Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

΄Εφη Αχτσιόγλου – Η Κόκκινη ”πριγκίπισσα” σε Επικίνδυνη Αποστολή  

Published

on

Δύσβατος ,ανηφορικός και αβέβαιος ως προς τις απολήξεις του θα είναι ο δρόμος της ‘Εφης Αχτσιόγλου αν καταφέρει να κερδίσει στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όπως προβλέπουν και προεξοφλούν όλες οι δημοσκοπήσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πρεσβειών αλλά και οι στοιχηματικές εταιρείες, που την εμφανίζουν, ως το ακλόνητο και αδιαφιλονίκητο φαβορί στο ”Game of Thrones” της Κουμουνδούρου.

Η ”κόκκινη” Έφη, όπως την αποκαλούν οι άσπονδοι φίλοι της απο την πρώτη στιγμή της ανάρρησής  της στον προεδρικό θώκο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει περίπλοκα, χρονίζοντα, σύνθετα και ακανθώδη πολιτικά ζητήματα με κορυφαίο την χάραξη γραμμής και την λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την πορεία του κόμματος, μετά την σοκαριστική ήττα του στις  πρόσφατες εκλογές και την θριαμβευτική επικράτηση στο κοινωνικό σώμα της ατζέντας των  νεοφιλελεύθερων ιδεών ,των φιλελεύθερων προταγμάτων και των συντηρητικών αξιών.

Επι του πρακτέου, θα πρέπει σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης και σε προεκλογικό περιβάλλον,  ένεκα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου αλλά και της παρουσίας της στην Δ.Ε.Θ -το πρώτο τεστ αξιολόγησης της ηγετικής της εικόνας-να  αποφασίσει για τις θέσεις, τις προτάσεις, το  εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, τα πρόσωπα και τα στελέχη που θα επικοινωνήσουν το νέο ”συμπεριληπτικό” κεντροαριστερό αφήγημα, που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες όλων των συνιστωσών του πολύχρωμου και ”πληθυντικού” ΣΥΡΙΖΑ.Και όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί εκτεταμένη και σε βάθος συζήτηση για τα κρίσιμα στρατηγικά και υπαρξιακά διακυβεύματα, που αφορούν στην ταυτότητα και στον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματος και τα αίτια της συντριπτικής του ήττας στις εκλογές του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να χειριστεί με ιδιαίτερη επιδεξιότητα και ένα μείζον θέμα που αφορά στα περιορισμένα πλέον οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ -η μεγαλύτερη χαίνουσα και πυορροούσα πληγή στην Κουμουνδούρου-λόγω της δραματικής συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησής του από τον προϋπολογισμό.Το ύψος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων ως γνωστόν εξαρτάται απολύτως, από τις εκλογικές  τους επιδόσεις.

Η συνθήκη αυτή με την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, στην διάρκεια της τετραετίας, δεν αποκλείεται να δημιουργήσει δυσλειτουργίες και αρρυθμίες στην καθημερινότητα του κόμματος σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, προσθέτοντας στην Έφη Αχτσιόγλου ακόμα έναν πονοκέφαλο, αφού θα ξεκινήσει την θητεία της με ένα ακόμη ”ντεζαβαντάζ΄΄.

Τα στοιχήματα της ‘Εφης και η μητέρα των μαχών στις ευρωεκλογές

Το πρώτο μεγάλο στοίχημά της ωστόσο θα είναι η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, όπου θα δοκιμαστεί η νέα στρατηγική της και η φιλοσοφία της για την κοινωνική γείωση, την δικτύωση και την ευάριθμη πολιτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στους θεσμούς.Το πιθανότερο είναι να μην το κερδίσει καθώς όλες οι μετρήσεις προδιαγράφουν σαρωτική γαλάζια επικράτηση και κυριαρχία, στις περισσότερες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Το επιτελείο της σε αυτή την εξέλιξη για να απορροφήσει τους κραδασμούς και τον αρνητικό αντίκτυπο στο προεδρικό της προφίλ, θα προβάλλει το άλλοθι ο,τι ο χρόνος δεν επαρκούσε  για να ξεδιπλώσει το σύνολο της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής πολιτικής της και σε κάθε περίπτωση τα χρίσματα, δεν τα έδωσε η ίδια αλλά η Κ.Ε. και η Π.Γ. πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Ο μπλε χάρτης  όμως, με το ”καλημέρα” της ανάληψης των καθηκόντων της, αναμφίβολα θα δημιουργήσει ισχυρούς πονοκεφάλους και φόβους οτι η νέα ήττα του κόμματος μπορεί να ενισχύσει τα φαινόμενα της απογοήτευσης και της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλει στην περαιτέρω αποσυσπείρωση της κοινωνικής και εκλογικής του βάσης και στην  διολίσθηση των δημοσκοπικών ποσοστών του, που ήδη κινούνται χαμηλά στην περιοχή, πέριξ του 11%.

Η μητέρα των μαχών για την Έφη Αχτσιόγλου πάντως θα δοθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.Το αποτέλεσμα της κάλπης αυτής θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική της καριέρα και την μακροημέρευσή της στο ύπατο αξίωμα του κόμματος.

‘Ενα αποτέλεσμα κάτω από το 18% του Αλέξη Τσίπρα, αυτόματα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέλθει εκ νέου στον γνώριμο αστερισμό των συγκρούσεων, των  αντιπαραθέσεων, των συντροφικών μαχαιρωμάτων ενω θα δυναμώσουν και οι φωνές αμφισβήτησης της προέδρου του κόμματος.

Αντίθετα ένα εκλογικό σκορ που θα υπερβαίνει το 20% θα εδραιώσει την Έφη Αχτσιόγλου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανοίξει τον δρόμο για την διεκδίκηση σε βάθος χρόνου, ακόμα και του πρωθυπουργικού αξιώματος

Advertisement