Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε κρίση διαρκείας η Κεντροαριστερά – Πολλοί οι ‘’αρχηγίσιμοι’’…Ουδείς ‘’πρωθυπουργίσιμος’’

Published

on

’Επί τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος ἐκεῖ ἐκαθίσαμεν καὶ ἐκλαύσαμεν ἐν τῷ μνησθῆναι ἡμᾶς τῆς Σιών’’

Η βαθιά και παρατεταμένη, προγραμματική, πολιτική και ιδεολογική κρίση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού κινήματος και της Σοσιαλδημοκρατίας αποκτά δραματικό, στρατηγικό και υπαρξιακό χαρακτήρα αφού οι πολίτες αμφισβητούν πλέον και το ηγετικό αποτύπωμα  των επικεφαλής των κομμάτων τους, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα !!!

Ενδεικτική είναι η ‘’σοκαριστική’’ απάντησή τους, στο ερώτημα της έρευνας της GPO -εφ.’’ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ’’- για το ‘’ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες -από τους ηγέτες της Κεντροαριστεράς-να κερδίσει στις επόμενες εκλογές  τον Κυριάκο Μητσοτάκη?? ’’

‘’ΚΑΝΕΝΑΣ’’ απαντά το 52% !!! και ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης  με 16,9 %, ο Αλέξης Τσίπρας με 14,3% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 11,2%!!

Εξίσου απογοητευτικά, στην ίδια δημοσκόπηση, είναι και τα ποσοστά αποδοχής που συγκεντρώνουν οι πολιτικοί αρχηγοί ,τα κορυφαία στελέχη των προοδευτικών κομμάτων αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων, στο ερώτημα ‘’ποιος είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί ενός νέου Κεντροαριστερού φορέα’’.

Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται  με ποσοστό 16,0% και ακολουθουν : ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,4%,ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,5%, ο Χάρης Δούκας με 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 5,0%  και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

H αρνητική αξιολόγηση των πολιτών για την δυνατότητα των ηγετικών στελεχών της Κεντροαριστεράς να ηγηθούν μεγάλων -πλειοψηφικών πολιτικών  σχηματισμών και να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά και νικηφόρα το κορυφαίο αξίωμα του πρωθυπουργού, συνιστά μείζονα απειλή για την πολιτική υπόσταση όλων των φορέων της προοδευτικής παράταξης και συρρικνώνει μεσομακροπρόθεσμα, την επιδραστικότητα και την ακτινοβολία των προταγμάτων και των ιδεών τους.

Την ίδια στιγμή ο πολυκερματισμός των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς,  δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα κρίσιμα διακυβεύματα της περιόδου ενώ αν επαληθευτούν και οι προβλέψεις για εκλογικά αποτελέσματα στην ευρωκάλπη  που θα υπολείπονται των προσδοκιών, τότε αναπόφευκτα θα ανοίξει ο δρόμος για νέες κρίσεις, νέες αποχωρήσεις- ήδη προαναγγέλλονται- νέες διασπάσεις , νέα εσωστρέφεια και περιδίνηση

Η δυσμενής αυτή συνθήκη θα εντείνει την δυσαρέσκεια, την αμφισβήτηση, την ‘’αποστράτευση’’, την ιδιώτευση και θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα όλες τις ηγεσίες, να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να απαντήσουν στα αγωνιώδη και κρίσιμα ερωτήματα των ψηφοφόρων τους.

‘’Τις πταίει’’ που τα κόμματά τους παραπαίουν και οι πολιτικές προτάσεις και οι ιδέες τους απευθύνονται ‘’εις ώτα μη ακουόντων’’ και απορρίπτονται από το εκλογικό σώμα, επί σειρά ετών ?

‘’Τις πταίει’’ που το άθροισμα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς υπολείπεται του ποσοστού της Ν.Δ. ?

‘’Τις πταίει’’ που η πολιτική ‘’ Ήπειρος’’ της Κεντροαριστεράς στο παρελθόν, επί Α.Παπανδρέου αλλά και Κ.Σημίτη, είχε 10 ‘’πρωθυπουργίσιμους’’ εν αναμονή και σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας που διετέλεσε πρωθυπουργός,  χάνουν στο σχετικό ερώτημα της καταλληλότητας για το κορυφαίο αξίωμα της χώρας και από τον Στέφανο Κασσελάκη ενώ όλοι μαζί ηττώνται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ?

‘’Τις πταίει’’ που δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες διαλόγου, για ιστορικού χαρακτήρα ενωτικές  πρωτοβουλίες –τύπου’’ Επινέ’’ και Φρανσουά Μιτεράν- στον πολύπαθο χώρο της προοδευτικής  παράταξης ?

Στον βαθμό που οι απαντήσεις δεν οδηγούν σε υπερβάσεις και σε μεγάλες στρατηγικές κινήσεις στην σκακιέρα της Κεντροαριστεράς και προκριθεί η διαφύλαξη των κεκτημένων και η ανέμπνευστη, κοντόφθαλμη και μίζερη διαχείριση των όποιων μικροκερδών, η κρίση θα ενταθεί και θα αποκτήσει μονιμότερα χαρακτηριστικά.

Η πορεία της καθήλωσης και του εκφυλισμού στο πολιτικό οικοσύστημα της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς, θα οδηγήσει στο τέλος αυτής της διαδρομής στην άνοδο των δυνάμεων του ανορθολογισμού- θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην πολιτική αγορά- και στην μακρόχρονη πολιτική κυριαρχία και ηγεμονία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Advertisement