Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το εκλογικό ναυάγιο συμπαρέσυρε στο ”βυθό” και τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις

Published

on

Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, με την θηριώδη αποχή και την πελώρια αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος, δεν ισοπέδωσε μόνο τα ποσοστά των συστημικών κομμάτων αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το ”κλείσιμο” του κύκλου των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και την μετάβαση στην εποχή των συνεργασιών των κομμάτων.

Καταλύτης στην κατεύθυνση αυτή είναι ο ίδιος ο εκλογικός νόμος ο οποίος τοποθετεί τον πήχη της αυτοδυναμίας των 151 εδρών στο 40%, με βάση το σενάριο της οκτακομματικής Βουλής που είναι η κυρίαρχη αριθμητική αποτύπωση στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στην επτακομματική Βουλή το όριο της αυτοδυναμίας κινείται πέριξ του 39,3% και στην εξακομματική ο πήχης τοποθετείται στο 38,4%.

Κρίσιμη παράμετρος για την εκλογική εξίσωση της αυτοδυναμίας,  είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν θα περάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Όσο μεγαλύτερο είναι το άθροισμα αυτό, τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.

Αντίστροφα, όσο μικραίνει το άθροισμα -άρα περισσότερα κόμματα διαβαίνουν το κατώφλι του κοινοβουλίου- τόσο αυξάνει ο συντελεστής δυσκολίας για το πρώτο κόμμα, το όποιο για να πάρει το ανώτατο όριο του μπόνους των 50 εδρών και την αυτοδυναμία, χρειάζεται ποσοστό που θα υπερβαίνει το 40%!!!

Σε κάθε συνάρτηση η επίτευξη της πολυπόθητης αυτοδυναμίας για τα κόμματα που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας, απαιτεί υψηλότατες εκλογικές επιδόσεις που πόρρω απέχουν από το εκλογικό ναυάγιο του ”Τιτανικού” των συστημικών κομμάτων στην ευρωκάλπη .

Η Ν.Δ υπολείπεται 10-12 μονάδες από το ποσοστό και τον πήχη της αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ 23-25 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 25-27 μονάδες!!!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διεκδίκηση της αυτοδυναμίας στις Εθνικές εκλογές, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, περισσότερο παραπέμπει  σε όνειρο θερινής νυκτός, παρά σε ρεαλιστικό σενάριο και σοβαρή υπόθεση εργασίας.

Οι κυρίαρχοι πολιτικοί οργανισμοί που έχουν απολέσει  εκατομμύρια ψηφοφόρους -η Ν.Δ. έσπασε το ρεκόρ στις ευρωεκλογές- είναι υποχρεωμένοι πλέον να προσανατολίσουν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις και στοχεύσεις στις συνεργασίες και στις ”συναιρέσεις”, στην βάση προγραμματικών συγκλίσεων, γιατί το πιθανότερο σενάριο  στις επόμενες εκλογές είναι να χρειαστεί η σύμπραξη δύο ίσως και τριών κομμάτων, για να προκύψει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Advertisement