Connect with us

NewsPlus

Υπέρηχος τσιρότο φέρνει επανάσταση στην επιστήμη!!!

Published

on

Ομάδα μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego) ανέπτυξε ένα επίθεμα το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί επάνω στο δέρμα και να προσφέρει μη παρεμβατική, τρισδιάστατη απεικόνιση των ιστών σε βάθος έως και τεσσάρων εκατοστών με χωρική ανάλυση της τάξεως των 0,5 χιλιοστομέτρων.

Απεικόνιση της σκληρότητας των ιστών
Το επίθεμα το οποίο παρουσιάζεται σε δημοσίευση που έγινε την 1η Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Biomedical Engineering» αποτελεί «τέκνο» της ομάδας του εργαστηρίου του καθηγητή Νανομηχανικής στη Σχολή Μηχανικής Jacobs του UC San Diego Σενγκ Σου. «Εφηύραμε μια φορετή συσκευή η οποία μπορεί να εξετάζει τη σκληρότητα των ανθρώπινων ιστών» ανέφερε ο Χονγκτζιέ Χου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο του Σου, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Συγκεκριμένα ενσωματώσαμε μια συστοιχία υπερήχων σε μια μαλακή μήτρα ελαστομερούς και χρησιμοποιήσαμε κυματιστά ευλύγιστα ηλεκτρόδια προκειμένου να συνδέσουμε αυτά τα στοιχεία επιτρέποντας στη συσκευή να τοποθετείται άνετα στο δέρμα για την απεικόνιση της σκληρότητας των ιστών».

Πολλαπλές εφαρμογές
Το νέο φορετό σύστημα ελαστογραφίας μπορεί να προσφέρει, σύμφωνα με τους ερευνητές, μη παρεμβατική τρισδιάστατη χαρτογράφηση των μηχανικών ιδιοτήτων των ιστών με πολλαπλές εφαρμογές όπως:

Παρακολούθηση της εξέλιξης νόσων όπως ο καρκίνος ο οποίος προκαλεί σκληρότητα των ιστών.
Απεικόνιση των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και στη θεραπεία αθλητικών τραυματισμών.
Με δεδομένο ότι οι θεραπείες για ηπατικές και καρδιαγγειακές νόσους καθώς και κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν σκληρότητα των ιστών, η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης των ιστών μέσω του επιθέματος μπορεί να συμβάλλει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του τρόπου χορήγησης των θεραπειών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για αυτές τις νόσους.
Παρακολούθηση οποτεδήποτε, οπουδήποτε
Επιπροσθέτως η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει εφαρμογές και σε άλλες περιπτώσεις όπως η απεικόνιση της ίνωσης και της κίρρωσης του ήπατος, η αξιολόγηση μυοσκελετικών διαταραχών όπως η τενοντίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η διάγνωση και η παρακολούθηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου. «Είναι σημαντικό ότι η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στους ασθενείς να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της υγείας τους, οπουδήποτε, οποτεδήποτε» είπε ο Χου και συμπλήρωσε ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των λανθασμένων διαγνώσεων αλλά και των θανάτων ασθενών σώζοντας την ίδια στιγμή τα συστήματα υγείας από περιττά έξοδα αφού προσφέρει μια μη παρεμβατική, χαμηλού κόστους εναλλακτική στις «παραδοσιακές» διαγνωστικές μεθόδους.

Στο πλαίσιο πειραμάτων η νέα συσκευή χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση μικροδομικών βλαβών στους μυς εθελοντών αλλά και για την παρακολούθηση της ανάρρωσης μετά από μυϊκούς τραυματισμούς κατά τη διάρκεια φυσικοθεραπείας.

Advertisement