Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Η αυτοδυναμία τα σενάρια διαδοχής και ο Διονύσης Σαββόπουλος

Published

on

Γράφει ο Μάκης Κουβέλης, Δημοσιογράφος

 

Διαρκείς περιδινήσεις και τροπικούς κυκλώνες συνεχίζουν να προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι επάλληλοι και ομόκεντροι κύκλοι των κρίσεων, που πυροδότησαν οι αποκαλύψεις, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η επικοινωνιακή διαχείριση, ως πρώτη ανακλαστική αντίδραση προστασίας του πολιτικού κεφαλαίου του πρωθυπουργου και διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού της απρόσκοπτης και ανέφελης νομής της εξουσίας, δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για την ανάταξη και αντιστροφή του δυστοπικού πολιτικού κλίματος ενώ και ο ΄΄συγγενικός΄΄, θεσμικός, ακρωτηριασμός της δεξιάς χειρός του Πρωθυπουργού, του Γρηγόρη Δημητριάδη παρά τα πρόσκαιρα οφέλη, αποσυμπίεση, αποφόρτιση και απόσειση των πολιτικών ευθυνών, δεν συνέβαλε καταλυτικά στην αλλαγή της έντασης και της διεύθυνσης των θυελλωδών ανέμων.
Την ίδια ώρα κατέφθαναν στο Μέγαρο Μαξίμου και τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα που κατέγραφαν απώλειες της τάξεως των 2 ποσοστιαίων μονάδων για την Ν.Δ. και οριακά κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Η Ν,Δ στα αστάθμιστα δείγματα, χωρίς αναγωγή, συγκέντρωνε 28% ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και το ΠΑΣΟΚ 13%,
Η ανάλυση των ευρημάτων σήμανε ΄΄κόκκινο΄΄ συναγερμό και αποφασίστηκε σε κλειστή σύσκεψη , αλλαγή στρατηγικής για τα πολιτικά επίδικα και διακυβεύματα της περιόδου -με την συνεπικουρία και του Αμερικανού συμβούλου του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ γκουρού της πολιτικής επικοινωνίας- ο οποίος εισηγήθηκε και τα περιώνυμα δύο ΄΄ΟΧΙ΄΄- στις Εκλογές και την αλλαγή του Εκλογικού νόμου- προκειμένου να ενισχυθεί το θεσμικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη και το ενα ΄΄ΝΑΙ΄΄ -στην ένταση των επιθέσεων εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη με απώτερο στόχο να τον ταυτίσουν με τον Αλέξη Τσίπρα και να πετύχουν δια αυτής της μεθόδου την αποσυσπείρωση της βάσης του ΠΑΣΟΚ ,σημαντικό κομμάτι της οποίας ΄΄έβλεπε΄΄θετικά, τουλάχιστον μέχρι πρότινος,τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές.
Το ΄΄σπάσιμο΄΄ του κουμπαρά στην ΔΕΘ ταυτόχρονα , ως βασικό στοιχείο της συντεταγμένης κυβερνητικής αντεπίθεσης και οι φιλολαϊκές παροχές με μέτρο -όπως εισηγήθηκε και ο Αμερικανός σύμβουλος του πρωθυπουργού- αποτελούν τον πολιορκητικό κριό στην νέα εκλογική στρατηγική για την τιθάσευση και την χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας ενω το ταμείο των πολιτικών κερδών απο την ενδεχόμενη αλλαγή του πολιτικού κλίματος θα γίνει σε λίγες μέρες οταν θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου οι νέες δημοσκοπήσεις.
Κορυφαίος εκλογικός αναλυτής ωστόσο σε συνομιλία που είχε πρόσφατα στην Κηφισιά με ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού και πανίσχυρο τραπεζικό παράγοντα εκτίμησε ότι η Ν.Δ. με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αν και όπως προέβλεψε θα είναι πρώτο κόμμα.
Για την επίτευξη της αυτοδυναμίας -37,5%38% το όριο – χρειάζεται τους εξήγησε ,μίνιμουμ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ,ποσοστό 33%-34 % και μια διαφορά απο τον ΣΥΡΙΖΑ 5-6 ποσοστιαίων μονάδων.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι και το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων, να προσεγγίζει το 8%.
Αν είναι μικρότερο τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει και οι κυβερνήσεις συνεργασίας καθίστανται επιτακτική και αδήριτη ανάγκη με πρωθυπουργό όπως τους είπε χαριτολογώντας τον Μαργαρίτη Σχοινά .που γνωρίζει απο πρώτο χέρι… τα του Ταμειου Ευρωπαϊκης Ανάκαμψης.
Η δυσκολία επίλυσης της εκλογικής εξίσωσης- με την προσθήκη και της κυμαινόμενης και παλλόμενης γεωπολιτικής μεταβλητής, του ΄΄Ρωσικού΄΄ χειμώνα, που θα πλήξει ευρύτερα λαϊκά στρώματα αλλά και την πολύφερνη νύφη, την περιζήτητη και ποθητή για όλα τα εκλογικά επιτελεία. μεσαία τάξη – είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη ,
΄Αλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ευθαρσώς -ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να μην κατεβάσει τον εκλογικό πήχη της αυτοδυναμίας- ο,τι ο πρωθυπουργός ανέλαβε υψηλό ρίσκο.

Την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και η πρώτη απόπειρα ΄΄συγκρότησης΄εσωκομματικής αντιπολίτευσης και ΄΄αμφισβήτησης΄΄ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της διαχείρισης του σκανδάλου των υποκλοπών, με αφορμή και τις αιχμές του Κ.Καραμανλή για την άρση του απορρήτου στις υποκλοπές.
Όλγα Κεφαλογιάννη, Θοδωρής Ρουσόπουλος Γιώργος Κουμουτσάκος, Νικήτας Κακλαμάνης, Ανδρέας Κουτσούμπας και Κώστας Τζαβάρας ευθυγραμμίστηκαν με τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού στέλνοντας διακριτικά μηνύματα στο πολιτικό κέντρο της κυβέρνησης ενώ δειλά – δειλά άρχισαν να συζητούνται στα σαλόνια της Αθηναϊκής επιχειρηματικής ελίτ και τα πρώτα σενάρια διαδοχής στην Ν.Δ.με άρωμα γυναίκας απο την Κρήτη εάν και εφόσον …..εμφανιστούν σε δημόσια θέα και άλλοι σκελετοί απο την ντουλάπα των υποκλοπών.
Αλλα αν φτάσουμε στο ΄΄εάν και εφόσον΄΄ ερωτούν και απαντούν άλλοι ευφάνταστοι σεναριογράφοι συνομιλητές της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών που προτιμά την Κέρκυρα για τις διακοπές της ,τότε γιατί ….όχι ο Δένδιας ως μεταβατικός πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας ειδικού σκοπού με το ΠΑΣΟΚ ή αρχηγός της Ν.Δ, έως ότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου και αναλάβει τα ηνία η νεότερη γενιά ?
Κ.Πιερρακάκης,Κ.Μπακογιάννης,Κ.Καραμανλής
Γνωστός βουλευτής της Ν.Δ.πάντως, Μητσοτακικών φρονημάτων και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος στο ευρύ κοινό απο τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, προχθές στο περιστύλιο της Βουλής σιγοτραγουδούσε σε δημοσιογραφική ομήγυρη το Σαββουπολικό άσμα- ασμάτων
Τον χειμώνα ετούτο
άμα τον πηδήσαμε….
Γι’ άλλα δέκα χρόνια
άιντε καθαρίσαμε…….

Advertisement