Connect with us

4ος Όμιλος

Μια οικογένεια… πίσω από την Θύρα 3

Published

on

Εκεί που τα προβλήματα αναδύονται και αρχίζουν να διαφαίνονται ως άλυτα, υπάρχουν στιγμές και καταστάσεις που προσφέρουν άφθονη την χαρά και κυρίως την πίστη και το κουράγιο.

Αυτό επετεύχθη, φέτος, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς στο τμήμα των ακαδημιών του Ιωνικού ‘’αστεράκια’’, εκεί όπου προΐσταται της προσπάθειας ο αρχηγός της ανδρικής ομάδας, Ηλίας Κυριακίδης. Τα παιδιά μαθαίνουν να χαίρονται το ποδόσφαιρο ως άθλημα, ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούνται, γίνονται μέρη ενός συνόλου που πράττει συνεργατικά με οριοθετημένο στόχο και συγκεκριμένα όρια. Τα παιδιά ωριμάζουν, χωρίς να χάνουν, βέβαια, την παιδικότητα και τον αυθορμητισμό τους.

Ο Ηλίας Κυριακίδης επεσήμανε κάποιες αξίες της δουλειάς που καθημερινά γίνεται: ‘’ Τα παιδιά μου, ανταποκρίθηκαν πλήρως σε οτιδήποτε νέο αγωνιστικό και μη ερέθισμα δινόταν σε αυτά. Το βασικότερο και ο πραγματικός πλούτος ήταν ότι παρά την ηλικία τους ,σεβάστηκαν απόλυτα τη μεταξύ τους διαφορετικότητα, κατανόησαν τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και φυσικά τη γενικότερη συμπεριφορά τους απέναντι στην ίδια την ομάδα. Άλλωστε πως να οραματιστούμε μια άψογη και ιδανική κοινωνία χωρίς την ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών με τέτοιο τρόπο ώστε οι δικές τους ικανότητες να καλύψουν τρύπες και αρρώστιες της υπάρχουσας κοινωνίας;’’

Παράλληλα εξέφρασε και ένα θερμό ‘’ευχαριστώ’’ στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι στάθηκαν αρωγοί της προσπάθειας: ‘’ Οι γονείς προσπαθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με το πάντοτε χρήσιμο εργαλείο της επανάληψης να θυμίζουν στα παιδιά τους τις αξίες της συμμετοχής τους σε ένα ομαδικό άθλημα. Για εμένα ήταν συνεργάτες, διότι συνεργαστήκαμε για τη διάπλαση προσωπικοτήτων και συμπεριφορών. Εντός γηπέδου εγώ και εντός σπιτιού εκείνοι. Αντιλαμβανόμουν κάθε στιγμή ότι αποδέχονταν τη φιλοσοφία μου. Ενστερνίστηκαν τις μεθόδους και πρακτικές και με βοήθησαν πολύ ώστε τα παιδιά να έχουν άρτια συνολική εικόνα.’’
acad2

Το τμήμα των ακαδημιών στεγάζεται στο ιστορικό γήπεδο της Νεάπολης, πίσω από την θύρα 3, στο γήπεδο που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Εκεί τα παιδιά ζουν ως μια οικογένεια πραγματική, χαρούμενα για αυτό που κάνουν και πάντα υπό την συμβουλευτική εποπτεία των γονιών τους. Μιλάμε, άλλωστε, για παιδιά που τώρα αρχίζουν να ‘’πλάθουν’’ προσωπικότητα και χαρακτήρα. Όλα αυτά, μέσω του ποδοσφαίρου, της πειθαρχίας και της ευχαρίστησης που προσφέρει.
acad3

Όλα τα παραπάνω αποτυπώθηκαν στην γιορτή που οργανώθηκε, την εβδομάδα που παρήλθε. Το ‘’παρών’’ έδωσαν όλα τα παιδιά, οι γονείς, ο προπονητής, καθώς και εκλεκτοί καλεσμένοι. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε, πως παρευρέθηκαν στην εκδήλωση του τμήματος υποδομής του Ιωνικού, ο Βασίλης Πλιάτσικας και ο Μανώλης Τζανακάκης, δυο εν ενεργεία και ιδιαίτερα ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ο πρώτος, πρώην ποδοσφαιριστής της FC Schalke 04 και νυν της Slovan Bratislava, και ο δεύτερος αγωνίζεται στην Κυπριακή Ανόρθωση(ανήκει στον ΟΣΦΠ).Αμφότεροι, έφεραν ευρωπαϊκό αέρα στη Νεάπολη. Για την παρουσία τους, μίλησε ο Ηλίας Κυριακίδης:’’ Ευχαριστούμε συνολικά ως τμήμα για την παρουσία τους και εγώ προσωπικά διότι ανταποκρίθηκαν ταχύτητα στο κάλεσμα μου να προσφέρουν θετική ενέργεια και κύρος στη λιτή γιορτή μας. Εύχομαι να συνεχίσουν την καριέρα τους στο υψηλότερο επίπεδο έχοντας σωματική και ψυχική υγεία.’’ Πλαισιώθηκαν, φυσικά, από τον πρόεδρο των παλαιμάχων του ΑΟ Ιωνικός ,κ. Ξενάριο και τον κ. Κουγιτέα ο οποίος φροντίζει ποικιλοτρόπως να προσφέρει στο σύλλογο.

Οι μικροί πρωταγωνιστές φρόντισαν για περίπου 30′ να προσφέρουν θέαμα και κυρίως να παρουσιάσουν μία άψογη εικόνα συμπεριφοράς δυσανάλογα ώριμη με το νεαρό της ηλικίας τους. Δικαιότατα κέρδισαν το χειροκρότημα από τους 50 περίπου γονείς-φίλους-συγγενείς. Τα παιδιά έλαβαν μετάλλια για την φετινή τους παρουσία, δείχνοντας να απολαμβάνουν πραγματικά την κάθε στιγμή. Την κάθε οικογενειακή στιγμή.

Η μέρα, βέβαια, επεφύλασσε και μια έκπληξη για τον δημιουργό όλου του εγχειρήματος, αφού οι γονείς βράβευσαν με πλακέτα τον Ηλία Κυριακίδη, ευχαριστώντας τον για την προσπάθεια και τιμώντας τον, παράλληλα, για το ήθος του και για όσα προσφέρει στα παιδιά τους, αλλά και σε όλη την οικογένεια του Ιωνικού με την παρουσία του. ’’Η προσφορά της πλακέτας με τα ιδιαίτερα τιμητικά λόγια τους αποτέλεσε μια επιβεβαίωση. Θέλω όμως να γνωρίζουν ότι εκτιμώ απεριόριστα την πολιτισμένη στάση τους και θαυμάζω τη διακριτική τους αγάπη προς τα παιδιά τους. Κλείνοντας, θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα όχι μόνο για το σεβασμό που μου έδειξαν αλλά κυρίως ότι αποδέχτηκαν πλήρως το ρόλο τους ως αρωγοί για την κατανόηση των ευκαιριών που προσφέρει ο αθλητισμός για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση.’’

Τα προβλήματα, δυστυχώς, συσσωρεύονται, παρόλα αυτά ο Ιωνικός με ενέργειες σαν και αυτή και με ανθρώπους που, καθημερινά, μοχθούν για το σύλλογο δείχνοντας-έμπρακτα- πως ζουν και αναπνέουν για αυτόν, μπορεί να κοιτά το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία.

Επιμέλεια θέματος: Μάριος Δεριζιώτης

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply