Connect with us

stoplekto

Πανδημιακά, νομικά με τον Αντώνη….. 

Published

on

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις της οποίες δεν τις φανταζόμασταν ποτέ. Ο κορονοιός δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Εμφανίστηκε σαν φονικός σεισμός αλλά παράλληλα το χειρότερο είναι το τσουνάμι παράπλευρων απωλειών και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών. Το ποδόσφαιρο δέχθηκε βαρύ πλήγμα .Κυρίως το ερασιτεχνικό που δεν έχει έσοδα και στηρίζεται αμιγώς στα πορτοφόλια ανθρώπων που αγαπάνε την ομάδα τους και το άθλημα. Όμως όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει πόσο ακόμα θα αντέξουν; Ρητορικό το ερώτημα προφανής η απάντηση. Οι ομάδες βιώνουν την πλήρη ανασφάλεια που δημιουργεί η προφανής κόντρα της συντεταγμένης Πολιτείας με την διοργανώτρια. Η Πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο και βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα λεγόμενά επιδημιολογικά. Η διοργανώτρια φαίνεται να προσπαθεί για τους δικούς της καλούς λόγους να τελειώσει τα πρωταθλήματα… με όποιον τρόπο και κατά πλήρη παρέκκλιση από την προκήρυξη του πρωταθλήματος. Πρωταθλητές δεν μπορούν να αναδειχθούν σε 5-6 αγωνιστικές και σε μισό γύρο. Καταλύεται η ισονομία και η Αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους… Σαφώς υπάρχουν τα εξής χιλιοειπωμένα δεδομένα . Οι ποδοσφαιριστές θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα καθώς παίρνουν κάποια οδοιπορικά που αποτελούν ένα στήριγμα για αυτούς. Οι προπονητές θέλουν να συνεχιστεί καθώς βιοπορίζονται από το ποδόσφαιρο… Κάποιοι παράγοντες κάνουν ….βουντού να μην αρχίσει ποτέ και να παραμείνει ως έχει η κατάσταση για να μην πληρώσουν ούτε μισό ευρώ ακόμα… Κάποιοι άλλοι  παράγοντες πιέζουν να τελειώσει όπως –όπως το πρωτάθλημα  καθώς θεωρούν ότι τα δεδομένα για αυτούς είναι ευνοϊκά…Και κάποιοι άλλοι απλά θέλουν ισονομία και δικαιοσύνη… Στην μέση είναι η Πολιτεία που πιέζεται από όλους. Όμως  οφείλει να διασφαλίζει πρωτίστως το θέμα υγεία και ασφάλεια και να μη μπαίνει σε κανενός είδους παζάρι με κανέναν…. 

 Η κατάσταση έχει κουράσει τους πάντες… Πέρασε ήδη ένας χρόνος… Το μεγαλύτερο κρίμα είναι οι υποδομές που διαλύονται… Και χάνονται γενιές 18άρηδων… που δεν παίρνουν ευκαιρίες ενώ παράλληλα τα μικρά παιδιά  μένουν πλέον σπίτι , ασχολούνται με άλλα πράγματα και το κυριότερο δεν γνωρίζουν τον αθλητισμό… Το «αύριο»  του  ποδοσφαίρου δεν φαίνεται να έχει μέλλον…. 

 

Πλήρης σύγχυση εξακολουθεί να υπάρχει με τις κυβερνητικές αποφάσεις . Εκεί που είχε δοθεί εντολή να ξεκινήσουν οι προπονήσεις των ομάδων  της Γ’ Εθνικής  και ανακοινώθηκε μάλιστα και η ημερομηνία  επανέναρξης του πρωταθλήματος, αποφασίστηκε η διακοπή των προπονήσεων . Στη συνέχεια ειπώθηκε ότι έγινε λάθος εκτίμηση  των στοιχείων , μπέρδεψαν το βόλεϊ ανδρών με αυτό των γυναικών  .  Αλλάζει λοιπόν η απόφαση , βγαίνει νέα ανακοίνωση αλλά δεν περιλαμβάνεται η Γ΄ Εθνική του ποδοσφαίρου!!!!

Στη συνέχεια  αποφασίστηκε να επαναρχίσει το πρωτάθλημα στις   4 Απριλίου με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει άρση του  lockdown στις 15Μαρτίου . Επειδή όμως άρση δεν φαίνεται προς το παρόν  , το μέλλον της κατηγορίας  κρίνεται απολύτως αβέβαιον .  Κι όλα αυτά τη στιγμή που παράγοντες   ξόδεψαν  για μια ακόμα φορά ένα σωρό χρήματα σε προπονητές , ποδοσφαιριστές , αλλά και σε μεταγραφές !!!

Άσχετες αποφάσεις από άσχετους ανθρώπους …

Αναβλήθηκαν οι εκλογές στην ΕΠΣ Πειραιά που είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου λόγω των συνθηκών και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της  πανδημίας .Αναμένεται , λοιπόν να γίνουν λίγο μετά το Πάσχα , εφόσον όλα πάνε καλά . Η προθεσμία πάντως  είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου. Όμως δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα  και πως θα αντιδράσουν τα σωματεία .

Σύμφωνα με το Άρθρο 14 του νέου  νόμου  4726/2020 δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου σε Γενική Συνέλευση αθλητικής ένωσης έχει κάθε αθλητικό σωματείο που φέρει ειδική αθλητική αναγνώριση, έχει εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων και τουλάχιστον κατά τα δύο (2) από τα τρία (3) προηγούμενα της γενικής συνέλευσης έτη συμπεριλαμβανομένου του έτους διεξαγωγής της, συμμετείχε σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις .

Δικαίωμα να εκλεγεί στα καταστατικά όργανα της αθλητικής ένωσης έχει μόνον μέλος αθλητικού σωματείου – μέλους της ένωσης, που έχει δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται, εφόσον το σωματείο έχει αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γενική Συνέλευση.

Με λίγα λόγια . Ακόμα και τώρα που αναβλήθηκαν οι αρχαιρεσίες στην ΕΠΣΠ δικαίωμα ψήφου έχουν τα σωματεία που έχουν πάρει αθλητική αναγνώριση . Δηλαδή μόνο 32!!! Ακόμα και αν υπάρξουν σύλλογοι  που τα καταφέρουν και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά και πάρουν την έγκριση από την ΓΓΑ , δεν μπορούν να ψηφίσουν . Θα πάρουν την οικονομική επιχορήγηση και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα , αλλά στις εκλογές δεν μπορούν  συμμετάσχουν . Όπως και οι υποψήφιοι  που προέρχονται από σωματεία που δεν έχουν αθλητική αναγνώριση , δεν μπορούν να  λάβουν μέρος . Δεν είναι λίγο παράλογο αυτό ;;;

Για  τα νομικά θέματα  γύρω από την αθλητική αναγνώριση των σωματείων ,  το μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣΠ έγκριτος δικηγόρος Αντώνης Ανούστης ( η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία) μας είπε:

«Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας μητρώου των αθλητικών σωματείων που προέβλεψε ο νέος αθλητικός νόμος, με αιτιολογικό την ανάγκη καταγραφής τους ανά την επικράτεια ώστε να υπάρξει μια σαφής εικόνα για τον αριθμό των σωματείων σε κάθε Ομοσπονδία, προκειμένου να αποκλείονταν τα σωματεία σφραγίδες από τις επιχορηγήσεις αλλά και από τις αρχαιρεσίες των Ομοσπονδιών ώστε να εξασφαλίσει το αδιάβλητο στην εκλογική διαδικασία. Ως προς την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν υπήρξε διαφωνία, αντίθετα, επικροτήθηκε σχεδόν απ΄όλους.

Η δαιδαλώδης διαδικασία συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την συμπλήρωση των φακέλων των σωματείων, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και η έλλειψη οικονομικών πόρων ώστε τα σωματεία να καλύψουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, οδήγησε εκατοντάδες σωματεία να βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα ως προς το θέμα. Για τον λόγο αυτό μετά το πέρας της διαδικασίας το Υπουργείο έδωσε παράταση στα σωματεία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες για την συμπλήρωση των φακέλων , αναγνώρισε την ύπαρξη τους , την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις γραφειοκρατικές δυσκολίες οι οποίες μάλιστα πολλαπλασιάστηκαν αυτή την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας όπου οι δημόσιες υπηρεσίες ( ΔΥΟ, Περιφέρειες κλπ) και τα Δικαστήρια υπολειτουργούν και δεν δέχονται για συναλλαγές το κοινό.»……

Την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με τηλεδιάσκεψη. Την ΕΠΣ Πειραιά θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος Γιώργος Ανατολάκης και ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Σπάθας .

Νέος πρόεδρος αναμένεται να εκλεγεί ο ευρωβουλευτής και αρχηγός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο EURO 2004 Θοδωρής Ζαγοράκης . Μετά από ζυμώσεις και συζητήσεις που έγιναν  ο τελευταίος θα είναι  κοινής αποδοχής . Αυτό βέβαια θα φανεί στην πράξη ….

Επειδή όμως ο Ζαγοράκης θα βρίσκεται τον περισσότερο καιρό στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες , θα οριστεί και αναπληρωτής πρόεδρος που θα τον αντικαθιστά  . Ακούγονται διάφορα ονόματα γι’ αυτή τη θέση .Μεταξύ αυτών και αυτό του Παναγιώτη Δημητρίου, ο οποίος θα συνεχίσει παράλληλα να ασκεί τα καθήκοντα του σαν πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας ….

Τέλος ο Νίκος Γιαννόπουλος από την Ελλάδα Ποντίων .Ο έμπειρος γκολκίπερ δεν θα συνεχίσει στον σύλλογο στον οποίο είχε πάει με μεταγραφή το καλοκαίρι προερχόμενος από τον Χολαργό. Στο διάστημα παραμονής στους Πόντιους έκανε αισθητή την παρουσία του , αφού κάθισε κάτω από τα δοκάρια της ομάδας και στα 6 παιχνίδια χωρίς να λείψει ούτε λεπτό!!