Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι εκλογές στα Σκόπια και οι δυνητικοί κίνδυνοι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη    

Published

on

Μπορεί όλες οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου και την υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη, ωστόσο κάποιοι κυβερνητικοί κύκλοι όχι μόνο δεν εφησυχάζουν αλλά ανησυχούν για την εξέλιξη ενός ευαίσθητου Εθνικού θέματος, που δύναται υπό προϋποθέσεις να επηρεάσει καταλυτικά την προεκλογική περίοδο αλλά και τα  ποσοστά των κομμάτων .

Ο λόγος για την πιθανή αναζωπύρωση του Σκοπιανού ζητήματος, μέσω της αναμενόμενης ανάδειξης στην προεδρία της γείτονος χώρας, στις 8 Μαΐου, της υποψήφιας του εθνικιστικού κόμματος V.M.R.O-D.P.M.N.E κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επικράτησε στον α’ γύρο των εκλογών διακηρύσσοντας, ότι δεν αποδέχεται την συνταγματική ονομασία του κράτους της ‘’Βόρειας Μακεδονίας’’, όπως αυτή προέκυψε από την συμφωνία των Πρεσπών.

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι εφόσον εκλεγεί, όπως προεξοφλούν όλες οι δημοσκοπήσεις, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης και της άσκησης των καθηκόντων της θα αποκαλεί την χώρα της ‘’Μακεδονία’’/ ‘’Μασεντόνια’’ –σκέτο- χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό!!

Την ίδια μέρα στις 8 Μαΐου διεξάγονται στην ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ και οι κοινοβουλευτικές εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα τις κερδίσει το V.M.R.O-D.P.M.N.E ο επικεφαλής του οποίου Χρίστιαν Μίτσκοσκι, πρεσβεύει και διακονεί τις ίδιες ακριβώς θέσεις και απόψεις με την κ. Σιλιάνοφσκα για την ονομασία της χώρας του.

Στην τελική ευθεία δηλαδή για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, η νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ‘’Βόρειας Μακεδονίας’’, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα αμφισβητήσει τα ιερά και τα όσια της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα ανοίξει θέμα αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας!!

Η  απευκταία αυτή εξέλιξη, αυτόματα θα θέσει προ δραματικών διλημμάτων και ερωτημάτων την Ελληνική κυβέρνηση.

Με ποιον τρόπο θα αντιδράσει?? Θα προχωρήσει σε έντονα διαβήματα και σφοδρές καταγγελίες?? Θα προσφύγει σε διεθνείς οργανισμούς για να υπερασπιστεί την συμφωνία, τα πρωτόκολλα της οποίας δεν έχει κυρώσει όπως την κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί φοβάται την αντίδραση των δεξιών ψηφοφόρων της στην Βόρεια Ελλάδα ??

Η περιπλοκή αυτή δεν θα ξυπνήσει μνήμες και ευαισθησίες ??

Η αναβίωση του ‘’Σκοπιανού’’ δεν θα  αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ ??

Δεν θα δώσει νέο αέρα στα εκλογικά πανιά τους ?? Δεν θα μιλάνε για δικαίωση των θέσεών τους και δεν θα απαιτούν σκληρή στάση από την κυβέρνηση και ‘’ρήξη’’ με τους γείτονες ??

Σε τι βαθμό θα επηρεαστούν οι εκλογικοί συσχετισμοί και τα ποσοστά των κομμάτων στον Ελληνικό Βορρά εάν το θέμα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ??

Τι στάση θα κρατήσει ο Αμερικανικός παράγοντας ? Θα παρέμβει και με ποιόν τρόπο το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε ?

Πως θα εμπλακούν, στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιγνίδι που θα ανοίξει στην περιοχή η Μόσχα και η Άγκυρα, που έχουν άμεσο και έντονο  στρατηγικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα Σκόπια ??

Δύσκολες οι ερωτήσεις για τους εγχώριους στρατηγικούς σχεδιαστές και αναλυτές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ακόμα δυσκολότερες οι απαντήσεις, ειδικά όταν μιλάμε για γεωπολιτικό σκάκι στα Βαλκάνια που τα πιόνια τα ελέγχουν και τα κινούν γεωστρατηγικοί παίκτες.

Μοναδική ελπίδα για ασφαλή ‘’διέλευση’’σε αυτό το επικίνδυνο ναρκοπέδιο, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής θύελλας, είναι να δικαιωθούν εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι οι υποψήφιοι του V.M.R.O-D.P.M.N.E για τα κορυφαία αξιώματα στην γειτονική χώρα, εκτοξεύουν απειλές και χρησιμοποιούν επιθετική και εθνικιστική ρητορική, για ψηφοθηρικούς και μόνον λόγους.

Εάν εκλεγούν θα ρίξουν τους τόνους, όπως διατείνεται αυτή η σχολή σκέψης και ανάλυσης.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως προσθέτουν, θα συνδράμουν και κορυφαίοι γεωπολιτικοί παράγοντες της Δύσης που επιδρούν καθοριστικά στην διαμόρφωση του Power Game και των συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ας ευχηθούμε και ας ελπίσουμε ο Ελέφαντας να μην μπει στο δωμάτιο- τουλάχιστον την προεκλογική περίοδο- και να μείνει στον προθάλαμο της ‘’Βαλκανικής πυριτιδαποθήκης’’.

Advertisement