Connect with us

stoplekto

Τ. Φωστηρόπουλος: «Ο ρόλος του προπονητή στα σωματεία»

Published

on

Σχετικά με τον ρόλο του προπονητή στα σωματεία και για το συμβαίνει όταν αλλάζει ο  τεχνικός , ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Πειραιά Τάκης Φωστηρόπουλος καταθέτει σήμερα τις δικές του προσωπικές απόψεις :

«1. Η αλλαγή προπονητή βοηθά προσωρινά τους ποδοσφαιριστές να αλλάξουν την ψυχολογία τους προς το καλύτερο , τους δίνει κίνητρο να δείξουν έστω προσωρινά ένα βελτιωμένο πρόσωπο. Εκείνοι που έπαιζαν με τον προηγούμενο πρέπει να κρατήσουν τη θέση τους , όσοι δεν έπαιξαν τους δίνεται μία νέα ευκαιρία να αποδείξουν ότι κακός δεν έπαιζαν και πρέπει τώρα να αποδείξουν την αξία τους.
2. Τελειώνουν οι δικαιολογίες για ορισμένους ποδοσφαιριστές που τα χρέωναν στον προηγούμενο προπονητή.
3. Το χρονικό διάστημα μετά την νέα πρόσληψη έχει χαρακτήρα ανοχής για όλους κυρίως όμως για τον νέο προπονητή.
4. Επιστρέφει η πειθαρχία και η αυτοπειθαρχία στην ομάδα και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

 ΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

1. Να προσπαθήσει να αλλάξει προς το καλύτερο την ψυχολογία των παικτών.
2. Να δώσει οδηγίες στους παίκτες κυρίως στους αμυντικούς για να μπορέσουν να βγάλουν όλοι μαζί περισσότερη ενέργεια.
3. Να μιλήσει προσωπικά με όλους τους παίκτες έναν – έναν και όλους μαζί, ιδιαίτερα στους παίκτες κλειδιά , να δώσουν το παράδειγμα στην προσπάθεια τους για μια νέα αρχή.»

ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ

«Η αλλαγή προπονητή βοηθά συνήθως στην αρχή αλλά για πόσο καιρό; Η παρουσία ενός νέου προσώπου στον πάγκο της συνδυάζεται συνήθως με ένα θετικό αποτέλεσμα, όμως ο προπονητής δεν έχει μαγικά λόγια, ούτε μαγικές μεθόδους.
Ομάδες που πέτυχαν στον στόχο τους αλλάζοντας στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου τον προπονητή είναι αρκετές, όμως ομάδες που είχαν τον ίδιο προπονητή περισσότερο από ένα χρόνο ως πέτυχαν πολλά περισσότερα και πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις.
Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα διότι ο σταθερός ρόλος του ιδίου προσώπου ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παικτών.
Όταν ο παίκτες γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο προπονητής κι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει όσα νάζια κι αν κάνουν τότε εκτελούν με το 100% τους και τα αποτελέσματα έρχονται.
Αντίθετα όταν οι ποδοσφαιριστές βομβαρδίζονται με πληροφορίες που απαξιώνουν τον προπονητή τους και τον θέλουν στην πόρτα της εξόδου δεν τον ακούν , δεν τον σέβονται , έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και ασυναίσθητα ετοιμάζονται για τον επόμενο.  »
ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ
«Οι διοικήσεις των σωματείων πιστεύουν πως απολύοντας έναν προπονητή αισθάνονται λιγότερο υπεύθυνη για την αγωνιστική δράση της ομάδας τους.
Οι διοικήσεις πρέπει να σκέπτονται πολύ σοβαρά για την επιλογή του προπονητή , να ξέρουν ποιον παίρνουν και γιατί.
Μετά οφείλουν να υπερασπίζονται την επιλογή τους διότι κάθε φορά που διώχνουν έναν προπονητή πέρα από το ότι αποδέχονται πως απέτυχαν οι ίδιοι στέλνουν μόνο λάθος μηνύματα στους παίκτες και στον κόσμο της ομάδας.»