Connect with us

Ε.Π.Σ.Δ.Α.

Μέγας Καραμπίνης | Χτίζοντας το Αύριο με το «Εμείς», όχι με το «Εγώ» !

Published

on

Είναι γεγονός αποδεδειγμένο ότι το «Εγώ» δεν χωράει σε Ομάδες – Σωματεία – Οργανισμούς κλπ.

Ενδεχομένως, να απορήσει κάποιος που δηλώνει αδαής.

Λοιπόν….

Στη σύνθεση των Διοικητικών Συμβούλιων, ο κάθε άνθρωπος αποτελεί χωριστή οντότητα, έχοντας τις δικές του εμπειρίες και παραστάσεις, τα δικά του θέλω βάσει την διαδρομή του στον χώρο που καλείται να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο.

 

Ίσως να μην θέλει και να μην μπορεί να «υποταχθεί» σε ένα αόριστο «Εμείς».

Θέλει χρόνο με την «συμβίωση» στο εκάστοτε ΔΣ, διαφορετικά νιώθει πίεση και αντιδρά. Αρχίζουν οι ατάκες του στυλ «γιατί να γίνει το δικό του, ποιος είναι αυτός, να περάσει το δικό μου, αφού το πρότεινε εκείνος δεν το ψηφίζω, δεν είναι αυτά για εμάς, άστο για μετά κ.ο.κ.» και η «σχέση» μεταξύ των μελών  καταστρέφετε. Ενώ θα πρέπει να λειτουργήσει ταπεινά χωρίς τάσεις αλαζονείας, μισαλλοδοξίας και χωρίς διάθεση ρεβανσισμού.

 

Στο σημείο αυτό πρέπει να διαχωρίσουμε την εφαρμογή των κανονισμών με τις προσωπικές εκτιμήσεις ή αδυναμίες. Στην πρώτη περίπτωση δεν χωρά ευελιξίες και ακολουθείται πιστά το «ευαγγέλιο», στη δεύτερη απαιτούνται όρια και δεσμεύσεις.
Η Επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα πάθη είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του ανθρώπου θολώνοντας αρκετές φορές το μυαλό και είναι φύσει και θέσει αδύνατον, ο εγωκεντρικός άνθρωπος να κάνει συμβιβασμούς. Θέλει η πρότασή του να «περάσει» και να «περάσει»  τώρα που το ζητά. Έρχεται ορμητικός, κυρίαρχος, έτοιμος να ισοπεδώσει τα πάντα στο πέρασμα του χωρίς συμβιβασμούς.

Τι γίνεται όμως, όταν μιλάμε για αλληλεπίδραση, σε μια απαιτητική μακροχρόνια σχέση συνεργασίας, όπου εκτός από την οργάνωση και την στοχοθεσία υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση. Μπορούν τότε να γίνουν συμβιβασμοί εκατέρωθεν; Η απάντηση θα πρέπει να είναι «ΝΑΙ». Συνεργασία σημαίνει συνεννόηση, σεβασμός στον συνομιλητή για τις απόψεις και τις θέσεις του έστω και αν είναι αντίθετες. Γιατί ; Διότι απλά, όταν ακολουθείς Δημοκρατικές διαδικασίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

 

Σε αυτές τις συνδιαλέξεις, δεν χωρούν εγωισμοί και μικρότητες . Το αντίθετο μάλιστα . Πρέπει να υπάρχει διάθεση να λειτουργούμε σαν ομάδα, και για να λειτουργεί καλά μια ομάδα απαγορεύεται να λέμε και να τονίζουμε το ΕΓΩ αλλά μόνον ΕΜΕΙΣ.

 

Επειδή ο αθλητισμός παραδειγματίζει, ας θυμηθούμε τι γίνεται με τις ομάδες που λειτουργούν με πνεύμα συνεργασίας και όχι με διάθεση βεντετισμού- ατομισμού. Συνήθως αυτές οι ομάδες φτάνουν στην Νίκη. Αντίθετα, εκείνες όπου κάποιος πάει να επιβληθεί στους άλλους, για να τονώσει τη ματαιοδοξία του, αποτυγχάνουν παταγωδώς. Τα παραδείγματα πολλά και καθημερινά.

Το κάθε μέλος μιας Ομάδας, ενός Σωματείου, ενός Οργανισμού έχει ανάγκη από την συνεργασία, την συμπαράσταση, τον σεβασμό και την κατανόηση για να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην συλλογική προσπάθεια. Αν ο καθείς στρογγυλοκάθεται «πάνω» στο ΕΓΩ του ποτέ δεν θα μπορέσει να συμβάλει σε μια ουσιαστική και σταθερή συνεργασία για μία ποιοτική και τέλος επιτυχημένη Δράση.

Επειδή, όμως, εκτός από τον αθλητισμό παραδειγματίζει και η ιστορία, ας θυμηθούμε τα λόγια του στρατηγού Μακρυγιάννη «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ» όταν καλούσε τους Έλληνες να συμμετάσχουν στον αγώνα για την απελευθέρωση από τους τούρκους το 1821 . Με άλλα λόγια δεν θα μπορούσε κανείς μοναχός του να απελευθερώσει την Ελλάδα, καθώς χρειάζονταν όλοι. Έτσι και στην περίπτωση της ΕΠΣΔΑ δεν περισσεύει κανένας.

Για να καταφέρεις να συνεργαστείς αρμονικά, χρειάζονται όλοι και όχι ένας. Ένας μόνος του, όσο καλός και αν είναι, δεν μπορεί να επιβιώσει, όπως και δεν μπορεί να επιβιώσει σε βάρος των άλλων μελών, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι το «σώμα» θα τον εξοστρακίσει πολύ σύντομα.

Η παραγκώνιση του εγωισμού προς όφελος του κοινού καλού, δηλαδή των Σωματείων, της σωστής λειτουργίας ενός Διοικητικού Συμβουλίου, μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για Επιτυχία! Αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να αποτελεί και το σημείο αναφοράς για την περαιτέρω πορεία της ΕΠΣΔΑ.

 

Με σεβασμό σε αντίθετη άποψη, Συγχαίρω τα μέλη του νέου ΔΣ της ΕΠΣΔΑ  ευχόμενος να επιτελέσουν χρήσιμο έργο για τον Αθλητή – Ποδοσφαιριστή και τα Σωματεία στην νέα τους θητεία, ευχαριστώντας παράλληλα τα σωματεία που έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους, στο πρόσωπό μου.

 

Μαγούλα 23 Ιανουαρίου 2024

Μέγας Καραμπίνης