Connect with us

''STOPLEKTO'' ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι Λογοτέχνες, οι ‘’Αινιάνες’’ και οι φίλοι των Ε.Δ. τίμησαν τον Σπύρο Ματσούκα

Published

on

Φόρο τιμής στην εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του αγωνιστή  Σπύρου Ματσούκα, που έζησε και έδρασε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα και κατεγράφη στην Εθνική μνήμη και συνείδηση ως ο Εθναπόστολος –ποιητής, απέτισαν στην Αθήνα δεκάδες πολίτες και μελετητές του έργου του, στην εκδήλωση μνήμης  που διοργανώθηκε στην Eταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών .

Ο Σπύρος Ματσούκας γεννήθηκε στην Υπάτη το 1873 και μετά το τέλος των εγκύκλιων σπουδών του στην Λαμία, ικανοποιώντας σχετική επιθυμία της οικογένειάς του, εγγράφεται στην Νομική Αθηνών όπου συνδέεται με προσωπική φιλία με τον κορυφαίο λυρικό ποιητή Μιλτιάδη Μαλακάση.

Ως φοιτητής το 1896 παίρνει μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης όπου εμψυχώνει τους συμπολεμιστές του, τραγουδώντας στην πρώτη γραμμή θούρια-ηρωικά άσματα ενώ το 1897 κατατάσσεται στον στρατό και συμμετέχει στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, μαχόμενος πάντα στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Μετά την ατυχή έκβαση του πολέμου  αποφασίζει να διενεργήσει εράνους σε όλη την χώρα , στην Κύπρο και στην Αμερική προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Σπύρος Ματσούκας εκφωνεί πύρινους  λόγους και απαγγέλει δικά του πατριωτικά ποιήματα με στόχο να συνεγείρει τις καρδιές και τις συνειδήσεις των Ελλήνων και να ανυψώσει το φρόνημά τους.

Με τα χρήματα που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, η Ελλάδα αγόρασε το αντιτορπιλικό ‘’ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ’’ και ο ίδιος ιδρύει τον ’’ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ’’ που σκοπό είχε να περιθάλπει τα ορφανά παιδιά ενώ προικοδότησε και αποκατέστησε 16.000 ορφανά κορίτσια.

Ο σπουδαίος αγωνιστής εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές με έντονο το πατριωτικό στοιχείο, προκαλώντας τον θαυμασμό σε μεγάλα ονόματα των ομοτέχνων του ποιητών ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1928 μετά από μια επίσκεψή του στην Κηφισιά, στο σπίτι του μεγάλου ποιητή Γιώργου Δροσίνη.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Κωστής Παλαμάς ενώ στην κηδεία του παρέστη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ανδριάντας του Σπύρου Ματσούκα υπάρχει στην Υπάτη και στην Λαμία.

Στην εκδήλωση για τον Σπύρο Ματσούκα που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαΐμης, κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου οι ‘’ΑΙΝΙΑΝΕΣ’’ Μαρία Λαϊνά και ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ένωσης  Φίλων των Ενόπλων Δυνάμεων Χρήστος Κατσάτος.

Ποιήματα του Σπύρου Ματσούκα απήγγειλε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Πρέκας.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η Ελένη Μπελιμπασάκη, Σταυρούλα Κούκουρα και η Τζίνα .

Την μνήμη του Σπύρου Ματσούκα τίμησε και ο Μορφωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα.

Advertisement