Connect with us

Γ Εθνική

Η τελική ευθεία της Γ’ Εθνικής

Published

on

Λίγοι αγώνες απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, όπου έχουμε ήδη μία πρωταθλήτρια, κάποιες ομάδες που δεν έχουν κόψει ακόμα το νήμα για λεπτομέρειες, αλλά και ομίλους όπου γίνεται πραγματικά… χαμός!

Με αφορμή την κλήρωση για τα πλέι οφ προβιβασμού από την Γ’ Εθνική στην Super League 2, σας παρουσιάζουμε την εικόνα που υπάρχει στα υψηλά στρώματα των επτά ομίλων της κατηγορίας.

 

1ος όμιλος

Σχεδόν πρωταθλητής είναι με 42 βαθμούς ο Αγροτικός Αστέρας, που χρειάζεται μόλις 1 πόντο στα επόμενα 3 παιχνίδια που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση. Ο μόνος τρόπος να χαθεί η πρωτιά, είναι ο Αγροτικός να κάνει τρεις ήττες, και ο δεύτερος με 33 βαθμούς Πανδραμαϊκός να κάνει το απόλυτο στα εναπομείναντα παιχνίδια. Τότε θα έχουμε ισοβαθμία, με το πρωτάθλημα να καταλήγει στην ομάδα της Δράμας, μιας και το ματς του πρώτου γύρου ολοκληρώθηκε στο 0-0, με τις δύο ομάδες να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αυτή την αγωνιστική.

 

 

 

2ος όμιλος

Φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης είναι εδώ ο Μακεδονικός. Οι 5 αγωνιστικές που απομένουν δεν επιτρέπουν να βγουν.. κομπιουτεράκια καθώς θεωρητικά, με 15 βαθμούς να «παίζονται» όλες οι ομάδες που βρίσκονται πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού έχουν μαθηματικές ελπίδες για την πρώτη θέση. Ρεαλιστικά, ο Μακεδονικός των 37 βαθμών έχει ένα «μαξιλαράκι» από τους διώκτες του, με την δεύτερη Κοζάνη να ακολουθεί στο -5 με 32 βαθμούς. Πολλά αναμένεται να κριθούν αυτή την αγωνιστική, μιας και η Κοζάνη υποδέχεται τον Μακεδονικό σε έναν «τελικό» για να μπει δυνατά στο κόλπο της πρωτιάς.

 

3ος όμιλος

Πραγματικός χαμός επικρατεί στον 3ο όμιλο, με το πρωτάθλημα να είναι εδώ και καιρό.. κούρσα για δύο. ΑΟ Υπάτου και Ηρακλής Λάρισας συγκατοικούν στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα με δύο αγωνιστικές να απομένουν και τα πάντα θα κριθούν στο μεταξύ τους παιχνίδι στην τελευταία στροφή. Αυτή τη βδομάδα, ο Ηρακλής υποδέχεται τον Αμβρυσσέα Διστόμου, ενώ ο ΑΟ Υπάτου κοντράρεται εκτός έδρας με τη Νέα Αρτάκη. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί (ακόμα κι αν κάποια από τις δύο ομάδες χάσει) όλα τα λεφτά είναι το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής. Το πρώτο ματς μεταξύ των δύο είχε βρει την ομάδα του Υπάτου να φεύγει νικήτρια με 0-1 από το AEL FC Arena. Έτσι τα σενάρια είναι πολλά. Αν πούμε ότι και οι δύο θα συνεχίσουν νικηφόρα τα πάντα θα κριθούν στο μεταξύ τους παιχνίδι, αφού αν έχουμε ισοβαθμία πριν την τελευταία αγωνιστική ο Ηρακλής Λάρισας θα θέλει νίκη στην έδρα του ΑΟ Υπάτου και να υπερκαλύψει το 0-1 του πρώτου αγώνα. Αν ένας ή και οι δύο πάνε με απώλειες στο μεταξύ τους, γίνεται αντιληπτό ότι κάποιος μπορεί να βολεύεται και το «Χ». Ίσως ο πιο αμφίρροπος όμιλος αυτή τη στιγμή!

 

4ος όμιλος

Ξεκάθαρο φαβορί είναι εδώ η Παναχαϊκή. Η ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου βρίσκεται στο +5 από τον δεύτερο Τηλυκράτη και τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν πάρει ένα βαθμό, ακόμα και αν η ομάδα της Λευκάδας κάνει το 2/2 στέφεται πρωταθλήτρια, καθώς σε αυτό το σενάριο ισοβαθμίας, η Παναχαϊκή έχει κερδίσει με 2-0 τον Τηλυκράτη (ηττήθηκε με 1-0 στο πρώτο ματς στη Λευκάδα). Η Πατρινοί θα πρέπει να.. αυτοκτονήσουν για να χάσουν την πρωτιά.

 

5ος όμιλος

Ο μόνος όμιλος που έχει «κλειδώσει». Η Ηλιούπολη έχει ήδη στεφτεί πρωταθλήτρια και περιμένει την κλήρωση για τα πλέι οφ ανόδου της Super League 2.

 

6ος όμιλος

Μεγάλη μάχη έχουμε σε αυτό τον όμιλο, με 3 ομάδες να παλεύουν για την πρωτιά. Η Προοδευτική ισοβαθμεί με τον Εθνικό στους 38 βαθμούς ενώ ο Πανελευσινιακός ακολουθεί στην τρίτη θέση με 34. Με 3 αγωνιστικές να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, τα πάντα είναι ανοιχτά, ενώ πολλά θα κριθούν και στα μεταξύ τους Προοδευτική – Εθνικός και Προοδευτική – Πανελευσινιακός που ακολουθούν.

 

7ος όμιλος

Στο χέρι του ΠΑΟ Ρουφ είναι η υπόθεση πρωτιά. Με 37 βαθμούς, βρίσκεται στο +3 από τον δεύτερο Πανιώνιο με μόλις 2 ματς να απομένουν. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η ομάδα του Ρουφ κρατάει την τύχη στα χέρια της και αν κάνει το απόλυτο θα στεφτεί πρωταθλήτρια ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Πανιώνιος. Ενδιαφέρον είναι βέβαια εδώ το γεγονός ότι και τα δύο μεταξύ τους ολοκληρώθηκαν με το σκορ στο 1-1, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχουμε συγκατοίκηση στην κορυφή θα πάμε στα κριτήρια ισοβαθμίας όπου γίνεται πραγματικός.. χαμός.

 

Αναλυτικά τα κριτήρια ισοβαθμίας της ΕΠΟ:

5. Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων για τις θέσεις της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με τα ακόλουθα, κατά σειρά, κριτήρια:

 

i. το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

ii. τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

iii. τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

iv. την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

v. την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

 

Η σειρά που παίρνει η κάθε ομάδα στους παραπάνω ειδικούς βοηθητικούς πίνακες, μεταφέρεται στον αρχικό βαθμολογικό πίνακα, για την – κατά σειρά – κατάληψη των θέσεων των ομάδων που είχαν ισοβαθμίσει

 

6. Αν και μετά από τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, η σειρά κατάταξή τους γίνεται ως εξής:

 

α) Εφ’ όσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης που διαρκεί 90′ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθεί παράταση μισής ώρας σε δύο ημίχρονα από

δεκαπέντε (15′) λεπτά το καθένα.

 

Αν δε και μετά την παράταση το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, τότε η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται μετά από εκτέλεση πέναλτι, όπως από τους Κανόνες του Παιχνιδιού (Laws of the Game) και ειδικότερα στο κεφάλαιο «Διαδικασία για τον καθορισμό του νικητή ενός αγώνα» προβλέπεται. Η εκτέλεση των πέναλτι δεν αποτελεί συνέχεια του αγώνα, αλλά διαδικαστικό τρόπο για την ανάδειξη του νικητή. Η διαδικασία παράτασης και πέναλτι εφαρμόζεται και στους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόκριση της μίας ομάδος, κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στην προκήρυξή του.

 

β) Εφ’ όσον ισοβαθμούν τρεις (3) ή περισσότερες ομάδες, τότε η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται μετά από τη διεξαγωγή απλών αγώνων κατάταξης σε ουδέτερα γήπεδα, με διάρκεια κάθε αγώνα 90′ (χωρίς παράταση). Στην περίπτωση κατά την οποία και μετά τους παραπάνω αγώνες κατάταξης ισοβαθμήσουν δύο (2) ή περισσότερες ομάδες, η σειρά κατάταξής τους καθορίζεται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 5 του παρόντος άρθρου.

 

Στην περίπτωση που και πάλι προκύψει ισοβαθμία, η σειρά κατάταξης των ομάδων που ισοβάθμησαν καθορίζεται με δημόσια κλήρωση από τη Διοργανώτρια Αρχή.

ΠΗΓΗ: Mikriliga.com