Connect with us

5ος Όμιλος

Στην τελική ευθεία το γήπεδο της ΑΕΚ – Σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση

Published

on

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Πέμπτη (20/2), τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο πλάνο για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο πλαίσιο της κατασκευής της «Αγιά Σοφιάς» προβλέπεται και ολική ανάπλαση της γύρω περιοχής και στη σχετική νομοθετική ρύθμιση γίνεται αναφορά στον σχεδιασμό και την πολεοδομική της οργάνωση.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει ως και τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Παρασκευή.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ αναφέρονται τα εξής:

«To Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/home/category/users/minenv, τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας Αττικής, στο χώρο όπου βρισκόταν το γήπεδο ποδοσφαίρου του ιστορικού ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου της ΑΕΚ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ορίζεται το κανονιστικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να πραγματοποιηθούν και λειτουργήσουν στο μέλλον σύγχρονες αθλητικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις και εξυπηρετήσεις, οι οποίες θα συγκροτούν το Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, με κύριο φορέα την ΑΕΚ.

Βασικές αρχές του σχεδίου της νομοθετικής ρύθμισης είναι :

α) η πλήρης εναρμόνιση των προτεινόμενων διατάξεων με τις υπερκείμενες χωροταξικές και πολεοδομικές κατευθύνσεις (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο).

β) η πολεοδομική οργάνωση της περιοχής, ώστε η φύση και το μέγεθος του μελλοντικού έργου, όπως αυτά προσδιοριστούν με περιβαλλοντικά και πολεοδομικά κριτήρια σε μεταγενέστερο στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, να στοιχίζονται με τις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και ευρύτερα της Αθήνας.

γ) ο σεβασμός και η τήρηση των αρχών του πολεοδομικού κεκτημένου και του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα πολεοδομικών επιλογών και περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και κατευθύνσεων.

δ) η εντατικοποίηση της περιβαλλοντικής προστασίας του παρακείμενου άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δίνουμε σε δημόσια διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ώστε να προσδιορίσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί το έργο και θα τεκμηριώνει με πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια τις ανάγκες και επιλογές πολεοδομικής οργάνωσης της περιοχής που θα κατασκευαστεί. Η παρέμβαση αυτή θα είναι μια συνολική ανάπλαση του χώρου, όχι μόνο κατασκευή ενός γηπέδου, που αφορά τη Νέα Φιλαδέλφεια και τους όμορους δήμους, με στόχο να βοηθήσει στην αναγέννηση και στην ανάπτυξη και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο θα γίνει με σεβασμό στις αρχές προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.».

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply