Connect with us

NewsPlus

Ποια ευρωπαϊκή χώρα κόβει τα ντους των πολιτών…

Published

on

H  ενεργειακή κρίση φαίνεται ότι επηρεάζει τους Ευρωπαίους ολοένα και περισσότερο, αναγκάζοντας τους πολίτες να αλλάζουν συνήθειες και να προσαρμόζονται στις νέες απαιτητικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δανίας, η κυβέρνηση της οποίας κάλεσε τους κατοίκους να μην κάθονται… με την ώρα στο ντους και να στεγνώνουν τα ρούχα τους σε εξωτερικούς χώρους, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

«Δεν υπάρχει ένδειξη άμεσης υποχώρησης των τιμών φυσικού αερίου, οι οποίες είναι τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα» τόνισε ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Ενέργειας της Δανίας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.
Γι’ αυτό τον λόγο, κάλεσε τα νοικοκυριά να εφαρμόσουν μια σειρά έκτακτων μέτρων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται η παραίνεση για συντομότερα μπάνια, άπλωμα ρούχων σε εξωτερικούς χώρους αλλά και αποσύνδεση των ηλεκτρικών συσκευών από τις πρίζες προτού ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές.

Οι παραπάνω συμβουλές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέα εκστρατείας, προϋπολογισμού 3,6 εκατ. δολαρίων, η οποία αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ας σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά ευθύνονται για το 29% της χρήσης φυσικού αερίου στη Δανία.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η εκστρατεία θα οδηγήσει τους Δανούς σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης προς όφελος του δικού τους πορτοφολιού, της ενέργειας και των επιπτώσεων στο κλίμα» επεσήμανε η δανέζικη αρχή ενέργειας. «Θα εισάγουμε λιγότερο αέριο, αν τα νοικοκυριά καταφέρουν να μειώσουν την κατανάλωση»

Ας σημειωθεί ότι η Δανία έχει αποκοπεί από τις ενεργειακές ροές της Ρωσίας, καθώς αρνήθηκε να πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια, με αποτέλεσμα να έχει στραφεί σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού στη Βαλτική, με στόχο την εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου από τη Νορβηγία.

Advertisement