Connect with us

stoplekto

Έπαιξαν στην Α Εθνική και τώρα δεν υπάρχουν καν – ΑΕΛ Καλλονής

Published

on

Γράφει ο Άγγελος Καραγιάννης

aggeloskaragiannis100@gmail.com

 

Συνεχίζοντας την σειρά άρθρων  για  ομάδες  που κάποτε πρωταγωνίστησαν  στην «μεγάλη» Εθνική Κατηγορία ( Superleague) και πλέον έχουν διαλυθεί…  «σειρά» έχει η ΑΕΛ Καλλονής.

Αθλητική Ένωση Λεκανοπεδίου Καλλονής:3  συμμετοχές στη Superleague

Το 1994 δύο ομάδες  του νησιού ο Απόλλων Δαφιών (που ΄χε κατακτήσει το πρωτάθλημα  στην ΕΠΣ Λέσβου τη χρονιά 1992-1993) και ο Αρισβαίος  Καλλονής, αποφασίζουν να συγχωνευτούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα ικανή να σταθεί με αξιώσεις σε εθνικό επίπεδο. Το σωματείο που προκύπτει παίρνει  το όνομα Αθλητική Ένωση Λεκανοπεδίου Καλλονής. Μόλις  τη  δεύτερη χρονιά της ιστορίας  της, η Καλλονή παίρνει το τοπικό πρωτάθλημα εξασφαλίζοντας  παράλληλα το δικαίωμα της συμμετοχής  της  στη Δ’Εθνική. Έτσι  λοιπόν την αγωνιστική περίοδο 1996-1997 η Καλλονή αγωνίζεται στη Δ εθνική τερματίζοντας όμως στη  14η θέση σε σύνολο 18 ομάδων με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί.

Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά τον υποβιβασμό της ομάδας θα τη βρίσκουν κατά κύριο λόγο στην Α κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου  με εξαίρεση τη χρονιά 2002-2003 όπου θα αγωνιστεί και  πάλι στη τέταρτη κατηγορία  χωρίς  να καταφέρνει να σωθεί. Όλα αυτά θα άλλαζαν  το 2007.Τη χρονιά εκείνη το σωματείο θωρακίζεται με καλούς και έμπειρους παίκτες και χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη δυσκολία κατορθώνει να κερδίσει και πάλι την άνοδο στο ημιεπαγγελματικό επίπεδο. Την επόμενη χρονιά πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και το τέλος της σεζόν τη βρίσκει στην 5η θέση, τη καλύτερη στην μέχρι τότε ιστορία της.

Από το 2009-2010 οι Μυτιληναίοι ξεκινάν ένα μοναδικό ταξίδι. Έχοντας σχεδόν όλο το νησί με το μέρος τους οι Καλλονίατες   καταφέρνουν μέσα σε 2  χρόνια να ανεβούν από τη Δ Εθνική στη Β’. Το 2011-2012 στη παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Β εθνική  η ομάδα τερματίζει στην 6η θέση παίρνοντας το εισιτήριο για τα  play-off ανόδου, παρ όλη την υπερπροσπάθεια των παικτών του Λουτσίανο Ντε Σοούζα (πρώην παίκτη της ΑΕΛΚ) οι νησιώτες δεν καταφέρνουν να προβιβαστούν.

Ότι δε κατάφεραν  το 2011-2012 θα το έκαναν πράξη την ακριβώς επόμενη περίοδο. Υπό τις οδηγίες του Μπάμπη Τεννέ, θα έπαιρνε την άνοδο για την Α’Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της βγαίνοντας 3η.Το 2013-2014 παίζει στην μεγάλη κατηγορία ωστόσο αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με την έδρα της. Συγκεκριμένα το στάδιο Καλλονής δεν πληροί τις προδιαγραφές για να γίνει παιχνίδι Β η Α κατηγορίας με αποτέλεσμα να χρησιμοποιεί το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης που ανήκε στον Αιολικό. Η διοίκηση του Αιολικού αρνούνταν να αφήσει την ΑΕΛΚ να αγωνιστεί στο γήπεδο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει γήπεδο στο νησί στο οποίο να μπορεί να παίξει ο σύλλογος.

Εν τέλει, ο Αιολικός δέχθηκε αλλά ήταν ήδη αργά διότι ήθελε πολλή δουλεία για να φτιαχτεί το γήπεδο. Έτσι, η Καλλονή έπαιζε φιλοξενούμενη σε κάθε παιχνίδι αφού τα εντός έδρας παιχνίδια της τα έδινε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Παρόλα τα προβλήματα, η ομάδα κατάφερε να σώσει τη κατηγορία. Η δεύτερη χρονιά βρήκε τη Καλλονή να παίζει στο ‘’σπίτι’’ της μπροστά στους φιλάθλους της. Το 2014-2015 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου αφού τερμάτισε 10ος ,12 βαθμούς μπροστά από τον Εργοτέλη που ήταν η τελευταία ομάδα που γνώρισε τον υποβιβασμό. Η Μυτιλήνη μετατράπηκε σε φρούριο αφού κατά τη διάρκεια της χρονιάς ό σύλλογος έκανε μόλις 2 ήττες.

Την επόμενη κιόλας σεζόν άρχισαν τα βάσανα.. έχοντας αρκετά αγωνιστικά και μη προβλήματα η Καλλονή τερματίζει στη τελευταία θέση της Superleague απογοητεύοντας τους φιλάθλους της που μετά τη τελευταία χρονιά έτρεφαν ελπίδες ακόμη και για Ευρώπη! Το 2016-2017 αγωνιζόμενη στη Football League τα προβλήματα μεγάλωσαν και αποδείχτηκαν  μοιραία. Συγκεκριμένα, το σωματείο χρωστούσε σε αρκετούς παίκτες με αποτέλεσμα τα χρέη να ‘ναι υπέρογκα. Κάνοντας συνεχόμενες ήττες η  ομάδα υποβιβάστηκε από πολύ νωρίς ενώ στα τελευταία 3 παιχνίδια δεν κατέβαινε καν.

Το καλοκαίρι που ακολουθεί βρίσκεται σε δεινή θέση, οφειλές σε παίκτες που χουν κάνει προσφυγές καθώς και χρέη σε εφορία κλπ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια το σύλλογο στον γκρεμό. Τελικά, δε βρίσκεται κανείς να τα αναλάβει και η ομάδα διαλύεται. Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΛΚ είχε σύντομο πέρασμα από τις εθνικές κατηγορίες και το «παραμύθι» της δεν είχε αίσιο τέλος, παραμένει η μοναδική ομάδα του Βορείου Αιγαίου που έπαιξε στη Superleague κάνοντας περήφανο ένα ολόκληρο νησί.

Τα τελευταία χρόνια ο Απόλλων Δαφιών, ένας από τους προγόνους της Καλλονής επανιδρύθηκε και αγωνίζεται στην Α Κατηγορία της ΕΠΣ Λέσβου.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply