A' Ε.Π.Σ.Α.
Τόνυ Αχαρονιάν: Δεν βάζω… ταβάνι στα όνειρα”
Ο Τόνυ Αχαρονιάν ανοίγει στον Κωνσταντίνο Ράπτη τα «χαρτιά» του για τον Πανερυθραϊκό
Όσοι ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αθήνας γνωρίζουν πολύ καλά την δουλειά και την οργάνωση που υπάρχει στον Πανερυθραϊκό, την οποία μάλιστα θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματικά σωματεία. Άλλωστε δεν είναι και λίγο μέσα σε τρία χρόνια να έχεις κατακτήσει άνοδο στην Α’ ΕΠΣΑ και στις δύο παρουσίες σου σε αυτή να έχεις τερματίσει στην 5η και 3η θέση διεκδικώντας μάλιστα την δεύτερη σεζόν το πρωτάθλημα μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές. Όμως ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την πορεία των «κόκκινων» που εκπλήσσουν ευχάριστα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος φυσικά για τον Αρμενικής καταγωγής πρόεδρο του Πανερυθραϊκού, Τόνυ Αχαρονιάν που τα τελευταία τρία χρόνια που έχει αναλάβει το σωματείο το έχει βάλει σε ένα μονοπάτι το οποίο μόνο σε επιτυχίες δείχνει πως μπορεί να οδηγήσει. Ο Κωνσταντίνος Ράπτης βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανερυθραϊκού στη Νέα Ερυθραία όπου και συνομίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου των βορείων προαστίων, σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη!
«Έχω όραμα να φτάσουμε ψηλά»
Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το πόσο διαφορετικά βλέπει το ποδόσφαιρο ο έμπειρος παράγοντας, έχοντας ένα πλάνο στο μυαλό του που δύσκολα βλέπεις ακόμα και σε παράγοντες που διοικούν ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών. Ένα στοιχείο ακόμη που ίσως δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του Τόνυ Αχαρονιάν, είναι το γεγονός πως όταν αναφερόταν στους ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας, αλλά και των ακαδημιών, τους αποκαλούσε συνεχώς με την έκφραση: «Τα παιδιά μου». Ο Τόνυ Αχαρονιάν είναι γνώστης του ποδοσφαίρου καθώς έχει αγωνιστεί για πολλά χρόνια στην πρώτη, αλλά και στην δεύτερη κατηγορία της Δανίας, καθώς και στη β’ κατηγορία της Γαλλίας. Ακόμη, είναι ένας άνθρωπος που προτιμάει τις πράξεις από τα λόγια και δεν αποζητάει την δημοσιότητα. Στην ερώτησή μας για το όραμά που έχει για τον Πανερυθραϊκό, αλλά και την άποψή του για το ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους «κόκκινους» στην φετινή επιτυχημένη σεζόν, ο πρόεδρος της ομάδας απάντησε: «Πάνω από όλα στον σύλλογο είμαστε οικογένεια και ίσως αυτό να είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας. Επίσης προσπαθώ να μην πιέζω τις καταστάσεις γιατί πιστεύω πως όταν δεν υπάρχει πίεση αποδίδεις καλύτερα. Κακά τα ψέματα, είναι επιτυχία που είμαστε ως εδώ και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε ολόκληρο το τιμ που δουλεύει και προσπαθεί συνεχώς για να οδηγήσει την ομάδα ψηλά. Προσωπικά έχω όραμα για τον Πανερυθραϊκό να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Δεν βάζω «ταβάνι» στα όνειρα που έχω για την ομάδα. Εδώ και δύο χρόνια είχαμε σχεδιάσαμε την φετινή ομάδα και τώρα σειρά παίρνει εκείνη που θα συνεχίσει για την επόμενη διετία».
“Πρώτα πάω γήπεδο και μετά σπίτι”!
Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν βγαίνει να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ όπως αρκετοί συνάδελφοί του, προτιμώντας τα έργα από τα λόγια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει την… μούρλα του για την ομάδα! Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που χρησιμοποίησε ο Τόνυ Αχαρονιάν για να περιγράψει το πάθος του για τον Πανερυθραϊκό: ”Όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους το μυαλό μου βρίσκεται συνεχώς στην ομάδα! Όταν έρχομαι από το αεροδρόμιο, πρώτα περνάω από το γήπεδο και μετά πάω στο σπίτι μου”!
Όσον αφορά για το τι ήταν αυτό που τον οδήγησε τελικά να αναλάβει τον Πανερυθραϊκό και όχι κάποια άλλη ομάδα, ο Τόνυ Αχαρονιάν απάντησε: «Είχα μετακομίσει πρόσφατα στην Ερυθραία και ο γιος μου ο Αλέξανδρος, που ήταν 7 χρονών τότε, ήθελε να παίξει μπάλα. Έτσι βρήκαμε σπίτι κοντά στο γήπεδο και ξεκίνησε τις προπονήσεις στην ομάδα. Με τον καιρό διαπίστωσα πως ήταν καλή ευκαιρία να επενδύσουμε στον Πανερυθραϊκό, καθώς υπήρχε πρόσφορο έδαφος για να γίνει κάτι καλό και αποδεικνύεται πως έπραξα σωστά».
«Καθρέφτης του συλλόγου οι ακαδημίες»
Δεν θα ήταν δυνατόν ο ισχυρός άνδρας του Πανερυθραϊκού να μην αναφερθεί στα… παιδιά του και στο καμάρι του σωματείου που δεν είναι άλλο από τις ακαδημίες του. Άλλωστε η εκπληκτική δουλειά που γίνεται φάνηκε και πριν από λίγες μέρες στο τουρνουά της ΕΠΣΑ που διοργανώθηκε στο Σοφικό Κορινθίας, εκεί όπου ο Πανερυθραϊκός βγήκε πρώτος στους Παίδες και πρώτος σε ισοβαθμία με το Καματερό στις ακαδημίες. Ακόμη όμως και στους Παμπαίδες όπου και η Μικτή Αθηνών σάρωσε, οι «κόκκινοι» ήταν άκρως ανταγωνιστικοί και τερμάτισαν δεύτεροι, δυσκολεύοντας μάλιστα την Μικτή ομάδα της Ένωσης στο μεταξύ τους παιχνίδι όπου και ηττήθηκαν τελικά με 3-2. Φυσικά σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να ξεχάσουμε και την κατάκτηση του πρωταθλήματος Παίδων της ΕΠΣΑ από τους «κόκκινους». Όλα αυτά συνηγορούν στην εκπληκτική δουλειά που γίνεται στις υποδομές εκεί όπου ο Τόνυ Αχαρονιάν έχει ρίξει μεγάλο βάρος. Άλλωστε η συνεργασία με τις αντίστοιχες Ακαδημίες της Λίβερπουλ, οι οποίες και θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο, δείχνει πολλά. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Τόνυ Αχαρονιάν: «Στις ακαδημίες μας έχουμε περίπου 210 παιδιά και κάνουμε σταθερή δουλειά, καθώς κάθε τμήμα έχει τον προπονητή του και τον προπονητή τερματοφυλάκων. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά, είναι πως το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Θέλω να μάθουν τα παιδιά να παίζουν καλό ποδόσφαιρο και να βλέπω την χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους καθώς γι’αυτά γίνονται όλα. Πρέπει να τους μάθουμε πως ο φανατισμός βλάπτει. Θέλω να τους περάσω τις παραστάσεις που έχω από το εξωτερικό πως πρώτα απ’όλα πρέπει να αγαπάς το ποδόσφαιρο. Ο ένας πρέπει να βοηθάει τον άλλον. Ίσως να μην μπορούν όλοι να γίνουν σαν τον Μέσι, αλλά αυτοί που δεν θα γίνουν πρέπει να βγουν σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία και μετά να προσφέρουν κάπου αλλού. Για όλα αυτά η ακαδημία πρέπει να είναι ο καθρέφτης του συλλόγου. Όσον αφορά για την Λίβερπουλ, είναι μεγάλη τιμή να βλέπω τα παιδιά μου να προπονούνται με αυτό τον τεράστιο σύλλογο. Είναι εκπληκτική εμπειρία για τα παιδιά τα οποία και τους αξίζει να ζουν όμορφα πράγματα».
Στον επίλογό του, επισήμανε: «Χαίρομαι που βλέπω συνεχώς όλο και περισσότερους Έλληνες να αγωνίζονται στις ομάδες. Τελικά ίσως βγει και κάτι καλό από την κρίση που μας μαστίζει. Πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία στο πως βλέπουμε το ποδόσφαιρο. Η διαφορά είναι πως το πάθος στο εξωτερικό υπάρχει με το άθλημα ενώ στην Ελλάδα με τις ομάδες».
Κωνσταντίνος Ράπτης (kraptis1449@hotmail.com)
You must be logged in to post a comment Login