Connect with us

stoplekto

Η ψυχολογία του ποδοσφαίρου…

Published

on

Ενα ακόμη εξαιρετικό άρθρο δημοσίευσε στην σελίδα Red Line ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών Σταύρος Παναγόπουλος.

Ας το δούμε αναλυτικά…

Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Η μνήμη, η συγκέντρωση, ο συντονισμός και η διάθεση είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία της ψυχολογίας του ποδοσφαίρου που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν παίζετε.
Το να παίζετε οποιοδήποτε άθλημα περιλαμβάνει πολλά ψυχολογικά στοιχεία. Μερικά παραδείγματα είναι η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, η ΜΝΗΜΗ, ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ και η ΔΙΑΘΕΣΗ. Είναι αλήθεια ότι χρειάζεστε όλα αυτά τα στοιχεία σε όλες τις φυσικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ανεβαίνουν σε ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στα ομαδικά αθλήματα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ; Μπορεί να το σκεφτείτε ως την ετικέτα που περιλαμβάνει όλες τις ψυχολογικές πτυχές που επηρεάζουν τον αθλητισμό. Αυτοί οι παράγοντες, με τη σειρά τους, σχετίζονται στενά με την απόδοση. Επιπλέον, συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, τις δυσκολίες που δημιουργούν οι περιστάσεις, ο αντίπαλός σας ή το μυαλό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗ:
Ο προπονητής είναι αυτός που θα σκιαγραφήσει τις στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι παίκτες. Θα είναι αυτοί που θα καταρτίσουν εκπαιδευτικά σχέδια και, κατά καιρούς, θα επιλύσουν συγκρούσεις . Ως εκ τούτου, η δουλειά τους υπερβαίνει την τακτική εκπαίδευση. Ο προπονητής είναι τόσο σημαντικός που η δουλειά του μπορεί να αποφασίσει το μέλλον της ομάδας. Η συμβολή ενός καλού προπονητή θα κάνει μια ομάδα πολύ ισχυρότερη, ενώ η συμμετοχή ενός “αδύναμου” προπονητή θα την κάνει πιο ανίσχυρη.
Όσον αφορά τους τύπους σχέσεων που θα μπορούσαν να υπάρχουν μεταξύ προπονητή και αθλητή, μια σχέση προπονητή-αθλητή μπορεί να είναι θετική ή αρνητική.
ΘΕΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Όταν η σχέση μεταξύ αυτών των δύο μερών είναι θετική, είναι ευκολότερο για τον προπονητή να ενισχύσει όλες τις συμπεριφορές των παικτών που είναι συντονισμένες με εκείνες της ομάδας. Αυτό, φυσικά, τους φέρνει πιο κοντά στους στόχους τους . Η εποικοδομητική κριτική και η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντικά στοιχεία σε αυτόν τον τύπο σχέσης.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να βρείτε μια αρνητική σχέση μεταξύ του προπονητή και του αθλητή. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν ο προπονητής προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη των παικτών του μέσω ΜΗ εποικοδομητικής κριτικής Η τιμωρίας . Αυτός ο τύπος δυναμικής μπορεί να καταλήξει να υπονομεύει την εμπιστοσύνη του παίκτη. Μπορεί να είναι σε θέση να κατανοήσουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί σε λογικό επίπεδο, αλλά ο προπονητής έπαψε να γίνεται χρήσιμος στην επίτευξή τους.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Η προσοχή είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του ποδοσφαίρου. Στο τέλος της ημέρας, είναι το ίδιο το παιχνίδι που κάνει τη θέση ενός παίκτη καλή ή κακή ανά πάσα στιγμή. Η ικανότητά τους να διαβάσουν το παιχνίδι θα εξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο προσοχή δίνουν σε αυτό.
Τα σημεία που αναφέραμε σε αυτό το άρθρο είναι μόνο μερικά από αυτά στα οποία η αθλητική ψυχολογία μπορεί να παρέχει σε μια ομάδα ή να καθοδηγεί τα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους. Όποια και αν είναι η περίπτωση, όσον αφορά τις φυσικές και τακτικές ιδιότητες, οι διαφορές μεταξύ των ομάδων γίνονται μικρότερες με την πάροδο του χρόνου. Παράγοντες όπως η ψυχολογία αποδεικνύονται συχνά οι καθοριστικοί παράγοντες μεταξύ των ομάδων.
Παναγόπουλος Σταύρος
προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών