Connect with us

stoplekto

Σταύρος Παναγόπουλος: Τα παιδιά στον αθλητισμό

Published

on

Ενα ακόμη πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε στη σελίδα Red Line ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής Αναπτυξιακών Ηλικιών Σταύρος Παναγόπουλος, ο οποίος εργάζεταοι στην Ελπίδα Αγίων Αναργύρων.

Αναλυτικά…

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.
Τα παιδιά χρειάζονται σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα. Η άσκηση οδηγεί σε βελτιωμένη σωματική και συναισθηματική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι ο αθλητισμός συμβάλλει και σε υψηλότερους βαθμούς και στην ακαδημαϊκή επιτυχία και διδάσκει στα παιδιά πολύτιμα μαθήματα που θα τους βοηθήσουν στο χώρο εργασίας.
Πολλές ακαδημαϊκές εκθέσεις επισημαίνουν πώς ο αθλητισμός βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν χαρακτήρα και να μάθουν σημαντικές κοινωνικές και εγκεφαλικές δεξιότητες όπως επίλυση προβλημάτων, ανθεκτικότητα, επιμονή, αυτοπεποίθηση και ομαδική εργασία. Μια ομάδα δεν μπορεί να πετύχει αν δεν συνεργαστεί, οπότε ο αθλητισμός διδάσκει στα παιδιά το σημαντικό μάθημα να μάθουν πώς να εργάζονται ομαδικά για την επίτευξη ενός στόχου.
Μερικά παιδιά ενδιαφέρονται φυσικά για τη σωματική δραστηριότητα, ενώ άλλα δεν είναι τόσο έντονα. Τα παιδιά μπορούν να βρουν καλύτερα ένα άθλημα που απολαμβάνουν όταν έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών αθλημάτων. Πολλοί μαθητές θεωρούν ότι απολαμβάνουν περισσότερο τα αθλήματα που τους δίνουν την ευκαιρία να ανταγωνίζονται ατομικά και όχι ομαδικά.
Στα αθλήματα όπως Π.Χ. η κολύμβηση, οι αθλητές μπορούν να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις ώρες τους χωρίς πίεση από το να γίνουν μέλη μιας ομάδας. Αλλά καθώς οι μαθητές βελτιώνουν την ατομική τους απόδοση, η ομάδα θα ωφεληθεί στο σύνολό της. Κάθε παιδί θα έχει τελικά διαφορετικό στόχο ή στόχο όταν ασκεί ένα άθλημα.
Μερικές φορές τα παιδιά αισθάνονται πιεσμένα να ακολουθήσουν ένα άθλημα που δεν τους ενδιαφέρει. Άλλοι αισθάνονται πιεσμένοι να επικεντρωθούν σε ένα μόνο άθλημα, το οποίο μπορεί να είναι περιοριστικό τόσο σωματικά όσο και κοινωνικά εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε πολλά διαφορετικά. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά ενσωματώνουν φυσικά την άσκηση στη ζωή τους. Οι γονείς, τα σχολεία και τα κλαμπ πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν το πάθος τους, αντί να προσπαθούν να το καθορίσουν.
Το να διατηρείτε διασκεδαστικό και ενθαρρυντικό αντί να πιέζετε είναι το κλειδί.
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΟ
Το να κάνεις αθλήματα μαζί ως οικογένεια είναι επίσης πολύ σημαντικό. Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς δείχνουν στα παιδιά ότι εκτιμούν τη φυσική κατάσταση και απολαμβάνουν τον αθλητισμό, ακόμη και αν δεν ανταγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο.
α παιδιά μαθαίνουν ότι τα αθλήματα είναι σημαντικά παρακολουθώντας τους γονείς τους να συμμετέχουν σε αυτά. Μαθαίνουν επίσης ότι τα αθλήματα είναι διασκεδαστικά βλέποντας τους ανθρώπους να διασκεδάζουν παίζοντας. Είναι σημαντικό οι γονείς να μην σπρώχνουν τα παιδιά πολύ νωρίς σε καταστάσεις που θα είναι απογοητευτικές και να μην τα σπρώχνουν πολύ σκληρά καθώς θα δημιουργήσει εξάντληση.
Όπως προτείνουν οι ψυχολόγοι, είναι σημαντικό να ρωτήσετε απευθείας το παιδί:
Διασκεδάζετε; Η απάντηση θα πρέπει να είναι, «Ω, ναι», με ενθουσιασμό πίσω από αυτό ». Εάν οι νεαροί αθλητές δεν διασκεδάζουν, τελικά θα φύγουν. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μια επίπονη μορφή παιχνιδιού για τα παιδιά.
FAIR PLAY(ΣΕΒΑΣΜΟΣ)
Με τον αθλητισμό, τα παιδιά μαθαίνουν για αθλητικότητα, σεβασμό, πειθαρχία. Μαθαίνουν να συγχαρούν άλλους για την προσπάθεια και τις νίκες τους. Μαθαίνουν να παίζουν στα καλύτερά τους, αλλά εκτιμούν την προσπάθεια των άλλων. Πρέπει να σεβαστούν τον αντίπαλο και τους συμπαίκτες τους και να εργαστούν σκληρά για να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό. Αλλά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν ο αθλητισμός απαιτεί περισσότερο χρόνο. Είναι κατανοητό ότι το 70% των παιδιών εγκαταλείπουν τα οργανωμένα αθλήματα μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Είναι μια εποχή που το σχολείο και άλλα ενδιαφέροντα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο χρόνο και τα παιδιά δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τόσες πολλές ώρες για εκπαίδευση. Εδώ είναι όπου η οικογένεια παίζει ξανά έναν βασικό ρόλο για να ενθαρρύνει τον αθλητισμό για διασκέδαση, να κοινωνικοποιηθεί ακόμα κι αν δεν είναι να ανταγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο.
Ωστόσο, ορισμένοι γονείς μπορεί να αναρωτηθούν αν ο αθλητισμός είναι καλή ιδέα όταν αργά να βοηθήσουν το παιδί τους με την εργασία. Η απάντηση είναι σαφής: μακροπρόθεσμα, τα οφέλη υπερτερούν των ταλαιπωριών και προετοιμάζουν τα παιδιά να υπερέχουν εντός και εκτός πεδίου. Τα παιδιά που είναι ικανά στον αθλητισμό γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά από τα παιδιά της ηλικίας τους και είναι πιο πιθανό να είναι καπετάνιοι της ομάδας και επικεφαλής της ομάδας. Τέτοια παιδιά έχουν συνήθως καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες.
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ
Πρωταρχικός στόχος των γονέων και των προπονητών είναι να βοηθήσουν τα παιδιά να βρουν την επιτυχία στον αθλητισμό για να τους κάνουν να νιώσουν πολύτιμοι και επιθυμητοί. Οι σπουδαίοι παίκτες αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα όπου δεν φοβούνται τα λάθη, όπου ενθαρρύνονται να προσπαθούν και να αποτυγχάνουν, και γίνονται κατανοητοί ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης.
Όταν παρακολουθείτε τα παιχνίδια του παιδιού σας, είτε ευθυγραμμίστε θετικά μετά από ένα παιχνίδι ή μην πείτε τίποτα. Φωνάζοντας σε αυτούς δεν θα βοηθήσει καθόλου.
ενώ η ήττα πονάει, η αποτυχία δεν πρέπει πάντα να γίνεται αντιληπτή αρνητικά στα αθλητικά των νέων. «Αν θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και τριβή, τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες από καιρό σε καιρό». Οι νεαροί αθλητές μαθαίνουν τα περισσότερα όταν τους δίνεται η ελευθερία να μαθαίνουν μόνοι τους σε αθλητικές καταστάσεις.
Κάθε παιδί μπορεί να είναι επιτυχές σε ένα άθλημα ή άλλο. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε τα αθλήματα που είναι κατάλληλα για κάθε παιδί και να τους ενθαρρύνετε να συνεχίσουν να «παίζουν».
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ