Connect with us

3ος Όμιλος

Μάγκες, στα όπλα… Ξεκινά η Γ’ Εθνική!

Published

on

Σε μια χώρα με οικονομικές δυσκολίες και γενικότερα κοινωνικά προβλήματα, ο αθλητισμός μπορεί να «ξορκίσει» τη γκρίζα καθημερινότητα. Το ποδόσφαιρο κατά πολλούς είναι το Εθνικό μας άθλημα και φυσικά ένας ωραίος τρόπος εκτόνωσης και ψυχαγωγίας. Δυστυχώς, τα γήπεδα χρόνο με το χρόνο αδειάζουν και για αυτό, κατ’ εμέ, δεν φέρει ευθύνη αποκλειστικά η οικονομική κρίση, αλλά κυρίως η βία. Έχοντας περάσει δύο χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα και γυρίζοντας από γήπεδο σε γήπεδο έχω διαπιστώσει ότι τα επεισόδια «ξενερώνουν» τον κόσμο. Διάθεση να δει ποδόσφαιρο πάντα υπάρχει, από Σούπερ Λίγκα μέχρι Γ’ ΕΠΣΑ, όμως μερικοί ανίδεοι δεν τους αφήνουν. Αυτά τα περιστατικά στιγματίζουν τις ερασιτεχνικές κατηγορίες, όπου η αστυνομική δύναμη είναι ελάχιστη, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δεν υπάρχει, τα στάδια είναι «ευάλωτα» γύρω-γύρω και το εισιτήριο δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά τα θλιβερά γεγονότα, μη σας μαυρίσω και τη ψυχή πρωί πρωί, η Κυριακή είναι μια μεγάλη γιορτή και ζώντας ανάμεσα σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορώ να καταλάβω με τι ανυπομονησία περιμένουν την κάθε αγωνιστική. Πόσο «ξενερώνουν» σε μια αναβολή πρωταθλήματος ή σε κρούσματα βίας και πόσο αγαπούν το ποδόσφαιρο. Τα περισσότερα παιδιά από μικροί ήθελαν να κλωτσούν μονίμως μια μπάλα, να ξημεροβραδιάζονται στα γήπεδα για προπόνηση και ατομική βελτίωση, να γνωρίσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Πολλοί δεν είχαν τα προσόντα ή τα «μέσα» για να πραγματοποιήσουν τα όνειρα και την καριέρα που επιθυμούσαν, με αποτέλεσμα για εκείνους η Γ’ Εθνική να σημαίνει πολλά. Γουστάρουν να γίνονται οι ήρωες μιας πόλης. Να τρέχουν στην κερκίδα για να αφιερώσουν ένα γκολ ή μια νίκη στους γονείς και τη κοπέλα τους, να πανηγυρίσουν ανόδους και τρόπαια, να αφήσουν τη ψυχή τους στο χορτάρι, να νιώσουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και κομμάτια μιας όμορφης ιστορίας!

Για τους συγκεκριμένους λόγους δεν θα ήταν σωστό να «σνομπάρετε» τη τρίτη τη τάξη κατηγορία της χώρας. Αν θέλετε κι άλλα… «ερεθίσματα», αρκεί να ρίξετε μια ματιά στους ιστορικούς συλλόγους που απαρτίζουν τους τέσσερις ομίλους. Στον πρώτο θα βρείτε μεταξύ άλλων τους Καβάλα, Δόξα Δράμας, Μακεδονικό, τον άλλοτε Απ. Καλαμαριάς και αρκετές ακόμη ομάδες που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περσινή άνοδο του Άρη. Κατηφορίζοντας λίγο για τον δεύτερο όμιλο, συναντάμε παραδείγματος χάρη τους Ολυμπιακό και Νίκη Βόλου, Πιερικό, Θήβα κ.ά, ενώ στον τρίτο τους Παναχαϊκή, Παναργειακό, Ερμιονίδα, Αιολικό, Αχαϊκή μέχρι και τον Φωστήρα Ταύρου που θυσιάστηκε για να αντικαταστήσει τα κενά των Ζακύνθου και Δόξας Ν. Μανωλάδας. Τέλος, στο τέταρτο υπάρχει συνωστισμός με την παρουσία των Προοδευτικής, Εργοτέλη, Εθνικού Πειραιώς, Ιωνικού, Ρόδου και όχι μόνο, να δεσπόζουν δίνοντας άλλη διάσταση στο πρωτάθλημα.

Προβλέψεις δεν θέλω να κάνω. Προτιμώ να μιλήσουν τα λεγόμενα ως «φαβορί» μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και οι εκπλήξεις να κάνουν τις «ζημιές» που ξέρουν. Υπενθυμίζεται ότι το εισιτήριο για τη Football League παίρνει ο πρωτοπόρος κάθε ομίλου, ενώ υποβιβάζονται στα τοπικά πρωταθλήματα δύο σωματεία στους δύο πρώτους ομίλους και από ένα σε τρίτο και τέταρτο.

Καλή σεζόν μάγκες, με υγεία και φυσικά χωρίς βία!