Connect with us

Διάφορα

Τάσος Γούλας: Τι πρέπει να κάνεις μετά από μια άσχημη μέρα στην προπόνηση ή τον αγώνα;

Published

on

Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσίευσε ο καταξιωμένος προπονητής και γυμναστής Τάσος Γούλας.

Ας το δούμε αναλυτικά…

Η διάρκεια στην απόδοση είναι το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που καθορίζει και καταξιώνει έναν αθλητή.
Είναι προτιμότερο για έναν προπονητή να χρησιμοποιεί έναν ποδοσφαιριστή σταθερά καλό, χωρίς σκαμπανεβάσματα, παρά κάποιον άλλο που θυμίζει “καρδιογράφημα” με την απόδοση του. Να είναι δηλαδή, μια μέρα πολύ καλός, μια άφαντος, την άλλη μέτριος και ούτω καθεξής.
Η απόδοση χαρακτηρίζεται από αρκετές παραμέτρους, που δεν θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Ας δούμε λοιπόν τι κάνεις σαν ποδοσφαιριστής, κατά τη διάρκεια της προπόνησης-αγώνα όπου αντιλαμβάνεσαι πως δεν είσαι στην καλύτερη δυνατή φόρμα.
Για να μη χειροτερέψεις την κατάσταση πράξε τα εξής:
✓ Γίνε πιο απλός
✓ Όχι περιττές ενέργειες και ιδιαίτερα ρίσκα
✓ Παρουσιάσου πιο αποφασιστικός

Θυμήσου πως όλοι δικαιούνται μια χαμηλή απόδοση αλλά για να γίνεις νικητής θα πρέπει να “κρύβεις” τις κακές ημέρες και να αναδεικνύεις μέσα από αυτές χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεις να είσαι προπονημένος.

Ποια είναι αυτά;
Η φυσική κατάσταση, η αμυντική λειτουργία, το πάθος για το παιχνίδι.
Όταν δε σου βγαίνουν οι πάσες, δε μπορείς να περάσεις αντίπαλο, οι επαφές σου με τη μπάλα είναι μέτριες τότε πρέπει να πάρεις ψυχολογία.

Πώς;
✓ Τρέξε
✓ Πίεσε τον αντίπαλο
✓ Κλέψε μπάλες, δώσε σε κάποιον κοντινό συμπαίκτη
✓ Ενθάρρυνε, για να σε ενθαρρύνουν! Θυμήσου πως την επόμενη φορά κάποιος άλλος θα είναι σε άσχημη κατάσταση και θα θέλει τη στήριξη σου!

Όταν όμως έχει τελειώσει η προπόνηση ή ο αγώνας για να ξεπεράσεις γρήγορα τη μέτρια έως κακή απόδοση σου, κάνε όσο πιο γρήγορα μπορείς…. προπόνηση!
Ναι, προπόνηση!!

Αυτό θεωρώ πως είναι το μυστικό για να επανέλθεις γρήγορα σε καλύτερη κατάσταση και κυρίως αναφέρομαι σε ψυχολογική άνοδο!
Αν περάσουν 24-48 ώρες για να ξαναπατήσεις γήπεδο, όλο αυτό το διάστημα θα σκέφτεσαι τι πήγε στραβά και αναλώνεσαι σ’ αυτό. Έτσι φτάνοντας η ώρα της επόμενης προπόνησης, ίσως να σου πάρει κι άλλο χρόνο για να βρεις τα πατήματα σου, τόσο τεχνικά όσο και πνευματικά.
Άμεσα λοιπόν φόρεσε τα αθλητικά σου και πήγαινε για τρέξιμο, κάνε σουτ, σπρίντ, οτιδήποτε νιώθεις εκείνη τη στιγμή πως μπορεί να σε κάνει να ξεπεράσεις πιο γρήγορα μια κακή “παρένθεση”, πριν γίνει “ολόκληρη παράγραφος”!Διάβασε συνεντεύξεις σπουδαίων αθλητών όλων των αθλημάτων και παραδειγματίσου από τις πράξεις τους. Να αποτελούν κίνητρο για σένα.
Μην αφήνεις στην τύχη την εξέλιξη σου και δώσε βάση σε κάθε κίνηση εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου!
Τέλος όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν λεπτομέρειες στην διαδρομή ενός αθλητή, αλλά κρίκους στην αλυσίδα της επιτυχίας!

Αναστάσιος Γούλας, Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ
Προπονητής Webuildfootballers

Advertisement