Connect with us

stoplekto

Αφιέρωμα του stoplekto.gr για τις Μικτές ΕΠΣΔΑ

Published

on

Σε λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου τα πρωταθλήματα των Προεθνικών Ομάδων ξεκινούν και η ιστοσελίδα μας  stoplekto. gr σε συνεργασία με τους προπονητές των Μικτών της ΕΠΣ Δυτικής Αττικής Γιάννη Φατόλια και Τάσο Στασινόπουλο πραγματοποίησε το παρακάτω αφιέρωμα, για να αναδείξει κυρίως το έργο και τον πρωτοποριακό τρόπο που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια το συγκεκριμένο πρότζεκτ.

Στους ενωσιακούς προπονητής παραθέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα, στα οποία και απάντησαν και τους ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία τους, να βοηθήσουν στην προβολή των Μικτών, που είναι ο “καθρέφτης” της κάθε Ένωσης.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

Επιμέλεια Φώτης Περιφάνης

 

Ποιο είναι το φετινό προφίλ των μικτών. Από ποιους απαρτίζεται από προπονητές, φροντιστές κλπ.

ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΥΛ ΟΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΟΤΟ ΜΑΣ ”ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”  ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΕ 2 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ, ΣΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ. ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΌΤΗΤΑ ΗΤΑΝ ΔΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ STAFF.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΟΕΘΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΡΑΤΟΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΤΟΛΙΑΣ & ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
AMEΣΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΛΥΤΗΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ : ΘΑΛΕΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ : ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ :ΚΩΣΤΑ ΙΝΤΖΟΓΛΟΥ
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ : ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗΣ
Πώς γίνονται οι επιλογές κι αν τα τουρνουά έχουν ανταπόκριση από τα σωματεία;
ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΆΓΑΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΣ 2ΗΜΕΡΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ 70% ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ 30% ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ.  ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ 2 ΛΟΓΟΥΣ , Ο ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ, ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟ. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ , ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΕΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ.
Υπάρχουν εσωτερικοί κανονισμοί στις Μικτές;
ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΡΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΞΩ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΘΛΗΤΕΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΜΩΡΙΕΣ…ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ , ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΕΣ ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΈΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΆΣΙΜΟ.
Πόση στήριξη υπάρχει από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Δυτικής Αττικής και αν θεωρείτε ότι έχουν αδικηθεί παράγοντες, που σήμερα θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο;
Δεν θα ξεχάσουμε ότι η παρουσίαση του πρότζεκτ έγινε μια Παρασκευή στις 22.00 το βράδυ , για εμάς ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικό που οικογενειάρχες άνθρωποι ήρθαν στις 22.00 το βράδυ να ακούσουν το πρότζεκτ μας!
Ευχαριστούμε σε αυτό το σημείο τον κ. Κώστα Κουράτο για την πρόταση που έκανε στον Πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο και την απόλυτη εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μας.
Χαρακτηριστικά εκείνη την ημέρα ήταν τα λόγια του Προέδρου κ. Κλέαρχου Τζαφέρη που είπε στο συμβούλιο ότι το ερώτημα είναι ένα
 Συνεχίζουμε ότι κάναμε ή αλλάζουμε εντελώς;
Εκεί καταλάβαμε ότι η παρουσίαση ήταν ξεκάθαρη ότι μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας 101%!
Την συνέχεια την ξέρετε… Όλο το συμβούλιο συμφώνησε στην αλλαγή και το ρίσκο που έχει κάθε τέτοια μεγάλη αλλαγή και ευελπιστούμε να μην το έχουν μετανιώσει στιγμή!
Οφείλουμε να πούμε ότι δεν έχουμε την παραμικρή παρέμβαση – υπόδειξη από τους ανθρώπους της Ένωσης στις επιλογές μας και νιώθουμε ότι υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης όπως θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε υγιή συνεργασία, γιατί από εκεί ξεκινάνε και τελειώνουν όλα.
Πώς έχει επιδράσει η πανδημία στην ψυχολογία των νεαρών παικτών και αν έχουν γίνει κάποιες συνεδρίες ψυχολογικές υποστήριξης.
Ο πρώτος χρόνος για εμάς ήταν δύσκολος καθώς δεν είχαμε το πρακτικό κομμάτι. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και ενισχύσαμε την θεωρητική εκπαίδευση των αθλητών μας. Διοργανώσαμε 4 σεμινάρια διαδικτυακά όπου τα 3 εκ αυτών ήταν πανελλήνια και δωρεάν. 1 )Αναλυτής – Διατροφολόγος – Ψυχολόγος  2) Ακαδημία Ολυμπιακού-Ακαδημια ΑΕΚ – Ακαδημία Παναθηναϊκού – Κώστας Κατσουράνης 3) ΕΠΣΔΑ – ΕΠΣΑΝΑ – ΕΠΣΠ – Άγγελος Χαριστέας 4) Γιάννης Καλογεράκης ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που σε αυτή την δύσκολη περίοδο για όλα τα παιδιά όλοι αυτοί οι άνθρωποι στάθηκαν δίπλα μας και να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά 3 ΕΠΣ τω Αθηνών διοργανώσαμε από κοινού ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο και ελπίζουμε αυτό να γίνει θεσμός κάθε χρόνο καθώς και 2 πρωταθλητές Ευρώπης μίλησαν ζωντανά με τα παιδιά, όπως και ο διεθνούς φήμης ανθρωποκεντρικής προσέγγισης κ. Γιάννης Καλογεράκης.
Ελπίζουμε μέσα από αυτές τις δράσεις να καταφέραμε να κρατήσουμε στα παιδιά τον ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε άμεση επικοινωνία με τον κ. Αχιλλέα Υφαντίδη τον ψυχολόγο μας που με την αξιόλογες κατευθύνσεις του μας βοήθησε πάρα πολύ σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους.
Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του γονέα σε αυτές τις ηλικίες;
Οι γονείς σε κάθε ηλικιακό γκρουπ εκπαιδεύονται μέσα στην χρονιά σε 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια. Ο ρόλος του γονέα θα πρέπει να είναι διακριτικός και υποστηρικτικός και να υπάρχει ισορροπία στην εκδήλωση των συναισθημάτων. Είναι κομβικής σημασίας ο συγκεκριμένος ρόλος για αυτό και εμείς έχουμε ρίξει πολύ μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση…όλα είναι εκπαίδευση και όλα μπορούν να βελτιωθούν μέσα από αυτήν.
Τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από τις Μικτές της ΕΠΣΔΑ, αλλά και σαν γενική εικόνα πανελλαδικά.
 Για εμάς είναι ξεκάθαρο, όλα έχουν να κάνουν με την Νοοτροπία, αν αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα τα πράγματα που βλέπεις αλλάζουν. Είναι δομικής σημασίας να υπάρχει μια ενιαία ταυτότητα και αν δεν υπάρχει ενιαία να υπάρχει τουλάχιστον η δική σου ταυτότητα! Να αναφέρονται σε εσένα και να ξέρουν όλοι ξεκάθαρα τι πρεσβεύεις , ποιος είναι ο στόχος σου και ποια η διαδικασία που ακολουθείς. Να κοιτάξουμε να φτιάξουμε πρώτα αυτό σε εμάς στο δικό μας σπίτι και μετά να αναλύσουμε τι κάνουν και τι όχι οι άλλοι, θέλουμε να μείνουμε συνειδητά μακριά από κάθε τοξικότητα.
Είστε ικανοποιημένοι από την στάση της ΕΠΟ και της ΓΓΑ αναφορικά με τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα;
Εμάς ο ρόλος μας δεν είναι να κρίνουμε την δουλειά κανενός. Σε ότι επίπεδο και να ήταν η συνεισφορά της ΕΠΟ και της ΓΓΑ στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο θα σας απαντούσαμε το ίδιο να ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και να το κάνουμε καλύτερα, μην σταματήσουμε να γινόμαστε καλύτεροι για τα παιδιά και την κοινωνία γιατί όποιος σταματάει να γίνεται συνέχεια καλύτερος παύει να είναι κάποια στιγμή και καλός.
Σίγουρα θα θέλαμε να ήταν καλύτερο το επικοινωνιακό κομμάτι , καθώς μάθαμε πάρα πολύ αργά της ηλικίες για φέτος και 2 εβδομάδες μετά έπρεπε να ξεκινήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα, παρόλα αυτά στον ετήσιο προγραμματισμό μας είχαμε σχεδιάσει plan b και plan c και αυτό μας βοήθησε να είμαστε ήδη έτοιμη με τις επιλογές των παιδιών.
 Οφείλουμε όμως να έχουμε καλύτερη επικοινωνία , είναι τα παιδιά στην μέση και εκεί δεν πρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις από κανέναν, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι όλοι μας.
8). Ποιος είναι τελικά ο σκοπός των Μικτών;
Ο στόχος των Προεθνικών Ομάδων είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα υγιές περιβάλλον επιβράβευσης της προσπάθειας που κάνουν καθημερινά τα παιδιά που θα θέλουν να έρθουν με χαρά, νιώθουν τιμή και να καταφέρουμε μέσα σε αυτό να τα εκπαιδεύσουμε για το υψηλότερο επίπεδο.
Δεν μας αρκεί όμως μόνο να δημιουργήσουμε αξιόλογους αθλητές που να του θέλει κάθε ομάδα , αλλά θέλουμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε και ανθρώπους που θα τους έχει ανάγκη κάθε κοινωνία, που θα φοράνε το εθνόσημο και θα νιώθει χαρά μαζί τους όλοι η Ελλάδα και εμείς λίγο πιο πίσω να τα κοιτάμε με ένα χαμόγελο!
Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλα τα παιδιά των ΕΠΣ υγεία και ελπίζουμε μέσα από την αλληλεπίδραση των παιχνιδιών ο ένας να κάνει καλύτερο των άλλων.