Connect with us

4ος Όμιλος

Συνέντευξη Γ. Μανωλακάκη: Στην κατηγορία μετράει η ουσία και όχι το θέαμα

Published

on

Στην εκπομπή ‘Παίζουμε Μπάλα στην Γ’ Εθνική’ του web radio sportifico.gr που μεταδίδεται από τον δημοσιογράφο Κυριάκο Παντζαρίδη κάθε Δευτέρα και Παρασκευή από τις 21.30 μέχρι και τις 23.30 φιλοξενήθηκε ο συνεργάτης του Νίκου Κωτσοβού στην Επισκοπή, Γιώργος Μανωλακάκης. Ο επί σειρά προπονητής μας ανέλυσε το πλάνο της Επισκοπής, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο αλλά και τις τελευταίες αποχωρήσεις που έγιναν στο έμψυχο δυναμικό. Σχολίασε επίσης τον συντοπίτη Ερμή, τον ΟΦΗ, αλλά και το πρωτάθλημα. Αναλυτικά, τα όσα τόνισε:

κ. Μανωλακάκη πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με την προπονητική; 

Ευχαριστώ που με καλέσατε στην εκπομπή σας καταρχάς. Από το 1999 μέχρι σήμερα ασχολούμαι με την προπονητική. Βρίσκομαι στους πάγκους ανελλιπώς διάφορων ομάδων. Είμαι αυτή τη στιγμή αντιπρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Προπονητών του Ρεθύμνου-Χανίων ο ‘Παγκρήτιος’ και είμαι κάτοχος UEFA B’.

Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε η Επισκοπή να βρει το δρόμο της;

Καταρχάς θα κοιτάξουμε να ενισχύσουμε την ομάδα μας την περίοδο του Ιανουαρίου με νέα παιδιά. Θα κάνουμε ότι μπορούμε γιατί ακόμη μένει ένας ολοκληρος γύρος συν τρία παιχνίδια και πρέπει να δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε. Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο. Πέρα από το ψυχολογικό κομμάτι που πρέπει να ασχοληθούμε, θα επικεντρωθούμε και στο μεταγραφικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την ομάδα, να μην την αφήσουμε να υποβιβαστεί. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο πλέον, αλλά δεν θα τα παρατήσουμε. Θα αγωνιστούμε μέχρι τελικώς πτώσης για να πετύχουμε το στόχο που έχουμε θέσει.

Η Επισκοπή είναι μια ομάδα που δείχνει ότι αδικείται από τη θέση της κατά κοινή ομολογία. Θεωρείται ότι μια νίκη θα αλλάξει την ψυχολογία και η ομάδα θα πάρει τα… πάνω της ή ότι πρέπει να ενισχυθεί κυρίως; 

Στις τέσσερις ημέρες που βρίσκομαι στο τιμόνι της ομάδας, συν αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαι από πέρυσι σε αυτή την ομάδα από το πόστο του προπονητή της Under 19 και φέτος κοντά αλλά όχι από κάποιο συγκεκριμένο πόστο, γίνεται αντιληπτό και καταλαβαίνεται ότι γνωρίζω αρκετά καλά την ομάδα. Γνωρίζω πολύ καλά τα παιδιά που βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας. Οι προπονητές που πέρασαν μέχρι σήμερα, τη φετινή σεζόν ήταν όλοι αξιόλογοι. Όλοι έβαλαν ένα λιθαράκι, ο καθένας στο να δημιουργηθεί αυτή η ομάδα που όπως είπατε και εσείς παίζει αυτό το ποδόσφαιρο. Εγώ θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Τάκη Γκώνια που ήταν ο τελευταίος προπονητής πριν από εμένα στην ομάδα. Έδωσε μια αξία και μια μορφή στο τρόπο παιχνιδιού της που είναι πάρα πολύ καλός. Αναγνωρίζω απ’ όλους τους συναδέλφους προπονητές τα παιχνίδια που έπαιξαν, όμως, αυτή η κατηγορία πολύ καλά γνωρίζετε εσείς που ασχολείστε δεν παίζει ρόλο το θέαμα αλλά η ουσία. Εμείς είμαστε μια πάρα πολύ καλή ομάδα με πάρα πολύ καλό ρόστερ που παίζουμε πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο κατά γενική ομολογία. Εάν ρωτήσετε τον συνάδελφο και προπονητή του Ηλυσιακού, Λουτσιάνο, θα σας πει τα ίδια πράγματα όπως μας είπε μετά το τέλος του μεταξύ μας αγώνα. Θέλω να πιστεύω ότι τα εννοούσε, γιατί η εικόνα μας με τον Ηλυσιακό ήταν αρκετά καλή, όμως σε ορισμένα πράγματα χρειαζόμαστε περισσότερη βελτίωση. Αυτά τα θέματα είναι να ενισχύσουμε την ομάδα εκεί που δυσυχώς δεν το κάναμε στο βαθμό που έπρεπε. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ομάδα είναι το σκοράρισμα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις και φάσεις για γκολ και δεν τα πετυχαίνουμε. Αυτό μας λείπει συν λίγο το οργανωτικό κομμάτι ακόμη καλύτερα και θα είμαστε εντάξει. Θα κοιτάξουμε λοιπόν να ενισχύσουμε την ομάδα σε τρεις τέσσερις θέσεις που η ομάδα …πονάει. Αυτά έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο και πιστεύω και εύχομαι να τα καταφέρουμε.

Για τα ‘διαζύγια’ με τους ποδοσφαιριστές Αγτζίδη, Ηλιόπουλου, Κρητικό και Μποτωνάκη;

Ήταν απόφαση της διοίκησης που μπορεί να είχε παρθεί και νωρίτερα. Δεν ξέρω, γιατί εγώ τώρα ήρθα στην ομάδα. Υπήρχαν παράπονα από την διοίκηση όσον αφορά την αγωνιστική συμπεριφορά των συγκεκριμένων παικτών. Εγώ συναντήθηκα και μίλησα μαζί τους στα αποδυτήρια σήμερα (σ.σ. Δευτέρα)πριν αποχωρήσουν. Δυστυχώς προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι έτσι είναι η ζωή των ποδοσφαιριστών και των προπονητών. Άλλωστε και εμείς αναλώσιμο υλικό είμαστε σε εισαγωγικά. Σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε, όμως τι να κάνουμε ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Η ζωή συνεχίζεται. Προσπάθησα να τους κάνω να καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή γιατί είναι νέα παιδιά με καριέρα μπροστά τους. Εγώ τους ευχήθηκα ότι καλύτερο. Ήταν επαναλαμβάνω απόφαση της διοίκησης ειλημμένη από πριν.

Θα αποχωρήσουν και άλλοι παίκτες από την ομάδα;

Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω κάτι, δεν μου έχει εκφράσει κάποιο άλλο παιδί αυτή την επιθυμία. Εάν γνωρίζετε κάτι εσείς, εγώ δεν το ξέρω προς το παρόν. Εγώ με τα παιδιά μιλάω. Με αρκετά παιδιά που συζητώ μου αναφέρουν ότι ένας λόγος που έμειναν  στην ομάδα είναι επειδή βρίσκομαι κι εγώ. Δεν σας κρύβω ότι είχα άριστες σχέσεις με όλα τα παιδιά και πριν αναλάβω-ασχοληθώ ενεργά με την Επισκοπή.

Σε τι θέσεις χρειάζεται η ομάδα ενίσχυση;

Η πρώτη προσθήκη που πρέπει να γίνει είναι στη θεση του σέντερ φορ. Πιστεύω ότι θέλουμε ένα σέντερ φορ, εναν παίκτη πίσω από το σέντερ φορ και δυο ακραία μπακ σε πρώτη φάση. Ακόμη και ένα στόπερ. Εάν παίρναμε έναν λίγο πιο έμπειρο πιστεύω ότι θα ήμασταν καλά. Αυτές τις πέντες θέσεις εάν καλύψουμε θα είμαστε αρκετά καλά.

Γνωρίζετε τον επόμενο αντίπαλο σας που είναι ο Άλιμος;

Δεν γνωρίζω πάρα πολλά γι αυτή την ομάδα. Έχουμε όμως άνθρωπο που μας ενημερώνει για όλες τις ομάδες των Αθηνών και θα μιλήσω μαζί του να δω τι γίνεται. Τον Άλιμο τον ήξερα πέρυσι και δεν ξέρω εάν έχει μεγάλες διαφορες. Οι άνθρωποι του που είχαμε μιλήσει πέρυσι, μας είχαν πει, ότι είχαν στόχο να επανδρώσουν την ομάδα κυρίως με παιδιά από την ομάδα νέων. Δεν ξέρω σε τι βαθμό έχει συμβεί αυτό. Να σας πω την αλήθεια τη χρονιά που ήμουν στην Επισκοπή δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με αντίπαλες ομάδες διότι δεν ήταν αυτός ο ρόλος μου. Τώρα, προσπαθώ να μπω κι εγώ στο κλίμα. Πιστεύω ότι επειδή θα πάμε με αρκετές ελλείψεις στην Αθήνα, μετά και τις αποχωρήσεις των τριών παικτών, συν τον Δελήμπαση που είναι τιμωρημένος, τον Γούλα που έφαγε κόκκινη κόρτα θα έχουμε δύσκολο έργο. Η αποστολή μας θα αποτελείται από 15 ή 16 άτομα στο ματς αυτό. Παρ’ όλα αυτά θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε, γιατί πρέπει να το πάρουμε το παιχνίδι αυτό για να ελπίζουμε. Έχουμε μετά άλλο ένα παιχνίδι στην έδρα μας για να κλείσουμε το γύρο. Εάν καταφέρουμε και κερδίσουμε αυτά δυο παιχνίδια, τα δεδομένα αλλάζουν και ο στόχος γίνεται περισσότερο εφικτός.’.

Με δεδομένο ότι μαζί με τον Άλιμο έχετε την χειρότερη άμυνα, τι θα πρέπει να αλλάξετε; 

Αυτό είναι σίγουρο και ήδη έχουμε κάνει καποια αλλαγή. Δηλαδή μέχρι σήμερα η ομάδα έπαιζε με ένα αμυντικο χαφ, ενώ εγώ τώρα παίζω με δυο.Δηλαδή ο σχηματισμός που θέλω να παίζει η ομάδα είναι το 4-2-3-1, σε σχέση με το 4-3-3 που έπαιζε πριν. Δεν είναι ότι είχε κακούς παίκτες στην άμυνα, δεν ειναι ότι ήταν κακή η άμυνα. Θεωρώ ότι είχαμε πρόβλημα στο ανασταλτικό κομμάτι διότι δεν μπορεί μονο άμυνα να λειτουργεί διαφορετικά. Πρέπει όλη η ομάδα. Όλη ομάδα αμύνεται και όλη επιτείθετε. Όταν ένα μέρος μόνο αμύνεται φυσικό είναι να δέχεται γκολ. Οταν δεν έχεις και πολύ κόσμο στο κέντρο δημιουργούνται προϋποθέσεις εύκολα να δεχτείς γκολ. Το θέμα είναι ότι με τις αποχωρήσεις των παικτών. Εαν αποκτηθούν οι παίκτες που αναφέραμε πριν, θεωρώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Θεωρείτε ότι δίκαια βρίσκεται ο Ηλυσιακός στις πρώτες θέσεις;

Είναι αλήθεια αυτό. Εγώ είδα μια πάρα πολύ καλή δουλεμένη και αξιόλογη ομάδα. Είδα παιδιά ψηλά, κορμιά καλά που σου δίνουν την εντύπωση ότι όντως ειναι ποδοσφαιριστές. Οργανωμένη, δουλεμένη με τεχνίτες ποδοσφαιριστές με καλή ανάπτυξη. Μπορώ να σας πω ότι παρότι παίξαμε στη φυσική μας έδρα που είναι ένα γήπεδο μικρό που δεν βολεύει μια ομάδα να αναδείξει το ταλεντο της τόσο πολύ, και την αξία της, ο Ηλυσιακός μας έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση σε όλους.

Γιατί ζητήσατε να επιστρέψετε στην φυσική σας έδρα;

Δεν είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή το γήπεδο του Γάλλου και δεν είναι από την άποψη ότι είναι ένα γήπεδο που το χρησιμοποιεί και ο Κισσαμικός απ’ ότι γνωρίζετε αυτή τη στιγμή για τις υποχρεώσεις του. Και δυο ομάδες σε αυτό το γήπεδο κάνουν προπονήσεις γιατί δεν υπάρχουν βοηθητικά. Το γήπεδο δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν μπορεί να παιχθεί ποδόσφαιρο. Δηλαδή εάν παίζαμε την Κυριακή εκεί το πιο πιθανό είναι να μιλάγαμε σήμερα για πέντε με έξι τραυματίες. Εν τω μεταξύ, μας δόθηκε η αφορμή αφού μας ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει το γήπεδο για επανασπορά απ’ ότι μας είπαν για ένα μήνα περίπου. Γυρίσαμε στην έδρα μας με τον κόσμο στο πλευρό μας και πιστεύουμε με τη σειρά του να μας βοηθήσει στη νέα προσπάθεια να πάρουμε τα αποτελέσματα που θελουμε.

Για την πορεία του ΟΦΗ τι λάθη θεωρείτε ότι έγιναν;

Δεν μπορώ να ξέρω τι λάθη έχουν γίνει στον ΟΦΗ. Πιστεύω όμως όπως πίστευε και όλη η Ελλάδα στην αρχή της χρονιάς ότι η ομάδα αυτή θα ήταν η πρωταθλήτρια. Βάση ονόματος, βάση κόσμου. Εμείς παίξαμε στο Ηράκλειο και νομίζαμε ότι παίξαμε σε γήπεδο Α’ Εθνικής από την παρουσία του κόσμου. Δεν ξέρω τι συμβαίνει στην ομάδα. Υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα και την ομάδα και το ποδόσφαιρο και είναι εκείνοι που βρίσκονται εκεί. Εχουν έναν αξιόλογο προπονητή που γνωρίζει αρκετά καλά την κατηγορία. Ίσως να έγιναν λάθη στην ενίσχυση της ομάδα για το στόχο που έχει βάλει. Διότι εάν βάλουμε σαν παράδειγμα την ΑΕΚ, η ΑΕΚ για να ανέβει από την Γ’ στην Football League έκανε ομάδα Β’ Εθνικής και για να προβιβαστεί στην Α’, ομάδα Α’ Εθνικής. Και έτσι κατάφερε να πετύχει το στόχο της. Προφανώς ο ΟΦΗ δεν έκανε το ίδιο, έτσι δηλαδή νομίζω.

Ποια ομάδα σας έχει προσελκύσει μέχρι στιγμής με τον τρόπο παιχνιδιού της;

Δεν θα έλεγα ότι μου άρεσε κάποια ομάδα ιδιαίτερα. Ήταν πολλές οι ομάδες που είχαν καλό τρόπο παιχνιδιού, καλή ανάπτυξη και σας ξαναλεώ ότι για εμένα κρίνω την ομάδα που παίξαμε την προηγούμενη εβδομάδα σαν μια από τις καλύτερες ή την καλύτερη που έχει περάσει από την Επισκοπή διότι ήταν οι συνθήκες τέτοιες για να την κρίνω. Ήταν το γήπεδο μικρό, είδα πως αναπτυσσόταν τη φιλοσοφία της. Θεωρώ πως ήταν μια πολύ καλή ομάδα, όπως καλή εντύπωση μας είχε κάνει στην αρχή της σεζόν και το Ηράκλειο κι όμως βρίσκεται στην ίδια θέση με εμάς. Δεν ήξερα ότι είχε κάνει μεγάλη επένδυση, όμως αυτό που είδα στο ματς ήταν ότι πρόκειται για μια καλή ομάδα. Επίσης η Βάρη μου έκανε καλή εντύπωση. Σας μιλάω για ομάδα που δεν είναι αρκετά ψηλά. Τον Φωστήρα δεν το γνωρίζω, δεν ξέρω το ρόστερ του. Η Κηφισιά παίξαμε εκτός έδρας και δεν έχω αποψη γιατί δεν την παρακολούθησα.

Η Τριγλια Ραφήνας τι εντύπωση σας προκάλεσε;

Θα σας πω κάτι. Όταν με ρωτούσαν πριν από τον αγώνα ο κόσμος με ποια ομάδα παίζουμε, τους έλεγα ότι παίζουμε με την καλύτερη ομάδα της κατηγορίας γιατί αυτή την εντύπωση είχα κι εγώ. Όταν παίξαμε εδώ όμως, είδα μια ομάδα που της δημιουργήσαμε πολλές ευκαιρίες. Το σκορ μας αδικεί διότι μας ακυρώθηκε ένα κανονικότατο γκολ στο 2-1 να κάνουμε το 2-2. Από εκεί και περα, οι άνθρωποι της αντίπαλης ομάδας μας είπαν ότι δεν αναγνωρίζουν την εικόνα της ομάδας τους σήμερα. Δεν είναι η Τριγλία αυτή που ξέρουμε σήμερα. Δηλαδή στο ματς μεταξύ μας δεν έκανε καλή εμφάνιση, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι της ομαδας το υποστήριξαν.

Τι γνώμη έχετε για τον συντοπίτη Ερμή Ζωνιανών όσον αφορά την πορεία του;

Είναι μια ομάδα που δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι έμπειρη για την κατηγορία. Άλλωστε είχε συμμετάσχει και στο παρελθόν στην Γ’ Εθνική. Υποβιβάστηκε και προβιβάστηκε ξανά πέρυσι από το τοπικό Ρεθύμνου Έχει την εμπειρία της Γ’ Εθνικής, έχει την ίδια διοίκηση, διαθέτει προπονητή άριστο γνώστη της κατηγορίας τον Μανώλη Παπαματθαιάκη. Και κυρίως έχει αυτό που όλες οι ομάδες παρακαλούν να έχουν για να παίρνουν τα αποτελέσματα στην κατηγορία. Εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα ο Ερμής Ζωνιανών άριστα και καλά κάνει. Αυτό πρέπει να κάνουν όλες οι ομάδες στην κατηγορία τη δικιά μας ώστε να ελπίζουν να παραμείνουν στην κατηγορία και να πάνε καλύτερα. Αυτό είναι το προσόν του Ερμή η έδρα.

Για το Ρεθυμνιώτικο στοιχείο που υπάρχει στην ομάδα όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό;

Πριν από κάποια χρόνια η Επισκοπή ξεκίνησε μια προσπάθεια να ανέβει στην Α’ Εθνική και να ανέβει με παιδιά που να αποτελούν το ρόστερ της τουλαχιστον το 80% από το Ρέθυμνο η από την Κρήτη γενικότερα. Για διάφορους λόγους ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη. Όμως οι βάσεις είχαν μπει. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έπαιξε δυο χρόνια στην Β’ Εθνική, μια ομάδα που προήλθε από ένα χωριό 800 κατοίκων σήμερα. Το να παίζει Β’ Εθνική είναι ένα μεγάλο επίτευγμα των ανθρώπων και της διοίκησης. Οργανώθηκε έφτιαξε ακαδημίες, ομάδες Under 20 και Under 19. Αυτά τα παιδιά έχουν μέλλον, έχουν αξία, όχι γιατί τα προπονούσα εγώ, αλλά διότι είδα ότι οι συνάδελφοι που προπονούσαν τα τμήματα υποδομής άφησαν ένα έργο αξιοθαύμαστο. Εγώ το συνέχισα και τα παιδιά αυτά είναι άδικο να μείνουν εκτός ομάδας. Τα στηρίξαμε, τα φέραμε στην α’ ομάδα της Επισκοπής και παράλληλα με τα άλλα παιδιά που ήρθαν και ενίσχυσαν την ομάδα τη φετινή σεζόν, προσπαθούμε να τα αναδείξουμε και αυτά. Διότι υπάρχει αξία, αυτό έχει γίνει. Μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη όπως είπατε, όμως δεν είχαμε αυτή την εντύπωση. Αυτό που θα κάνουμε εάν χάσουμε την κατηγορία, είναι να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά στο άμεσο μέλλον

Ο κ. Βαρδινογιάννης στηρίζει την ομάδα;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη χρόνια στηρίζει την ομάδα της Επισκοπής. Όχι μόνο τώρα. Από τότε που ξεκίνησε την προσπάθεια να ανέβει στις μεγάλες κατηγορίες, ακόμη και τότε που βρισκόταν στα τοπικά πρωτάθλημα του Ρεθύμνου. Χωρίς την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με δεδομένο ότι τα πράγματα αυτή την περίοδο είναι δύσκολα, θα ήταν αλλιώς η κατάσταση εδώ. Εγώ θα σας πω το εξής: Εάν έρθετε σε ένα παιχνίδι της Επισκοπής στην Αθήνα και κοιτάξετε την κερκίδα, σίγουρα σε μια γωνία 100% θα δείτε τον κ. Γιώργο Βαρδινογιάννη. Αυτό τα λέει όλα.

Στον επίλογο του όσον  αφορά την εντύπωση που του προκάλεσε η εκπομπή, ο κόουτς υπογράμμισε:

Χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχει ένας σταθμός και ασχολείται με αυτό που λέμε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και γι αυτο που ονομάζεται Γ’ Εθνική’