coronavirus-news
Οι κρίσιμες 72 ώρες για περαιτέρω «άνοιγμα»…
Σε αναπροσαρμογή των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, αναθεωρώντας το σχέδιο μετάβασης στην πρώτη μετά τον κορωναϊό περίοδο ανάλογα με τις εξελίξεις και υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση των επιστημόνων, προτίθεται να προχωρεί το Μαξίμου, που βάζει πάντως θετικό πρόσημο στη χθεσινή, πρώτη μέρα άρσης περιορισμών.
Κυρίαρχος στόχος όμως παραμένει η αποφυγή τυχόν πισωγυρίσματος, που θα απειλούσε τα μέχρι στιγμής «κέρδη» της χώρας, εξ ου και θεωρούνται κρίσιμες για τη συνέχεια, πόσω μάλλον για ασφαλέστερα συμπεράσματα, οι πρώτες 72 ώρες εκτός καραντίνας.
Αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο τριήμερο το Μαξίμου, τα υπουργεία και η Πολιτική Προστασία θα παραμείνουν διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή – όπως ήταν χθες – ώστε να υπάρχει κεντρικά πλήρης εικόνα για τον βαθμό τήρησης των κανόνων στη νέα καθημερινότητα και τις δυσλειτουργίες ανά τη χώρα.
Ανά 24ωρο η αποτίμηση της κατάστασης
Για την κυβέρνηση υπάρχουν προς το παρόν δύο δεδομένα: η κατάσταση θα αποτιμάται ανά 24ωρο από το μεικτό παρατηρητήριο Μαξίμου, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και δύο φορές τη μέρα θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Η διαρκής καταγραφή θα επιτρέψει, όπως διαμηνύουν οι γνωρίζοντες, τυχόν βελτιώσεις και αναθεωρήσεις όσων προβλέπονται στη «γέφυρα ασφαλείας» προς τη νέα καθημερινότητα.
Επιτάχυνση αποφάσεων για περαιτέρω άνοιγμα
Εξάλλου ήδη από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιτάχυνσης αποφάσεων, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι ενδεικτικά το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης.
Η ημερομηνία-στόχος για τα εστιατόρια είναι προς το παρόν η 1η Ιουνίου, μαζί με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας και πιθανώς την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, ωστόσο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης περιορισμών νωρίτερα, από τις 25 Μαΐου δηλαδή.
«Προσεκτικά και με σχέδιο» είναι η φράση στην οποία επιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη, αποφεύγοντας να μιλούν για τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων εβδομάδων. Αντιθέτως, διαμηνύουν ότι, όπως για την ενδεχόμενη επιτάχυνση, υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και προς την αντίθετη κατεύθυνση: νέα lockdown, είτε γεωγραφικά είτε σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αρνητικές επιπτώσεις στα επιδημιολογικά δεδομένα από τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού
Δεν ήταν τυχαίο το μήνυμα που επέλεξε να στείλει ο Πρωθυπουργός για την πρώτη μέρα επανεκκίνησης. «Ο κίνδυνος δεν μας ξέχασε – ας μην τον ξεχάσουμε κι εμείς» έγραψε στα social media ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την προτροπή «καθώς θα βγαίνουμε από το σπίτι, ας βγάλουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό».
Ο ίδιος πάντως μετέφερε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τις πρώτες θετικές ενδείξεις που είχε από νωρίς όσον αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών στις υποδείξεις των ειδικών, αναφερόμενος στην πειθαρχία και το «πολύ υψηλό αίσθημα ευθύνης αλλά και αλληλεγγύης» των πολιτών. Με την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός θέλησε να σηματοδοτήσει και με θεσμικό τρόπο τη μετάβαση, όπως ο ίδιος είπε, «στην επόμενη φάση αυτής της μεγάλης μάχης την οποία δίνουμε».
Εξάλλου, πρόθεσή του είναι η δυναμική επιστροφή και του κυβερνητικού έργου, πέραν ατζέντας κορωναϊού. Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, θεωρούνται δεδομένες πλέον οι παρεμβάσεις αλλά και οι συχνές… έξοδοι για ζητήματα πέραν της υγειονομικής κρίσης.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»
Ηδη τα κυβερνητικά στελέχη έχουν λάβει οδηγίες για γοργά βήματα και στοχευμένο αποτέλεσμα, ενώ γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση των επιδόσεών τους συνεχίζεται κανονικά από τον Πρωθυπουργό. Η αξιολόγηση «δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα» ήταν η χαρακτηριστική φράση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος απέκλεισε για άλλη μια φορά τα σενάρια πρόωρων εκλογών και εστίασε στην προσπάθεια να διατηρηθεί η «ομαλή εικόνα» το επόμενο δίμηνο.
«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας, παρομοιάζοντας την επιστροφή στην «κανονικότητα» ως «έξοδο από τον λαβύρινθο».
Σύμμαχος το R0
Στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική «κανονικότητα» σύμμαχος είναι το… R0.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού πως το «R0» στη χώρα μας, ένας από τους παράγοντες που ενδιαφέρει όλους τους επιστήμονες, είναι κάτω από 0,5. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας φορέας του ιού μολύνει αυτή τη στιγμή λιγότερους από έναν ανθρώπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Τσιόδρας στο παρελθόν, ο ιός να μειώνεται και στη συνέχεια να εξαφανίζεται.
Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι ο ιός έχει νικηθεί και ότι από σήμερα επιστρέψαμε στην προ κοροναϊού εποχή. Ο φονικός ιός υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας, ενώ και οι επιστήμονες τονίζουν πως εφόσον παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, δεν θα διστάσουν να προτείνουν εκ νέου αυστηρά μέτρα, χωρίς να μένει εκτός συζήτησης και μια νέα απαγόρευση κυκλοφορίας.
Προκειμένου λοιπόν να συνεχιστεί ομαλά η άρση των μέτρων απαγόρευσης και η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα, θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας.
Οι ειδικοί συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος τόνισε πως από δω και πέρα «όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε. Από εμάς θα κριθεί».
«Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα. Που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία» συμπλήρωσε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.
Στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θα αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο.Θα έχουμε και νέα κρούσματα και νέες απώλειες» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα. Μπήκαμε σε νέο στάδιο, κάναμε το επόμενο βήμα, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη» ανέφερε.
Πότε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την άρση των μέτρων
Αναφορικά με το πότε θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για την άρση των μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το κατά πόσο θα έχει επηρεάσει στη διασπορά του ιού η άρση των περιορισμών και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί τα μέτρα θα αξιολογούνται ανά 24ωρο και αν κάτι δεν πάει καλά δεν αποκλείεται να επαναληφθούν τα μέτρα. Ανοιχτό εξάλλου είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν και γεωγραφικοί περιορισμοί αναλόγως της πορείας του ιού στη χώρα.
«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας» ήταν μια χαρακτηριστική φράση του καθηγητή Παθολογική Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα.
Παράλληλα, ο κ. Σύψας, μιλώντας στο MEGA ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «αυτό που μας ανησυχεί είναι ο εφησυχασμός. Να πιστέψει ο κόσμος ότι ο κοροναϊος τελείωσε, ότι ο κίνδυνος δεν υπάρχει». «Δηλαδή να παραβιάσει τα μέτρα ασφάλειας, την απολύμανση των χεριών και τη χρήση μάσκας όπου χρειάζεται» πρόσθεσε.
Όπως είπε «φοβόμαστε ότι θα υπάρξει εκ νέου διασπορά του ιού στην κοινότητα, περισσότερα κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε εκ νέου μέτρα».
Πότε θα σημάνει συναγερμός
Περισσότερα από 100 κρούσματα σε καθημερινή βάση είναι αυτά που θα σημάνουν συναγερμό – σύμφωνα με επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας.
Την ίδια ώρα, κύριος στόχος των υγειονομικών αρχών είναι ο συντελεστής μετάδοσης R0 της νόσου να μην υπερβεί το «1» (δηλαδή κάθε φορέας του ιού να μολύνει μόνο ένα άτομο). Κι αυτό γιατί έστω μία στοιχειώδης αύξηση της τάξης του συγκεκριμένου συντελεστή στο 1,1 ή έως 1,3 (όπως συνέβη προσφάτως στη Γερμανία) σηματοδοτεί επικίνδυνη κλιμάκωση της νόσου που ίσως προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση των θανάτων και «επιβάρυνση» των ΜΕΘ.
Τα αρμόδια στελέχη της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι «με το δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι περίπου 10-15 ημέρες, ο μικρός αριθμός των 7-25 κρουσμάτων που έχουμε τις τελευταίες ημέρες αντιστοιχεί στην αυτοσυγκράτηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα. Αν υπάρξει λοιπόν αύξηση των κρουσμάτων λόγω άρσης της καραντίνας, αυτό θα αναδειχθεί μετά τις 15-18 Μαΐου.
Μέχρι τότε ο αριθμός των κρουσμάτων ίσως παραμείνει μικρός γιατί ακόμη θα αφορούν την περίοδο περιορισμού των κινήσεων, των SMS κ.λπ. Κι αν υπάρχουν ορισμένες αυξομειώσεις αφορούν ίσως την κινητικότητα που υπήρξε λόγω Πρωτομαγιάς, βελτίωσης του καιρού κ.λπ.».
Πάντως κρατικοί λειτουργοί συμπλήρωναν ότι μετά τις 15-18 Μαΐου που θα αναδειχθούν τα αποτελέσματα της καραντίνας ίσως υπάρξουν προβλήματα στις ιχνηλατήσεις αλλά και στη διαπίστωση τι ακριβώς συνετέλεσε στην ενδεχόμενη αυτή άνοδο του αριθμού των νοσούντων.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας τονίζει: «Είμαι απαισιόδοξος για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις ιχνηλατήσεις, που δεν θα είναι πλέον εύκολες, ώστε να απομονώνονται οι νοσούντες και οι επαφές τους, αφού όλος ο κόσμος θα κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν θα μπορεί να βρεθεί με ευκρίνεια τι είχε συμβεί πριν από 15 ημέρες, που είναι ο χρόνος επώασης της νόσου. Οσο γι’ αυτό που μνημονεύεται, ότι μπορεί τα μέτρα να είναι σαν ροοστάτης που ανοίγουν και κλείνουν αν διαπιστώνεται έξαρση της νόσου, αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Γιατί ίσως δεν θα μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ποιος τομέας από καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών κ.λπ. έχει την ευθύνη ώστε να υπάρχει αντίστοιχο κλείσιμό του και στοχευμένη καραντίνα».
You must be logged in to post a comment Login