Connect with us

5ος Όμιλος

“Στη σέντρα”…ο τελικός Κυπέλλου Πειραιά

Published

on

Μην σας ξεγελάει ο τίτλος. Δεν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την απόφαση της ΕΠΟ για τους τελικούς Κυπέλλων των Ενώσεων. Για αυτό και τα εισαγωγικά “στη σέντρα”, για όποιους βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα. To stoplekto.gr παραδοσιακά κάθε χρόνο κάνει ιδιαίτερο αφιέρωμα στους φιναλίστ των Κυπέλλων των Ενώσεων στην Αττική. Έτσι λοιπόν και φέτος,  πιστοί στις παραδόσεις μας, θέλοντας να τιμήσουμε και τα σωματεία, μετατρέπουμε την ιστοσελίδα μας σε… “Γ. Καραϊσκάκης” και σας παρουσιάζουμε το προφίλ των δύο ομάδων που έφτασαν στον Τελικό του Κυπέλλου Πειραιά παίρνοντας έστω και έτσι μια γεύση του.  Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιπες Ενώσεις.

(Για οποιαδήποτε διόρθωση είμαστε στη διάθεση των ομάδων)

 

49ος Τελικός Κυπέλλου Πειραιά 2019-2020

ΑΠΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ- ΑΜΠΕΛΑΚΙΑΚΟΣ

 

 

ΑΠΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ

 

Ο πολυνίκης του θεσμού του Κυπέλλου Πειραιά, είναι μακράν η ομάδα του ΑΠΟ Κερατσινίου. Οι “ροσονέρι”, από τα πιο πετυχημένα σωματεία της ΕΠΣ Πειραιά, έχουν κατακτήσει το Κύπελλο έξι φορές και φέτος στην όγδοη συμμετοχή του σε τελικό, φιλοδοξούσαν να αυξήσουν την τροπαιοθήκη τους. Μέχρι τον τελικό, πέρασε ίσως από τον πιο δύσκολο δρόμο, καθώς χρειάστηκε σε τρεις φάσεις να αποκλείσει ομάδες όπως ο ΑΟ Καραβάς, η Προοδευτική και ο Εθνικός Πειραιά.

Παρακάτω αναλύουμε το προφίλ αυτού του ιστορικού σωματείου της ΕΠΣ Πειραιά, καθώς και τη φετινή του μορφή μέχρι τον τελικό.

 

Η ιστορία της ομάδας:

Το Κερατσίνι ιδρύθηκε το 1923 από τον αείμνηστο Μπίσκο και Διατσίγκο, με την ονομασία Ένωση Φιλάθλων Νεάπολη, ενώ από το 1926 η ομάδα έχει ριζώσει για τα καλά στο Κερατσίνι. Έδρα του είναι το Στάδιο Κερατσινίου «Παναγιώτης Σαλπέας», ή αλλιώς γνωστό και ως «Σχιστό».

Το 1967 μετονομάσθηκε σε ΑΠΟ Κερατσίνι, από τον τότε Δήμαρχο της πόλης κ. Δαβάκη. Από τον ΑΠΟ Κερατσίνι αναδείχθηκαν κορυφαίοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Κώστας Χούμης, που μεταγράφηκε στη Ρουμανία, ο θρυλικός Βαγιακάκος, ο Χαμόδρακας, ο Πολίτης, ο Βάρναλης, ο Άγγελος Κεραμμύδας, Μιχάλης Ιωνάς και πολλοί νεότεροι, που αγωνίσθηκαν σε Εθνικές Κατηγορίες, όπως ο Ν. Λαμπρινάτος, Κ. Κλείσαρης, Μ. Τσούμας, Δ. Τζωρτζόπουλος, Γ. Χωριανόπουλος, Θ. Κούλης, Ν. Τουρνάς, Σ. Αθανασόπουλος, Χ. Βαττής, Α. Κουρκούτης κ.ά.

Επίσης, σπουδαίοι παράγοντες διετέλεσαν πρόεδροι του ΑΠΟ Κερατσίνι, όπως οι Καλαμίτσης, ο αείμνηστος Γεώργιος Γκαμίλης(πρώην Πρόεδρος ΕΠΣΠ), ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, πατέρας του σημερινού Πρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, οι Κολοκοτρώνης, Κυδωνάκης, Μποσινάκης, Μαραθέφτης, Καλαφάτης, Καλογερίδης, Ψαρομμάτης, Βατίστας, Ξυδιάς, Κάσσης, Λάμπρου, Αρμπάρας, Ρωμαντζής, Αραούζος, Τσάτσος και πολλοί άλλοι.

Το 1991 το Κερατσίνι ανήλθε για πρώτη φορά στην Δ’ Εθνική και το 1994 επί Προεδρίας Θεόδωρου Καλογερίδη στην Γ’ Εθνική.

Το 1994 έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος και χάνει στα πέναλτι 5-4 από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

Το 1997 ανεβαίνει ξανά στη Γ’ Εθνική, όπου παίζει μέχρι το 2000. Το 2004 επιστρέφει και πάλι στη Γ’ Εθνική μέχρι το 2005-2006.

Την σεζόν 2006-2007 ανέρχεται στη Δ’ Εθνική, από την οποία υποβιβάστηκε στην Α’ Πειραιά. Επανέρχεται στη Δ’ Εθνική το 2008-2009, όπου συμμετέχει ανελλιπώς μέχρι και την περίοδο 2012-2013, όταν και υποβιβάζεται πάλι στην Α’ Πειραιά. Το 2016-2017 ανέρχεται και πάλι στη Γ’ Εθνική, όπου αγωνίζεται μέχρι και σήμερα.

Οι «ροσονέρι», όπως είναι το παρατσούκλι του συλλόγου, είναι ο πολυνίκης του Κυπέλλου Πειραιά, αφού το έχει κατακτήσει έξι χρονιές(1990, 1995, 1996, 2010, 2015 και 2017, ενώ έχει αγωνιστεί συνολικά σε επτά τελικούς, με τον φετινό να ήταν ο όγδοος.

 

 

Το Ρόστερ

 

 

Τερματοφύλακες

 

Κούμπουλα Χρήστος

Καλαματιανός Αποστόλης

Βασαρμίδης Γιάννης

 

Αμυντικοί

 

Αγγελάκης Γεράσιμος

Καλιακούδας Γιάννης

Ροκάκης Ελευθέριος

Μέρο Ελευθέριος

Γκουριώτης Δημήτριος

Μηλιώτης Βασίλειος

Ροκάι Ρεγκιόν

Αλεξανδρόπουλος Αντώνιος

Νικολόπουλος Θεόδωρος

Δωρής Εμμανουήλ

 

ΜΕΣΟΙ

 

Παπασπύρος Σπυρίδων

Χαρίτος Νικόλαος

Χατζησοφρωνίου Γεώργιος

Νικολέττος Γεώργιος

Κώττας Νικόλαος

Γκόγκας Αντώνιος

Ζάχι Αντμίρ

Ισμαήλ Μπιλάλι

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

 

Μπεσού Λούις

Λουίς Φερνάντο Κόστα

Ντιρμίσι Παύλος

Καρέλης Παναγιώτης

Σάμαρης Θεόφιλος

Στρίγγας Γεώργιος

Χαλβατζίου Μπόρις

 

Τεχνικό Επιτελείο

Προπονητής: Σταυρακόπουλος Ευάγγελος

Βοηθός προπονητή: Τρίχος  Νικόλαος

Προπονητής φυσικής κατάστασης: Καρδούλας Χρυσόστομος

Προπονητής τερματοφυλάκων: Τρίχος Βασίλειος

Γενικός αρχηγός: Χατζηαντωνίου Μηνάς

Επικεφαλής φυσιοθεραπευτής: Τουρνάς Εμμανουήλ- Νικήτας

Μασέρ: Γεροντάντης Γεώργιος

(*  Η φετινή αγωνιστική χρονιά ξεκίνησε με προπονητή τον Θεόφιλο Καλύβα, ο οποίος έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα τον περασμένο Γενάρη).

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Πρόεδρος: Αραούζος Μιχάλης

Αντιπρόεδρος Α’: Αραβαντινός Αντώνιος

Αντιπρόεδρος Β’: Μπαγδάτογλου Στυλιανός

Γεν. Γραμματέας: Κυπριώτης Αναστάσιος

Ειδικός Γραμματέας: Γκίλλας Αντώνιος

Ταμίας: Δεσύπρης Κυριάκος

Τεχν. Διευθυντής: Χατζηαντωνίου Μηνάς

Μέλη: Κυπριώτης Αντώνιος, Λιανόπουλος Αντώνιος, Καρακώστας Δημήτριος, Αραβαντινός Ιωάννης.

 

Το μήνυμα της διοίκησης

 

Αντιπρόεδρος Αραβαντινός Αντώνης: “Εμείς αποφύγαμε να πάρουμε δημόσια θέση, αλλά είμαστε σαφές υπέρ του να γίνει αγώνας, παρά να γίνει η κλήρωση. Το Κερατσίνι, σε αυτό τον αγώνα θα υποστηρίζει δύο πράγματα, την κατάκτηση πρώτον και την διεύρυνση του πολυνίκη του θεσμού. Θα είναι ένας καλός τρόπος να κλείσει η χρονιά για το Κερατσίνι, με ένα τρόπαιο, καθώς είναι δεδομένο ότι η ομάδα μας θα παραμείνει στη Γ’ Εθνική και κακώς πολλοί μας θεωρούσαν πεσμένους”.

 

Πρόεδρος Αραούζος Μιχάλης: “Ευχή όλων είναι πάντα η υγεία  του κόσμου. Θέλαμε και θέλουμε να τελειώσει ο θεσμός του Κυπέλλου στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις”.

 

 

Η πορεία προς τον τελικό

 

Γ’ Φάση

ΑΟ Καραβάς- ΑΠΟ Κερατσίνι 1-2

 

Δ’ Φάση

Θύελλα Μοσχάτου- ΑΠΟ Κερατσίνι 0-5

 

Προημιτελικά

 

Προοευτική- ΑΠΟ Κερατσίνι 0-0

ΑΠΟ Κερατσίνι- Προοδευτική 1-0

 

Ημιτελικά

Εθνικός Πειραιά- ΑΠΟ Κερατσίνι 1-1

ΑΠΟ Κερατσίνι- Εθνικός Πειραιά 0-0

 

**********************************************************************************************************

 

Αμπελακιακός

 

 

Η… “σταχτοπούτα” του φετινού τελικού. Ο Αμπελακιακός, μια ανερχόμενη δύναμη τα τελευταία χρόνια στο σαλαμινώτικο και πειραϊκό ποδόσφαιρο. Με μεγάλη ανυπομονησία ανέμεναν όλοι στο σύλλογο τη συμμετοχή τους στον τελικό γιορτή, που όπως κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία θα γινόταν στον “Ναό” του ποδοσφαίρου για τον Πειραιά, το “Γεώργιος Καραϊσκάκης”.
Πιο σημαντικές στιγμές στη διοργάνωση, η αήττητη φυσικά πορεία του και ο αποκλεισμός του γειτονικού Αίαντα Σαλαμίνας στα προημιτελικά.

Σας παρουσιάζουμε το φετινό προφίλ της ομάδας, την ιστορία του και πώς κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό.

 

Η ιστορία της ομάδας

Ο Αμπελακιακός ιδρύθηκε στη Σαλαμίνα το 1937. Έδρα του είναι το στάδιο Αμπελακίων. Για πάνω από πέντε δεκαετίες το σωματείο ανεβακατέβαινε Κατηγορίες στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά.

Από το 2008 όμως, που ανήλθε από τη Β΄Πειραιά στην Α’, άρχισε να στήνεται μια ομάδα με σαλαμινιώτικο στοιχείο και κύριο χαρακτηριστικό του σωματείου να είναι η εντοπιότητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων να δημιουργηθεί μια πάρα πολύ δεμένη ομάδα. Η διοίκηση είναι σταθερή από τότε, δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια, μια καλή παρέα που με υπομονή και επιμονή, τα τελευταία 4-5 χρόνια και φυσικά με την στήριξη της οικογένειας Σπανόπουλου, μπορέσε να κάνει το παραπάνω βήμα. Τη σεζόν 2017-2018 ο Αμπελακιακός ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Γ’ Εθνική, ενώ φέτος κατάφερε να βρεθεί επίσης για παρθενική φορά σε τελικό Κυπέλλου Πειραιά.

 

Το Ρόστερ

 

 

Τερματοφύλακες

Καρνέσης Γεώργιος

Βαμβακάρης Γιώργος

 

Αμυντικοί

Χαλούλος Δημήτριος

Αφράτης Γεώργιος

Φασουλής Προκόπιος

Μάρα Αλέξανδρος

Λιάτος Θεόδωρος

Ζώτο Φρεσκίντο

Μπούζη Κωνσταντίνος

 

ΜΕΣΟΙ

Μπούτσης Σπυρίδων

Κοκλιώτης Ζώης

Σγούρδας Σταμάτιος

Τάσσης Σταύρος

Κολιούσης Φώτιος

Ζώτο Γκέρκι

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

Τσαγκάρης Αντώνιος

Σταφσουλάι Απόστολος

Οντιαμπό Μπρολίν

Σίνης Γεώργιος

 

Τεχνικό επιτελείο

 

Προπονητής: Τάσσης Χρήστος

Προπονητής Τερματοφυλάκων: Βάρκας Γιώργος

Έφορος Υλικού: Τουμπαρίδης Κώστας

(* Την ομάδα στο ξεκίνημα της σεζόν καθοδηγούσε ο Στέλιος Βογιατζής).

 

 

Το ΔΣ:

 

Πρόεδρος: Ραπτόπουλος Στυλιανός

Αντιπρόεδρος: Βλαχάκης Κωνσταντίνος

Γεν. Γραμματέας: Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος

Ταμίας: Σκαρλατίνης Ιωάννης

Γενικός Αρχηγός Α’: Φαφούτης Κωνσταντίνος

Γενικός Αρχηγός Β’: Ροϊδοδήμος Θεόδωρος

Δημόσιες Σχέσεις: Μπακιρτζής Παντελής

Υπεύθυνος Υποδομών: Κοστομοίρης Μάριος

Μέλη: Γερολυμάτος Φώτιος, Σπανόπουλος Χρήστος

 

Το μήνυμα του Προέδρου Στυλιανού Ραπτόπουλου:

«Σε αυτό που ζούμε αυτή τη χρονιά, είναι κάτι που μας στεναχωρεί όλους. Πρώτα από όλα πρέπει να προσέξουμε την υγεία όλων, για αυτό και είμαστε και από τις πρώτες ομάδες που σταματήσαμε τις προπονήσεις, πριν ακόμα η ελληνική κυβέρνηση το πάρει απόφαση. Βλέποντας την καταιγίδα που έρχεται. Να ευχηθούμε να περάσουν όλα και πρώτα ο Θεός να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε ξανά το ποδόσφαιρο, που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Αναφορικά με τον τελικό, εμείς προτείναμε, όπως και το αίτημα της ΕΠΣ Πειραιά, να γίνει ο τελικός τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Και τονίζουμε είμαστε υπέρ αυτής της θέσης, με την προοπτική ότι θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα μετά το καλοκαίρι.  Αν ξέραμε ότι δεν θα έχουμε νέο πρωτάθλημα, δεν θα μπαίναμε σε αυτή τη λογική, για να μην δημιουργούνται παρερμηνείες».

 

Η πορεία της ομάδας προς τον τελικό

 

Β’ Φάση

Ολυμπιακός Κερατσινίου- Αμπελακιακός 0-8

 

Γ’ Φάση

Νέοι Ευγενείας- Αμπελακιακός 0-2

Δ’ Φάση

Αμπελακιακός- Χαραυγή 4-0

Προημητελικά

Αμπελακιακός- Αίας Σαλαμίνας 3-1

Αίας Σαλαμίνας- Αμπελακιακός 0-0

Ημιτελικά

Ερμής Κορυδαλλού- Αμπελακιακός 1-4

Αμπελακιακός- Ερμής Κορυδαλλού 2-1

 

 

 

Η ιστορία του τελικού Κυπέλλου Πειραιά

 

1972: ΑΣ Ποντίων- Περαμαϊκός 1-1(5-4 πέναλτι)

1973: Αμφιάλη- Θύελλα Κορυδαλλού 1-0(παράταση)

1974: Ερασιτέχνες Ολυμπιακού Πειραιώς- Πειραϊκός Νέου Φαλήρου 2-0

1975: Νίκη Ρέντη- Ερασιτέχνες Ολυμπιακού Πειραιώς 1-0

1976: Σπίθα Νίκαιας– Ηρακλής Νίκαιας 3-0

1977: Οδηγήτρια- ΑΟ Ποντίων 2-1

1978: Ασπρόπυργος- Νέοι Δραπετσώνας 1-0

1979: Δόξα Πειραιά- ΑΣ Ποντίων 3-1

1980: ΑΟ Νεάπολης- Νίκη Ρέντη 2-2(3-3 παρ., 6-4 πέν.)

1981: ΑΟ Νίκαιας- ΑΟ Νεάπολης 3-1

1982: Ιωνικός- Νίκη Ρέντη 1-1(2-2 παρ., 7-6 πέν.)

1983: Νίκη Ρέντη- ΑΕ Περάματος 1-0(παράταση)

1984: Άρης Νίκαιας- Αίας Σαλαμίνας 2-1

1985: Άρης Νίκαιας- Αργοναύτης 1-1(5-4 πέν.)

1986: Μανδραϊκός- Νέοι Δραπετσώνας 2-0

1987: Άρης Νίκαιας- Φλόγα Νίκαιας 5-2

1988: Ατρόμητος Πειραιά- Αμφιάλη 1-0

1989: ΑΣ Ποντίων- ΑΣ Δραπετσώνας 1-0(παράταση)

1990: ΑΠΟ Κερατσίνι- Νίκη Ρέντη 3-0

1991: Αίας Σαλαμίνας- Βύζας Μεγάρων 2-1

1992: Περαμαϊκός- Μανδραϊκός 1-0

1993: ΑΟ Μοσχάτου- Ατρόμητος Πειραιά 5-0

1994: ΑΟ Πειραϊκή- ΑΟ Μοσχάτου  2-2(6-5 πέν.)

1995: ΑΠΟ Κερατσίνι- Ασπρόπυργος 4-0

1996: ΑΠΟ Κερατσίνι- ΑΟ Ποντίων 3-0

1997: Ένωση Ασπροπύργου- Ατρόμητος Πειραιά 3-1

1998: ΑΟ Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ- Ατρόμητος Πειραιά 1-0

1999: ΑΟ Χαλκηδόνα Νήαρ Ηστ- ΑΟ Μοσχάτου 2-1    

2000: Ατρόμητος Πειραιά- Ερμής Κορυδαλλού 4-1

2001: Βύζας Μεγάρων- Ατρόμητος Πειραιά 1-0

2002: Ερασιτέχντες Ολυμπιακού Πειραιώς- Ερμής Κορυδαλλού 3-2

2003: ΑΟ Μοσχάτου- ΑΟ Μάνης Πειραιά 1-0

2004: Ατρόμητος Πειραιά– Μανδραϊκός 1-1(6-5 πέν.)

2005: Περαμαϊκός- Ατρόμητος Πειραιά 3-1

2006: Περαμαϊκός- Ερασιτέχνες Ολυμπιακού Πειραιώς 3-1

2007: Αίας Σαλαμίνας- ΑΟ Σαρωνικός Αίγινας 1-0

2008: ΑΟ Σαρωνικός Αίγινας- ΑΕ Περάματος 1-1(2-1 παρ.)

2009: ΑΕ Περάματος- Περαμαϊκός 2-0

2010: ΑΠΟ Κερατσίνι- Ατρόμητος Πειραιά 2-0

2011: Προοδευτική- Ερασιτέχνες Εθνικού Πειραιά 4-1

2012: Ατρόμητος Πειραιά- ΑΠΟ Κερατσίνι 0-0(1-0 παρ.)

2013: ΑΕ Μοσχάτου- Εθνικός Πειραιά 1-0

2014: Εθνικός Πειραιά– Αετός Κορυδαλλού 2-1

2015: Προοδευτική- ΑΕ Μοσχάτου 2-0

2016: ΑΠΟ Κερατσίνι- Αετός Κορυδαλλού 1-0

2017: ΑΠΟ Κερατσίνι- Αετός Κορυδαλλού 1-0

2018:  ΑΟ Καραβάς- Εθνικός Πειραιά 1-0

2019: Εθνικός Πειραιά- Ερμής Κορυδαλλού 3-0

2020: ΑΠΟ Κερατσίνι- Αμπελακιακός (;)