Connect with us

stoplekto

Ποντίκης: « Τα σωματεία δεν μπορούν να εξαιρούν διαιτητές»

Published

on

O Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣ Πειραιά Γιάννης Ποντίκης αναφορικά με το θέμα των εξαιρέσεων διαιτητών από τα σωματεία διευκρινίζει τα εξής:

«Σαφώς και ορισμένα σωματεία μας- λίγα- μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού- κατά καιρούς έχουν αποστείλει έγγραφα με τα οποία ζητούν την εξαίρεση συγκεκριμένων διαιτητών που θεωρούν ότι τους έχουν αδικήσει.

Ωστόσο πρέπει να  ενημερώσουμε ότι βάση των κανονισμών κανένα σωματείο δεν έχει δικαίωμα να  εξαιρέσει διαιτητή και να το δεχτεί η  Ε.Δ.

Βεβαίως τα μέλη της Επιτροπής σε πολλές περιπτώσεις – άτυπα – και θέλοντας να προστατεύσουν διαιτητές αλλά και σωματεία, λαμβάνουν υπόψη τους αυτά τα έγγραφα εξαιρέσεων που όμως δεν μπορεί να είναι ο κανόνας.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να συμβεί  κάτι τέτοιο, ειδικά  όταν υπάρχουν   κωλύματα διαιτητών     (επιλογή αρκετών διαιτητών σε αγώνες Εθνικών Κατηγοριών) που κάνουν  το έργο της Επιτροπής δύσκολο για τον ορισμό  διαιτητών  ικανών  ώστε να βγάλουν σε πέρα  το πρόγραμμα των αγώνων.

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι βάση του κανονισμού διαιτησίας, οι μόνοι που μπορούν να εξαιρέσουν είναι οι ίδιοι διαιτητές (εντοπιότητα, προηγούμενα γεγονότα, ύπαρξη αθλητικού ιστορικού ως αθλητή, συγγένεια κλπ) και αυτές οι εξαιρέσεις  υποχρεωτικά λαμβάνονται υπόψη από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή προσπαθεί να είναι όσο περισσότερο δίκαιη μπορεί και ειδικά στα παιχνίδια ξεχωριστού ενδιαφέροντος, φροντίζει να εφιστά την προσοχή των διαιτητών, αλλά και να καλύπτει τους αγώνες  με  παρατηρητές διαιτησίας ώστε να έχει ιδία άποψη.

Τέλος  πρέπει να αναφερθεί ότι τα μέλη της διοίκησης της Ε.Π.Σ.ΠΕΙΡΑΙΑ που κάθε Σαββατοκύριακο γυρίζουν τα γήπεδα κι έχουν λόγο  σε ότι αφορά τα θέματα ασφαλείας και τάξης,  δεν είναι Παρατηρητές διαιτησίας».