Connect with us

stoplekto

Έπαιξαν στην Α’ Εθνική και τώρα δεν υπάρχουν καν…

Published

on

Συνεχίζοντας την σειρά άρθρων  για  ομάδες  που κάποτε πρωταγωνίστησαν  στην «μεγάλη» Εθνική Κατηγορία ( Superleague) και πλέον έχουν διαλυθεί…  «σειρά» έχουν οι Παγκορινθιακός και Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης.

Γράφει ο Άγγελος Καραγιάννης

Παγκορινθιακός: Μια συμμετοχή στην Α’ εθνική

Το 1958 ο Αχιλλέας Κορίνθου και ο Ολυμπιακός Κορίνθου συγχωνεύονται και προκύπτει ο Παγκορινθιακός. Μόλις τη πρώτη χρονιά της ιστορίας της η ομάδα καταφέρνει να επικρατήσει του Ολυμπιακού Χαλκίδας με 1-0 στα μπαράζ με αποτέλεσμα να διεκδικήσει το εισιτήριο ανόδου στο εθνικό πρωτάθλημα. Μπορεί στα μπαράζ προβιβασμού να ηττήθηκε 2 φορές από τον Παναιγιάλειο, ωστόσο την επόμενη χρόνιε συμμετείχε στη νεοσύστατη Α εθνική. Έτσι το 1959-1960 θα παίξει για πρώτη και τελευταία φορά στην μεγάλη κατηγορία. Τη πρώτη αγωνιστική μάλιστα έκανε τη μεγάλη έκπληξη νικώντας 1-0 τον Ολυμπιακό Πειραιώς στη Κόρινθο όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, αφού τερμάτισε 13ος κάτι που οδήγησε τους Κορίνθιους στο να παίξουν Play-out με τον Παναιγιάλειο από τον οποίο και ηττήθηκαν με 1-0.

Τα επόμενα τρία χρόνια δε κατάφερε να επιστρέψει στην ΄΄ελίτ΄΄ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1963 Παγκορινθιακός και Άρης Κορίνθου αποφάσισαν την σύμπραξη των δύο συλλόγων και δημιουργήθηκε ο ΑΠΣ Κόρινθος που μετέπειτα εκπροσώπησε τη πόλη στην Α εθνική 5 φορές.

 

Μέγας Αλέξανδρος Πιερίας: Μια συμμετοχή στην Α’ Εθνική

Το 1927 ιδρύεται στη Κατερίνη ο Μέγας Αλέξανδρος Πιερίας, οι περισσότεροι φίλαθλοι της ομάδας ήταν Αστοί σε αντίθεση με την άλλη ομάδα της Κατερίνης τον Όλυμπο που εξέφραζε, κατά κύριο λόγο , τα λαϊκά στρώματα της πόλης. Το 1959 έφτασε στο ζενίθ του αφού κέρδισε την συμμετοχή του στην μεγάλη κατηγορία στην οποία παρέμεινε για μια χρονιά αφού τερμάτισε 15ος σε σύνολο 16 ομάδων με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του. Την επόμενη περίοδο συμμετείχε στην Β εθνική και ολοκλήρωσε τη σεζόν στη 3η θέση. Το 1961 Όλυμπος και Μέγας Αλέξανδρος συγχωνεύτηκαν δημιουργώντας τον Πιερικό όπου πρωταγωνίστησε στην Α’ Εθνική τα  επόμενα έτη φτάνοντας ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος το 1963.

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply