Connect with us

A' Ε.Π.Σ.Α.

Συνέντευξη Γιάννη Σιλεβίστα

Published

on

Στην προπονητική δεν έχει κλείσει καν πενταετία, παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος έχει κατορθώσει να συλλέξει τις εμπειρίες που χρειάζεται και που θα αποτελέσουν τα διαπιστευτήρια προκειμένου άμεσα να κάνει το βήμα παραπάνω. Άλλωστε, βάση έργου, ο Γιάννης Σιλεβίστας έχει αποδείξει ότι αποτελεί ένα… ακατέργαστο διαμάντι στο χώρο της προπονητής που μαζί με μερικούς ακόμη συναδέλφους του είναι σε θέση να φτάσει ψηλά και να ξεφύγει από τα… χωράφια του τοπικού. Εάν θα τα καταφέρει ή όχι θα το δείξει ο χρόνος, με τον ίδιο ωστόσο να οδηγεί τον… αγαπημένο του Παπάγο, την ομάδα που του έδωσε το… χρίσμα να αναλάβει για πρώτη φορά ως α’ προπονητής, σε πορεία πρωταθλητισμού στο 1ο όμιλο της Α’ ΕΠΣΑ

Για να ξετυλίξουμε όμως το… κουβάρι της προπονητικής ζωής του ‘Σίλε’, όπως είναι το ‘χαϊδευτικό’ του, πρόκειται για ένα ένα άνθρωπο που βαδίζει στα 33 του χρόνια, έχοντας πετύχει αρκετές διακρίσεις. Κάτοχος των διπλωμάτων

ΟΥΕΦΑ C, ΟΥΕΦΑ Β, OYEFA A, ο νεαρός κόουτς προσπαθεί να κερδίσει, μέσω της δουλειάς του, μια θέση στην ελίτ με τους καλύτερους προπονητές της φετινής σεζόν που θα μπορέσουν να δουλέψουν σε βάθος χρόνου σε ομάδα με υψηλότερους στόχους.

Χωρίς η παραπάνω αναφορά να αποτελεί εμπαιγμό για το κατά κοινή ομολογία συμπαθέστατο σωματείο των βορείων προαστίων, ο Γιάννης Σιλεβίστας δουλεύοντας από τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου με ποδοσφαιριστές που στο κοινό της Αθήνας ήταν… άγνωστοι, γίνεται αντιληπτό η σπουδαία της προσπάθειας που έχει καταβάλει.

Η δουλειά, η πειθαρχία, η φιλοδοξία και το γεγονός ότι κοιτάζει κάθε ματς ξεχωριστά έχοντας άριστη προσέγγιση στο παιχνίδι του αντιπάλου και εκμεταλλευόμενος τα πλεονεκτήματα των ‘άγνωστων’ αλλά ‘πολεμιστών παικτών’, η ομάδα του κ. Σιλεβίστα φιγουράρει στη 2η θέση του 1ου ομίλου έχοντας ίσως το πιο μικρό μπάτζετ της κατηγορίας και έχοντας να αντιμετωπίσει για τα δεδομένα της Αθήνας ποδοσφαιρικά… μεγαθήρια.

Η ιστοσελίδα μας βρέθηκε στη γειτονιά του Παπάγου, όπου είχε την ευκαιρία σε μια συζήτηση που διήρκησε μόλις μια ώρα να αποκομίσει αρκετά ζητήματα που μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Σιλεβίστας που αφορούν τον Παπάγο, το ποδόσφαιρο, την προπονητή του καριέρα και το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣΑ.

-κ. Σιλεβίστα, πιστεύατε την ημέρα που ξεκίνησε ο προγραμματισμός για το φετινο πρωτάθλημα ότι Παπάγος θα είχε τόσο θετική πορεία σε έναν τόσο απαιτητικό όμιλο;

Μετά την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος και τη συμφωνία μου με τη διοίκηση να παραμείνω στην ομάδα, γνωρίζοντας ότι το μπάτζετ θα ήταν πολύ χαμηλό, επέλεξα να κρατήσω το βασικό κορμό και να κάνω επιλογές παικτών που είχαν κίνητρο. Δουλέψαμε πάρα πολύ στην προετοιμασία τον τομέα της τακτικής, ενώ το οικογενειακό κλίμα που ήδη υπήρχε βοήθησε τις μεταγραφές μας να προσαρμοστούν άμεσα. Παράδειγμα ο τερματοφύλακας μας, ο Κάτσικας έχει γεννηθεί τη χρονολογία 1999, δεν έχει παραστάσεις και όμως τον εμπιστεύτηκα παίρνοντας το ρίσκο και μας δικαιώνει. Ενώ και οι άλλες μεταγραφές μας (Κορδάς, Σταυρουλάκης, Σιούτας, Κόκκαλης, Πετρόπουλος) ήταν παιδιά με κίνητρο και φιλοδοξίες. Με καθημερινές ομιλίες τόνωσα τη ψυχολογία τους ενώ σε όλα τα παιχνίδια μπαίνουμε για να κερδίσουμε.

-Εάν σας ζητούσαν αυτή τη στιγμή να αναλύσετε το μυστικό της επιτυχημένης πορείας, ποιο στοιχείο θα επιλέγατε;

Το μυστικό της επιτυχημένης πορείας μας είναι η δεκτικότητα των παικτών σε αυτά που ζητάω στην προπόνηση και στα παιχνίδια καθώς και το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει στα αποδυτήρια.

-Θεωρείτε ότι ο Παπάγος έχει… πιάσει ταβάνι;

Για εμένα δεν υπάρχει η λέξη ταβάνι. Σε κάθε παιχνίδι θα μπαίνουμε για να κερδίσουμε χωρίς όμως να αλλάξουμε ξαφνικά τη φιλοσοφία μας. Η ομάδα ξεκίνησε με στόχο την παραμονη, βρίσκεται στη 2η θέση αλλά δεν ζαλίζομαι.

-Ένας τόσο νεαρός προπονητής όπως εσείς ποιες ειναι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσον αφορά τη καθημερινή διαχείριση ενός ποδοσφαιρικού τμήματος;

Η καθημερινή διαχείριση της ομάδας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Νομίζω ότι η ηλικία του προπονητή δεν παίζει ρόλο. Είμαι κοντά και μακρυά παράλληλα από τους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν όρια και ξεκάθαροι ρόλοι.Οι παίκτες του Παπάγου είναι… επαγγελματίες ερασιτέχνες.

-Ποια στοιχεία θα πρέπει να αποβάλλει και που πρέπει να εστιάζει ένας νέος προπονητής για να πετύχει κατά την προσωπική σας εκτίμηση;

Εκπαίδευση και βελτίωση δεν χρειάζονται μόνο οι παίκτες αλλά και οι προπονητές. Εγώ στον Παπάγο έχω συνεργάτη-γυμναστή τον Βερυκάκη Μπλαμπη και προπονητή τερματοφυλάκων, τον Αρβανιτάκη Άρη τους οποίους ευχαριστώ για την προσφορά τους. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Σε εμάς η μπάλα είναι το κυρίαρχο μέρος της προπόνησης και θεωρώ ότι δουλεύουμε με πλάνο. Ενώ κάθε ποδοσφαιριστής είναι ξεχωριστή προσωπικότητα που πρέπει να τη σεβαστούμε για τον κερδίσουμε’.

-Η σκληροτράχηλη άμυνα που διαθέτει ο Παπάγος, θεωρείτε ότι αποτελεί το δυνατό σας σημείο στην φετινή σας πορεία;

Ο προπονητής μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Σίγουρα δίνω βάση αφού έχουμε την τρίτη καλύτερη άμυνα ενώ έχουμε κρατήσει επτά φορές το μηδέν στην άμυνα. Βέβαια έχουμε σκοράρει 21 φορές και διαθέτουμε την δεύτερη καλύτερη επίθεση. Η άμυνα είναι πειθαρχία ενώ η επίθεση ιδέες. Εμείς δουλεύουμε και δίνω λύσεις στο επιθετικό κομμάτι στους παίκτες ανάλογα με το σύστημα που επιλέγω. Φυσικά σε κάθε παιχνίδι δουλεύουμε πολύ με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου.

-Σε αυτη τη φάση που βρίσκεται προπονητικά, πιστεύετε ότι είστε έτοιμος για να κάνετε το παραπάνω βήμα;

Έχω φιλοδοξίες σαν προπονητής και προσπαθώ κάθε ημέρα να βελτιώνομαι και να γίνομαι καλύτερος. Είμαι κάτοχος  ΟΥΕΦΑ C, ΟΥΕΦΑ Β, ΚΑΙ ΟΥΕΦΑ Α ( πρωτη φαση ), ενώ από στις 10 μέχρι τις 21/7/2017 στη Ρόδο θα παρακολουθήσω τη δεύτερη φάση. Ο προπονητής πρέπει να είναι πάντα έτοιμος για όλα. Σίγουρα θέλω να δουλέψω όμως και σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

-Πως κρίνετε το επίπεδο του πρωταθλήματος;

Το επίπεδο του πρωταθλήματος έιναι αρκετά καλό. Στον όμιλο μας υπάρχουν ιστορικές ομάδες όπως ο Χαραυγιακός, ο ΠΑΟ Ρουφ, το Χαϊδάρι, η Αγία Ελεούσα το Ηράκλειο και φυσικά κανένα παιχνίδι δεν είναι εύκολο.

-Ποια ομάδα σας έχει κάνει εντύπωση από το φετινό μαραθώνιο;

Ο Θρίαμβος Χαϊδαρίου που πέρυσι σώθηκε σε μπαράζ, έκανε προσεκτικές κινήσεις και δίκαια διεκδικεί τον τίτλο.

-Θεωρείτε ότι μπορείτε να αποτελέσετε την έκπληξη του πρωταθλήματος αναφορικά με τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο; 

Ο Θρίαμβος με το Χαραυγιακό δείχνουν ότι θα παλέψουν για το πρωτάθλημα. Βέβαια είμαστε και εμεις κοντά. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την Εθνική μας ομάδα το 2004 και τη Λέστερ πέρυσι που έδειξαν ότι στο ποδόσφαιρο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Εμείς σε κάθε ματς θα έχουμε στόχο τη νίκη. Σε αυτό το σημειο θα ήθελα ευχαριστήσω τη διοίκηση του Παπάγου και τον κ. Γουσέτη για την απεριόριστη εμπιστοσύνη που μου δείχνει.

-Μια ευχή για τη νέα σεζον;

Εύχομαι καλή χρονιά και υγεία σε όλο τον κόσμο.