Connect with us

Β΄ Ε.Π.Σ.Α.

Πανταζόπουλος: «Προτεραιότητα η επένδυση στην Ακαδημία και στο καλό ποδόσφαιρο»

Published

on

Στη Δάφνη Π.Φαλήρου, η περυσινή σεζόν, όσον αφορά την αντρική ομάδα, δεν είχε θετική κατάληξη.Ο υποβιβασμός όμως, μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μια νέα αρχή, όσον αφορά στο σχεδιασμό της ομάδας, σε συνδυασμό με την Ακαδημία του συλλόγου μας.

Για τους στόχους της αντρικής ομάδας στη νέα πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει, το νέο πλάνο της Δάφνης Π.Φαλήρου, για την οργάνωση της Ακαδημίας, αλλά και το καινούργιο… μέλος της οικογένειας της Δάφνης, μίλησε στο επίσημο site του συλλόγου , ο τεχνικός διευθυντής, κ.Τόλης Πανταζόπουλος.

 

Αναλυτικά η συνέντευξή του

@ Η περυσινή χρονιά δεν εξελίχθηκε όπως επιθυμούσατε. Πλέον η ομάδα κάνει μια νέα αρχή, βασιζόμενη σε ένα καινούργιο πλάνο. Θα θέλατε να μας το περιγράψατε;

«Ο υποβιβασμός της αντρικής μας ομάδας στη Β’ Αθηνών ουσιαστικά θα αποτελέσει και το σημείο επανεκκίνησης και ανανέωσης του τμήματος αυτού. Επενδύοντας στη δουλειά και στα παιδιά των Ακαδημιών μας, τους δίνουμε έμπρακτα τη δυνατότητα να βρεθούν στο ρόστερ και να διεκδικήσουν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα των ανδρών. Το πλάνο μας λοιπόν για τα επόμενα έτη είναι να προωθηθούν παιδιά από τις υποδομές στην πρώτη ομάδα και να στηθεί μια ομάδα η οποία θα δώσει την ευκαιρία σε όποια παιδιά από αυτά έχουν την δυνατότητα, να πάρουν αρκετά αγωνιστικά λεπτά, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν κορμό παικτών που θα μπορεί με τις ελάχιστες δυνατές προσθαφαιρέσεις – μεταγγραφές να οδηγήσει και να διατηρήσει το Σύλλογο στην Α’ Αθήνας».

@ Πόσο ρίσκο περιέχει το να δημιουργηθεί μια ομάδα από την αρχή, όταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παικτών είναι παιδιά που πέρυσι αγωνίζονταν στην εφηβική ομάδα;

«Το ρίσκο έχει να κάνει με το κατά πόσο υπάρχει εμπιστοσύνη  και πίστη στο όλο εγχείρημα και στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την εκπόνησή του. Σίγουρα δεν είναι η εύκολη οδός αν κάποιος αποζητά άμεσα αποτελέσματα και καλά πλασαρίσματα στη βαθμολογία. Ωστόσο, είναι η μόνη οδός αν θέλουμε να αξιοποιηθεί και να προβληθεί η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες μας τα τελευταία χρόνια».

 

@ Ποιος είναι ο στόχος της Δάφνης για φέτος; Η επιστροφή στην πρώτη κατηγορία ή η δημιουργία μιας ομάδας που στο μέλλον θα βασίζεται αποκλειστικά στα παιδιά που θα προέρχονται από τις ακαδημίες της;

«Ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός υγιούς συνόλου που θα αποδίδει ποδόσφαιρο σύγχρονο και θα καταφέρει βασιζόμενο σε παιδιά της Ακαδημίας, κατά κύριο λόγο, να καθιερώσει το Σύλλογο στην Α’ Αθηνών. Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι δεν θα μας απασχολήσει η άνοδος, σε περίπτωση που βρεθούμε να τη διεκδικούμε,  ωστόσο για φέτος, η προτεραιότητα είναι αυτή που ανέφερα και προηγουμένως».

 

 @ Βλέποντας το ρόστερ, παρατηρεί κάποιος ότι έχει γίνει μια προσπάθεια συνδυασμού έμπειρων παικτών, αλλά και νεαρών παιδιών με πιο λίγες παραστάσεις. Μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα είναι σε μια μεταβατική περίοδο;

«Για να μπορέσει να έχει αντίκρυσμα και ουσία η ένταξη στην αντρική ομάδα  τόσων παιδιών, από το Κ18 κυρίως, θα πρέπει η όλη μετάβαση αυτή να γίνει με μέθοδο και ομαλά. Η συνύπαρξη στην ομάδα των παιδιών αυτών μαζί με κάποιους παίκτες μικρής ηλικίας αλλά έχοντες εμπειρίες , καθώς και  με 3-4 πιο έμπειρους παίκτες, θεωρούμε ότι αποτελεί την ιδανική μέθοδο αξιοποίησης των παιδιών αυτών.  Το ρόστερ , λοιπόν, έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ουτως ώστε η ομάδα να είναι ανταγωνιστικότατη , αφήνοντας όμως  χώρο και για όσους αξιόλογους νεαρούς παίκτες μπορούν, να πάρουν χρόνο συμμετοχής».

 

@ Βέβαια δεν είναι μόνο οι παίκτες, αλλά και ο προπονητής, ο Βαγγέλης Σάπκας, που επίσης προέρχεται από τα «σπλάχνα» της ομάδας. Αρα μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πλάνο που δεν αφορά μόνο τους παίκτες, αλλά και το τεχνικό επιτελείο.

«Ξεκινώντας το στήσιμο της ομάδας αυτής, συμφωνήσαμε αμέσως με τη Διοίκηση ότι το ιδανικό πρόσωπο για να ηγηθεί τεχνικά του εγχειρήματος αυτού, θα ήταν κάποιος προπονητής που να έχει εικόνα των παιδιών της Ακαδημίας, της εκπαιδευσής τους, των ιδιαιτεροτήτων τους αλλά και του τρόπου λειτουργίας του Συλλόγου. Ο Βαγγέλης Σάπκας συγκέντρωνε όλα τα παραπάνω ενώ ταυτόχρονα διέθετε και σημαντική εμπειρία σαν πρώτος προπονητής της ομάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρόσληψη του Στέφανου Γαγάνη σαν βοηθού στο αντρικό τμήμα, αφού και ο Στέφανος είναι παιδί που έχει περάσει από τις ακαδημίες της ομάδας, έχει αγωνισθεί στο αντρικό τμήμα, είναι εδώ και κάποια χρόνια προπονητής σε αυτές ενώ έχει και αυτός εμπειρία από αντρική ομάδα. Το τεχνικό επιτελείο κλείνει με τον Χρήστο Σήτο στη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων, θέση που έχει αναλάβει εδώ και μερικά χρόνια, παρουσιάζοντας εξαιρετικό έργο. Θεωρώ ότι και από τεχνικής άποψης, τα παιδιά του αντρικού τμήματος έχουν εξαιρετικό επιτελείο να τους καθοδηγήσει».

 

@ Πως εξηγείτε το γεγονός ότι αν και η Δάφνη Π.Φαλήρου έχει τις πιο οργανωμένες ακαδημίες με επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, αλλά αυτό δεν μεταδίδεται στην πρώτη ομάδα;

«Η μετάβαση από το Κ18 ή ακόμα και το Κ16 στην 1η ομάδα, είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο από ότι ακούγεται. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρρεάσουν τη μετάβαση αυτή αρνητικά, καθώς και λεπτομέρειες πού καμιά φορά δεν τις υπολογίζουμε , αλλά παίζουν κι αυτές το ρόλο τους. Άρα το γεγονός ότι διαθέτεις ένα επιτυχημένο Κ18  ή ένα ελπιδοφόρο Κ16, δεν σου εξασφαλίζει ότι τα παιδιά αυτά, θα μπορούν να ανταποκριθούν και σε επίπεδο ανδρών. Όπως και να χει, θεωρώ ότι αυτό που πιθανόν να μας έλειπε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο οι ποιοτικοί παίκτες όσο, η μέθοδος και ο προγραμματισμός της ομαλούς ένταξής τους στην ανδρική ομάδα. Κατά κάποιο τρόπο φαινόταν ασύνδετο το ανδρικό από τα υπόλοιπα τμήματα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να διορθώσουμε».

 

@ Να μιλήσουμε και για την Ακαδημία. Πόσα παιδιά ανήκουν φέτος στην Δάφνη Π.Φαλήρου;

«Τη στιγμή που μιλάμε έχουν γραφτεί περισσότερα από 320 παιδιά στην Ακαδημία μας , από τα μικρότερα παιδιά του Κ06 (2014-15 γεννηθέντα) μέχρι και το Κ18 (2002-2003). Επιχειρώντας νέα πράγματα, φέτος υπάρχει για πρώτη φορά και τμήμα κοριτσιών, οι Ladies της Δάφνης».

 

@ Σας μεταφέρω μια ερώτηση την οποία κάνουν αρκετοί γονείς. Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει το ποδόσφαιρο;

«Στην ακαδημία μας τα μικρότερα παιδιά ηλικιακά είναι αυτά του 2015 , αγόρια και κορίτσια. Στις ηλικίες αυτές δίνουμε βάση στην ανάπτυξη των κινησιακών δεξιοτήτων των παιδιών μέσα από το παιχνίδι του ποδοσφαιρού. Επομένως από 4 ετών, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει αυτή την εισαγωγή στο ποδόσφαιρο».

 

@ Θα θέλαμε να μας αναπτύξετε τη φιλοσοφία της λειτουργίας των Ακαδημίων, από τα πιο μικρά παιδιά μέχρι την εφηβική ομάδα.

«Ο στόχος της Ακαδημίας μας όπως παρουσιάζεται και στο οργανόγραμμα λειτουργίας αυτής, είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά όλων των ηλικιών να αθληθούν και να παραμείνουν στο γήπεδο για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτό είναι εφικτό και ταυτόχρονα να παράξει παίκτες που θα επανδρώσουν το ανδρικό τμήμα της Δάφνης αλλά και άλλα ανδρικά τμήματα ομάδων μεγαλύτερων ή μικρότερων κατηγοριών. Στην Ακαδημία ποδοσφαίρου «Φώτης Τσάγαρης» , λοιπόν, μας ενδιαφέρουν όλα τα παιδιά , ανεξαρτήτως ποδοσφαιρικού ταλέντου. Τους προσφέρουμε τις συνθήκες να βελτιωθούν και έχουμε δομήσει με τέτοιο τρόπο την Ακαδημίας μας, ώστε αυτό να είναι εφικτό και στην πράξη. Διαθέτουμε διπλωματούχους προπονητές, προσεκτικά επιλεγμένους, όπου χρειάζεται υπάρχουν και δύο προπονητές σε ένα τμήμα, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν προπονητές φυσικής κατάστασης και προπονητές τερματοφυλάκων.

Πέραν των ετήσιων προγραμματισμών και του ασκησιολογίου που χρησιμοποιούμε, δίνουμε μεγάλη βάση και στο αγωνιστικό πλάνο της ακαδημίας που έχουμε καταρτήσει. Το αγωνιστικό πλάνο αυτό, βασίζεται σε ένα ενιαίο μοντέλο παιχνιδιού που θέλουμε να εφαρμόσουμε και κλιμακώνεται ως προς τη δυσκολία και τα ζητούμενα ξεκινώντας δειλά-δειλά από το Κ10 και καταλήγοντας στο  Κ18, όπου τα τμήματά μας είναι πλέον καθαρά αγωνιστικά. Ο στόχος μας είναι ο παίκτης που θα έχει παραχθεί από την Ακαδημίας της Δάφνης αλλά και τα αγωνιστικά μας τμήματα, να έχουν χαρακτηριστικά αναγνωρίσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προανέφερα,  είτε πρόκειται για τμήματα που είναι αγωνιστικά (Κ14 εν μέρει, αλλά κυρίως Κ16 και Κ18) είτε όχι, μας ενδιαφέρουν όλα τα παιδιά και προσφέρουμε τις αντίστοιχες συνθήκες εκπαίδευσής τους».

 

@ Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στη χρονιά και τι θα θέλατε να βελτιωθεί στο άμεσο μέλλον;

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο είτε με περιορισμούς ως προς το χώρο και τις ώρες προπόνησεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τα τμήματά μας, είτε από κάποιους γονείς που δεν ακολουθούν τον τρόπο λειτουργίας της Ακαδημίας μας. Για την πρώτη κατηγορία γίνονται συνεχώς προσπάθειες με τη συνδρομή της διοίκησής μας ούτως ώστε να έχουμε ό,τι καλύτερο είναι δυνατό, ενώ για τη δεύτερη, ευτυχώς τα περιστατικά είναι περιορισμένα και η επίλυσή τους δεν είναι τόσο δύσκολη».

 

@ Και φέτος υπήρξαν παιδιά των ακαδημιών που «εντοπίστηκαν» από αντίστοιχες ακαδημίες ΠΑΕ και πλέον συνεχίζουν εκεί. Αν και αποτελεί τιμή για έναν ερασιτεχνικό σύλλογο να τροφοδοτεί μεγάλες ομάδες, από την άλλη όμως πόσο εύκολο είναι να «καλύψει» αυτές τις απώλειες, ώστε να διατηρήσει τα δικά της τμήματα σε υψηλό επίπεδο;

«Ο στόχος της κάθε Ακαδημίας που την ενδιαφέρει όντως να εκπαιδεύσει και να βελτιώσει τα μέλη της, κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι να εξελίξει τα παιδιά της στο μέγιστο βαθμό και όταν πλέον αυτή δεν μπορεί να το κάνει, να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν το βήμα παραπάνω. Ασχολούμενοι, λοιπόν, με την ατομική βελτίωση των παικτών και όχι την βαθμολογική συγκομιδή των τμημάτων τους, είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε παιδιά να κάνουν το βήμα αυτό. Όταν ξέρουμε ότι τα παιδιά θα πάνε κάπου που εξελιχθούν ακόμα περισσότερο, είναι αυτονόητο ότι αυτό μας ικανοποιεί. Οι «απώλειες» αυτές, αποτελούν πολύ καλή διαφήμιση για την Ακαδημία και τη δουλειά που γίνεται σε αυτή. Επομένως, τα κενά αυτά είναι πολύ πιθανό να καλυφθούν από άλλα παιδιά με αντίστοιχες φιλοδοξίες που θα πιστέψουν στο πρόγραμμά μας και θα μας εμπιστευθούν την εκπαίδευσή τους, ωστόσο και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ο στόχος της Ακαδημίας όσον αφορά τα παιδιά που αποχώρησαν, θα έχει επιτευχθεί».

 

@ Κάθε χρόνο οι απαιτήσεις στις Ακαδημίες αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Πλέον ακόμα και τα ερασιτεχνικά σωματεία, όπως είναι η Δάφνη Π.Φαλήρου, οφείλουν να δουλεύουν στο επίπεδο των επαγγελματικών ομάδων, όσον αφορά στο επίπεδο των προπονητών, αλλά και των παροχών. Πως το έχετε επιτύχει αυτό;

«Θεωρώ ότι η προσεκτική στελέχωση, η ύπαρξη συγκεκριμένου πλάνου και η προσήλωση σε αυτό παίζουν αποφασιστικό ρόλο. Οι κινήσεις που κάνουμε σε όλους του τομείς είναι μεθοδευμένες και συνεχώς προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω σεβόμενοι τους κανόνες και τις αρχές που έχουμε ορίσει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της Ακαδημίας. Καταλαβαίνετε ότι πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει και η στάση της διοίκησης, η οποία δίνει βάρος στην ανάπτυξη της Ακαδημίας και είναι διατεθειμένη να μας ακούσει και να υλοποιήσει τις επιθυμίες μας».

 

@ Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στα παιδιά και στους γονείς τους για τη νέα χρονιά;

«Για τα παιδιά θα ήθελα να ευχηθώ να είναι υγιή και να μην ξεχνούν τους στίχους του ύμνου της Ακαδημίας μας που λέει «…χάνουμε , κερδίζουμε, εμείς θα συνεχίζουμε!». Θα πρέπει να προσπαθούν συνεχώς, να κυνηγούν αυτό που τους αρέσει, να ζήσουν όλα αυτά τα συναισθήματα που τους προσφέρει το άθλημα και να ευχαριστηθούν το ποδόσφαιρο σαν παιχνίδι.

Για τους γονείς, να είναι  υγιείς , να έχουν τη δύναμη να ακολουθούν την προσπάθεια των παιδιών τους και να μην ξεχνούν ότι στο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης αυτών είμαστε συνεργάτες και πρέπει να μας εμπιστευτούν, όπως γίνεται και με τους δασκάλους σε άλλες δραστηριότητες των παιδιών τους».

 

@ Τέλος, η Δάφνη Π.Φαλήρου δημιουργεί και τμήμα ομάδας γυναικών. Θα θέλαμε ένα σχόλιο για το νέα αυτό εγχείρημα.

«Είναι κάτι που υπήρχε σαν σκέψη στο μυαλό μας, αλλά όπως αναφέραμε και παραπάνω, προσπαθούμε να εξελισόμαστε με προσεκτικές κινήσεις και όταν κρίνουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Ήρθε λοιπόν και η στιγμή αυτή και θεωρώ ότι έχουμε την υποδομή να ανταποκριθούμε απόλυτα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι σημαντικό ρόλο στην κίνηση αυτή έπαιξε και ο κ. Αλέξανδρος Σκήπος, που έχει περάσει σαν προπονητής από την Ακαδημίας και στο παρελθόν και συνέβαλε ουσιαστικά στην  υλοποίηση του εγχειρήματος».