Connect with us

stoplekto

Αφιέρωμα: Έπαιξαν στην Α Εθνική και τώρα δεν υπάρχουν καν

Published

on

Γράφει ο Άγγελος Καραγιάννης
aggeloskaragiannis100@gmail.com
Ήταν το 1959 όταν η ΕΠΟ αποφάσιζε την παύση του πανελληνίου πρωταθλήματος και τη δημιουργία της Α Εθνικής κατηγορίας. Στο πέρασμα των 60 αυτών χρόνων έχουν αγωνιστεί, μέχρι σήμερα , στο ανώτερο στρώμα του ποδοσφαίρου της χώρας 64 σωματεία.
Κάποια από αυτά συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην Α’ Εθνική, αλλά αγωνίζονται σε χαμηλότερες κατηγορίες και μερικά είτε συγχωνεύτηκαν στο πέρασμα των χρόνων με άλλες ομάδες είτε διαλύθηκαν.Σε αυτή τη σειρά άρθρων θα κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στις ομάδες που κάποτε πρωταγωνίστησαν και σήμερα δεν υφίστανται καν.
Α.Γ.Σ. Καστοριά: 10 συμμετοχές στην Α Εθνική και ένα κύπελλο.
Ήταν το 1963 όταν ο Ατρόμητος Καστοριάς ο Άρης Καστοριάς και η Ορεστιάδα συγχωνεύονταν δημιουργώντας τον Αθλητικό Γυμναστικό Σύλλογο Καστοριάς.Η ομάδα ξεκίνησε από τη Β Εθνική και έπειτα από αρκετές αξιόλογες χρονιές το 1972-1973 η Καστοριά θα πραγματοποιούσε τη μέχρι τότε καλύτερη σεζόν της ιστορίας της αφού παίζοντας εκπληκτικά θα μάζευε 88 πόντους. Βαθμολογική συγκομιδή που όμως δεν ήταν αρκετή για να της εξασφαλίσει τον προβιβασμό της αφού τερμάτισε 2η πίσω από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Την επόμενη χρονιά ωστόσο η Καστοριά δεν είχε αντίπαλο.Παίζοντας εκπληκτικά θα έπαιρνε το πρωτάθλημα και μαζί το εισητήριο για την Α εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.Η ομάδα θα παρέμενε στην πρώτη κατηγορία για εννέα συνεχόμενες χρονιές μέχρι  το 1983,όταν μη μπορώντας να αντέξει πλέον στο οικονομικό επίπεδο των άλλων ομάδων θα υποβιβαζόταν στη Β Εθνική.
Τρία μόλις χρόνια πριν ωστόσο το 1980 η Καστοριά θα έφτανε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της.Αποκλείοντας κατά σειρά τους Εθνικό Πειραιώς Καβάλα Ολυμπιακό Λουτρακίου, ΑΕΛ και Μακεδονικό θα έφτανε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος όπου αντιμετωπίζοντας  τον Ηρακλή θα τον διέλυε με 5-2(αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-1) και θα γινόταν με αυτό το τρόπο  η πρώτη επαρχιακή ομάδα που θα κατέκτησε τίτλο.
Μετά τον υποβιβασμό του 1983 η Καστοριά  ήταν μεταξύ Β και Γ εθνικής με εξαίρεση μόνο μία χρονιά το 1996-1997 όταν και επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία πραγματοποιώντας ωστόσο μία τραγική χρονιά κατά την οποία συνέλεξε μόλις 8 βαθμούς. Στη συνέχεια η ομάδα γνώρισε την παρακμή πέφτοντας κάθε χρόνο και μία κατηγορία φτάνοντας το 1999 να παίζει στη Δ Εθνική.
Αν και το 2004 επέστρεψε στη Β κατηγορία εντούτοις δεν μπόρεσε ποτέ να επανέλθει στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου.Το 2012-2013 αντιμετωπίζοντας σοβαρά οικονομικά προβλήματα έπαιξε στην Α κατηγορία της ΕΠΣ Καστοριάς αγωνιστική περίοδο κατά την οποία βρισκόταν για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο.Το 2018 και ενώ  αγωνιζόταν στη Γ Εθνική η ομάδα αποσύρθηκε δηλώνοντας αδυναμία λόγω οικονομικών οφειλών.Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ουδείς βρέθηκε να βγάλει την ομάδα από τη δυσμενή θέση στην οποία βρισκόταν με  αποτέλεσμα τον αφανισμό της από τον ποδοσφαιρικό χάρτη.
Πέρυσι μερικές εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης δημιούργησαν  την “Νέα Καστοριά” ομάδα που συμμετέχει στην Β Κατηγορία της ΕΠΣ Καστοριάς και η οποία για κάποιους  αντιπροσωπεύει τον παλαιότερο σύλλογο με νέο όμως ΑΦΜ έμβλημα και ονομασία.
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply