Connect with us

stoplekto

Εκεί στη Δυτική Αττική…(Έρχονται τα “μετακορωνοϊκά” πρωταθλήματα)

Published

on

  • Ημέρα στέψης για αρκετές ομάδες. Αλλά και ημέρα σκέψης για πολλές άλλες. Χθες η απόφαση της ΕΠΟ για επικύρωση των βαθμολογιών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία και σίγουρα με την πάροδο των χρόνων θα αναπολούμε, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να ζήσουμε κάτι ανάλογο ή ακόμα και χειρότερο. Η χθεσινή απόφαση είναι η εκκίνηση μιας νέας εποχής που χαράζει στο ποδόσφαιρο, μια νέα αφετηρία, που έρχεται να επιβεβαιώσει όλα αυτά που γράφουμε αυτό το διάστημα. Θα σας πάω αρκετά πίσω. Τη σεζόν 1940-1941, τότε που τα πανελλήνια πρωταθλήματα είχαν άμεση σχέση με τα τοπικά των Ενώσεων, αφού χρειαζότανε να ολοκληρωθούν ΕΠΣΑ, ΕΠΣΠ και ΕΠΣΜ(Θεσσαλονίκης τότε) για να αγωνιστούν μεταξύ τους οι πρωταθλητές, που όμως εκείνη τη χρονιά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αφού ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια, το 1945 για να ξεκινήσει το πρώτο “μεταπολεμικό” πρωτάθλημα, όπως χαρακτηρίστηκε. Χθες βέβαια τα πρωταθλήματα και τυπικά έλαβαν τέλος. Όμως, όποτε ξεκινήσουν κανονικά πάλι, θα χαρακτηρίζονται πλέον ως “μετακορωνοϊκά”. Και όπως πριν 75 χρόνια, που η μορφή τους άλλαξε, κάτι ανάλογο θα συμβεί σίγουρα και τώρα….
  • Όπως η στήλη σας είχε προϊδεάσει και έπεσε μέσα σε όλα, η ΕΠΟ αποφάσισε την άνοδο στη Γ’ Εθνική των πρωταθλήτριων ομάδων στις 53 Ενώσεις. Οι σκέψεις για άνοδο και των δεύτερων, ήταν κάτι ανέφικτο, παρά την ελπίδα που είχαν αρκετά σωματεία. Έτσι όλοι οι πρωτοπόροι των Ενώσεων και σε εμάς ο Πανελευσινιακός, σήμερα φόρεσαν τα…εορταστικά τους. Για να ξεφύγουμε από το γενικό κλίμα, θα μιλήσουμε καθαρά για τα της ΕΠΣΔΑ. Ας αφήσουμε τις άλλες Ενώσεις σε πένες ειδικότερων, αν και η στήλη έχει “αυτιά” και σε άλλα “μαγαζιά”. Η άνοδος του Πανελευσινιακού πέρασε αναίμακτα στην ποδοσφαιρική Δυτική Αττική. Χωρίς να ακούγονται γκρίνιες, όπως έγινε σε άλλες Ενώσεις. Οι Ελευσίνιοι, αν και είχαν τελευταία αγωνιστική να παίξουν με τον δεύτερο Απόλλωνα Ποντίων, είχαν όμως αποκτήσει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας πέντε βαθμών,  πέντε στροφές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος. Δεν θέλω να φανταστώ πώς θα ήταν σήμερα η κατάσταση, σε περίπτωση που βρισκόταν άλλη ομάδα στην κορυφή στην διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτό το μεταφέρω σαν σκέψη και αίσθηση για το τι αντιδράσεις μπορεί να υπήρχαν. Αφήστε μας να κάνουμε και μεις λίγο “τζέρτζελο”, μην μας παρεξηγείτε, πάει ό,τι έγινε έγινε, ας γράψουμε και κάτι, καιρό είχαμε. Και αυτό που λέω δεν είναι και πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Φανταστείτε ο κορωνοϊός να μας είχε χτυπήσει νωρίτερα, αρχές Φλεβάρη όταν στην κορυφή την 16η αγωνιστική ήταν ο ΠΑΟΚ Μάνδρας. Και ακολουθούσαν τα σημερινά με επικυρώσεις βαθμολογιών, ανόδους πρωτοπόρων κλπ κλπ. Ποιο “Μένουμε Σπίτι”, θα χε βγει όλη η Ελευσίνα στο πόδι. Σε δυο χρόνια ο Πανελευσινιακός θα είχε χάσει στην ουσία δυο ανόδους στα χαρτιά.  Ακραίο; Σύμφωνα με την εξέλιξη του πρωταθλήματος, ήταν αρκετά πιθανό. Αλλά ο κορωνοϊός και η διακοπή νομίζω ήρθαν όπως αποδείχτηκε την πιο… κατάλληλη, βολικότερη(όπως θέλετε χαρακτηρίστε το) στιγμή. Για τον Πανελευσινιακό εννοώ. Μην βάζετε λόγια που δεν γράφω. Αν στην ΕΠΣΔΑ κοιμούνται απόψε όλοι ήσυχοι, είναι γιατί η χρονιά ολοκληρώθηκε όπως ολοκληρώθηκε, αλλά σωστά. Και νομίζω αυτό το προσυπογράφουν όλοι…..
  • Ωστόσο, για να αφήσουμε τις υποθέσεις και την φαντασία του τι μπορεί να είχε συμβεί, ας μιλήσουμε για το πραγματικό γεγονός. Ο Πανελευσινιακός ήταν στην κορυφή δίκαια και μέχρι και την 21η αγωνιστική ήταν η ομάδα που έδειξε την σταθερότητα που χρειαζόταν. Είχε μόνο μια ήττα στο πρωτάθλημα, από τον δεύτερο Απόλλωνα Ποντίων και παρά την ήττα στο μεταξύ τους παιχνίδι, τον είχε και “καβάλα” πέντε βαθμούς. Πανάξια το συγκρότημα του Σταύρου Ψιμουλάκη έφτασε έστω και έτσι στην άνοδο και είναι μια δικαίωση για όλους όσους στήριξαν την τελευταία τριετία αυτή την προσπάθεια. Να πούμε και ένα στατιστικό στοιχείο, ότι με αυτό το πρωτάθλημα ο Πανελευσινιακός έγινε η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις από την ίδρυση της ΕΠΣΔΑ και συγκεκριμένα τέσσερις (2004, 2009, 2012, 2020). Ακολουθεί με τρεις ο Αίας Παραλίας(2005, 2007, 2010), δύο οι Άτταλος Νέας Περάμου(2013, 2014), Ακράτητος(2015, 2019) και Μανδραϊκός(2011, 2018) και μία οι Νέα Πέραμος(2006), Αστέρας Μαγούλας(2008), Ζωφριά(2016) και Ασπρόπυργος(2017)…….
  • Θα γράψουμε τις επόμενες μέρες περισσότερα και για τις υπόλοιπες ομάδες, και το πώς ξεχώρισαν στο πρωτάθλημα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Πάμε σε άλλα που “καίνε” περισσότερο αυτή τη στιγμή………
  • Τους πρωταθλητές λοιπόν τους βρήκαμε. Πανελευσινιακός στην Γ’ Εθνική. Και στην Α’ ανέρχονται οι Μεγαρικός και Σκορπιός Φυλής. Για την Β’ θα κάνουμε πάλι ειδική μνεία, μην βιάζεστε, σίγουρα πολλοί θα νιώθουν αδικημένοι και δικαιολογημένα. Τι γίνεται με τους υποβιβασμούς όμως; Σας έχουμε μεταφέρει την πρόθεση της Ένωσης. Αφού η ΕΠΟ ενέκρινε την εισήγηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, πλέον η ΕΠΣΔΑ μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές. Και είναι στα σχέδιά της να μην υποβιβάσει καμιά ομάδα, αλλά του χρόνου να πέσουν περισσότερες. Κι εδώ ακούμε πολλά  “ουφφφ” από τον Ασπρόπυργο μέχρι την Ελευσίνα και τη από τη Φυλή ως το Καματερό. Τις επόμενες μέρες βέβαια αυτά θα ξεκαθαρίσουν…..
  • Πάμε και στο Κύπελλο. Εδώ πιαστήκαμε λίγο αδιάβαστοι. Να είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας. Η απόφαση για κλήρωση του φετινού Κυπελλούχου έχει φέρει αντιδράσεις σε πολλές Ενώσεις. Δηλαδή στα σωματεία που έχουν φτάσει στον τελικό.  Για την ΕΠΣΔΑ φέτος ο τελικός αναμενόταν σαν έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών. Από τη μία η δίψα του Βύζαντα Μεγάρων να “γλυκάνει” μια ακόμα χαμένη χρονιά στο τοπικό πρωτάθλημα με την πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου της ιστορίας του και από την άλλη ο Απόλλων Ποντίων, στην παρθενική του εμφάνιση σε τελικό. Είναι δυο ομάδες που ακολουθούν πιστά οι οπαδοί τους και σίγουρα ο τελικός θα ήταν μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου. Από τη μία σίγουρα το να γίνει ο αγώνας πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων του χρόνου, όπως αναφέρει ο Βύζας Μεγάρων και στην ανακοίνωση που εξέδωσε, είναι μια λύση. Όμως η λογική λέει ότι θα μιλάμε για ένα παιχνίδι χωρίς κόσμο. Χάνετε όλη η αίγλη και η ουσία. Από την άλλη βέβαια, λογικό είναι και οι δυο ομάδες να θέλουν να παλέψουν στο γήπεδο. Εκτιμώ, ότι ίσως η ΕΠΟ επαναπροσδιορίσει την απόφασή της, αν δεχτεί καθολικές πιέσεις. Αν θέλετε την άποψή μου; Η ΕΠΟ πήρε αυτή την απόφαση θέλοντας όλα να τελειώσουν εδώ και τώρα, ώστε να γίνει άμεσα ο σχεδιασμός για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει πιο νωρίς από ποτέ. Καθώς ήδη έχει πέσει στο τραπέζι ενδεχόμενο δεύτερο lock down μετά τον Σεπτέμβρη………….
  • Ήταν μια περίεργη περίοδος. Το πώς κινήθηκε η διοίκηση της ΕΠΣΔΑ θα το αφήσω για πολύ τέλος. Υπάρχουν αρκετά θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε……..
  • Κλείνοντας για σήμερα, εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλους. Κι από βδομάδα με ψυχραιμία να βγούμε έξω, να απολαύσουμε αυτά μου μας λείψανε, αλλά με προσοχή πάντα……