Connect with us

NewsPlus

Τι κάνετε σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα

Published

on

Ένα ένα τα βήματα μετά από ένα τρακάρισμα – Οι ενέργειες για να  εξασφαλίσετε την αποζημίωσή σας.

Κανείς οδηγός δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε τροχαίο, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να σας διασφαλίσει πως δεν θα ζήσετε μια τέτοια, δυσάρεστη εμπειρία.

Συνεπώς είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που εμπλακείται σε τροχαίο ατύχημα.

Η πρώτη σας κίνηση είναι να ελέγξετε, άμεσα, για το αν υπάρχουν τραυματίες από τη σύγκρουση. Σε μια τέτοια περίπτωση καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες.

Παράλληλα ειδοποιήστε άμεσα την Αστυνομία και περιμένετε στο σημείο για να ενημερώσετε τους άνδρες της Τροχαίας για τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

Εάν στο ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου σας ή της οδικής βοήθειας, υπάρχει η κάλυψη της Φροντίδας Ατυχήματος, ειδοποιήστε την ασφαλιστική σας εταιρεία ή το εξουσιοδοτημένο τηλεφωνικό της κέντρο και ακολουθήστε τις οδηγίες τους.

Εξασφαλίστε τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα των άλλων οδηγών που εμπλέκονται στο ατύχημα ή των όποιων μαρτύρων.

Σημειώστε επίσης τον αριθμό αυτοκινήτου, τον αριθμό ασφαλιστηρίου και το όνομα του ασφαλιστή των άλλων οδηγών που εμπλέκονται στο ατύχημα.

Σημειώστε τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα προσώπων που έχουν τραυματιστεί κατά το ατύχημα.

Να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αυτοκινήτου σας αλλά και των άλλων που χρησιμοποιούν το δρόμο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σήματα (τρίγωνο – προειδοποιητικός φανός, κτλ)

Σε κάθε περίθπτωση επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρεία και τον ασφαλιστή σας το συντομότερο δυνατό.

Μην προβείτε σε παραδοχή, προσφορά, υπόσχεση ή πληρωμή χωρίς τη συγκατάθεση της ασφαλιστικής σας εταιρείας.

Μην προχωρήσετε σε επιδιόρθωση οποιασδήποτε ζημιάς, πριν πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη από την ασφαλιστική σας εταιρεία σε συνεργείο επισκευής ή χωρίς την τελική συγκατάθεσή της.

Εναλλακτικά, έχετε τη δυνατότητα να αναγγείλετε τη ζημιά εντός 8 ημερών από την ημέρα του συμβάντος στον ασφαλιστή σας ή στην ασφαλιστική σας εταιρεία συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο δήλωσης ζημιάς που θα σας προμηθεύσουν.

Η ασφαλιστική σας εταιρεία μετά την αναγγελία της ζημιάς, (δήλωση ατυχήματος) φροντίζει για την αποζημίωσή σας. Αναθέτει σε πραγματογνώμονα να εκτιμήσει το κόστος των υλικών ζημιών σας και να υποβάλει έκθεση πραγματογνωμοσύνης στο διακανονιστή που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο πραγματογνώμονας μπορεί να επιθεωρήσει το όχημά σας είτε σε συνεργαζόμενο συνεργείο της ασφαλιστικής εταιρείας, είτε σε συνεργείο της επιλογής σας. Για να κλείσετε ραντεβού για πραγματογνωμοσύνη, επικοινωνήστε με την ασφαλιστική σας εταιρεία ή τον προσωπικό σας ασφαλιστή.

Με τη συμπλήρωση του φακέλου με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, η ασφαλιστική σας εταιρεία η ο ασφαλιστής σας θα σας ενημερώσει για την πορεία της ζημιάς και εφόσον καλύπτεται, θα καταβάλει την αποζημίωση μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταβολή της αποζημίωσης από τροχαίο ατύχημα είναι η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, η ταυτότητα και το δίπλωμα του δικαιούχου, αντίγραφο της τροχαίας εφόσον έχει επιληφθεί του συμβάντος καθώς και τα τιμολόγια ανταλλακτικών και εργασίας.