Connect with us

Ε.Π.Σ.Π.

Επιτακτική ανάγκη επιχορήγησης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων

Published

on

Τις δικές του προτάσεις  για την  επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων καταθέτει σήμερα ο φοροτεχνικός Α’ τάξης  Ευάγγελος  Φαρμακόρης.

Ο Ευάγγελος Φαρμακόρης είναι φοροτεχνικός Α’ τάξης ιδιοκτήτης λογιστικού – ασφαλιστικού γραφείου με εξειδίκευση στα προγράμματα επιδοτήσεων.  Παράλληλα όμως ασχολείται  σαν ποδοσφαιριστής με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο .

Ξεκίνησε το 1997 τη ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Αίαντα Σαλαμίνας και σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα των Σαλαμινομάχων.

Σίγουρα λοιπόν η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία .

Χαρακτηριστικά ο Ε. Φαρμακόρης αναφέρει :

«Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στα όρια της ολόκληρη την αθλητική οικογένεια της χώρας. Αυτό κατέστη αναγκαίο λόγω του υγειονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε, αλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί από τώρα η επόμενη ημέρα για να μπορέσουν να ξαναζωντανέψουν οι αθλητικοί χώροι, τα αποδυτήρια και οι κερκίδες. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των Δήμων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, καταβάλουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και τη συντήρηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, για να υπάρχει όμως έμπρακτο αντίκρισμα για τη προαναφερόμενη δαπάνη θα πρέπει να υπάρχουν σωματεία και αθλητές για να αθληθούν σε αυτά. Πολλοί παράγοντες ομάδων δηλώνουν πλέον ανοικτά ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Ο αριθμός των ομάδων τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μειώθηκε αρκετά και η πανδημία πάει να δώσει το τελειωτικό κτύπημα σε πολλές από αυτές. Κάτι πρέπει να αλλάξει όμως για να διατηρηθεί ζωντανό το αθλητικό ιδεώδες και να στραφούν τα νέα παιδιά προς τα αθλήματα της αρεσκείας τους.

Προτάσεις:

Α) Επιχορήγηση των εξόδων διαιτητών και ιατρών αγώνων. Τα χρήματα δύναται πηγαίνουν απευθείας στους συνδέσμους διαιτητών και στους αρχιάτρους των Ενώσεων, οι οποίοι θα τα κατανέμουν ανάλογα.

Β) Καταγραφή των ανασφάλιστων ερασιτεχνών αθλητών και άμεση ένταξη στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Κανένας αθλητής και κανένα σωματείο δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται από τα κόστη των τραυματισμών και της αποθεραπείας.

Γ) Κατάργηση των εισιτηρίων εισόδου για τις επόμενες δύο σεζόν, όσον αφορά τους ερασιτεχνικούς αγώνες και ανάλογη χρηματοδότηση των σωματείων λόγω της απώλειας του εσόδου. Δεν νοείται ερασιτεχνικός αθλητισμός σε άδειες εξέδρες και λόγω της πανδημίας η προσέλευση ούτως ή άλλως αναμένεται μειωμένη, οπότε χρειάζεται η ανάλογη τόνωση.

Δ) Πάγια επιχορήγηση στην αρχή, τη μέση και το τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου αναλόγως με τη κατηγορία που αγωνίζεται το κάθε σωματείο. Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου οι ανάγκες είναι αυξημένες, θα πρέπει όμως να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για να μένουν οι παράγοντες στις ομάδες μέχρι το τέλος, οπότε ένας τύπος περιοδικής χρηματοδότησης θα ήταν δίκαιη λύση.

Ε) Αύξηση του ποσοστού μείωσης φόρου για όσους προβαίνουν σε δωρεές σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία. Το ποσοστό θα πρέπει να γίνει πιο ελκυστικό για τον υποψήφιο δωρητή. Προσωπικό σχόλιο προς τους ιθύνοντες: Έχοντας ματώσει στα χωμάτινα γήπεδα από μικρό παιδί, οφείλω να αναγνωρίσω ότι πλέον υπάρχουν καλύτερες υποδομές από αυτές των προηγούμενων δεκαετιών. Ίσως να έφτασε η ώρα να ανακατανεμηθούν τα κονδύλια προς όφελος των ανθρώπων που δίνουν ζωή με αυτά τα γήπεδα.

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply