Connect with us

Υποδομές

Γιώργος Κυρίος: Να επιστρέψουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών…

Published

on

Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων, ειδικότερα στα νέα παιδιά, είναι η διαταραχή της ψυχικής τους ηρεμίας.

Για το θέμα αυτό και για άλλα ενδιαφέροντα θέματα, μίλησε στο Plekto.gr ο Γιώργος Κυρίος, ένας καταξιωμένος και έμπειρος στις αναπτυξιακές ηλικίες τεχνικός, που τώρα εργάζεται στα τμήματα υποδομών του Αγίου Ιεροθέου.

Ας δούμε τι μας είπε…

Καλησπέρα κόουτς. Σε τι βαθμό θεωρείς πως έχει επηρεαστεί η ψυχική, αλλά και η σωματική υγεία των νεαρών αθλητών που αγωνίζονται στις Ακαδημίες?

Καλησπέρα σας. Είναι δεδομένο πως έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.  Οπως έδειξαν σχετικές έρευνες, ο μέσος όρος της ψυχικής ευεξίας των νεαρών αθλητών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ έχει αυξηθεί το στρες, η νευρικότητα και η επιθετικότητα, κάτι που άλλωστε είναι οφθαλμοφανές πλέον, ενώ έχει αυξηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση τους. Επίσης, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα παιδιά να αποκτήσουν συνήθειες ου δύσκολα θα ανατραπούν…

Οσον αφορά την υγεία, ο περιορισμός και η αύξηση κατανάλωσης φαγητού, οδηγεί και σε αύξηση τους βάρους τους, κάτι που είναι επικίνδυνο σε αυτές τις ηλικίες. Σημαντικός είναι επίσης ο κίνδυνος που μπορεί να δημιουργηθεί σχετικά με την ανάπτυξη των οστών.

Ο ρόλος του προπονητή ποιος πρέπει να είναι σε αυτή την περίοδο?

Ο προπονητής πρέπει να συζητάει με τα παιδιά, να ακούει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά τους. Ο ρόλος του πρέπει να είναι συμβουλευτικός, αλλά και υποστηρικτικός. Είναι μάλιστα μια ευκαιρία και για τους προπονητές να γίνουν σοφότεροι, μέσα από μια νέα και διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία…

Ο ρόλος των γονέων?

Εξίσου σημαντικός και ο δικός τους ρόλος. Είναι κοινή η ευθύνη τους με τους προπονητές, να δημιουργήσουν ασπίδα προστασίας για τα παιδιά. Θα πρέπει να φτιάξουν ένα εβδομαδιαίο κατά βάση πρόγραμμα με σωστή διατροφή και τουλάχιστον μια ώρα κίνηση.

Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει για την όσο πιο ομαλή επανένταξη των παιδιών στην αθλητική δραστηριότητα?

Θα είναι σαν αρχή της σεζόν. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι έκανε ο μικρός αθλητής στην περίοδο της διακοπής , για αυτό θα πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο συχνή επαφή μαζί τους. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η ψυχολογική επανένταξη τους, για αυτό και η προπόνηση θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να έχει τη μορφή παιχνιδιού. Να φτιάξουμε την ψυχολογία τους, έτσι ώστε το χαμόγελο να επιστρέψει στα πρόσωπα τους και τα γήπεδα να ξαναγεμίσουν από χαρούμενα παιδικά πρόσωπα…

Τι θεωρείς πως πρέπει να γίνει?

Ο παιδικός αθλητισμός δεν είναι ερασιτεχνικός. Για μένα πρέπει να ανοίξει. Με κανόνες ασφαλείας έστω για αρχή και για να βελτιωθεί η ψυχολογία των παιδιών. Να μπορέσουν να παίξουν και να διασκεδάσουν με τούς φίλους τούς. Να σηκωθούν από τίς οθόνες τού υπολογιστή. Τώρα γίνεται περισσότερο κακό γιατί γνωρίζεις ότι κάποιοι κάνουν προπονήσεις σέ βάρος των πολλών και οι πλατείες έχουν γεμίσει παιδιά τα οποία παίζουν ανεξέλεγκτα χωρίς κανόνες ασφαλείας. Τί καλύτερο λοιπόν από ένα ασφαλές περιβάλλον όπως μία σωστή Ακαδημία ή οποία τηρεί αυστηρά τούς κανόνες. Είναι μεγαλύτερη ανάγκη λοιπόν το άνοιγμα των ακαδημιών.

Ευχαριστούμε πολύ…

Και εγώ σας ευχαριστώ…