Connect with us

slideshow

Ο μεγάλος τελικός της Αθήνας..

ΑΟ Αιγάλεω – ΑΕ Κηφισια

Published

on

O 42ος τελικός του κυπέλλου της ΕΠΣ Αθηνών σε λίγες ώρες θα είναι γεγονός , οι δύο μονομάχοι Αιγάλεω και ΑΕ Κηφισιάς που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 18:30 στο γήπεδο του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη είναι καθόλα έτοιμοι να μπουν στην μάχη με το έπαθλο του κυπέλλου να τους περιμένει.

Ένας θεσμός που ξεκίνησε στην Ένωση της Αθήνας από το 1972 και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο δίνοντας χαρά και συγκινήσεις στους φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου .

Οι δύο ομάδες έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό ξεπερνώντας το εμπόδιο αξιόλογων αντιπάλων όπως:

 

 

ΑΟ AΙΓΑΛΕΩ

ΑΟ Αιγάλεω – Αττικός 4-0 (3η φάση)

Τράχωνες – ΑΟ Αιγάλεω 2-5 παράταση (4η φάση)

ΑΟ Αιγάλεω – Χαλάνδρι 1-0 (5η φάση)

ΑΟ Αιγάλεω – Νέα Ιωνία 2-1 (6η φάση)

Δόξα Βύρωνα – ΑΟ Αιγάλεω 2-1 ((1η αγων. Ημιτελικής φάσης)

ΑΟ Αιγάλεω – Δόξα Βύρωνα 2-0 ((2η αγων. Ημιτελικής φάσης)

 

ΑΕ ΚΗΦΙΣΙΑ

ΑΕ Ηράκλειο – ΑΕ Κηφισιά 0-2 (3η φάση)

ΑΕ Κηφισιά – Χολαργός 2-1 παράταση (4η φάση)

Πεύκη – ΑΕ Κηφισιάς 3-4 (5η φάση)

Αίμος Πετρούπολης – ΑΕ Κηφισιά 0-5 (6η φάση)

ΑΕ Κηφισιάς – Ιάσονας 0-0 ((1η αγων. Ημιτελικής φάσης)

Ιάσονας – ΑΕ Κηφισιάς 0-1 ((2η αγων. Ημιτελικής φάσης)

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

ΑΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Ο Αθλητικός Όμιλος Αιγάλεω ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1946, έπειτα από επιτυχημένη συγχώνευση των συλλόγων της Αθλητικής Ενώσεως Ιεραπόλεως (έτος ίδρυσης 1931), της Αθλητικής Ενώσεως Πυριτιδοποιείου (1930), της Ενώσεως Αγίου Σπυρίδωνος (1934) και του Φοίνικος (1942).(Τα δύο τελευταία σωματεία ήσαν τότε ανεξάρτητα).

 

Αρχικά, ανεβαίνοντας ένα-ένα τα σκαλοπάτια της ποδοσφαιρικής ιεραρχίας (κατακτώντας κατά σειρά το πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας Αθηνών το 1948, της Β’ κατηγορίας Αθηνών το 1950 και της Α’2 Αθηνών τo 1954), το σωματείο έφθασε να αγωνίζεται για μια πενταετία στο κορυφαίο Αθηναϊκό Πρωτάθλημα (1955-1959), ενώ 15 χρόνια από την ίδρυσή του πέρασε τις πύλες και της νεόδμητης τότε Α’ Εθνικής Κατηγορίας (1961-62), καταλαμβάνοντας την 14η θέση (51 βαθμοί, 7 νίκες, 7 ισοπαλίες, 16 νίκες, τέρματα: 26-52) .

 

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του Αιγάλεω Α.Ο. αποτελούν το Θερινό Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ Α΄Εθνικής του 1968, η κατάκτηση της 4ης θέσης της Α’ Εθνικής της περιόδου 1970-71 και η συμμετοχή του στη διοργάνωση του Βαλκανικού κυπέλλου ποδοσφαίρου, που είχε προηγηθεί ένα χρόνο πριν. Παράλληλα η ομάδα έχει φθάσει τρεις φορές έως την ημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας, τις περιόδους 1969-70, 1983-84 και 2002-03 όταν και αποκλείσθηκε από τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Άρη Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

 

Η φθίνουσα πορεία του “Αιγάλεω Σίτι”, χαρακτηριστική ονομασία που εμπνεύστηκε ο Αιγαλιώτης μουσικοσυνθέτης Γιώργος Ζαμπέτας [1], άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι μάλιστα ενδεικτικό για αυτό, το γεγονός ότι έως και το 1979 η ομάδα είχε συμμετάσχει στις δεκαπέντε από τις είκοσι ερασιτεχνικές διοργανώσεις της Α Εθνικής κατηγορίας που είχαν προηγηθεί.

 

Αντίθετα, στα χρόνια του Επαγγελματισμού οι συμμετοχές ήταν μόλις δύο έως το 2001, όταν και έγινε η επιστροφή της μετά από 16 έτη απουσίας. Την περίοδο 2003-04 η ομάδα κατόρθωσε να κατακτήσει την 5η θέση στη βαθμολογία και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στα χρονικά, σε επίσημη δηλαδή Ευρωπαϊκή διοργάνωση έπειτα από τις δύο συμμετοχές της στο Κύπελλο Ιντερτότο, που προηγήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 και του 2003.

 

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τη συμμετοχή της ομάδας στην Ευρώπη ήταν χαρακτηριστικά μιας πτωτικής πορείας, καθώς υπέστη τρεις συνεχείς υποβιβασμούς, αρχικά στη δεύτερη κατηγορία (το 2007), στην τρίτη (το 2008) και στο περιφερειακό πρωτάθλημα το 2009.

Σήμερα ο σύλλογος αγωνίζεται στον 8ο όμιλο του περιφερειακού πρωταθλήματος και βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 41 βαθμούς έχοντας εξασφαλίσει την άνοδο του στην Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

 

 

ΑΕ ΚΗΦΙΣΙΑ

 

Η Αθλητική Ένωση Κηφισιάς δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες με την έναρξη της φετινής ποδοσφαιρικής σεζόν από την συγχώνευση του ιστορικού συλλόγου ΑΟ Κηφισιά και του ΑΟΚ Ελπιδοφόρου μετά από συντονισμένες προσπάθειες του ισχυρού άνδρα της ομάδας του Ελπιδοφόρου Βασίλη Γαντζούλα και παραγόντων του ΑΟΚ.

Ο ΑΟΚ ιδρύθηκε το 1932 και συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ από το 1938 έως τον β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (με παίκτη και προπονητή τον μετέπειτα ήρωα της Αλβανίας Μίμη Πιερράκο) και ανελλειπώς από το 1945 έως το 2000, με αριθμό μητρώου ΕΠΟ 113. Η καταστροφική περίοδος 1999-2000, όπου ο ΑΟΚ υποβιβάστηκε από την Α΄Αθηνών στη Β΄,σήμανε και το τέλος του ΑΟΚ, καθώς οι διοικούντες, κουρασμένοι και κορεσμένοι από την αδιαφορία των φιλάθλων σε σχέση με άλλες εποχές, προχώρησαν στη συγχώνευση με το γειτονικό (και αιώνιο αντίπαλο) Πανερυθραϊκό και στη δημιουργία της “Ενωσης Πανερυθραϊκού – Α.Ο.Κηφισιάς”.

 

Το τόλμημα της συγχώνευσης δύο ομάδων διαφορετικών Δήμων δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα και την αναμενόμενη ανταπόκριση στους φιλάθλους των δύο ιστορικών συλλόγων. Μετά από δύο χρονιές όπου η “Ένωση” τερμάτισε πέμπτη στα πρωταθλήματα της Α΄Αθηνών, ο στόχος της ομάδας εκφυλίστηκε να είναι απλά η παραμονή της στην κατηγορία, ενώ στη μνήμη των φιλάθλων της Κηφισιάς τουλάχιστον, ήταν νωπές ακόμη οι δάφνες της εντυπωσιακής πορείας του ΑΟΚ στη δ΄εθνική την προηγούμενη δεκαετία.

 

Την ίδια εποχή, ο “Ελπιδοφόρος Ν. Κηφισιάς” άλλαζε στο καταστατικό του την ονομασία του σε “Α.Ο.Κηφισιάς- Ελπιδοφόρος” και ιδρύεται ο “Α.Σ. Κηφισιά 2010”, πάνω στο καταστατικό του “Εθνικού Σεπολίων” προσπαθώντας αμφότεροι να καλύψουν στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Κηφισιάς το κενό του Α.Ο.Κ.

 

Αλλά και οι φίλαθλοι του ΑΟΚ είχαν αρχίσει πλέον να αισθάνονται “ορφανοί”. Το “κέντρο βάρους” της Ένωσης είχε αρχίσει να … μετακινείται προς Βορρά, προς τη Νέα Ερυθραία δηλαδή, καθώς το γήπεδο της Ν. Ερυθραίας είχε αποκτήσει και αυτό φυσικό χόρτο και οι αγώνες της ομάδας διεξάγονταν πλέον εκεί. Επίσης με την ομάδα πλέον, ασχολούντο σχεδόν αποκλειστικά οι παλαιοί παράγοντες του Πανερυθραϊκού, καθώς οι άνθρωποι του ΑΟΚ ένας – ένας εγκατέλειπαν.

 

Το αποκορύφωμα της μετάλλαξης της “Ενωσης” σε “νέο Πανερυθραϊκό”, ήταν η περίοδος 2005-2006, όπου η “Ένωση” αγωνίστηκε αποκλειστικά στο γήπεδο της Νέας Ερυθραίας, με χρώματα τα ερυθρόλευκα του Πανερυθραϊκού και το δηλωμένο στην ΕΠΣΑ εντεκαμελές Δ.Σ. περιείχε μόνο τρεις Κηφισιώτες σε διακοσμητικές θέσεις.

 

Μπροστά στα παραπάνω, τρεις -τέσσερεις παλαιοί παράγοντες του ΑΟΚ αποφάσισαν να ξεκινήσουν την ομάδα από το μηδέν ουσιαστικά, με μοναδική παρακαταθήκη τις αναμνήσεις του κόσμου για τον ΑΟΚ. Έτσι, το καλοκαίρι του 2006 αγοράστηκε έναντι του όχι ευκαταφρόνητου ποσού των δεκατριών χιλιάδων ευρώ το καταστατικό του “Εθνικού Ελληνορώσων

Η νέα -και συχρόνως τόσο παλιά – ομάδα,αγκαλιάστηκε αμέσως από τον κόσμο της Κηφισιάς και έχει καταφέρει σε τέσσερα χρόνια από την επανίδρυσή της να ανέβει δύο κατηγορίες και να αγωνιστεί στην Α΄ Αθηνών (ο Πανερυθραϊκός αγωνίζονταν εκέινη την εποχή στη Β΄). Το μεγαλύτερο κέρδος, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ένας παλαιός παράγοντας της ομάδας είναι “ότι εχθροί και φίλοι στην Κηφισιά τον ΑΠΟΚ τον λένε ΑΟΚ”.

 

Παρ’όλα αυτά, οι άνθρωποι της ομάδας αντιμετωπίζουν το μέλλον με σκεπτικισμό… Η ύπαρξη του Β. Γατζούλα στην προεδρία του Ελπιδοφόρου, έχει δώσει στην ομάδα του άλλη δυναμική. Δεν είναι ψέμα ότι όλη η ποδοσφαιρική Αθήνα μιλούσε για τον Ελπιδοφόρο ο οποίος με τους κατάλληλους ανθρώπους στα διοικητικά πόστα, έφτασαν από το ναδίρ της ποδοσφαιρικής απαξίωσης των τελευταίων θέσεων της Γ΄Αθηνών στα σαλόνια της κορυφής της Δ΄Εθνικής.

 

Η ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ελπιδοφόρου ξεκίνησε από μία ομάδα Νεοκηφισιωτών το 1968 που είχε έδρα μία αλάνα στις οδούς Αδαμών και Γεωργ.Λύρα, στάση Σινεμά Απόλλων και γι’ αυτό ονομάστηκε σαν τότε ανεξάρτητη «Απόλλων Νέας Κηφισιάς». Το 1971 ο τότε Αντιπτ/χος Σπηλιόπουλος Ηλίας σαν πρόεδρος του συλλόγου, ίδρυσε, μετονόμασε και ένταξε στη Γ’ κατηγορία ΕΠΣΑ τον ΑΟΝΚ Ελπιδοφόρο. Κατάφερε να συνδέσει τις περιοχές Απόλλων και τέρμα Νέας Κηφισιάς σε μία και να εντάξει 25 ιδρυτικά μέλη από τις δύο περιοχές με ένα κοινό στόχο το συμφέρον της ομάδας.

Το 1997 ο τότε Πρόεδρος Αλαμάνης Παντελής καταργεί τα τμήματα: μπάσκετ, κολύμβησης, ποδηλασίας λόγω οικονομικών προβλημάτων, μετατρέπει η γενική συνέλευση την ονομασία από ΑΟΝΚ Ελπιδοφόρος σε ΑΟΚ Ελπιδοφόρος, νόμιμα, με αλλαγή καταστατικού και μεταφέρεται η έδρα του συλλόγου στο στάδιο Ζηρινείου μετά από άνοδο της ομάδος στη Β’ κατηγορία ΕΠΣΑ και με συνεργασία της τότε ομάδος ΑΟΚ Κηφισιάς.

 

Η περίοδος 2005- 2006 ήταν ορόσημο για την περιοχή της Κηφισιάς. Ο επιχειρηματίας Βασίλης Γαντζούλας αναλαμβάνει τον Ελπιδοφόρο Νέας Κηφισιάς και αποφασίζει να τον πάρει από τις αλάνες της Γ’ κατηγορίας και να τον κάνει γνωστό στο πανελλήνιο. Η ομάδα βγήκε από την αφάνεια, όταν ανέλαβε την προεδρία ο Βασίλης Γαντζούλας, ο οποίος από τη Γ’ ΕΠΣΑ και μέσα σε λίγο καιρό (με συνεχόμενες ανόδους) την έφερε στη Δ’ Εθνική όπου αγωνίζεται και φέτος (με την ονομασία ΑΕ Κηφισιάς) 2012-13 βρίσκεται στην πρώτη θέση συγκατοικώντας με τον αυριανό της αντίπαλο ΑΟ Αιγάλεω με 41 βαθμούς έχοντας εξασφαλίσει την άνοδο στην νέα Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία.

 

ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΑΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Πρόεδρος Γιώργος Γιανναράκης

 

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ – ΘΕΣΗ  – ΗΛΙΚΙΑ
Τάσος Κουρεπίνης Τ 21
Δημήτρης Μητρογιάννης Τ 33
Κώστας Παπουτσής Α 33
Βασίλης Ποστόλης Α 23
Παναγιώτης Στριμμένος Α 23
Μηνάς Κουτσοδήμος Α 19
Γιάννης Κάλλης Α 20
Δημήτρης Σαραντάκης Α 20
Γιάννης Ταμπάκης Α 25
Μανώλης Πολυκρέτης Μ 19
Στράτος Δουκάκης Μ 21
Μάριος Κουμπούλης Μ 29
Γιάννης Βουτυράς Μ 19
Ηρακλής Καμπόλης Μ 20
Πάντος Τζανετάκος Ε 31
Νικήτας Τουρνάς Ε 30
Θωμάς Μακρής Ε 34
Λάμπρος Χανιώτης Ε 30

Προπονητής: Λουτσιάνο Ντε Σόουζα

 

 ΑΕ ΚΗΦΙΣΙΑ

 

Πρόεδρος Βασίλης Γαντζούλας

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  – ΘΕΣΗ  – ΗΛΙΚΙΑ
Γιώργος Κόλλιας Τ 19
Γιάννης Τοκουντζής Τ 17
Μαναρί Έσλερ Α 22
Παναγιώτης Καραμπάς Α 19
Παναγιώτης Λυμπέρης Α 35
Γιάννης Μαλλιώρης Α 18
Τάσος Στασινός Α 27
Χαρίλαος Στέργιος Α 19
Γιάννης Χέλης Α 27
Γιώργος Αποστολόπουλος Μ 18
Βαγγέλης Γκουτσούλας Μ 23
Γιώργος Κορακάκης Μ 36
Θανάσης Τεγούσης Μ 26
Ανδρέας Γεωργακόπουλος Μ 23
Δημήτρης Παπάζογλου Μ 18
Νίκος Βικάτος Μ 17
Λευτέρης Κάρος Μ 22
Σπύρος Νταγιάντας Μ 19
Μέτσκα Ντόναλντ Μ 18
Χρήστος Χίσο Μ 22
Κώστας Ντηβαρτζής Μ 19
Δημήτρης Βέρμπης Ε 28
Γιάννης Κωτσερίδης Ε 16
Μιχάλης Παπαδόπουλος Ε 19
Λευτέρης Παπιδάκης Ε 18
Χριστίνος Ντούμος Ε 20
Κυριάκος Τριανταφυλλίδης Ε 21

Προπονητής: Θωμάς Γράφας

 

ΟI 41 ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΠΣ ΑΘΗΝΩΝ

1971-72: Αργυρούπολη – Χαραυγιακός: 2-2, 3-2 (πέναλτι)
1972-73: Θρίαμβος Αθηνών – Αργυρούπολη: 1-1, 3-2 (πέναλτι)
1973-74: Κουκουβάουνες – Παράδεισος: 2-0
1974-75: Ηλιούπολη – Άγιοι Ανάργυροι: 1-1, 3-2 (πέναλτι)
1975-76: ΠΑΟ Ρουφ – Καλλιθέα: 3-2
1976-77: Άγιος Δημήτριος – Ωρωπός: 3-2
1977-78: Ηλιούπολη – Ηρακλής Περιστερίου: 0-0, 4-3 (πέναλτι)
1978-79: Παγκράτι – Κεραυνός Κερατέας: 0-0, 3-2 (πέναλτι)
1979-80: Αθηναϊκός – Κορωπί: 2-0
1980-81: Αθηναϊκός – Χολαργός: 2-1
1981-82: Περιστέρι – Κεραυνός Κερατέας: 1-0
1982-83: Χαλάνδρι – Άγιος Δημήτριος: 0-0, 3-0 (πέναλτι)
1983-84: Γαλάτσι – Μαρκό: 3-1
1984-85: Ήφαιστος Περιστερίου – Ηλιούπολη: 3-1
1985-86: Κεραυνός Κερατέα – Αστέρας Ζωγράφου: 3-1
1986-87: Πεύκη – Ραφήνα: 0-0, 4-3 (πέναλτι)
1987-88: Βουλιαγμένη – Πεύκη: 4-2
1988-89: Δόξα Βύρωνα – Κηφισιά: 2-1
1989-90: Χολαργός – Μάχη: 1-0
1990-91: Κηφισιά – Πεύκη: 1-1, 4-3 (πέναλτι)
1991-92: Αγία Παρασκευή – Χαλάνδρι: 2-0
1992-93: Παναθηναϊκός – Άγιος Ιερόθεος: 2-0
1993 – 94: Παναθηναϊκός – ΑΕΚ Νέων Λιοσίων: 2-1
1994-95: Μαρκό – Άγιος Ιερόθεος: 2-1
1995-96: Αγία Ελεούσα – Καματερό: 4-1
1996-97: Σούρμενα – Άρης Πετρούπολης: 2-1
1997-98: Ακράτητος – Αχαρναϊκός: 3-0
1998-99: Αστέρας Ζωγράφου – Ακράτητος: 1-1, 5-4 (πέναλτι)
1999-2000: Άγιος Δημήτριος – Θρασύβουλος: 1-0
2000-2001: Θρασύβουλος – Χαλάνδρι: 3-0
2001-2002: ΠΑΟ Ρουφ – Θρασύβουλος: 1-0
2002-2003: Ηλυσιακός – Χαίδάρι: 1-0
2003-2004: Χαϊδάρι – Σούρμενα: 3-2 (παράταση)
2004-2005: Αγία Παρασκευή – Άγιαξ Ταύρου: 2-1
2005-2006: Φωστήρας – ΠΑΟ Ρουφ: 2-0
2006-2007: Φωστήρας – Νέα Ιωνία: 4-0
2007-2008: Αγία Παρασκευή – ΠΑΟ Ρουφ: 3-2
2008-2009: ΠΑΟ Ρουφ – Ολυμπιακός Νέων Λιοσίων: 2-1
2009-2010: Απόλλων Σμύρνης – Ελπιδοφόρος: 2-1
2010-2011: Κεραυνός Γλυφάδας – Ιάσωνας: 2-0
2011-2012: Aθηναϊκός – Φωστήρας 1-3

OΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΙ

(Αγία Παρασκευή  – ΠΑΟ Ρουφ)  από (3)

( Άγιος Δημήτριος, Αθηναϊκός, Ερασ.Παναθηναϊκού, Ηλιούπολη, Φωστήρας Ταύρου ) από (2)

 (ΑΕ Γαλατσίου, ΑΕ Χαλανδρίου,Αγία Ελεούσα Ακράτητος, ΑΟ Κηφισιά, ΑΟ Πεύκη, Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Ζωγράφου, Βουλιαγμένη, Δόξα Βύρωνα, Ηλυσιακός, Ήφαιστος Περιστερίου, Θρασύβουλος, Θρίαμβος Αθηνών, Κεραυνός Κερατέας, Κουκουβάουνες, Μαρκό, ΟΦ Χολαργού, Παγκράτι, ΠΑΟΚ Γλυφάδας, Περιστέρι, Σούρμενα, Χαϊδάρι) από (1)

Advertisement
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply