Connect with us

stoplekto

Αντ. Ανούστης : «Σκέψεις και προβληματισμοί σχετικά με τις επικείμενες εκλογές των αθλητικών ενώσεων».

Published

on

Από τον διακεκριμένο νομικό και μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣ Πειραιά Αντώνη Ανούστη λάβαμε την παρακάτω επιστολή:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου αθλητικού νόμου δικαίωμα υπόδειξης υποψηφίων για εκλογή στο Δ.Σ. των ενώσεων και συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές αυτών θα έχουν ΜΟΝΟ όσα σωματεία εγγράφηκαν στο μητρώο μέχρι την 31.12.2020.

Με δεδομένο ότι η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την δυσκολία ολοκλήρωσης της χρονοβόρας και δαπανηρής διαδικασίας εγγραφής του συνόλου των αθλητικών σωματείων στο μητρώο της ΓΓΑ εν μέσω μάλιστα της πανδημίας και της συνακόλουθης υπολειτουργίας των δικαστηρίων και των αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών, χορήγησε ορθά παράταση ως προς τον χρόνο ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας από μέρους των σωματείων εύλογα δημιουργούνται τα κάτωθι ερωτήματα και προβληματισμοί :

1) Είναι δίκαιος και νόμιμος ο αποκλεισμός από τις επικείμενες αρχαιρεσίες των αθλητικών ενώσεων των νομίμως υφισταμένων σωματείων που είχαν μάλιστα ενεργό συμμετοχή στις επίσημες αθλητικές διοργανώσεις και ειδικότερα α) όσων σωματείων ολοκλήρωσαν την σχετική διαδικασία εγγραφής τους στο μητρώο αθλητικών σωματείων μετά την 31.12.2020 και μέχρι το χρόνο διενέργειας των εκλογών καθώς και β) όσων σωματείων είχαν λάβει ειδική αθλητική αναγνώριση από παλιά αλλά δεν έχουν μπορέσει ακόμα λόγω της τρέχουσας συγκυρίας με την πανδημία να ολοκληρώσουν τις σχετικές πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

2) Πόσο δίκαιος και νόμιμος είναι ο αποκλεισμός από τα εν λόγω σωματεία του δικαιώματος υπόδειξης υποψηφίων για την εκλογή τους στο Δ.Σ. των υπερκείμενων ενώσεών τους στις προσεχείς αρχαιρεσίες αυτών.

3) Κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική επέμβαση στο συνταγματικά κατοχυρωμένο (κατ΄αρ. 12 του Συντάγματος) δικαίωμα αυτονομίας και αυτοδιοίκησης που απολαμβάνει το κάθε σωματείο στην οργάνωση της εσωτερικής λειτουργίας του, (δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι) η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για επικύρωση από την ΓΓΑ του καταλόγου των σωματείων με δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις επικείμενες Συνελεύσεις των ενώσεων με βάση το ηλεκτρονικό μητρώο σωματείων, με προβλεπόμενη μάλιστα επίπτωση (ποινή) σε περίπτωση που το ΔΣ της ένωσης επιτρέψει σε αθλητικό σωματείο να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου σε ΓΣ με την εγγραφή του στον εν λόγω κατάλογο ή σε κάποιο πρόσωπο να είναι υποψήφιος στις αρχαιρεσίες την έκπτωση από το αξίωμά τους και αν μάλιστα πρόκειται για Γ.Σ. αρχαιρεσιών την έκπτωση όσων μελών του απελθόντος Δ.Σ. επανεκλέχθηκαν.

4) Ποιός ο δικαιολογητικός λόγος για την νομοθετική πρόβλεψη περί εφαρμογής αποκλειστικά των διατάξεων του καταστατικού της ΕΠΟ σχετικά με την σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία της Γ.Σ. αυτής συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών ακόμα και αν παρεκκλίνουν του νόμου (πλην του χρόνου διεξαγωγής τους), σε αντίθεση με την νομοθετική πρόβλεψη για τις Γ.Σ. των αθλητικών ενώσεων ότι οι διατάξεις του νόμου υπερισχύουν των διατάξεων του καταστατικού τους. Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν ισχύει γι΄αυτές ???

5) Τέλος ποιά ήταν ο δικαιολογητικός λόγος που επέβαλε την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για την υποβολή ξεχωριστής υποψηφιότητας για την εκλογή των Προέδρων των ενώσεων από την υποψηφιότητα των λοιπών μελών του Δ.Σ. αυτών.

6) Σε ποιο βαθμό διασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας,η αυτοπρόσωπη συμμετοχή και ψήφος του οριζομένου αντιπροσώπου του κάθε σωματείου δεδομένης της απαγόρευσης συμμετοχής και ψηφοφορίας δια πληρεξουσίου αλλά και η μυστικότητας της ψήφου, με την πρόβλεψη περί διεξαγωγής των αρχαιρεσιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία,

Επειδή όλα τα ανωτέρω ενδεικτικά ζητήματα που ανακύπτουν από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με άμεση μάλιστα εφαρμογή, θέτουν τεράστια νομικά ζητήματα και προβληματισμούς και πιθανότατα θα ανοίξουν σειρά δικαστικών ενεργειών και αντιπαραθέσεων μεταξύ των ενώσεων και των σωματείων τους ή και μεμονωμένων υποψηφίων τους που κατά τα ανωτέρω θα αποκλειστούν από τις εκλογικές διαδικασίες. »

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα προαναφερόμενα έχει χορηγηθεί παράταση από την πολιτεία τόσο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων στο ηλεκτρονικό μητρώο και την χορήγηση αθλητικής αναγνώρισής τους όσο και για την εναρμόνιση των καταστατικών τους και δεδομένου ότι σύμφωνα με τις ΚΥΑ για την λειτουργία των δικαστηρίων προβλέπεται η παράταση των νομίμων και δικονομικών προθεσμιών, προτείνεται η πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης περί εφαρμογής της σχετικής διάταξης του νόμου (αρ.5) περί Γεν. Συνέλευσης αρχαιρεσιών των αθλητικών ενώσεων να μην έχει εφαρμογή από τις επικείμενες αρχαιρεσίες αλλά τις μεθεπόμενες έτσι ώστε στις επικείμενες εκλογές να επιτραπεί η συμμετοχή σε αυτές και η υπόδειξη υποψηφίων όλων των ενεργών σωματείων ( βάσει της συμμετοχής τους στα οικεία πρωταθλήματα ).

Όμοια παράταση θα πρέπει να δοθεί τόσο στο δικαίωμα συμμετοχής στις αθλητικές διοργανώσεις της επόμενης αγωνιστικής περιόδου όσο και το δικαίωμα χρήσης των γηπέδων όπου προπονούνται για τα σωματεία που δεν θα έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες για την καταχώρησή τους στο ηλεκτρονικό μητρώο και την χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, για την αποφυγή άσκοπων αντιπαραθέσεων και διενέξεων με τους αρμόδιους φορείς και αρχές και η σχετικές απαγορεύσεις να προβλεφθεί ότι θα ισχύσουν από την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο έτσι ώστε λαμβανομένων υπόψη της δυσχερούς συγκυρίας με την πανδημία που βιώνει το σύνολο της κοινωνίας μας και των προβλημάτων που έχει επιφέρει σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας να δοθεί ικανός χρόνος σε όλους να τακτοποιήσουν τις όποιες διαδικαστικές τους εκκρεμότητες για την νομότυπη λειτουργία τους.

 

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply