Connect with us

slideshow

Αθηναϊκός – Φωστήρας στο Περιστέρι για τον κύπελλο της ΕΠΣΑ..

Με στόχο την “κούπα”…

Published

on

Δύο από της πιο ιστορικές ομάδες της Αθήνας ο Φωστήρας και ο Αθηναϊκος θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωπες στον 41ο τελικό του κυπέλου της ΕΠΣΑ στις 18.00 στο γήπεδο του Περιστερίου..

Αθηναϊκος

Ο Αθηναϊκός αποτελεί ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη της Ε.Π.Ο. μαζί τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα. Ιδρύθηκε από ποδοσφαιριστές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας Π.Σ. Γουδί. Το 1914 παίκτες από το Γουδί αποχώρησαν και δημιούργησαν την ομάδα “Χόουπ” (Hope: Ελπίς). Το 1917 που έγινε επίσημο σωματείο από το πρωτοδικείο έλαβε το όνομα “Αθηναϊκός”. Ως ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι: Ψύχας, Γόνας, Χρυσάφης, Πατούσας, Καγκελάρης, Μανόπουλος, Μουρίκης, Ρόγης, Σαρρής και Παναγόπουλος. Ως το 1931 μετείχε στην Α΄ κατηγορία. Τότε, επειδή έδωσε φιλικό αγώνα με την μη αναγνωρισμένη ομάδα “Πράσινα Πουλιά”, την οποία είχαν δημιουργήσει δυσαρεστημένοι παίκτες του Παναθηναϊκού, τιμωρήθηκε με υποβιβασμό στη Γ΄ κατηγορία. Το 1937 ανέβηκε ξανά στην Α΄ και στο πρωτάθλημα 1940-41 ήταν πρωτοπόρος στη βαθμολογία ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 που ξέσπασε ο πόλεμος και διακόπηκε το πρωτάθλημα. Επικεφαλής τερμάτισε και στο ανεπίσημο πρωτάθλημα Αθηνών-Περιαιώς που διεξήχθη στα χρόνια της κατοχής, τη σεζόν 1943-44.[1]

Ως το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο ήταν από τα πλουσιότερα σωματεία. Εκτός από ποδόσφαιρο, διατηρούσε τμήματα στίβου, κολύμβησης και σκοποβολής. Είχε πολυτελή γραφεία στη γωνία των οδών Χαλκοκονδύλη & Πατησίων, στα οποία στεγάζονταν και άλλα σωματεία καθώς και η ΕΠΣΑ. Τα γραφεία αυτά πυρπολήθηκαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά), με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχεία και τα τρόπαια του συλλόγου και να μείνει άστεγος. Μεταπολεμικά βρέθηκε στην Α΄ κατηγορία και από το 1950 στην Α2 κατηγορία της ΕΠΣΑ. Τον Ιούλιο του 1952 συγχωνεύτηκε με την Α.Ε. Νέας Ελβετίας και προέκυψε η νέα ονομασία Αθηναϊκός Νέας Ελβετίας Αθλητικός Σύλλογος. Συνήθως τον αποκαλούσαν Αθηναϊκό ή Aθηναϊκό Νέας Ελβετίας.

Η Α.Ε. Νέας Ελβετίας

Η Α.Ε. Νέας Ελβετίας ιδρύθηκε το 1936 από τους: Χαϊκάλη, Νικολάου, Πέτρου, Κορολή, Τόλη, Τζωρτζάκη, Ραΐση, Μπουφίδη, Μαργιόλη, Φραγκόπουλο κ.ά. Μεταπολεμικά έγινε επίσημο σωματείο και ανέβηκε σύντομα τις τοπικές κατηγορίες: το 1948-49 από τη Γ΄ στη Β΄ και το 1949-50 από τη Β΄ στην Α2. Το 1952 τερμάτισε τελευταία και ηττήθηκε στον αγώνα διαβάθμισης από τον Εθνικό Αστέρα, οπότε υποβιβάστηκε. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους συγχωνεύτηκε με τον Αθηναϊκό και δημιούργησαν τον “Αθηναϊκό Ν. Ελβετίας”.[1]

Η σημερινή ομάδα

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Αθηναϊκού αγωνίζεται σήμερα στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣΑ Ο Αγωνίζεται στο Δημοτικό Στάδιο του Βύρωνα, 4.340 θεατών, στο Δήμο Βύρωνα, γι’ αυτό οι αθλητές του αποκαλούνται και λόρδοι του Βύρωνα, επειδή η περιοχή έχει ονομαστεί έτσι προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα. Τη σεζόν 2010-11 ο Αθηναϊκός υποβιβάστηκε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα

Διακρίσεις

Η πιο επιτυχημένη περίοδος του συλλόγου ήταν στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’90. Τότε αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική με ιδιαίτερη επιτυχία.

• Το 1991 ο Αθηναϊκός αγωνίστηκε στο διπλό τελικό του κυπέλλου Ελλάδας εναντίον του Παναθηναϊκού χάνοντας με 3-0 και 2-1. Το ίδιο έτος τερμάτισε στην 6η θέση του πρωταθλήματος.

• Την επόμενη σεζόν (1991-92) αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της κατόχου του τροπαίου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενώ ήρθε ισόπαλος 0-0 στον πρώτο αγώνα στο Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, έφτασε να διεκδικεί την πρόκριση μέσα στο Μάντσεστερ. Διατήρησε το 0-0 έως το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, όταν και δέχτηκε 2 γκολ.

Στον δρόμο για τον τελικό

Ο Αθηναϊκός ξεκίνησε  από την 3η φάση, και απέκλεισε τους παρακάτω αντιπάλους, σημειώνοντας τα εξής αποτελέσματα:

 

3η ΦΑΣΗ: Αθηναϊκός – Άτλας: 4-1

4η ΦΑΣΗ: Αθηναϊκός – Διάνα: 2-0

5η ΦΑΣΗ Αθηναϊκός – Ειρήνη: 1-0

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ: Άγιαξ Ταύρου – Αθηναϊκός: 2-3

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ: Αθηναϊκός – Α.Ο. Περιστερίου: 4-3, Α.Ο. Περιστερίου – Αθηναϊκος : 0-1

 

Φωστήρας

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Φωστήρ ιδρύθηκε το 1926 στην τότε περιοχή των Νέων Σφαγείων – περιοχή όπου είχε κατασκευάσει σφαγεία ο Εμμανουήλ Μπενάκης – στον κατοπινό Δήμο Ταύρου, από τους κατοίκους της περιοχής, που ήταν στην πλειοψηφία τους μικρασιάτες πρόσφυγες.

 

Ίδρυση

Το 1926 νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι πρόσφυγες της περιοχής των Σφαγείων αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Μεταξύ άλλων ήταν οι: Γ. Βάβουλας, Θ. Βαφειάδης, Χ. Βαφειάδης, Ι. Μαυρόπουλος, Κ. Μαυρόπουλος, Παναγ.Παπαδόπουλος, Γ. Αξαρλής, Στ. Μοσχίδης, Χρ. Χατζόπουλος, Γ. Ζαρίφης κ.ά.

Εμπνευστής του ονόματος της ομάδας ήταν Χρ. Χατζόπουλος από την Κωνσταντινούπολη. Χρώματα του συλλόγου ορίστηκαν το κίτρινο και το μαύρο, που ήταν τα χρώματα του Βυζαντίου. Αρχικό έμβλημα του συλλόγου ήταν ο φοίνικας που αργότερα καταργήθηκε, διότι συνδέθηκε με τη χούντα του 1967.

Ο πρώτος αγώνας του συλλόγου που αναφέρεται έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1927 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Νεαπόλεως (Εξαρχείων) και έληξε 2-2. Αναφέρεται σχετικά:

“Εις το παρά τα Σφαγεία γήπεδον συνηντήθησαν αι ομάδες Ατρόμητος (Νεαπόλεως) και Φωστήρ (Σφαγείων). Μετά ένα ωραίον αγώνα ανεδείχθησαν ισοπάλοι με τέρματα 2-2. Εκ του Ατρομήτου διεκρίθησαν οι παίκται: κ. Τζονάκης, Καμπουρόπουλος, Γ. Αγγελάτος και Α. Μελανίτης εκ δε του Φωστήρος οι Βάφουλας και Μαρκόπουλος.”[1]

Ιστορία

Τα πρώτα χρόνια

Αρχικά δεν υπήρχε Δ.Σ., οι παίκτες αποτελούσαν και τη διοίκηση ενώ ως το 1930 έδιναν μόνο φιλικά παιχνίδια.Αργότερα δημιουργήθηκε Δ.Σ. και πρώτος πρόεδρος διετέλεσε ο Χαρ. Βαφειάδης το 1930. Επί των ημερών του ο σύλλογος έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών και τη σεζόν 1930-31 συμμετείχε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα Αθηνών .

Την πρώτη ομάδα του Φωστήρα αποτέλεσαν οι ποδοσφαιριστές: Λαλονικόλας, Ζαρίδης, Μαυρόπουλος, Χριστοφορίδης, Βαφειάδης, Αξαρλής, Ξανθόπουλος, Παπαδόπουλος, Μοσχίδης, Χαλβάς και Σαριγκούλης.

Φονέας των γιγάντων

Στα προπολεμικά χρόνια έδινε αγώνες με τα άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία των Αθηνών. Άρχισε να δημιουργεί το θρύλο του στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Από την Γ΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, μέσα σε μια τριετία από το 1950-53 ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία και αγωνιζόταν με επιτυχία με αντιπάλους την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλωνα, τον Πανιώνιο, το Αιγάλεω, τον Αθηναϊκό, τον Ατρόμητο Περιστερίου κλπ.

Εκείνη την εποχή κατόρθωσε να διατηρηθεί στην Α΄ κατηγορία, αφού νικούσε της μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος. Τότε ήταν που του δόθηκε το προσωνύμιο που διατηρεί ακόμα και σήμερα: “Φονεύς των γιγάντων”.

Την καλύτερη σεζόν του είχε το 1955-56. Τότε τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Αθηνών και προκρίθηκε στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος. Αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο και τερμάτισε 4ος.

Σημαντική παρουσία είχε και στο Κύπελλο Ελλάδος, αφού έφτασε τέσσερις φορές ως τα προημιτελικά: 1948-49 (αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό στον επαναληπτικό 3-3, 1-4), 1952-53 (πάλι από τον Ολυμπιακό 1-3), 1956-57 (από ΠΑΟ 1-2) και 1957-58 (από Δόξα Δράμας 1-3). Την πρώτη μεταπολεμική περίοδο στην ομάδα αγωνίζονταν οι: Γιαλαμπίδης, Τσισκάκης, Δημητσάνας, Πιλάτος, Χατζηγιάννης, Μανταλόπουλος, Μπέμπης κ.ά.

Εθνική κατηγορία

Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, το 1959-60, δεν κατάφερε να πάρει μέρος. Αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, πήρε το πρωτάθλημα του ομίλου του και κέρδισε την άνοδο.

Ακολούθησαν τρεις σεζόν στην Α΄ Εθνική. Τις δύο πρώτες (1960-61, 1961-62) τερμάτισε στην 9η θέση. Όμως, την τρίτη χρονιά ([[Α΄Εθνική ποδοσφαίρου Δροσόπουος

Παρέμεινε τέσσερις σεζόν αλλά κάθε χρόνο κινδύνευε με υποβιβασμό. Τερμάτιζε πάντα μεταξύ της 12ης και της 14ης θέσης. Τελικά το 1973-74 υποβιβάστηκε ξανά. Στο διάστημα που παρέμεινε στην Α΄ Εθνική συνέχισε να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως “Φονέα των γιγάντων” νικώντας μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με 3-1. Όμως, από τον Ολυμπιακό γνώρισε και την ήττα με το μεγαλύτερο σκορ που έχει σημειωθεί στην Α΄ Εθνική: 11-0! Την μεγαλύτερη νίκη του ο ΦΩΣΤΗΡΑΣ την πέτυχε την περίοδο 1969-70 στη Β΄ Εθνική εναντίον της Θήβας με 10-0 με 7 γκολ του Ρεμούνδου!

Τη δεκαετία του ’70 πέτυχε την καλύτερη διάκριση της ιστορίας του στο Κύπελλο Ελλάδος. Το 1976-77 με προπονητή τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ έφτασε ως τα ημιτελικά. Στους 32 απέκλεισε τον ΟΦΗ με 2-1 με 2 γκολ του Κοτσάνου, στους 16 απέκλεισε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 2-1 με γκολ του Μπάκη και του Κοτσάνου, στους 8 απέκλεισε την Αναγέννηση Επανωμής εκτός έδρας με 3-2 με γκολ των Γεωργιάδη, Μπάκη, Καρρά και αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ με 0-4 στην Τούμπα. Στο τέλος του αγώνα ο προπονητής του πολύ μεγάλου τότε ΠΑΟΚ Μπίλι Μπίνγκαμ και όλοι οι ποδοσφαιριστές του δικεφάλου με πρωτους τους Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Αποστολίδη, Παρίδη, Φορτούλα , Γούναρη, Αναστασιάδη, Ασλανίδη στάθηκαν μπροστά στη φυσούνα και καταχειροκρότησαν το Φωστήρα για το μεγάλο άθλο του να φθάσει στους 4 του Κυπέλλου. Επίσης, άλλες δυο φορές έφτασε στα προημιτελικά: 1975-76 (ήττα από ΑΕΚ 0-1) και 1978-79 (αποκλεισμός από Ολυμπιακό: 2-2 στο γήπεδο του Ταύρου και 2-3 στο Καραισκάκη στην παράταση) με προπονητή τον Κώστα Λινοξυλάκη και πρόεδρο τον αείμνηστο Τάκη Κονδύλη ( Τεράστιος Πρόεδρος).

Παίκτες – μύθοι αγωνίζονταν εκείνη την εποχή στην ομάδα. Έγραψαν λαμπρή ιστορία τόσο με την φανέλα του συλλόγου όσο και στα εθνικά συγκροτήματα που είχαν βασική συμμετοχή: Γιώργος Δεϊμέζης (που έπαιζε ως τα 38 του χρόνια), [[Παναγιώτης Βεντούρης , Χαράλαμπος Χατζηδήμου, , Γιάννης Νάτσης, Κώστας Ελευθεράκης,Δημήτρης Αιδινιώτης,Νίκος Βολίκας,Χαράλαμπος Χάντζος,Δημητρης Σιατούνης, Γεωργαλάς, Λιόλιος, Βαγγέλης Παυλίδης, Αντώνης Κοντοπαντελής(τ/φύλακας), Δρακόπουλος,Σταύρος Τσώχος(ο παλιός δημοσιογράφος) ,Μιχάλης Φραντζεσκάκης,Στέφανος Γιούργας,Δημήτρης Γράφας,Νίκος Δροσόπουλος,Χαράλαμπος Χατζηδήμου Θανάσης Ρέλλης, Ντίνος Κατάνιας, Ζαχαρίας Αβαγιανέλλης, Μιχάλης Συνανίδης, Καπίρης,Γιώργος Μέμος,Γιάννης Πανόπουλος,Δημήτρης Ρεμούνδος,Γιώργος Φακής και αργότερα οι: Βασίλης Δεσύλας, Στέφανος Τασόπουλος, Ρομπέρτος Γεωργιάδης, Θράσος Κοτσάνος, Μιχάλης Γεροθόδωρος, Κώστας Μπάκης, Χρήστος Πετρινιώτης κ.ά. Ο Μπάμπης Χατζηδήμου την ένατη αγωνιστική τού πρωταθλήματος 1961-62,Κυριακή 26 Νοεμβρίου 1961 έβαλε γκόλ απο κόρνερ στον τερματοφύλακα Τσίρο του Απόλλωνα Καλαμαριάς,Φωστήρας-Απόλλωνας Καλαμαριάς 5-1.Ήταν το πρώτο γκόλ απο κτύπημα κόρνερ στην ιστορία τής Ά Εθνικής.

2ο Πρωτάθλημα Α Εθνικής Κατηγορίας 1960-61

Έπαιξαν οί:Αδαμίδης,Δημήτρης Αιδινιώτης,Αναστάσιος Ανδρέου,Αρσενιάδης,Βαγιάννης,Παναγιώτης Βεντούρης,Νίκος Βολίκας,Γεωργαλάς, Γιάκαλος,Γιώργος Δειμέζης,Καββαδίας,Καπάνταης,Χαράλαμπος Κενάνογλου,Αντώνης Κοντοπαντελής,Κρεμμύδας,Λιόλιος,Σωτήρης Λογοθέτης,Κώστας Μαστρογιαννόπουλος,Βαγγέλης Παυλίδης,Συρίγος,Μιχάλης Φραντζεσκάκης και ο Χαράλαμπος Χατζηδήμου.

Νεότερα χρόνια

Μετά το νέο υποβιβασμό η πορεία της ομάδας ήταν καθοδική. Αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια στη Β΄ Εθνική. Έπειτα υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική, όπου αγωνίστηκε από το 1983-84 ως το 1986-87, στη Δ΄ Εθνική και κατέληξε να παίζει στην Α΄ κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια να ανεβεί σε ανώτερες κατηγορίες κι έφτασε ως τη Β΄ Εθνική. Ακολούθησαν νέοι υποβιβασμοί για οικονομικούς λόγους. Το καλοκαίρι του 2009 παρότι τερμάτισε 4ος την σεζόν 2008-2009, λόγω οικονομικών χρεών υποβιβάστηκε στη Δ΄ Εθνική. Φετος ο Φωστηρας φιγουραρει στην 2η θέση του βαθμολογικου πινακα.

Αγωνιστική πορεία – Τίτλοι 

Από το 1959 ως το 2004 ο Φωστήρας έχει αγωνιστεί στις εθνικές κατηγορίες ως εξής:

• Α΄ Εθνική: 7 φορές (226 αγώνες: 61 νίκες – 60 ισοπαλίες – 105 ήττες, γκολ: 225-348).

• Β΄ Εθνική: 18 φορές.

• Γ΄ Εθνική: 8 φορές.

• Δ΄ Εθνική: 12 φορές.

• Καλύτερη θέση στην Α΄ Εθνική: 9η (1961-62)

• Καλύτερη παρουσία στο Κύπελλο Ελλάδος: Ημιτελικά (1976-77).

• Πρωταθλητής Β΄ Εθνικής: 1960, 1970

• Πρωταθλητής Δ΄ Εθνικής: 1991, 2001,2006

• Κύπελλο Ε.Π.Σ. Αθηνών: 2006

Γήπεδο

Έδρα του Φωστήρα αποτελεί το Γήπεδο “Σπύρος Γιαλαμπίδης” χωρητικότητας 4.000 θεατών (καθήμενων). Ανήκει στο Δήμο Ταύρου και βρίσκεται κοντά στις γραμμές του τρένου. Ονομάστηκε “Σπύρος Γιαλαμπίδης” προς τιμήν του παλιού διεθνη παίκτη του Φωστήρα.

Χτίστηκε το 1969 και το ρεκόρ θεατών είναι 11.000 στον αγώνα: “Φωστήρας – Ολυμπιακός” (1971). Διαθέτει τρεις ξύλινες λυόμενες κερκίδες, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2002, αντικαθιστώντας παλαιότερες αντίστοιχες. Παρά τη διαρρύθμισή του, που θυμίζει δεκαετία του ’60, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με καθαρούς χώρους, μπουτίκ, καφετέρια και λέσχη της ομάδας.

Ο δρόμος για τον τελικό

Ο Φωστήρας ξεκίνησε από την 3η φάση και απέκλεισε τους παρακάτω αντιπάλους για να φτάσει στον Τελικό, σημειώνοντας τα εξής αποτελέσματα:

 

3η ΦΑΣΗ:                                Αιγάλεω – Φωστήρας: 0-1

4η ΦΑΣΗ:                               Φωστήρας – Παλαιό Φάληρο: 2-0

5η ΦΑΣΗ:                               Αγία Παρασκευή – Φωστήρας: 1-3

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:  Τράχωνες – Φωστήρας: 0-2

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:           Φωστήρας – Ελπιδοφόρος: 1-0

Ελπιδοφόρος – Φωστήρας: 0-1

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply