Connect with us

Υποδομές

Γιώργος Κυρίος: Αφήστε τα παιδιά να χαρούν τον αθλητισμό…

Published

on

Ο γνωστός και καταξιωμένος προπονητής των ακαδημιών του Άρη Πετρούπολης  Γιώργος Κυρίος μας έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Ας δούμε τι μας είπε…

Πριν οι ” μεγάλοι” εισβάλλουν στην παιδική πραγματικότητα, οι συνθήκες ανταγωνισμού στα ομαδικά αθλήματα ρυθμίζονταν από τα ίδια τα παιδιά. Αυτά φρόντιζαν στις αλάνες να χωρίζουν ακριβοδίκαια τις ομάδες. Τα παιδιά γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα μας. Οι ομάδες ήταν σχεδόν πάντα ισοδύναμες.

Αργότερα εμφανίστηκαν οι ” μεγάλοι” δημιουργώντας τα elite γκρουπ ομάδων ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες κάποιων παραγόντων και προπονητών. Τα υπόλοιπα παιδιά άρχισαν να νιώθουν άβολα.

Σύμφωνα με έρευνες το 70% έχει ήδη εγκαταλείψει τον αθλητισμό στην ηλικία των 13 ετών. Ο βασικότερος λόγος είναι η απώλεια της χαράς του παιχνιδιού, αφού  elite γκρουπ παίζουν με αδύναμα. Τα παιδιά απογοητεύονται και βγαίνουν σταδιακά εκτός παιχνιδιού. Βιώνουν το πρώτο αποκλεισμό της ζωής τους ακόμα όμως και επίλεκτα παιδιά από ακαδημίες μεγάλων Συλλόγων έρχονται αντιμέτωπα με συμπεριφορές που ουδεμία σχέση έχουν με αναπτυξιακό αθλητισμό.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι λοιπόν, δεν υπάρχει elite αθλητής 15 -16 ετών. Elite αθλητές είναι ο Messi, Μbappe κ.α. Δεν υπάρχει ” αυτό το παιδί δεν κάνει” σε ηλικίες 11-12 ετών. Δεν νοείται αποκλεισμός του παιδιού από το γήπεδο!!! Σε οποιαδήποτε ακαδημία του κόσμου προτεραιότητα πρέπει να είναι το παιδί και μόνο. Δημιουργείς δεύτερο και τρίτο γκρουπ ανάλογα με τον αριθμό και την δυναμικότητα των αθλητών αλλά ποτέ δεν διώχνεις ένα μικρό παιδί από το γήπεδο. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εξέλιξης και προόδου!!!

Όσο για τους γονείς οι περισσότεροι ασκούμε μεγάλη πίεση στα παιδιά να φτάσουν σε στόχους πολύ υψηλότερους από ότι επιτρέπει η ηλικία τους και αντέχει η ψυχολογία τους. Ας τα αφήσουμε να απολαύσουν τη χαρά του παιχνιδιού!!! Εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους με υγεία!!!