Connect with us

Α΄ Ε.Π.Σ.Δ.Α.

Τελικά καλύτερα να υπήρχε μπαράζ…

Published

on

  • Ολοκληρώθηκε η προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΔΑ. Η κατάσταση στην κορυφή μείνει ακόμα ανοικτή, με Ακράτητο και Πανελευσινιακό να “συγκατοικούν” στην κορυφή.
  • Πολύ λόγος έχει αρχίσει να γίνεται γύρω από τα εναπομείναντα παιχνίδια των δύο πρωτοπόρων. Το τελικό 11-0 του Πανελευσινιακού απέναντι στον Αίαντα Παραλίας έχει ξεκινήσει μια συνωμοσιολογία, για το πώς ήρθε αυτή η νίκη… Μια νίκη που φέρνει τον Πανελευσινιακό πιο κοντά στη διαφορά των γκολ απέναντι στον Ακράτητο. Κάτι που λέγαμε ότι οι Ελευσίνιοι για να έχουν ελπίδες ανόδου, θα πρέπει να κυνηγήσουν τις δυο τελευταίες αγωνιστικές και τα πολλά γκολ.
  • Εμείς δεν θα μεταφέρουμε το τι ακούγεται, γιατί πολλά θα ειπωθούν και δεν έχει νόημα να ασχολούμαστε.   Αλλά θα σταθούμε σε γεγονότα που έχουν συμβεί και περισσότερο στις αιτίες που οδήγησαν να έρθουν έτσι τα πράγματα. Ο Ακράτητος στον πρώτο γύρο είχε σαρώσει με 8-0 και 4-0 στον δεύτερο τον Κριό Ασπροπύργου, ενώ και στους δυο αγώνες με τον Αίαντα Παραλίας επιβλήθηκε αμφότερες με 5-0. Οι Ανωλιοσιώτες δηλαδή απέναντι στις δυο ομάδες που υποβιβάστηκαν είχαν συνολικά τέρματα 22-0(διαφορά γκολ 22).  Από την άλλη, ο Πανελευσινιακός απέναντι στους δυο ουραγούς είχε με Κριό νίκες 5-1 και 7-1 και με τον Αίαντα 4-2 και 11-0. Σύνολο 27-4(διαφορά γκολ 23).  Συμπεράσματα: Και οι δυο ομάδες έδειξαν ότι μπορούν απέναντι σε αυτά τα σωματεία(και λογικά και σε άλλα…) να πετύχουν πολλά γκολ.   Η διαφορά τους στα τέρματα κόντρα σε Αίαντα και Κριό είναι μόλις ένα γκολ παραπάνω που έχει ο Πανελευσινιακός. Άρα εκ του αποτελέσματος, το σκορ σήμερα δεν αποτελεί έκπληξη. Πάμε όμως παρακάτω….
  • Ο Αίας κατέβηκε να αγωνιστεί ουσιαστικά με την ομάδα Κ16 απέναντι στον Πανελευσινιακό, λόγω σημαντικών απουσιών, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σωματείο της Ένωσης, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει αγωνιστεί και στη Δ’ Εθνική, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλο αγώνα για να επανέλθει στην Α’ ΕΠΣΔΑ. Παρά την φιλοδοξία των ανθρώπων του να μπορέσει όχι μόνο να παραμείνει, αλλά να έχει και μια αξιοπρεπή παρουσία στην Κατηγορία, η χρονιά ίσως ολοκληρώνεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο.  Όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Και ο Αίας έκανες τις δικές του. Αυτή η βαριά ήττα θα συνοδεύει για πολλά χρόνια δυστυχώς το ιστορικό σωματείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται…..
  • Πάμε τώρα στα αίτια που έχουν διαμορφώσει το όλο παραπάνω ιστορικό. Θα σας πάω 41 χρόνια πίσω, στο 1978. Τότε που στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Αργεντινή κατακτούσε για πρώτη φορά τον τρόπαιο μέσα στο “σπίτι” της. Τότε που η “Αλμπισελέστε” για να φτάσει σε αυτή την επιτυχία, είχε χρειαστεί στην φάση των ομίλων να νικήσει με 6-0 το Περού, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει στην ισοβαθμία την Βραζιλία, την οποία άφησε και εκτός. Πολλά έχουν γραφτεί για το παιχνίδι αυτό και για το παρασκήνιό του. Όμως αυτό που έκανε την Αργεντινή, για να μπορέσει να προκριθεί δεν ήταν το Περού και τα 6 γκολ που δέχτηκε, αλλά οι κανονισμοί που υπήρχαν και πάτησε και επέτρεψαν να γίνει όλο αυτό που ακολούθησε, το οποίο και έμεινε στην ιστορία…
  • Θεωρώ λοιπόν, ότι η απόφαση της ΕΠΟ να αλλάξει τον κανονισμό και να μην υπάρχει  αγώνας μπαράζ σε περιπτώσεις που δυο ομάδες ισοβαθμούν, φάνηκε τελικά να μην έχει τα αποτελέσματα που μπορεί να περίμεναν… Μπορεί οι προθέσεις της να ήταν τα πολλά γκολ. Μπορεί να μην σκέφτηκαν σενάρια σαν αυτά ανάμεσα στον Ακράτητο και τον Πανελευσινιακό, που είναι μοναδικά στο Πανελλήνιο. Όμως όταν οι κανονισμοί βάζουν και άλλες παραμέτρους(ομάδες) στην εξίσωση, για να βγει ένας πρωταθλητής ή να υποβιβαστεί μια ομάδα, τότε ο καθένας, όπως άλλωστε γίνεται και εκτός ποδοσφαίρου,  θα βρει τον τρόπο με τα μέσα που έχει να φτάσει στον στόχο του….
  • Ακράτητος λοιπόν και Πανελευσινιακός ισορροπούν σε ένα σχοινί μαζί, με τους πρώτους να έχουν το προβάδισμα για πέντε γκολ. Δεν ξέρω τι θα γίνει την τελευταία αγωνιστική, αλλά θεωρώ ότι η προτελευταία  που πέρασε ήταν η… πρόβα τζενεράλε, για το φινάλε της αυλαίας. Ελπίζω, η ΕΠΟ να επανεξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα μπαράζ σε τέτοιες περιπτώσεις. Γιατί δυστυχώς αυτοί οι κανονισμοί  τελικά “ξεφτίλισαν”  το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών στην ΕΠΣΔΑ….