Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ρέκβιεμ για τον ΣΥΡΙΖΑ…του Αλέξη Τσίπρα

Published

on

Η πρωτοφανής κρίση και τα διαλυτικά , παρακμιακά  φαινόμενα που ενέσκηψαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ,εισέρχονται πλέον με την ώθηση ισχυρών και ανεξέλεγκτων διχαστικών δυνάμεων στο πεδίο των εχθροπραξιών και της ‘’τελικής λύσης’’ , για τον ‘’διαμοιρασμό  των ιματίων’’ της Κουμουνδούρου .

Η αναπότρεπτη και μοιραία πολύ-διάσπαση στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα της Ριζοπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς , σηματοδοτεί και το τέλος της κυβερνητικής του προοπτικής, τουλάχιστον στο προβλεπτό μέλλον,  δεδομένου ότι ο πολυκερματισμός και η ‘’πολυχρωμία’’ των δυνάμεων που θα προκύψουν από την ‘’σχάση’’ του ιστορικού πυρήνα, θα καταστήσουν  τον εναπομείναντα  ΣΥΡΙΖΑ, μη ανταγωνιστικό στο ‘’Power Game’’της εξουσίας.

Αρχής γενομένης από την προσεχή αναμέτρηση των ευρωεκλογών και με την υπόθεση εργασίας ότι η Έφη Αχτσιόγλου θα παραμείνει έως τον Ιούνιο στις τάξεις του κόμματος , όλες οι πληροφορίες και οι προβλέψεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουν στο όνομα της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς τέσσερεις πολιτικοί σχηματισμοί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη ,η Ανανεωτική  Ριζοσπαστική Αριστερά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη εφόσον  ενδώσει στις πιέσεις ,ο Πέτρος Κόκκαλης με την ‘’Πράσινη Αριστερά’’ όπως ό ίδιος έχει προαναγγείλει αλλά και ο Γιάννης Βαρουφάκης που διεκδικεί μερίδιο από την κληρονομιά του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια  συνθήκη  φαντάζει όχι απλώς προδιαγεγραμμένο και προεξοφλημένο , με οποιοδήποτε  μοντέλο πρόβλεψης και εκλογικής προσομοίωσης , αλλά θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και το ΠΑΣΟΚ στην δεύτερη θέση-η Ν.Δ. πλην μείζονος απροόπτου θα κόψει πρώτη το νήμα- και στην κατάκτηση της  πολυπόθητης θέσης  της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ισχυρή ενίσχυση των ποσοστών του Κ.Κ.Ε στις ευρωεκλογές, όπως εκτιμούν σημαντικοί  ερευνητές της κοινής γνώμης,  αλλά και η μικρή –προσώρας- δημοσκοπική άνοδος του ΜΕΡΑ 25 συνηγορούν,  έτι περαιτέρω, στο βασικό σενάριο της αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς οι διαρροές του προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και στα σχήματα που κινούνται στα Αριστερά του ,καταγράφονται ως σημαντικές και μη αναστρέψιμες.

Ένα ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και τον χορό της αμφισβήτησης  για την ηγετική επάρκεια του Στέφανου Κασσελάκη ενώ όπως πιθανολογούν κορυφαία στελέχη του κόμματος, η  Έφη Αχτσιόγλου θα θέσει το ίδιο βράδυ των εκλογών θέμα ηγεσίας .

Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ωστόσο  που έχουν ‘’ζυγίσει’’ και το σενάριο της κακής εκλογικής επίδοσης στις ευρωεκλογές, διατείνονται ότι ο νέος πρόεδρος ‘’ήρθε για να μείνει’’ και σε κάθε περίπτωση  θα κριθεί στην κάλπη των Εθνικών εκλογών.

Η απομείωση  του πολιτικού κύρους, η  επιταχυνόμενη αποσύνθεση και η ραγδαία επιδείνωση στα μάτια της κοινής γνώμης της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν ουδεμία αισιόδοξη πρόβλεψη για την επόμενη μέρα και το πιθανότερο σενάριο είναι η διάλυση του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές και η δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με την επίβλεψη και τις ευλογίες του  Αλέξη Τσίπρα.

Απώτερος σκοπός του πρώην πρωθυπουργού,  ο οποίος παρακολουθεί και ‘’σκηνοθετεί’’ όπως υποστηρίζουν αρκετοί ευφάνταστοι σεναριογράφοι από το παρασκήνιο, το έργο της αποδρομής του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπουμε στις οθόνες μας, παραμένει η επιστροφή του στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό.

Advertisement