Connect with us

Υποδομές

“Γερές βάσεις με στόχο την κορυφή”

Published

on

Ο Γιώργος Μεταξαράκης, ο άνθρωπος που θα διευθύνει τα soccer school που διοργανώνει η ΔΙΑΝΑ στις 5-6-7-8 Μαϊου, που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο δεύτερο δημοτικό γήπεδο της πόλης, ανέλυσε όλες τις παραμέτρους γύρω από αυτά και εξήγησε τη σημασία που θα έχουν στην προσπάθεια που κάνει η ακαδημία μας, συνεργαζόμενη με τόσο σπουδαίους φορείς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο Γιώργος Μεταξαράκης είναι προπονητής ελληνικής καταγωγής, που επί σειρά ετών εργάζεται για λογαριασμό της γερμανικής ποδοσφαρικής ομοσπονδίας καθώς και για τη Στουτγάρδη, ενώ είναι και κάτοχος του διπλώματος Uefa A’.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
-Κύριος σκοπός μας είναι μεταφέρουμε στην ακαδημία της ΔΙΑΝΑ το οργανωτικό πρόγραμμα προπονήσεων που εφαρμόζεται από τη γερμανική ομοσπονδία. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή, πρέπει να ξεκινήσει από τις βάσεις. Γι αυτό λοιπόν εμείς υϊοθετούμε το εξής τρίπτυχο: οργάνωση, μετάδοση του οργανωτικού προγράμματος στα παιδιά και διασκέδαση σε συνδυασμό με την ευχαρίστηση που προσφέρει το ίδιο το ποδόσφαιρο.
-Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα είναι ίδιο για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της ακαδημίας, αλλά θα διαφέρει από τμήμα σε τμήμα. Ξεκάθαρος στόχος μας, είναι να δώσουμε το κίνητρο που επιζητούν τα νέα παιδιά, ώστε να συνεχίζουν να βελτιώνονται διαρκώς, έχοντας πάντα θέσει εξ αρχής τις σωστές βάσεις που προανέφερα. Αυτό θα επιτευχθεί και με την απαραίτητη βοήθεια των προπονητών, που θα τους μεταφέρουν τη μεθολογία που εμείς θα διδάξουμε και η οποία στηρίζεται στα πρότυπα των Γερμανών.
-Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψουμε και τον κοινωνικό παράγοντα, που τον θεωρώ ως τον πλέον κρίσιμο για την εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Είναι αναγκαία η διαφορετική αντιμετώπιση της κάθες προσωπικότητας, διότι πολύ απλά ο κάθε άνθρωπος κρύβει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Ένα ακόμη στοιχείο που θα επιδιώξω να περάσω στους προπονητές της Διάνα μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι και ο τρόπος ανίχνευσης και εκπαίδευσης ταλέντων, που δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Είναι θα έλεγα πιο εύκολο να κερδίσεις το “λόττο”, παρά να μπορέσεις να εξελίξεις τέτοια παιδιά.
-Φυσικά, εξίσου κομβικός είναι και ο ρόλος των γονέων. Μέσα από το σεμινάριο μαζί τους θα προσπαθήσω να τους συμβουλέψω για το πώς θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά και για το πώς θα πρέπει να τους προσγειώνουν στην πραγματικότητα, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο. Γιατί έτσι θα τους επιτραπεί μελλοντικά να υλοποιήσουν και τα όνειρά τους. Οι γονείς πιστεύω πως θα ήταν χρήσιμο, να έρχονται σε συχνή επαφή και με τους προπονητές και γι αυτό στο σεμινάριο θα πρέπει να παραστούν αμφότεροι. Έπειτα θέλω να τους πείσω για το ρόλο που παίζει η οικογένεια και για το πόσο καθοριστικός είναι αυτός.
-Στην Ελλάδα το ταλέντο ξεχειλίζει, όμως σε αντίθεση με τη Γερμανία, εδώ δεν αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά με προοπτική “χάνονται”. Αυτό συμβαίνει, πρωτίστως γιατί δεν υφίσταται η συνεργασία σωματείων-μεικτών ομάδων-εθνικής ομάδας. Στη χώρα όπου εργάζομαι επί σειρά ετών, αυτά λειτουργούν άψογα. Τα σωματεία έρχονται σε συνεννόηση με την εκάστοτε περιφέρεια και στη συνέχεια οι μεικτές επανδρώνουν τις εθνικές ομάδες. Παρότι όμως λείπει η οργάνωση στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια διακρίνω μια βελτίωση. Είναι σίγουρα ένα ζήτημα που αν διορθωθεί προς τις σωστές κατευθύνσεις, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply