Connect with us

coronavirus-news

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα χωρίς θάνατο – 10 νέα κρούσματα

Published

on

Κανένας νέος θάνατος δεν σημειώθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που δεν καταγράφεται κανένας νεκρός από τον φονικό ιό στη χώρα μας.

Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα μας παραμένουν είναι 151. Οι 37 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακόμα, σήμερα επιβεβαιώθηκαν 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 2.726.

Εξ αυτών το 55.5% αφορά άνδρες, ενώ 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμα 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 12 (37.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.

Συνεχίζεται η άρση των μέτρων
Οι εν λόγω αριθμοί είναι πολύ σημαντικοί αφού πρόκειται για την 8η μέρα μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Μάλιστα σήμερα η χώρα εισήλθε στη δεύτερη φάση της, με τα σχολεία (σ.σ για τη Γ’ Λυκείου) και τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν.

Έτσι σήμερα, παρόλο που στην πλειοψηφία τους οι υπεύθυνοι και οι υπάλληλοι των καταστημάτων τηρούσαν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας (προστατευτικές μάσκες και γάντια και το μέτρο περί ορίου πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα) η πλειοψηφία των πολιτών έδειχνε να έχει αφήσει πίσω της την πανδημία…

Σχετικά λίγοι ήταν εκείνοι που φορούσαν προστατευτικές μάσκες και ακόμα λιγότεροι τηρούσαν το μέτρο της απόστασης από τον υπόλοιπο κόσμο.
Στην οδό Ερμού της Αθήνας επικράτησε κοσμοσυρροή.

Στη Θεσσαλονίκη ουρές σχηματίστηκαν έξω από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων κυρίως στην οδό Τσιμισκή, όπου γέμισαν τα πεζοδρόμια.

Στο κέντρο της Πάτρας οι πεζόδρομοι με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα πλημμύρισαν κόσμο που ψώνιζε… αμέριμνος καθώς η κατάσταση δεν θύμιζε σε τίποτα εποχή πανδημίας.

Από σήμερα Δευτέρα 11 Μαΐου, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους και 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Συνολικά στα δυο στάδια επανεκκίνησης, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου έως και σήμερα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλλει η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Οι κανόνες ασφαλείας
Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου οι όροι που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπουν: για επιχειρήσεις έως 20τμ: τέσσερα άτομα, από 20-100 τ.μ: τέσσερα άτομα + ένα άτομο ανά 10τμ και άνω των 100τμ: δώδεκα άτομα + ένα άτομο ανά 15τμ.

Σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως ένα άτομο ανά 10τμ ανά όροφο. Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.