Connect with us

coronavirus-news

Παράταση τρεις μήνες στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Published

on

Την τρίμηνη παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και τη συνέχιση της καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Οι ανακοινώσεις συμπίπτουν με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η παράταση της προστασίας του νόμου 4605/2019 φτάνει μέχρι το τέλος Ιουλίου 2020, διάστημα μέσα στο οποίο θα έχει ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος. Με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού, θα καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ των οποίων ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας (4605/2019).

«Όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού κανένας Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο πρόγραμμα – γέφυρα το οποίο θα επιδοτεί την δανειοδότηση των πολιτών από το κράτος, ενώ υπογράμμισε ότι θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.

Να θυμίσω, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018.

«Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα – γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί από ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη σε όλους θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον ιό. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα σε όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πανδημία να λάβουν κρατική επιδότηση δόσης δανείου για πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση ένταξης θα αποτελεί, όμως, να έχουν πληγεί τα εισοδήματα του δανειολήπτη από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού της, ενώ το ύψος της επιδότησης θα είναι φθίνον ανά τρίμηνο.