεται . Πάντως δεν θα υπάρχει συνέχεια  τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες , αφού η μεταγραφική περίοδος έληξε  οριστικά σήμερα….

 

*Ένας από τους πλέον έμπειρους και ικανούς παρατηρητές αγώνων ο Παναγιώτης Παρακοιλιώτης επανήλθε και πάλι στην ενεργό δράση μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρατηρητών κ. Λουκά Κανδύλη  . Τα τελευταία τρία χρόνια απείχε λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.  Τώρα όμως επιστρέφει δριμύτερος  για να βοηθήσει και πάλι….

 

 

*Στον «Εκατομμυριούχο » την εκπομπή  του  Αντέννα  έπαιξε προχθές ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που αγωνίστηκε για  20 και πλέον  χρόνια στα Πειραϊκά γήπεδα . Σταμάτησε να αγωνίζεται το 2022 λόγω σοβαρού τραυματισμού στο πόδι. Ο Δημήτρης που τα τελευταία χρόνια διατηρεί γραφείο τελετών  έδωσε το δικό του σόου στο παιχνίδι . Πάντοτε αυθόρμητος και κεφάτος .Όπως τον ξέρουμε όλα αυτά τα χρόνια .

Όταν μάλιστα ο παρουσιαστής της εκπομπής Γρηγόρης Αρναούτογλου του είπε ότι το  μαύρο σακάκι με το άσπρο πουκάμισο που φοράει τον έχει αγχώσει, ο Γιαννακόπουλος απάντησε χαμογελαστός: «Είναι της δουλειά για   να προσθέσει αμέσως μετά :«Έχω έλθει με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο .Αν θες θα σε πάω μια βόλτα . Άλλοι πληρώνουν για να μπουν εκεί μέσα. Εγώ θα σε πάω  δωρεάν. Θα είσαι συνοδηγός »!!!

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης ήταν καλός στο παιχνίδι με αρκετές γνώσεις και αποχώρησε με 3000 ευρώ. Μια χαρά….

 

*Και μην ξεχνάτε . Από τα ξημερώματα της  Κυριακής ισχύει η χειμερινή ώρα .Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω….