Connect with us

stoplekto

Έπαιξαν στην Α Εθνική και τώρα δεν υπάρχουν καν…

Published

on

Συνεχίζοντας την σειρά άρθρων  για  ομάδες  που κάποτε πρωταγωνίστησαν  στην «μεγάλη» Εθνική Κατηγορία ( Superleague) και πλέον έχουν διαλυθεί…  «σειρά» έχει η Χαλκηδόνα.

Γράφει ο Άγγελος Καραγιάννης

 

Χαλκηδόνα: Δύο συμμετοχές στην Α’ Εθνική

 

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Χαλκηδόνας ιδρύθηκε επίσημα  το 1930 (αν και υπήρχε ήδη από το 1924).Στο πέρασμα των χρόνων ο σύλλογος συγχωνεύτηκε , ουκ ολίγες φορές με άλλα σωματεία, με αποτέλεσμα να αλλάξει αρκετά ονόματα.

Η πρώτη συγχώνευση πραγματοποιήθηκε το 1957 όταν η Χαλκηδόνα απορρόφησε την “Νήαρ Ηστ Νίκαιας” με την ομάδα να αλλάζει το ονομασία της σε “Α.Ε. Χαλκηδών Νήαρ Ηστ”. Το 1967 με την επιβολή της χούντας η χρήση ‘’Αθλητική Ένωση’’ απαγορεύτηκε με αποτέλεσμα η Χαλκηδόνα να μετατραπεί σε “Αθλητικό Όμιλο”.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 ο σύλλογος δεν είχε καταφέρει να καταγράψει κάτι αξιόλογο, συμμετέχοντας στα τοπικά πρωταθλήματα. Εξαίρεση αποτελούσαν 2 χρόνιες κατά τις οποίες έπαιξε στη Β Εθνική (1960-1961 και 1964-1965).

Η έλευση του Γιώργου Σπανού στα μέσα του 1990 επρόκειτο να άλλαζε για πάντα την ιστορία των Νικαιωτών αφού απογείωσε την ομάδα φτάνοντας τη στην Α εθνική αλλά παράλληλα σήμανε και το τέλος του ποδοσφαιρικού συλλόγου αφού το 2005 η ομάδα συγχωνεύτηκε με τον Ατρόμητο και σβήστηκε απ’τον χάρτη σαν “Χαλκηδόνα”.

 

Πιο αναλυτικά, το 1997-1998 ανεβαίνει για πρώτη φορά έπειτα από 32 χρόνια σε Εθνική Κατηγορία μετέχοντας στη Δ εθνική στην οποία τερματίζει 8η. Την αμέσως επόμενη αγωνιστική περίοδο η Χαλκηδόνα έχοντας πλέον πολύ καλή ομάδα ανεβαίνει με σχετική ευκολία στη Γ’ Εθνική.Το 1998-1999 σε μια μεταβατική ,για τη Γ΄εθνική , σεζόν αφού πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία σε έναν όμιλο οι Πειραιώτες κατάφεραν να σωθούν τερματίζοντας στην έβδομη θέση. Αμέσως μετά, καταφέρνει να πάρει την 2η θέση πίσω μόνο από τον Πατραϊκό με αποτέλεσμα να διεκδικήσει την άνοδο στη Β’ Εθνική στη ψυχοφθόρα διαδικασία των μπαράζ. Στα ημιτελικά των Play-off η “ΠΑΕ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ” όπως ήταν το πλήρες όνομα της απέκλεισε πολύ εύκολα των Εθνικό Πειραιώς με 4-0 ενώ στον τελικό ανόδου επικράτησε του Ατρόμητου (!) με 4-1 ανεβαίνοντας έτσι έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες στη Β’ Κατηγορία.

 

Στη Β’ Εθνική των 14 τότε ομάδων η Χαλκηδόνα θα πραγματοποιήσει μια καλή χρονιά για νεοφώτιστη αφού θα ολοκληρώσει τη σεζόν στην 9η θέση. Μάλιστα ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, παίκτης της ομάδας , βγήκε 2ος σκόρερ με 12 γκολ πίσω μόνο από τον μετέπειτα διεθνή παίκτη Φάνη Γκέκα.

Η επόμενη σεζόν αποτελεί μια ιστορική χρονιά για το σύλλογο αφού με πρωταγωνιστή και πάλι τον Γιώργο Ζαχαρόπουλο που πέτυχε 21 γκολ η Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ κατέκτησε το πρωτάθλημα παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για την μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.Το 2003-2004 η Χαλκηδόνα ντεμπουτάρει στην πρώτη εθνική και αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει αφού τερματίζει στην 7η θέση χάνοντας την έξοδο της στο κύπελλο UEFA για μόλις 2 βαθμούς.

Στο ρόστερ εκείνη τη χρονιά υπήρχαν παίκτες όπως ο νυν μέσος του Πανιωνίου Παναγιώτης Κόρμπος, το κανόνι της β εθνικής της προηγούμενης χρονιάς Γιώργος Ζαχόπουλος καθώς και οι Ebede, Γελαδάρης και Lima.

Το 2004-2005 έμελλε να’ναι η τελευταία περίοδος κατά την οποία η Χαλκηδόνα συμμετείχε στην Α Εθνική, παίζοντας και πάλι ελκυστικό ποδόσφαιρο έφτασε και πάλι κοντά στην Ευρώπη βγαίνοντας 8η. Στις 31 Μαΐου 2005 ο Γιώργος  Σπανός ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα τον ‘’γάμο’’ μεταξύ της ομάδας του και του Ατρόμητου ο οποίος την ίδια χρονιά είχε τερματίσει προτελευταίος στην Β’ Εθνική.

Ο λόγος ο οποίος οδήγησε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ να προχωρήσει σε αυτή τη συγχώνευση ήταν, σύμφωνα με τον Γιώργο Σπανό, η αδιαφορία που έδειχναν οι Νικαιώτες και τα λίγα εισιτήρια που έκοβε στα εντός έδρας παιχνίδια της η ομάδα.

 

Μπορεί ο παλιός σύλλογος να διέκοψε τη λειτουργία του, παρόλα αυτά έγινε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ξανά. Έτσι το ανενεργό σωματείο αποφάσισε τη συνένωση του με τον Πρωτέα Νίκαιας σύλλογος που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα “Α.Ε. Χαλκηδών Πρωτέας”. Ωστόσο ο σύλλογος δε μακροημέρευσε αφού παρά το γεγονός πως πήρε την άνοδο για τη Δ’εθνική απορροφήθηκε εκ νέου,αυτή τη φορά από την Δόξα Βύρωνος. Το 2009 ο Νεαπολικός Αστέρας μετονομάστηκε σε ΑΟ Χαλκηδών και αποτελεί μέχρι σήμερα την άτυπη συνέχεια του συλλόγου που κάποτε έφτασε μιαν ανάσα από την συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά κύπελλα ΑΟ Χαλκηδών αγωνίζεται στην Α κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιώς.