Connect with us

ΕΠΟ-Διαιτησία

Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία – 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

Published

on

Ξεκινά την Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Δημοτικό Γήπεδο Βούλας το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για την Ψυχική Υγεία, μια καινοτόμος δράση που υλοποιεί η ΕΠΟ με την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και τη συμμετοχή ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από όλη την Ελλάδα.

Το 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για την Ψυχική Υγεία θα διαρκέσει 3 ημέρες (12-14/6) και θα μετάσχουν 19 Δομές Ψυχικής Υγείας από 10 πόλεις της Ελλάδας, ενώ για πρώτη φορά θα έχει -πιλοτικά- και έναν διεθνή χαρακτήρα, καθώς θα μετάσχει και μία ομάδα ποδοσφαίρου Ψυχικά Πασχόντων από την Τσεχία και συγκεκριμένα την Πράγα.

Συνολικά συμμετέχουν 106 αθλούμενοι που είναι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ενώ μαζί με τους συνοδούς τους ο αριθμός ξεπερνάει τους 180.

Αναλυτικά οι συμμετέχουσες Δομές:

-ΑΜΑΛΘΕΙΑ – Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία (Τρίπολη)
-ΑΝΙΜΑ (Αχαρνές)
-Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Ξενώνας «Αργίσσα» (Λάρισα)
-ΔΙΟΔΟΣ ΑΜΚΕ (Βόλος)
-ΕΚΕΨΥΕ – Δομή Ψυχικής Υγείας Λιβαδειάς Οικοτροφεία Αίας-Δίας (Λιβαδειά)
-ΕΠΑΨΥ – Ξενώνας Χαλκίδας (Χαλκίδα)
-ΕΠΑΨΥ – Οικοτροφείο ΜΨΚΑ Χαλκίδας (Χαλκίδα)
-ΕΠΑΨΥ – Οικοτροφείο ΜΨΚΑ Ερέτρια (Ερέτρια – Ν. Ευβοίας)
-ΕΠΑΨΥ – Ξενώνας Αριάδνη (Μαρούσι Αττικής)
-Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος (Καλλιθέα Αττικής)
-Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος – Δομή Φωκίδας (Άμφισσα Φωκίδας)
-Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος – Δομή Φθιώτιδας (Λαμία)
-ΘΕΨΥΠΑ – Θεσσαλική Εταιρία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης και Αποκατάστασης (Λάρισα)
-ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ – Κ.Δ.Η.Φ.Α.μεΑ. (Αγρίνιο)
-ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ (Αθήνα)
-Ιπποκράτειο Θεραπευτήριο, ψυχιατρική κλινική (Λάρισα)
-ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ – Οικοτροφείο «Ιπποκράτης Ι» (Ίλιον)
-ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ – Οικοτροφείο «Ιπποκράτης ΙΙ» (Περιστέρι)
-ΠΕΨΑΕΕ – Κέντρο Ημέρας (Σταθμός Λαρίσης – Αθήνα)
-Sport Club for Mental Health (Πράγα – Τσεχίας)

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για την Ψυχική Υγεία είναι ένα πρόγραμμα που αποτυπώνει την αδιάλειπτη προσπάθεια της ΕΠΟ να εντάξει στην ποδοσφαιρική οικογένεια μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δίνει το σύνθημα για ένα ποδόσφαιρο χωρίς κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αντίστοιχα, η ΕΔΡΑ, ως Προεδρεύων φορέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Σωματική Άσκηση και την Ψυχική Υγεία ENALMH και δραστηριοποιούμενος από το 2001 για την προαγωγή της ψυχικής υγείας, μέσα από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για την Ψυχική Υγεία στοχεύει να αναδείξει τη θετική επίδραση του ποδοσφαίρου και της φυσικής άσκησης και να προάγει τον αθλητισμό για όλους –και για τους ψυχικά πάσχοντες.

Μέσα από τη συνεργασία ΕΔΡΑ και ΕΠΟ, αναδεικνύεται η εντυπωσιακή διείσδυση που μπορεί να έχει το δημοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο και, πάνω απ’ όλα, οι ευγενείς αξίες που πρεσβεύει από καταβολής του.

Στόχος του προγράμματος είναι η δραστηριοποίηση και κοινωνικοποίηση των ψυχικώς πασχόντων μέσω του ποδοσφαίρου, η ανάδειξη της σημασίας της άθλησης και της φυσικής άσκησης για την ψυχική υγεία, η ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ψυχικής υγείας και η καταπολέμηση του στίγματος που τα συνοδεύουν.

Θυμίζουμε ότι οι δράσεις της ΕΠΟ που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, πάντα σε συνεργασία με την ΕΔΡΑ,  συμπεριελάμβαναν την ημερίδα «Ποδόσφαιρο και Ψυχική Υγεία: Νιώθω, Αποδέχομαι, Δρω», που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και έμεινε αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν.